Jemy na mieście: Oberża 86 - podkręcona klasyka

24 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 2 lat)
Agnieszka Haponiuk
Oberża 86 to autorska restauracja Piotra Ciomka, która zagościła w zabytkowym Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30 w Gdyni. Więcej zdjęć (22)

Oberża 86 to autorska restauracja Piotra Ciomka, która zagościła w zabytkowym Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30 w Gdyni.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Oberża 86 to autorska restauracja Piotra Ciomka, która zagościła w zabytkowym Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30 w Gdyni.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Oberżę 86 w Gdyni. Poprzednio byliśmy w Dodo Roti, które nas nie zaskoczyło, a za dwa tygodnie opiszemy Yummy z Gdańska - już tam byliśmy.



Oberża 86 to autorska restauracja Piotra Ciomka, która zagościła w zabytkowym Domku Abrahama przy ul. Starowiejskiej 30 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni (wcześniej działała tam restauracja Sempre). W kilku niewielkich pokojach ustawiono kwadratowe stoły elegancko przykryte białymi obrusami i zastawione szkłem. Wystrój lokalu jest minimalistyczny. W kolorystyce dominuje biel, w tym bielone drewno i białe ściany z akcentami modnej butelkowej zieleni. Zachowano wiekowe belkowe stropy, również bielone, a także piękne drewniane, olejowane podłogi i gdzieniegdzie odsłonięto ceglane ściany.


Podoba mi się ta estetyka, zwłaszcza, że jasna kolorystyka dodaje wnętrzu elegancji i optycznie je powiększa. Jest przyjemnie i zupełnie inaczej niż w większości restauracji urządzonych w modnym, ale niestety podobnym stylu. Nie brakuje również świeżych kwiatów na stołach oraz kwiatów doniczkowych. Przy wejściu znajdziemy niewielki drewniany bar, a przechodząc na piętro zobaczymy tzw. "wydawkę", gdzie na naszych oczach kucharze w ekspresowym tempie wydają zamówione dania. W tym dniu wszystkie stoliki były zajęte, a więc mówiąc kucharskim żargonem - istna tabaka.

Do Oberży zapraszam moje dwie znajome o bardzo różnych gustach kulinarnych. Na wszelki wypadek z wyprzedzeniem rezerwujemy stolik i całe szczęście, bo okazuje się, że był ostatni wolny.

Karta Oberży 86 prezentuje się całkiem dobrze, nie jest ani za krótka, ani za długa. Znajdziemy tu sporo klasyki z kuchni polskiej, jak również z kuchni francuskiej, naprawdę jest w czym wybierać.

Po długich konsultacjach z koleżankami i przemiłą obsługą składamy zamówienie na:

- tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką (19 zł);
- kapuśniak z kiszonej kapusty ze smażonymi ziemniakami (18 zł);
- schab z kością, babką ziemniaczaną i burakami zasmażanymi (32 zł);
- udko z kaczki z kopytkami orzechowymi w sosie pomarańczowym (46 zł);
- łososia gotowanego w bulionie warzywnym na puree z dyni (44 zł).

Zamówienie zamykamy deserem, czyli:

- gruszką gotowaną w syropie korzennym z kremem angielskim i musem czekoladowym (22 zł).

Na realizację zamówienia musimy nieco poczekać, ale czas oczekiwania i pierwszy głód zaspokoił poczęstunek - doskonały mus z gęsich wątróbek w stylu francuskim, podany z wypiekanymi na miejscu, jeszcze ciepłymi, cebulowymi bułeczkami. Ależ to była dobra przekąska, która tylko zaostrzyła nasz apetyt.

Poczęstunek. Więcej zdjęć (22)

Poczęstunek.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Poczęstunek.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką został okrzyknięty boskim. To nie była żadna niezwykła przystawka, nic zaskakującego, ale świetne składniki, które połączone dały pełnię smaku.

Recenzje kulinarne restauracji z Trójmiasta


Tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką. Więcej zdjęć (22)

Tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Tatar z buraka z kozim serem i karmelizowaną gruszką.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Kapuśniak był wyśmienity, dość delikatny. Dobrze zbalansowane smaki - słodkie i kwaśne. Zupa została właściwie doprawiona, a ziemniaki (smażone w mundurkach), cudownie się w to wszystko wkomponowały i dodały smaczku.

Kapuśniak z kiszonej kapusty ze smażonymi ziemniakami. Więcej zdjęć (22)

Kapuśniak z kiszonej kapusty ze smażonymi ziemniakami.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Kapuśniak z kiszonej kapusty ze smażonymi ziemniakami.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Schab z kością i babką ziemniaczaną z zasmażanymi buraczkami to przyzwoite i sycące danie. Delikatnie doprawione buraczki, drobno starte na szczęście nie okazały się być ciapą. Babka ziemniaczana zwarta, może odrobinę za sucha, ale mimo to smakowita i mocno nadziana boczkiem. Schab soczysty w chrupiącej, nie za grubej panierce - jak to powiedziała jedna z koleżanek - tak dobry jak u mojej mamy. To danie to klasyka w dobrym wydaniu.

Schab z kością, babką ziemniaczaną i burakami zasmażanymi. Więcej zdjęć (22)

Schab z kością, babką ziemniaczaną i burakami zasmażanymi.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Schab z kością, babką ziemniaczaną i burakami zasmażanymi.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Pieczone udko kaczki było obłędnie smaczne. Mięso mięciutkie, delikatne podane na lekko słodkawym, z dymnym posmakiem, sosie demi glace. Do tego ekstra orzechowe kopytka i pomarańczowy sos z cząstkami pomarańczy, który dodawał lekkiej cytrusowej kwaskowatości. Rewelacyjne zestawienie.

Imprezy kulinarne w Trójmieście


Udko z kaczki z kopytkami orzechowymi w sosie pomarańczowym. Więcej zdjęć (22)

Udko z kaczki z kopytkami orzechowymi w sosie pomarańczowym.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Udko z kaczki z kopytkami orzechowymi w sosie pomarańczowym.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Łosoś gotowany w bulionie warzywnym na puree z dyni niestety nas nie uwiódł tak jak pozostałe dania. Sama ryba na plus, soczysta, delikatna, warzywa al dente, ale całość zupełnie bez przypraw, a przez to jałowe w smaku. Puree z dyni mdłe. Trochę rozczarowujące dla mnie, a zupełnie niezjadliwe dla koleżanki, natomiast dobre danie dla tych, którzy są na diecie lub unikają wyrazistych smaków.

Łosoś gotowany w bulionie warzywnym na puree z dyni. Więcej zdjęć (22)

Łosoś gotowany w bulionie warzywnym na puree z dyni.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Łosoś gotowany w bulionie warzywnym na puree z dyni.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Deser skromny, ale smaczny. Gruszka wytrawna z ledwie wyczuwalną korzenną nutą, mocno czekoladowy mus i aksamitny sos angielski. Wszystko w punkt.

Gruszka gotowana w syropie korzennym z kremem angielskim i musem czekoladowym. Więcej zdjęć (22)

Gruszka gotowana w syropie korzennym z kremem angielskim i musem czekoladowym.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Gruszka gotowana w syropie korzennym z kremem angielskim i musem czekoladowym.

fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Oberża 86 to miejsce dla wielbicieli kuchni prostej, klasycznej i bez udziwnień, a jednocześnie niebanalnej. Można tu znaleźć podkręcone domowe smaki w całkiem nowym, niekiedy ulepszonym wydaniu z francuskim sznytem. Wyszłyśmy z Oberży 86 najedzone, zadowolone i mimo że łosoś z warzywami zawiódł nieco nasze kulinarne oczekiwania, w ogólnym rozrachunku wystawiam Oberży 86 piątkę z minusem.

5.0 /6
Ocena autora
5.6 /6
35 ocen
Ocena czytelników
autor Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Opinie (131) 2 zablokowane

Wszystkie opinie

  • (4)

    Pamiętam Piotra Ciomka jak biegał za piłką po Redłowie z innymi dziećmi. Ostatnie pokolenie wychodzące na dwór dla przyjemności a nie za karę :D
    Życzę powodzenia w biznesie.

    • 82 4

    • A to nie syn tego Ciomka z Invest K? (1)

      • 5 0

      • Nie! Ale rodzina.

        • 5 0

    • (1)

      bo nie bylo gier online

      • 1 5

      • ale były te komórki

        i to prawie na każdym podwórku ;)

        • 2 0

  • Jeszcze nie tak dawno była recenzja pizzerii która była w tym miejscu... (13)

    Ceny jak zwykle "promocyjne" i stoliki pełne na początku z ciekawości.....po sezonie pustki i do klasacji...a Abraham przewraca się .....

    • 34 11

    • (12)

      Ceny z kosmosu. Powodzenia po sezonie.

      • 12 4

  • Porcje jak dla dziecka (3)

    Dramat

    • 76 26

    • Do Mdonalda idz perelko to sie najesz albo kubelek z KFC kup se ...

      • 16 26

    • Oj, to musiałoby być duże dziecko... (1)

      Byłam tam na uroczystym obiedzie, najedliśmy się po pachy samą przystawką i zupą, i nie mam tu na myśli tylko kobiet, ale także dużych facetów z niezłym przerobem...

      • 10 6

      • Tak, tak, oczywiście.

        Najeść zupą i przystawką mogą tam tylko ci, którzy żyli miesiąc na diecie oświęcimskiej i mają pokurczone żołądki.

        • 19 13

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.