• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: TOP10 najchętniej czytanych tekstów 2017

Alicja Olkowska
1 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Od kuchni polskiej, przez czeską, włoską, peruwiańską, aż do azjatyckiej. W tym roku interesowały was różnorodne smaki, ale najczęściej czytany tekst może wielu zaskoczyć... Na zdjęciu danie z Krewetkarni (tempura: krewetki 8 szt., sos mango i chili, bagietka). Od kuchni polskiej, przez czeską, włoską, peruwiańską, aż do azjatyckiej. W tym roku interesowały was różnorodne smaki, ale najczęściej czytany tekst może wielu zaskoczyć... Na zdjęciu danie z Krewetkarni (tempura: krewetki 8 szt., sos mango i chili, bagietka).

"Jemy na mieście" to jeden z najpopularniejszych naszych cykli: przyciąga wielu czytelników, wywołuje gorące dyskusje w komentarzach, budzi skrajne emocje. Które recenzowane przez Agnieszkę Haponiuk lokale cieszyły się największym zainteresowaniem? Poniżej zestawienie najchętniej czytanych przez użytkowników portalu Trójmiasto.pl recenzji kulinarnych w 2017 roku.



W 2017 roku zrecenzowaliśmy 26 restauracji w Trójmieście - przeczytaj wszystkie tegoroczne teksty w cyklu "Jemy na mieście"

10. Starter's na niezobowiązujące wyjście

Otwarty niedawno sopocki lokal w Sopot Centrum to idealne miejsce na tzw. bifor, czyli zabawę przed główną imprezą. W menu znajdziemy wiele autorskich koktajli, zdrowych soków i nalewek wg własnych przepisów. Karta dań w Starter's nie jest długa, więcej w niej przekąsek niż "pełnoprawnych" potraw, ale idealnie uzupełnia się z serwowanymi trunkami. Agnieszka Haponiuk szczególnie poleca aromatyczną zupę dyniową, która podobno jest najsmaczniejszą, jaką jadła poza swoją kuchnią.

9. Mała Ukraina - smaczna, choć wymaga poprawek

Gdyńska Mała Ukraina to miejsce, w którym przede wszystkim warto skosztować pierożków pielmieni - prawdopodobnie jednych z lepszych, jeśli nie najlepszych w Trójmieście. Poza tym to lokal z potencjałem, w którym można dobrze zjeść, jednak nie wszystkie dania faktycznie przywołują wspomnianą Ukrainę. Może czas to zmienić i postawić na prawdziwie ukraińskie smaki?

8. Pollo Loco, czyli szalony kurczak w Gdyni

W Pollo Loco trzeba spróbować przede wszystkim kurczaka pieczonego w piecu opalanym drewnem na sposób peruwiański. Smaku dodają mu specjalnie sprowadzane przyprawy z Peru. W Pollo Loco trzeba spróbować przede wszystkim kurczaka pieczonego w piecu opalanym drewnem na sposób peruwiański. Smaku dodają mu specjalnie sprowadzane przyprawy z Peru.
Kolejny gdyński lokal skradł serca nie tylko fanom drobiu, ale też tych osób, które zajadały się kiedyś kurczakami z rożna, sprzedawanymi w latach 90. z "budy". W Pollo Loco trzeba spróbować przede wszystkim kurczaka pieczonego w piecu opalanym drewnem na sposób peruwiański, czyli pollo a la brasa. Smaku dodają mu specjalnie sprowadzane przyprawy z Peru. Nie jest to wyrafinowane jedzenie, ale uczciwie przygotowane, aromatyczne i w dobrej cenie. Uwaga tylko na sałatkę z czerwoną cebulą, jest naprawdę mocno... cebulowa.

7. Allora - smaczna kuchnia prosto z Rzymu

Włoska kuchnia ma wielu zwolenników, bo jest prosta i smaczna, a gdańska Allora tylko to potwierdza. Nie ma tu na szczęście potraw do znudzenia serwowanych w niemal każdej tego typu restauracji, czyli np. spolszczonego spaghetti carbonara. W menu dominują świetne makarony i nieprzekombinowane pizze wg zasady, że kilka dobrze dobranych i wysokiej jakości składników może zdziałać kulinarne cuda. Jeśli tam będziecie, koniecznie spróbujcie tagliatelle all'orata in crema di pistacchio, czyli makaronu tagliatelle z pulpą z dorady na kremie z pistacji. Mówią na mieście, że petarda.

6. Cesky Film na duży głód

Cesky Film to idealne rozwiązanie na duży głód. Agnieszka Haponiuk poleca zwłaszcza wolno wypiekaną wołowinę szpikowaną słoniną, podawaną z knedlami bułczanymi, bitą śmietaną i żurawiną (Svíčková na smetaně). Cesky Film to idealne rozwiązanie na duży głód. Agnieszka Haponiuk poleca zwłaszcza wolno wypiekaną wołowinę szpikowaną słoniną, podawaną z knedlami bułczanymi, bitą śmietaną i żurawiną (Svíčková na smetaně).
Jeśli kochacie naprawdę pokaźne porcje, kaloryczne i w bardzo dobrej cenie, musicie odwiedzić sopocki Cesky Film. Już samymi przystawkami można się najeść, za to główne dania bywają wyzwaniem nawet dla tych, którym trudno zaspokoić dłuży głód. Agnieszka Haponiuk poleca m.in. wolno wypiekaną wołowinę szpikowaną słoniną, podawaną z knedlami bułczanymi, bitą śmietaną i żurawiną (Svíčková na smetaně) oraz ziemniaczane kluseczki własnej roboty z boczkiem oraz serem bryndza (Halušky s brynzou). Uwaga: wegetarianie raczej nie mają tutaj czego szukać...

5. Azjatycki Ping Pong

Był czas, że Ping Pong wielokrotnie przywoływaliśmy na łamach portalu (na co też zwracaliście nam uwagę w komentarzach...), ale nie bez powodu: knajpka spodobała się wielu miłośnikom azjatyckich smaków. Tutaj trzeba spróbować makaronu pad thai, gdzie samodzielnie można ustalić poziom ostrości dania (to idealne rozwiązanie dla tych, którzy kochają tę potrawę, ale w łagodniejszej wersji).

4. Smaczna pizza w Sempre w Gdyni

Pyszną włoską pizzę zjemy w Gdyni w Ristorante Sempre. Cienkie, chrupiące ciasto, przemyślane i przywołujące słoneczną Italię dodatki. Z bogatego menu warto wybrać pizzę tartufo z mozzarellą, owczym serem pecorino, pastą z włoskich czarnych trufli oraz pizzę con taleggio e speck z sosem pomidorowym, mozzarellą, włoskim serem taleggio, chudym boczkiem "speck", porem i czarnymi oliwkami (z karty specjalnej "szef kuchni poleca"). Poza tym dajemy duży plus za taras oraz plac zabaw dla dzieci.

3. Aioli - modna kuchnia dla miejskich smakoszy

Poranne kolejki do Aioli to już norma. Pożywne śniadanie można tam zjeść nawet za 10 zł (1 zł śniadanie + dowolna kawa). Poranne kolejki do Aioli to już norma. Pożywne śniadanie można tam zjeść nawet za 10 zł (1 zł śniadanie + dowolna kawa).
Tego lokalu nie mogło zabraknąć w naszym cyklu. Aioli mocno namieszało na gdańskiej gastromapie i zmieniło kulinarne oblicze Wrzeszcza. Od rana do wieczora spotkać tam można tłumy gości, zwłaszcza do południa, gdy pożywne śniadanie kosztuje... 10 złotych (1 zł posiłek + dowolna kawa, np. za 9 zł). Tylko czy faktycznie kuchnia jest tam wybitna? Cóż, są lepsze i gorsze dania, ale menu jest urozmaicone, kolorowe, z wieloma pozycjami dla wegetarian i długą listą koktajli. Aioli to idealne miejsce na leniwe śniadanie z przyjaciółmi, szybki lunch czy wieczorną randkę. Dla każdego coś miłego, choć nie wiem, czy poleciłabym to miejsce na biznesowe spotkanie - czasem hałas i głośna muzyka utrudniają spokojną rozmowę...

2. Żabusia karmi dobrze, ale nierówno

Wysoka pozycja Żabusi u niektórych może budzić zaskoczenie: o tym lokalu nie wszyscy słyszeli, a jeśli nawet, to błędnie zakładali, że to miejsce, które trąci myszką. Nic bardziej mylnego, bo restauracja, która istnieje od 1976 roku, przeszła jakiś czas temu metamorfozę i unowocześniła menu. Oprócz tradycyjnych polskich smaków, w karcie znajdziemy bardziej ambitne i finezyjnie podane pozycje, np. grasicę cielęcą sous vide z sosem z borowików oraz chipsami z ziemniaka truflowego czy udo z kaszubskiej gęsi confit z morelowym brownie z kawiorem, sosem figowym i kaszą pęczak.

1. Krewetkarnia - ciekawy pomysł, słabsze wykonanie

Nasza wizyta w Krewetkarni odbiła się wśród czytelników szerokim echem. Dotarła także do właścicieli gdyńskiego lokalu, którzy rzeczowo pod artykułem skomentowali ocenę Agnieszki Haponiuk, jasno wyrazili swoje zdanie i jednocześnie podziękowali za konstruktywną krytykę. Fakt jest taki, że czekaliśmy w Trójmieście na restaurację, w której można zjeść owoce morza podane w prosty, ale oryginalny sposób. Jest w tym miejscu duży potencjał i byłoby szkoda, gdyby nie został w pełni wykorzystany.

A które lokale w tym roku was oczarowały lub zniechęciły do kolejnej wizyty? Czekamy na wasze komentarze.

Opinie (58) 8 zablokowanych

  • Bardzo lubię coś zjeść na mieście (6)

    W naszej ukochanej Gdyni jest wiele lokalów gdzie można zjeść tanio i z klasą . Pozdrawiam

    • 32 32

    • (3)

      Niestety ale to prawda. Żeby zjeść coś fajnego udaję się do Gdyni. Jest parę fajnych miejsc w Gdańsku ale większość to mafijne nadufane bufony piorące kasę a nie prowadzące knajpę.

      • 26 11

      • Wow
        Chociaz cos w tej Gdyni

        • 10 3

      • A które dokładnie knajpy są mafijnymi tworami? (1)

        • 17 2

        • pewnie mu chodzi

          O ten śmierdzący kebab we Wrzeszczu przy dworcu.

          • 6 2

    • daj jeden przykład

      • 4 0

    • w Trójmieście nigdzie nie jest tanio, też chciałbym stołować się na mieście

      • 4 3

  • Ogien (3)

    W Gdyni to
    Ogniem i piecem, pizza i makarony mniam
    Fala, czyli wege kabany
    Lolo thai jolo, zawsze dobre pycha pad taj

    • 16 20

    • akurat te przez Ciebie wymienione (2)

      są jedyni z gorszych.

      niestety

      • 10 6

      • Lolo thai jolo

        jest slabe?

        • 12 0

      • co to znaczy gorszy według ciebie

        żuczku ?

        • 3 1

  • Czemu od nowego roku LOKUJECIE te knajpy. (2)

    Już wszystko o nich napisaliście i Wasze krytyczne opinie jak i OHY I AHY znalazły potwierdzenie u klientów . Lepiej przemilczeć te tematy....a dobra knajpa zawsze się obroni jeśli ma znakomite jedzenie aczkolwiek nie zawsze tanie. Jak to mówią " tanie mięso psy jedzą" Ale niestety przywara polskich "restauratorów" tano kupić drogo sprzedać a i nie narobić się przy tym. Tak więc mamy odpowiedź czemu mamy taka rotację i jak grzyby po deszczu wyrastają nowe lokale z coraz gorszą jakością. A może warto zrobić ranking dobrych barów mlecznych w 3miescie?? Pozdrawiam głodnych dobrego jedzenia:)

    • 57 6

    • no właśnie (1)

      Gdzie w 3M można zjeść zupę mleczną

      • 6 4

      • po co się głupio pytasz jakbyś nie wiedział?

        • 3 2

  • (3)

    Wciaz za mało knajp vege!

    • 21 82

    • (1)

      moze stricte vege nie jest jakoś baazaardzo dużo ale w niemal kazdej knajpie masz w menu potrawy wege, a ostatnimi czasy (gdy weganizm stał sie modny) także vegan wiec raczej nie ma co biadolic.

      • 22 0

      • w Toruniu jest szersza oferta

        może brać przykład z lepszych

        • 0 14

    • Ale na Jesionowej chyba wciąż jest vege pizza? czy jakoś tak:)

      • 4 1

  • (5)

    ci w kolejce za sniadaniem po 10 zl .
    żenada

    • 56 13

    • czemu żenada? (3)

      Na zachodzie to normalne że ludzie chodzą na śniadania itd. Czy wszyscy muszą jeść tak jak ty kanapkę z serem?

      • 18 14

      • Pamiętam jak kiedyś stałem w kolejce do sklepu Levis jak pierwszy raz rzucili model 501 (2)

        A spodnie kosztowały pół wypłaty...

        • 15 1

        • W Gdyni? (1)

          Bylem tam tez - ale nie w kolejce, a obsmiewalem Was z drugiej strony ulicy.

          • 1 0

          • Pozdrów Mamę

            • 0 1

    • nie rozumiem, 1zl ale 10zl

      ...w sklepie: proszę 5zl ale naprawdę 20zl

      • 2 1

  • Czeski FILM - nie polecam (3)

    Nie wiem skąd ta knajpa w tym rankingu ale ja nie polecam. Poszliśmy sobie tam ekipą z pracy i... na jedzenie trzeba było dłuuugo czekać - jedna kelnerka i jakby o nas zapomniała, piwo - mało smaczne (była wśród nas osoba, co sama piwa warzy i się na tym zna), a knedelky... pa-sku-da... Z czeskimi miały jak dla mnie niewiele wspólnego. Swego czasu pomieszkiwałem trochę w Czechach i knedliki u Sławka w Ustii albo u TRI BOJOVNIKU i tam to były knedle... w Czeskim Filmie jedyne co jest wspólnego z Czechami to część nazwy.

    NIE POLECAM

    • 41 13

    • mi tam piwko bardzo smakuje, na pewno lepsze niż w większości restauracji

      jedzenie też ok, chociaż może brakuje do prawdziwego czeskiego jedzenia, ale takiego w trójmieście nie uświadczysz

      • 10 0

    • długi czas oczekiwania mimo małego ruchu, to akurat bardzo dużo ma wspólnego z Czechami

      • 10 0

    • "była wśród nas osoba, co sama piwa warzy i się na tym zna"

      hahahahahaha :))) co za lamus ;> Proponuję więcej swojego zdania a nie kolegów co "się na tym znają"

      • 1 0

  • Młode osoby nie potrafią samodzielnie gotować.. (5)

    ...nawet w święta okupowane były McD oraz KFC..

    • 49 8

    • nie potrafią też zabić mamuta dzidą (3)

      bo te umiejętności są zbędne we współczesnym świecie
      mój ty ogoniasty patataju

      • 16 22

      • Gdyby moja Dzida nie umiała gotować to bym jej nie poślubił

        • 13 2

      • Tak jest, a seks jest niepotrzebny

        wystarczy własna ręka.

        • 11 6

      • Odpowiedź w stylu - A u Was bija Murzynów

        Zatem wcześniejszy wpis można powiedzieć że to typowy "trafiony-zatopiony".

        • 0 1

    • W Polsce właśnie powstała 4-setna "restauracja" Mc Donalds, myślę że w Forum Radunia będzie "reastauracja" nr. 401

      • 2 0

  • Napiszcie koniecznie o ajioli i stacji deluks

    • 7 19

  • Najlepsze jedzenie jest w tych restauracjach o których nigdy nie pisaliscie! (3)

    • 63 0

    • ja to lubię tylko te piosenki które juz wcześniej słyszałem

      • 9 0

    • Fakt (1)

      Krewetkarnia prawie pusta a 1 miejsce

      • 11 3

      • czytanie ze zrozumieniem się kłania

        I miejsce wśród najchętniej czytanych recenzji, a nie najchętniej odwiedzanych restauracji.

        • 14 3

  • Polo locco (1)

    Nie polecam! Kurczak suchy jak wior,lepsza Kura domowa

    • 14 5

    • no a niby jak ma być inaczej

      Skoro ta biedna kura suszy się w piecu? Kurczak z rożna jest najlepszy A w dodatku soczysty.

      • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane