• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jedzenie na telefon: test burgerów

Agnieszka Haponiuk
31 października 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Zamiast cyklu "Jemy na mieście" i testu restauracji zamawiam jedzenie do domu. Tym razem próbuję burgerów. Zamiast cyklu "Jemy na mieście" i testu restauracji zamawiam jedzenie do domu. Tym razem próbuję burgerów.

Co drugą środę publikowaliśmy teksty w ramach cyklu "Jemy na mieście". W związku z sytuacją zmieniliśmy formułę i recenzujemy dania, które zamówiliśmy na wynos (do cyklu "Jemy na mieście" wrócimy wkrótce). Postanowiliśmy sprawdzić, co obecnie zamówimy w trójmiejskich restauracjach i za ile. Poniżej test czterech burgerów, które przyjechały do nas z dwóch lokali (z każdego po dwie opcje): bistro Jak się masz? oraz restauracji Ludovisko. Poprzednio testowaliśmy pizze. W następnym tekście ocenimy popularne dania kuchni polskiej z dostawą do domu.



Burgery w Trójmieście - tu zamówisz


Najbardziej lubię burgery:

Trudno powiedzieć, kiedy restauracje znowu nas ugoszczą, ale na szczęście mamy możliwość zamówienia jedzenia z dostawą do domu lub odbiorem osobistym, czy to przez telefon, czy przez różne aplikacje. To bardzo wygodna forma i często bezkontaktowa, co w obecnej sytuacji ma znaczenie.

Na wynos możemy zamówić prawie wszystko: od pizzy, przez burgery, po domowe dania obiadowe czy potrawy z kuchni orientalnej. Zauważyłam też, że większość restauracji pamięta lekcję z marca i zadbała o możliwość dowozów.

Ostatnio testowałam pizzę, a tym razem zabrałam się za burgery. Wybrałam dwa lokale, w których mogłam zamówić burgery z dowozem do miejsca mojego pobytu. Żeby było sprawiedliwie, w każdym z tych miejsc zamówiłam burgera klasycznego (mięsnego) i wegetariańskiego/wegańskiego.

Bistro Jak się masz?



Z bistro Jak się masz, mieszczącym się na ul. Opata Jacka Rybińskiego 24Mapka w Oliwie, wybrałam:

- burgera klasycznego - kotlet wołowy 200 g, boczek, domowy sos "mayo", ser, japaleno, czerwona cebula, pomidor, ogórek konserwowy, bułka, sałata i musztarda (30,50 zł);
- burgera halloumi - falafel, hummus, grillowane halloumi z sosem miodowym, rukola, czerwona cebula, ogórek marynowany, papryka, bułka, pomidor i domowy keczup (30,50 zł).

Bez kosztów dostawy, bo mieszkam w sąsiedztwie.

Otrzymałam z dostawą do domu burgery owinięte szczelnie folią aluminiową, co sprawiło, że trochę się pogniotły i spłaszczyły. Najważniejsze jednak, że nie wpłynęło to na ich smak, choć przestały być już fotogeniczne.

Cykl "Nowe lokale" w Trójmieście



Burger klasyczny był zrobiony w punkt. Dobra bułka maślana, która do końca pozostała chrupiąca i nie była "nadmuchana". Wołowina, mimo że mocno wysmażona, nie straciła swojej soczystości. Fenomenalna konfitura z cebuli oraz bardzo udane pozostałe dodatki i pyszne domowe sosy. Przyczepię się jedynie do boczku, który nie był dobrze wysmażony.

Burgery od bistro Jak się masz? otrzymałam owinięte szczelnie folią aluminiową, co sprawiło, że trochę się pogniotły i spłaszczyły, ale najważniejsze, że nie wpłynęło to na ich smak, choć przestały być już fotogeniczne. Na zdjęciu: burger klasyczny.
Burgery od bistro Jak się masz? otrzymałam owinięte szczelnie folią aluminiową, co sprawiło, że trochę się pogniotły i spłaszczyły, ale najważniejsze, że nie wpłynęło to na ich smak, choć przestały być już fotogeniczne. Na zdjęciu: burger klasyczny.
Burger halloumi był bogaty w różne nuty smakowe z przewagą orientalnych za sprawą falafeli i hummusu. Poza tym dużo warzyw, w tym grillowana papryka, przyjemny w smaku domowy ketchup i "skrzypiący" grillowany słodko-słony ser halloumi. Mam jedynie małą uwagę do falafeli, bo były za suche, a poza tym to był smaczny i sycący burger.

Burger halloumi od bistro Jak się masz? Burger halloumi od bistro Jak się masz?

Ludovisko



Z Ludoviska przy al. Grunwaldzkiej 470Mapka zamówiłam:

- buergera classic - wołowina, bułka maślana, bekon, cheddar, sałata, pikle, czerwona cebula, pomidor, sos BBQ, sos limonkowy (22 zł);
- burgera wege - bułka maślana, "mięso" na bazie roślin, sałata, pomidor, czerwona cebula, wegański ser cheddar, sos limonkowy (26 zł);
- frytki z batatów (7 zł).

