• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Ciao Ciao Pizza e Pasta - włoska kuchnia tylko z nazwy

Agnieszka Haponiuk
14 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Ciao Ciao Pizza e Pasta mieści się w Gdyni przy ul. Władysława IV 11A. Ciao Ciao Pizza e Pasta mieści się w Gdyni przy ul. Władysława IV 11A.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni. W poprzednim odcinku jedliśmy w PG4 w Gdańsku, a za dwa tygodnie w środę ocenimy Manca w Sopocie.



Ciao Ciao Pizza e Pasta mieści się na początku Władysława IV pod numerem 11 A zobacz na mapie Gdyni. Lokal jest malutki, z niewielką liczbą ciasno ustawionych stolików pokrytych obrusem w granatowo-białą kratkę. Co ważne, miejsce ma fajny klimat włoskiej uliczki: jedną ze ścian zdobi ciekawa fototapeta z urokliwym widokiem, zaś na drugiej wiszą ażurowe okiennice. Każdy z tych elementów przywołuje na myśl leniwe wakacje.

Dodatkowo w centrum znajduje się piec opalany drewnem i możemy obserwować, jak piecze się nasza pizza. Klimat tworzą też gdzieniegdzie odsłonięte cegły i stare fotografie. Ogólnie wystrój tworzy ciepłą i przyjemną atmosferę.

  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
  • Restauracja Ciao Ciao Pizza e Pasta w Gdyni.
Do Ciao Ciao Pizza e Pasta trafiłam w niedzielne popołudnie i w zasadzie z trudem znalazłam miejsce, co odczytałam za dobry znak. Tym razem towarzyszyły mi dzieci, które są wielbicielami pizzy i makaronów, a tych jest całkiem spory wybór w karcie. Są też specjalne dania dla dzieci, a wśród nich nieśmiertelny kurczak z frytkami.

Zamówiliśmy:

- calamari fritti - smażone, panierowane krążki kalmarów, przystawka (15 zł);
- zupę Patate - zupa ziemniaczana (8 zł);
- pizzę Margherita - sos pomidorowy, mozzarella, bazylia (12 zł);
- pizzę Pazza - sos pomidorowy, krewetki, ananas, mozzarella (19 zł);
- spaghetti bolognese - ragout wołowo-wieprzowe z warzywami (16 zł);
- tagliatelle Guarino - szpinak, sos śmietanowy, gorgonzola, speck (16 zł);
- pollo fritto - panierowany, smażony filet z kurczaka, domowe frytki, domowy ketchup (14 zł);
- panna cottę z sosem owocowym (8 zł).

Zamówienie nie było aż tak wielkie, aby nie pamiętać o wszystkim, co zamówiliśmy, a jednak pani kelnerka miała z tym problem i ostatecznie nie dostaliśmy ani zupy, ani deseru, ale za to obie pozycje pojawiły się na rachunku.

Zacznę od przystawki, która niestety mnie zawiodła. Kalmary może byłyby i smaczne, gdyby nie spalona, ciężka panierka o posmaku starego oleju. Sos o nieokreślonym smaku, tak rzadki, że pryskał na wszystkie strony.

Calamari fritti - smażone, panierowane krążki kalmarów. Calamari fritti - smażone, panierowane krążki kalmarów.
Następnie spróbowałam ulubionego tagliatelle ze szpinakiem. Niestety, danie było tak słone, że ciężko było wyczuć inny smak i nie złagodziła tego nawet duża ilość makaronu. Odrobina szpinaku i posklejane cienkie paski boczku, który był równie słony, co sos.

Tagliatelle Guarino - szpinak, sos śmietanowy, gorgonzola, speck. Tagliatelle Guarino - szpinak, sos śmietanowy, gorgonzola, speck.
Spaghetti bolognese... opuszczę zasłonę milczenia, bo była to potrawa, która smakowała "niczym", z nie najlepszej jakości mięsem, bardzo drobno zmielonym, do tego rzadkim sosem o posmaku pomidora i marchewki. A przecież ragout bolognese to mięso długo gotowane, w gęstym sosie, wyraziste i aromatyczne, z nutą czerwonego wina...

Spaghetti bolognese - ragout wołowo-wieprzowe z warzywami. Spaghetti bolognese - ragout wołowo-wieprzowe z warzywami.
Przyszedł czas na pizzę. Daję plusa za ciasto, które było udane: cienkie, z pulchnymi i wypieczonymi rantami z lekko przypalonymi bąblami. W pizzy Pazza smaczny był ananas oraz dobre krewetki.

Pizza Margherita  - sos pomidorowy, mozzarella, bazylia. Pizza Margherita  - sos pomidorowy, mozzarella, bazylia.
Miłośnicy pizzy mawiają, że po Marghericie poznacie, czy w danym lokalu zjemy smaczny placek, ale niestety nie tym razem. I w jednej, i drugiej pizzy sos był zbyt kwaśny, o posmaku koncentratu pomidorowego. Ser gumowaty, bez żadnego aromatu, smakiem bardziej przypominał wyrób seropodobny. Jestem pewna, że gdyby do obu pizz dodać aromatyczny sos pomidorowy, dorzucić świetny ser, to otrzymalibyśmy na pewno przepyszne dania.

Pizza Pazza - sos pomidorowy, krewetki, ananas, mozzarella. Pizza Pazza - sos pomidorowy, krewetki, ananas, mozzarella.
Pollo e fritti, czyli kurczak i domowe frytki - ta potrawa również nie była zadowalająca. Frytkom było daleko do tych domowych: ledwo wysmażone i miękkie. Kurczak w tej samej niesmacznej panierce co kalmary (smakował starym olejem), a samo mięso było suche i mdłe. Ketchup niestety też nie był wg mnie domowej roboty.

Pollo fritto - panierowany, smażony filet z kurczaka, domowe frytki, ketchup. Pollo fritto - panierowany, smażony filet z kurczaka, domowe frytki, ketchup.
No cóż, po wizycie w Ciao Ciao Pizza e Pasta pozostał mi niesmak. Nie rozumiem, jak można tak zepsuć jedną z najłatwiejszych i najsmaczniejszych kuchni? Potwierdza się powiedzenie, że najprostsza kuchnia jest zarazem najtrudniejsza, bo to, co jest w niej najważniejsze, to świeżość i jakość produktów, a tego zabrakło w gdyńskim lokalu. Otrzymałam jedzenie bez smaku i wyrazu, choć liczyłam na przyjemne kulinarne doznania. Bardzo szkoda, bo początkowo wizyta zapowiadała się na ciekawą kulinarną podróż do Włoch...

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (113) 10 zablokowanych

  • Po otwierać włoską restaurację jak się gotować nie potrafi? (5)

    • 106 0

    • Ten problem dotyczy co najmniej połowy wszystkich lokali.

      • 37 0

    • Bo wloskie dania

      Sa najprostsze do zrobienia. Wypbraz sobie, jakby otworzyli francuska!

      • 25 0

    • Najlepsze jest to (2)

      Ze podobno prowadzą ją ci sami ludzie, którzy prowadzili włoska pizzerie w tym samym miejscu dwa miesiące temu.

      • 9 1

      • (1)

        No niestety już nie... inny szef kuchni.

        • 3 0

        • A to zwracam honor

          • 2 0

  • Kolejne miejsce dla snobów. (6)

    Polska Kuchnia jest najlepsza!
    P.S. Nazwa takiego "przybytku" im bardziej włoska tym bardziej jest "cool" ;)

    • 24 68

    • Czyli nie powinno być lokali z nie-polską kuchnią? (2)

      A tak na marginesie - najpopularniejsze potrawy "polskiej" kuchni, niekoniecznie wywodzą się z Polski - często z innych regionów świata.

      • 16 2

      • np pierogi są ruskie, placek węgierski, a ryba jest po grecku, (1)

        • 4 3

        • Też :)

          Ale zwykłe pierogi to też raczej nie staropolska potrawa, tak samo jak kotlet schabowy czy bigos.

          • 1 3

    • doprawdy? (1)

      to ciekawe czemu zatem u nas najwięcej jest kababowni rodem ze znienawidzonego islamu.
      natomiast lokali z polską kuchnią jak na lekarstwo

      • 14 1

      • Dlatego, że w przeciwnym wypadku

        karki wyklęte nie miałyby co jeść.

        • 8 1

    • Włoska kuchnia najlepsza, polska kuchnia nie ma nawet co się z nią porównywać

      • 0 0

  • (1)

    Kelnerzy z łapanki nie zapisują zamówień.To im uwłacza. Wszystko świetnie zapamiętują.Zawód kelnera zanika.Pozostali ;podawacze''.

    • 67 2

    • Zauważyła Pani,że keczup nie był domowy. A ,że frytki z mrożonki to już nie?

      • 21 5

  • Ciężko skomentować ten artykuł (11)

    Mimo że nie zostawia Pani suchej nitki na opisywanym lokalu, w niczym nie zmienia to faktu, iż Pani znajomość trendów kulinarnych mieszkańców Trójmiasta jest jeśli nie żadna, to stety ... minimalna.
    Coraz częściej są wyrażane głosy krytyczne wobec Pani i nie jest to hejt a uzasadniona krytyka Pani posunięć.
    Ma Pani typowe zauroczenie pn "Nie znam się ale muszę się wypowiedzieć".

    • 59 112

    • I tak i nie. (7)

      W przypadku tej jadłodajni jest się czego czepiać i to grubo.
      Kucharz to dyletant, widać po fotkach.

      • 39 1

      • Oczywiście krytyka lokalu jest słuszna (5)

        ale autorka niewiele tu zdziała, więc poniekąd psu na budę jej "pisarstwo".
        Sama pisze, że ledwie znalazła miejsce w lokalu, zatem wniosek jest prosty, skoro głosy krytyczne o lokalu nie docierają do klientów, oznaczać to może tylko jedno, nie czytają żadnych opinii, krytyk i recenzji.
        Czyli to takie pisanie sobie a muzom.

        P.S. Oczywiście jej pobyt był czas temu a artykuł dopiero teraz się ukazał ale sądzę, że niewielu z gości tego lokalu będzie wiedziało że lokal otrzymał tragiczną laurkę.

        • 8 24

        • Za recenzję typu "świetne jedzenie, bo dużo ludzi" to bardzo dziękujemy.

          Dobra robota Pani Agnieszko.

          • 24 5

        • a czego ty oczekujesz od autorki? co niby ma zdziałać? wziąć ścierkę i lać po głowie kucharza

          czy właściciela lokalu. ja oczekuje jej obiektywnej opinii i nic więcej i takie są potrzebne by lokale które udają że coś gotują miały szansę na poprawę a klienci wiedzieli, że chwilowo można je omijać

          • 23 1

        • jako, że 50 twarzy Greja ma ogromną rzeszę fanek, to wniosek z tego prosty, że nie ma co krytykować książek bo opinie i tak nie docierają do czytelników, bo ci ich nie czytają.

          • 12 3

        • a ja tam nie pójde po przeczytaniu artykułu

          jak dzisiaj jest artykuł to jak miał krytyczny głos docierać wczesniej ? zastanów się nad swoimi bzdurami

          • 8 2

        • W sumie statystyczny internauta trojmiasto.pl

          to pryszczaty uczeń z 10 złotymi w kieszeni, więc ten niesprawiedliwy artykuł trafi w próżnię.

          • 2 0

      • kucharz włoch

        kucharz jest włochem jeśli się nie myle.."podobno" umie gotować, ale moja carbonara była tragiczna...taggiatele ze spzinakiem tez jedliśmy i było dokładnie takie samo jak opisała to autorka..przesolone i niezbyt smaczne

        • 10 2

    • O, jest i właściciel. (1)

      Trzeba się trochę przyłożyć do roboty, a nie tylko lecieć na zbiorczych opakowaniach z Makro.

      • 33 2

      • A myślisz, że z czego robią pizzę wszystkie pizzerie.

        Mąka najzwyklejsza, ser pastewny tarty najtańszy, sos z koncentratu lub gotowy w hurtowych opakowaniach. Ale nawet z tego jak się chce, to można zrobić ekstra pizzę.
        Chociaż nie da się ukryć, że jak się sprzedaje mrożone frytki jako "domowe", to trochę siara jest.

        • 6 3

    • hejt rozwścieczonego właściciela? zacznijcie lepiej gotować...

      • 20 2

  • Patrząc na to ragout wcale się nie dziwię. (8)

    Kucharz mógłby chociaż tę wodę z sosu odcedzić...
    Makaron wygląda jak by był zleżały ...
    Są jednak w 3mieście dobre włoskie knajpy.
    Moje ulubiene to Trattoria la Cantina i Bresno. Polecam.

    • 43 6

    • (3)

      Dzięki za podrzucenie dobrych włoskich knajpek. Szukałam dawno dobrego włoskiego jedzenia głównie z własnorobnym makaronem i nie znalazłam...byłam w Gdańsku głównym we włoskiej knajpie prowadzonej przez dwóch włochów, ale...pizza była dobra za to makaron...zwykły z paczki. Liczyłam na własnej roboty :(

      • 3 3

      • makaron (1)

        Dobry makaron można zjeść w knedlu we wrzeszczu :)

        • 1 4

        • czym? knodel pd pol roku nie dziala

          • 3 0

      • polecam I Pazzi na Garncarskiej W Gdańsku. Najlepsza włoszczyzna

        • 1 0

    • Il Pirata Kosakowo

      Ja polecam Il Pirata w Kosakowo ul Żeromskiego 25 właściciel przez 23 lata pracował we Włoszech wrócił do kraju i otworzył restauracje do tego ceny przystępne polecam

      • 2 6

    • Trattoria

      Nie jest tania, ale do Włoch jej najbliżej!

      • 0 6

    • Trattoria jest świetna, Bresno jeszcze nie odwiedziłem,

      ale doskonała jest również Sapore.

      • 2 2

    • słownik

      Autor komentarza mógłby chociaż słownik języka polskiego wziąć do ręki skoro nie zna pisowni najprostszych słów.

      • 0 0

  • (2)

    "Tagliatelle Guarino - szpinak, sos śmietanowy, gorgonzola, speck".

    Speck znaczy się boczek? :D

    • 15 4

    • Boczek to boczek a speck to speck (rodzaj szynki z północnych Włoch)

      • 8 0

    • Speck

      Speck to Speck a boczek to boczek

      • 0 0

  • Tragedia. Zostawic taka kase za jedzenie gorsze niż na dworcu (3)

    • 36 5

    • (1)

      noo, ceny to akurat maja tam przyzwoite.

      • 6 4

      • No pewnie. 108 złociszy zostawić to zupełnie przyzwoicie.

        • 1 4

    • ceny jak w bistro prawie

      • 2 2

  • ??? (3)

    Ciekawe czy dania, które Pani nie smakują są przykrywane papierową gazetą;)

    • 4 16

    • A czy istnieje (2)

      gazeta nie papierowa?

      • 6 4

      • tak, wydanie internetowe na przykład (1)

        • 1 2

        • wtedy to jest e-gazeta

          • 0 0

  • No to ciao ciao

    Ciao ciao

    • 22 2

  • Tragedia tak

    W kółko jeść i jeść, ja w twoim wieku nie jadłam

    • 31 9

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane