- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (120 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 4 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
Jemy na mieście: Mai Tai - niezła kuchnia azjatycka
Jeszcze niedawno w miejscu dawnego CPN-u we Wrzeszczu przy alei Grunwaldzkiej 22 mieściła się Stacja Deluxe i była jednym z ważniejszych miejsc na imprezowej mapie Gdańska. Po wielu latach zmieniła właściciela, przeszła lifting wnętrza i zmieniała się w Radiostację. A teraz w tym miejscu otworzyła się restauracja z kuchnią azjatycką - Mai Tai. Jakość tej kuchni postanowiłam przybliżyć czytelnikom w tekście z cyklu "Jemy na mieście". A już za dwa tygodnie recenzja Mami Sushi na wrzeszczańskim Garnizonie.
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Jedynym śladem dawnego wystroju i niejako pamiątką po dawnych czasach jest stary, czerwony motocykl pod fragmentem szklanej podłogi. Wnętrze Mai Tai jest przestronne. W wystroju dominuje prostota, ozdobą są tutaj industrialne okna, metalowo-szklane przepierzenia i mnóstwo zielonych roślin, co delikatnie nawiązuje do azjatyckiej dżungli i nadaje wnętrzu lekkości i przytulności. Z sufitu zwisają ażurowe rattanowe lampy. Mocnym akcentem jest jedna ze ścian we wnęce z tapetą w ogromne różowe flamingi i duże zielone liście. Wygląda to bardzo efektownie i również nawiązuje do azjatyckich klimatów.
W menu Mai Tai znajdziemy klasyczne i najbardziej popularne w Europie dania kuchni tajskiej i indyjskiej. Do Mai Tai wybrałam się z przyjaciółmi, którzy są wielbicielami tej pierwszej i zdecydowaną większość naszego zamówienia stanowiły dania tajskie. Warto nadmienić, że szefami kuchni w Mai Tai są: Jasmer Singh, który pochodzi z Delhi i gotował w indyjskich restauracjach na całym świecie oraz Sudip Shrestha, który pochodzi z Nepalu, gdzie zakochał się w kuchni tajskiej, a gotował, między innymi, w słynnej Chulo w Warszawie.
Zamawiamy dania tajskie:
- Tom Kha Kai/ zupa z kurczakiem na mleku kokosowym/ makaron sojowy/ grzyby słomiane/ trawa cytrynowa/ limonka/ galangal/ świeża kolendra - 18 zł
- Green curry/ kurczak w sosie curry/ pędy bambusa/ groszek cukrowy/ czerwona cebula/ marchewka/ galangal/ papryka/ cukinia/ bakłażan/ mleko kokosowe - 32 zł
- Pad Thai Kai/ kurczak/ makaron ryżowy/ sos z tamaryndowca/ kiełki fasoli mung/ marchewka/ fasolka/ szczypior/ limonka/ orzechy/ płatki chili - 30 zł Danie indyjskie:
- Rohan Josh/ baranina w aromatycznym sosie/ cebula - 34 zł
Do każdego dania głównego podany jest ryż basmati. Zanim zamówienie trafiło na nasz stół uraczono nas miętowym raitas (indyjski dip) z pysznymi, chrupiącymi i lekkimi jak piórko indyjskimi chipsami Papad. Smakowita przekąska.
Tom Kha Kai to aksamitna zupa pełna aromatu. Są w tej zupie najbardziej charakterystyczne smaki kuchni tajskiej - świeżość trawy cytrynowej, aromat liści kafiru, którego nie da się z niczym porównać, słodycz mleka kokosowego i grzybów słomkowych oraz pieprzowa ostrość galangalu. Jednym słowem, znakomita zupa.
Smak Green Curry nie był taki oczywisty. Składał się niejako z kilku warstw. Momentami było ono słodkie i łagodne, by za chwilę palić delikatną ostrością. Czasem przeważał słodki smak kokosa, a za chwilę świeżość trawy cytrynowej i limonki. Do tego chrupkie warzywa i mięciutki kurczak. To było świetne curry z głębią smaku.
Pad Thai Kai to tajska klasyka, najpopularniejsze danie w Tajlandii, które można zjeść na każdym rogu Bangkoku, a wersji tego dania jest tyle, ile kucharek i kucharzy. Pad Thai z kurczakiem w wykonaniu Mai Tai jest poprawny. Ma lekki i łagodny smak. Nie przebija się w nim za bardzo kwaśno-słodka nuta tamaryndowca. Nawet po dokładnym wymieszaniu z sokiem limonki, płatkami chili i orzeszkami było dla mnie mało wyraziste. Aczkolwiek nie mogę powiedzieć, że było niesmaczne. Dla wielbicieli łagodnych smaków to będzie Pad Thai idealny.
Rohan Josh to tradycyjne danie z baraniny kuchni indyjskiej. Może nie wygląda apetycznie, ale jest przepyszne. Baranina doskonale uduszona, nie za tłusta, jest krucha i smaczna. Zanurzona w gęstym sosie maślano-jogurtowym z dodatkiem pełnych aromatu przypraw. Co ważne, przyprawy nie przykrywają charakterystycznego posmaku baraniny, a wręcz go wydobywają. Naprawdę doskonałe danie, mimo niezbyt obiecującego wyglądu.
Podsumowanie będzie krótkie. Może te smaki mnie nie zaskoczyły, bo są to klasyki obu kuchni i często serwowane w różnych mniej lub bardziej azjatyckich restauracjach, ale ich wykonanie w Mai Tai jest autentyczne i naprawdę smaczne, co oznacza ni mniej ni więcej, a ocenę bardzo dobrą, zgodnie przyznaną przez wszystkich czterech biesiadników.
O autorze
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-09-16 18:34
Jeśli kuchnia azjatycka (5)
to tylko przy ul. Piastowskiej.
- 17 27
-
2021-09-17 13:42
(1)
na Piastowskiej to jest bar, a nie restauracja. Chińczyk/tajskie barowe a restauracyjne to dwie inne bajki. Choć ten na Piastowskiej rzeczywiście jadalny na pewno lepszy niż najgorsze możliwe żarcie z Adonga.
- 2 0
-
2021-09-17 14:12
ja tam lubię A donga
poza tym klimat tam jest mocno chiński. W Chinach też jest sporo obskurnych restauracyjek, gdzie drzwi przytrzymuje przed zamknięciem akwarium z karpiem, w środku wszystko wyłożone białymi łatwo zmywalnymi kaflami a kibel to zwykły narciarz z dziurą w podłodze, albo wiadro. Pod tym względem w A dongu jest dużo lepiej, niemniej przypomina mi to.
poza tym klimat tam jest mocno chiński. W Chinach też jest sporo obskurnych restauracyjek, gdzie drzwi przytrzymuje przed zamknięciem akwarium z karpiem, w środku wszystko wyłożone białymi łatwo zmywalnymi kaflami a kibel to zwykły narciarz z dziurą w podłodze, albo wiadro. Pod tym względem w A dongu jest dużo lepiej, niemniej przypomina mi to. Dania w stylu makaron a dong z wieprzowiną czy wieprzowina po syczuańsku, albo ta taka z orzechami oraz zupy są bardzo dobre. No dobra tajska zupka jest słaba, ale reszta dobra.
- 2 0
-
2021-09-17 12:30
azjatycka a azjatycka, przecież w Azji mieszka 1/3 ludzkości i mają tam wiele różnych kuchni
tu mowa o tajskiej. Jak szukasz po prostu chińskiej to Yang Guang przy Stągiewnej jest fenomenalny. Byłem w Chinach i szukałem w Polsce tych smaków długo. W tej restauracji potrawy które jadłem na wycieczce smakowały dokładnie tak samo
- 6 1
-
2021-09-16 18:56
(1)
Zupełnie inna bajka, piastowska to glutaminian podany na styropianie i choć całkiem niezły to nie ma jak przyłożyć do tej tajskiej. Składniki mają jednak znaczenie
- 25 2
-
2021-09-17 05:52
dokładnie, syf i zgaga....Byłem dwa razy i więcej tam nie pojadę. Nie polecam tego miejsca.
- 11 1
-
2021-09-17 16:57
Kolejne restauracja z serii gdzieś byłem, coś widziałem. Jednak kopia tego mega słaba.
- 5 5
-
2021-09-17 16:40
Tajska kuchnia
Tajska kuchnia najlepsza jest w Gdyni.Lolo Thai Jolo.polecam .byłem i jest mega.prawie 3 000 pozytywnych opinii też to potwierdza
- 14 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.