Koszt dostawy wyniósł 5 zł.


Sugeruję zmianę sposobu pakowania burgerów na dowóz, ponieważ w pudełkach, w których je otrzymałam, rozpadły się. Na szczęście po złożeniu w całość okazało się, że wciąż świetnie smakują.

Burger Classic to kolejna czysta forma burgera, ale tutaj, prócz dobrze wysmażonej wołowiny, znalazłam też chrupiący bekon, ciągnący się cheddar i świeże warzywa, a to wszystko w towarzystwie dobrze skomponowanych sosów BBQ i majonezu limonkowego. Bułka maślana z zewnątrz chrupiąca, a w środku mięciutka i mięsista. Wszystko jest tu jak trzeba.

Duży plus za smaczne frytki z batatów, które na zewnątrz były chrupiące, zaś w środku skrywały miękką słodycz. Dzięki odpowiedniemu opakowaniu nie straciły na chrupkości.

Burger classic z frytkami z batatów od Ludoviska Burger classic z frytkami z batatów od Ludoviska
Zachwycił mnie burger wege, w którym znalazł się roślinny wariant mięsa, ale bez soi i na bazie innych białek roślinnych (dla zainteresowanych: "mięso" nazywa się Beyond burger). To naprawdę doskonała alternatywa dla tych, którzy nie chcą jeść mięsa, ale tęsknią za jego smakiem. Beyond burger w niczym nie ustępuje klasycznym burgerom. Jest bardzo delikatny, zbliżony do smaku kurczaka, soczysty i wilgotny w teksturze, przypominający siekane mięso. Do tego klasyczne dodatki w postaci warzyw i sosów, wegański ser i naprawdę mamy smakowitą wersję wegańskiego burgera.

Tak dla wegeburgerów, nie dla jogurtów sojowych



Burger wege od Ludoviska Burger wege od Ludoviska
Podsumowanie będzie krótkie: podstawowymi wyznacznikami burgera jest prostota, smak, udana kompozycja dodatków i dobre mięso. To wszystko znalazłam w zamówionych wariantach burgerów mięsnych, wegetariańskich i wegańskich. Choć nie każda kanapka wyglądała jak z Instagrama (to cena zamawiania jedzenia na wynos), jednak liczyły się dla mnie ich walory smakowe, a więc moje oczekiwania zostały spełnione.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (153) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (4)

    Burgery pod 30 zł - grubo :-)

    • 125 8

    • To se zrób sam w chacie frustracie biedny i będziesz miał za 10zl (1)

      • 9 54

      • Bogaty będziesz wtedy gdy poznasz wartość pieniędzy.

        • 48 5

    • (1)

      normalna cena. w whisky on the rock są moje ulubione a tam cena startuje od 40. wszystko rozbija się o składniki, można kupić dmuchane mięso za piątaka z biedry a można i soczyste nie szprycowane za 10x więcej. zjesz to zobaczysz różnicę

      • 6 28

      • Ale jak mawiają: "skąd wiesz co jesz?". Dzisiejszy świat, to fikcja. Co do cen, się nie wypowiem. Nie każdy musi jeździć Mercedesem, nie każdy chce Fiacikiem. Masz gruby portfel, to ci nie ubędzie po burgerze. Ja mam cienki, to zadowalam się kaszą.

        • 20 0

  • Opinia wyróżniona

    (1)

    Właśnie dobry temat wrzuciliście. Dziś robimy w domku akurat, ale w lokalu też lubię zjeść. Bułeczka z sezamem. Cheddar. Pomidor, ogórek szwedzki. Cebula czerwona. Jalapenos drobno posiekane. Domowy sos. Mięsko wysmażone dość, dość. Smacznego. Powodzenia wszystkim we wszystkim.

    • 38 22

    • dzięki, ja też staram się jak mogę, żeby odwiedzić wszystkich przed świętami

      • 2 2

  • Wegetariański burger to oksymoron. (4)

    Niestety Parlament Europejski nie poparł wymuszenia właściwego nazewnictwa na produktach pochodzenia roślinnego. Jak mam ochotę na jakiegoś falafela to wiem, że jest wykonany z ciecierzycy czy bobu. Z drugiej strony pozwalają nazwać smażonego kalafiora stekiem...

    • 51 15

    • (1)

      Polędwica z łososia.

      • 18 0

      • Golonka z indyka

        • 3 1

    • szynka z kurczaka

      • 20 0

    • Burger to też w zasadzie nieprawidłowe słowo. Jedyne prawidłowe to hamburger, bez żadnych cheeseburgerów i podobnych.

      • 4 2

  • Ło matko... (4)

    Za bułkę z warzywami 30 zł.Nie no bez jaj...

    • 86 8

    • Gastronomia walczy z koronawirusem

      • 12 2

    • Alez skad, za bulke z warzywami i kotletem placisz dyche (czy ile tam koszt wytworzenia wynosi). Reszta jest za serwis. (1)

      • 1 1

      • Jedyny problem, żeby ceny szły w parze z jakością. A niestety ceny często idą w parze z modą i trendami. Lokale startują z rzetelnymi produktami, ale zjadają je koszty, więc szukają zamienników w towarze i obsłudze, a cena pozostaje albo jak rozkręca ogólnoświatowy trend, to jeszcze cena podskakuje. Np. jak moda na eko i vege.

        • 4 0

    • Bez jaj - 25zł

      • 0 0

  • Za dobrego burgera warto wydać nawet 100 zł (16)

    • 8 118

    • (2)

      Dwieście

      • 30 0

      • Oczywiście! Ilu by było takich amatorów? Po tygodniu zamówiłbyś stare mięso za stówę. Dobry żart. Też dałem się wkręcić.

        • 3 0

      • Dularów

        • 0 0

    • (2)

      Mistrzowie trzysta

      • 34 0

      • 150 (1)

        za dobrego

        • 15 0

        • za dobrego to można i sasina zapłacić

          • 7 0

    • Najpierw napilbym się herbatki. Herbatki z cukrem bez cutrynki (4)

      Tak proszę pana, dzień dobry proszę pana.
      Burger za 200 zł, 300zl też może być i 500 proszę pana się znajdzie.
      Dziękuję bardzo, całuję roczki, oczywiście proszę pana.

      • 21 1

      • (1)

        ale to nie do mnie tak, do mnie nie...:) a sos ma być gęsty... jak sok z ...

        • 5 2

        • Pewnie, ze elegancki Burger, ale nie podoba mi się... i będzie miał kłopoty, już ma

          • 1 0

      • Depresja

        Wszyscy maja depresje,to i ona ma

        • 1 0

      • Tez pijesz!

        • 1 0

    • Bez kozery powiem pińcet

      • 5 0

    • No to ile za tego burgera?

      Pińcet złoty piękny kawalerze...

      • 4 0

    • pincet plus za 1 burgera..

      • 3 0

    • Ja za 100 zł wole 2 kilogramy krewetek

      • 0 5

    • Za 100 to nie zjesz dobrego.

      Dobry hamburger powinien kosztowac 500 zl

      • 2 0

  • (2)

    Nie ma czegos takiego jak burger wege. To moze byc jedynie produkt burgeropodobny.

    • 68 10

    • bardzo się mylisz

      nie ma hamburgera, ale burger jak najbardziej :) Polecam doczytać zamiast się mądrzyć

      • 6 16

    • No i ch.

      • 1 0

  • A gdzie oranżeria?? (1)

    Zapomniała Pani o tym ulubionym miejscu????

    • 8 12

    • Nikt nie zapomniał. Właśnie najlepsze lokale są zawsze pod artykułami o rankingach. Wpisują się też tu i właściciela, ale mniejsza z tym. Zawsze to tu, poniżej możesz się dowiedzieć o fajnych miejscach.

      • 0 0

  • Ja bym się tylko przyczepił do chrupiącej bułki maślanej (1)

    Serio chrupiąca? Maślana?

    • 72 1

    • Jak poleży z tydzień to czemu nie

      • 19 0

  • Ja sam w domu robie lepsze (4)

    cena produktow to:
    * 50 pln kg mielonej wołowiny
    * 6 bułek ok 6pln
    * wazywa sosy to nie licze
    wychodzi burger 180gram za 10pln około.

    DO tego cena lokalu , zusy, podatki, vat, licencje sanepidu, pesja kucharza i dostawcy + gruba marza dla big bossa na fure za 300tys i wychodzi całość:
    45pln za burgera!

    • 38 25

    • Sam

      jesteś ważywo

      • 8 1

    • (1)

      Gratulacje stary oszukałeś system ! Mimo to zycze ci aby kiedys było cię stac wyskoczyć do knajpy posiedzieć pogadać wypić pieko i żeby ktoś ci podał burgera zamiast spędzenia wieczoru w kuchni :)

      • 7 1

      • Niektórzy lubią pichcić. Ale w lokalu płacisz za jedną sztukę dania. Rób sobie np. codziennie jedną porcję zupy. Na mieście jesz codziennie co innego, a w domu męczysz jedno danie kilka dni. Dla siebie samego nie opłaca się często gotować wykwintnego dania, co innego dla rodziny. Niektórzy harują również i po to, by doświadczyć endorfin delektując się daniem. A szczęśliwy człowiek, to zdrowszy człowiek i lepszy świat - ogólnie; nie mówię, że burger to zdrowy pokarm.

        • 10 1

    • Prawda jest taka

      że właściciele restauracji nigdy do biedoty nie należą...
      Pracownicy i owszem, ale właściciel nie.

      • 0 0

  • Steak House Piroman w Sopocie (1)

    Najlepsze Burgery na świecie!!!

    • 4 30

    • Steki najlepsze w Trójmieście.

      Burgery ok, ale bez szału.

      • 12 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane