• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Zurna to miejsce z potencjałem

Agnieszka Haponiuk
21 listopada 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
W Zurnie jest smacznie, choć warto jeszcze dopracować menu, np. szaszłyki z baraniny (na zdjęciu). W Zurnie jest smacznie, choć warto jeszcze dopracować menu, np. szaszłyki z baraniny (na zdjęciu).

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy kaukaską restaurację Zurna w Oliwie. W poprzednim odcinku jedliśmy w Po prostu Bistro w Gdyni, które nas nie oczarowało. Za dwa tygodnie w środę ocenimy Kociołek Konesera w Gdyni - już tam byliśmy.



Zurna to na Kaukazie symbol szczęścia i wesołości, czyli też wspólne ucztowanie. Zurna to też nazwa niewielkiego bistro w Oliwie przy ul. Czyżewskiego 16a zobacz na mapie Gdańska (w pawilonach po schodkach), które serwuje dania kuchni kaukaskiej. Jest to bardzo aromatyczna i różnorodna kuchnia, pełna ziół, ostrej papryki, kopru, a przede wszystkim kolendry. Najbardziej popularnymi warzywami, jakie stosuje się w kaukaskich daniach są ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan czy kapusta. W tej kuchni, szczególnie w Gruzji, nie brakuje dobrych serów.

Ciekawa kaukaskich smaków, wybrałam się z siostrą do Zurny na obiad. Restauracja zajęła niewielki lokal po dawnej pizzerii. Bistro urządzone jest skromnie, w kolorach bieli i brązu. Na ścianach wiszą zdjęcia potraw oraz kaukaskie pejzaże. Na stołach położono ciężkie kwieciste bieżniki. W jednym z rogów mieści się niewielki bar.

Zobacz wszystkie recenzje w cyklu Jemy na mieście

  • Restauracja Zurna w Gdańsku.
  • Restauracja Zurna w Gdańsku
  • Restauracja Zurna w Gdańsku.
  • Restauracja Zurna w Gdańsku.
  • Restauracja Zurna w Gdańsku
  • Restauracja Zurna w Gdańsku.
  • Restauracja Zurna w Gdańsku.
  • Restauracja Zurna w Gdańsku.
  • Restauracja Zurna w Gdańsku.
  • Restauracja Zurna w Gdańsku.
W tle rozbrzmiewała nieco zbyt głośna muzyka, więc poprosiłyśmy o ściszenie, żeby móc swobodnie porozmawiać. Zaś w karcie dań znalazłyśmy popularne dania kuchni kaukaskiej, takie jak chaczapuri, baranie szaszłyki czy chinkali.

Wybieramy kolejno:

- dwa czeburieki (pierogi kaukaskie) - jeden z wołowiną, drugi z twarogiem solonym i zieleniną (14 zł);
- chaczapuri z serem żółtym (22 zł);
- roladki z bakłażana z farszem orzechowym (20 zł);
- zupa charczo (12 zł);
- szaszłyk z baraniny (30 zł);
- zestaw chinkali (rosół z baraniny, pierogi i ser żółty oraz sosy) - (20 zł);
- do picia ajran (5 zł).

Czeburieki to sporych rozmiarów pierogi smażone na głębokim oleju.
Jest to danie dosyć popularne także w kuchni tatarskiej. W Zurnie czeburieki były naprawdę duże i dobrze nadziane: farsz z mięsa wołowego był intensywnie doprawiony, mięso soczyste, a ciasto chrupiące i niestety... bardzo tłuste, z lekkim posmakiem starego oleju. Za to nadzienie twarogowe było smaczne, z dużą ilością koperku.

Zobacz także: cykl Okiem dietetyka. Kulinaria w zdrowym wydaniu

Dwa czeburieki (pierogi kaukaskie) - jeden z wołowiną, drugi z twarogiem solonym i zieleniną Dwa czeburieki (pierogi kaukaskie) - jeden z wołowiną, drugi z twarogiem solonym i zieleniną
Roladki z bakłażana trochę mnie rozczarowały, bo sam farsz orzechowy był przepyszny, z lekko czosnkową nutą, ale bakłażany niestety okazały się być gorzkie. To danie warto dopracować.

Roladki z bakłażana z farszem orzechowym Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
Zupa charczo była gęsta, o konsystencji gulaszu, z idealnie ugotowanymi miękkimi kawałkami wołowiny i dobrze przyrządzonym, czyli nierozgotowanym ryżem. Była jednak, jak na typową charczo, zbyt delikatna, zupełnie nieostra i przez to za mało wyrazista w smaku.

Zupa charczo Zupa charczo
Na szaszłyk z baraniny cieszyłam się najbardziej, gdyż baraninę uwielbiam, ale też wiem, że trudno jest ją dobrze przygotować. To było... nieporozumienie: kawałki baraniny były tak twarde, że w zasadzie nie dało się ich pogryźć, a więc trudno mi opisać ich smak. Za to pieczone warzywa, surówka i sosy były należycie przygotowane, świeże i bardzo smaczne.

Kochasz jeść i gotować? Te kulinarne imprezy mogą cię zainteresować


Szaszłyk z baraniny Szaszłyk z baraniny
Chinkal to zestaw składający się z pierogów z baraniną posypanych żółtym serem, szklanki baraniego rosołu, białego i zielonego sosu na bazie jogurtu. Pierogi, a właściwie nadzienie z baraniny, były świetne. Mięso było uczciwie doprawione, intensywne w smaku, pikantne i pełne aromatycznych ziół, choć ciasto było dla mnie odrobinę za grube. Natomiast rosół barani niestety nie do przyjęcia: rozwodniony i zupełnie bez smaku.

Zestaw chinkali: rosół z baraniny, pierogi, ser żółty oraz sosy Zestaw chinkali: rosół z baraniny, pierogi, ser żółty oraz sosy
Na koniec otrzymaliśmy chaczapuri. Typowe kaukaskie chaczapuri to placek z ciasta chlebowego nadziewany serem twarogowym lub solankowym, wypiekany w piecu lub w specjalnym żeliwnym/glinianym naczyniu. W Zurnie otrzymałyśmy dość tłusty placek nadziany, jak podano w menu, żółtym serem, przez co chaczapuri było nijakie. Ser był mdły, bez wyrazu. Ciasto poprawne, ale zdecydowanie za tłuste.

Chaczapuri z serem żółtym
Chaczapuri z serem żółtym
Duży plus za pyszny ajran. Świetnie gasił pragnienie i pasował do serwowanych dań.

Ajran Ajran
Zurna to miejsce z potencjałem. Myślę, że gdy poszczególne dania zostaną dopracowane, będzie to jedno ze smaczniejszych miejsc na kulinarnej mapie Trójmiasta. Moim zdaniem wystarczy dodać nieco więcej kaukaskich smaków, a więc nie bać się ostrych i aromatycznych przypraw, tak bardzo charakterystycznych dla kuchni tego regionu. Ważna jest także baranina: oby było jej jak najwięcej i jak najlepiej przyrządzonej. Ostatecznie Zurna otrzymuje ode mnie czwórkę z małym minusem.

4.0/6   Ocena autora
+ Oceń

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (97) ponad 20 zablokowanych

  • No dobra (17)

    to może teraz proszę coś napisać o "normalnych" barach.
    Może przydałby się jakiś wypadzik poza 3City?
    Są takie miejsca w których "na pewno" zjemy coś co obok rosło na polu albo biegało niemal tuż pod nosem.
    Gdzie prowadzący lokale nie muszą patrzeć na wynik finansowy czy w tym miesiącu będą w stanie zapłacić czynsz ponad 100PLN/m2
    Gdzie nie muszą silić się na wymyślanie kuchni tajskiej, wietnamskiej, peruwiańskiej, malgaskiej, eskimoskiej czy jakiejkolwiek innej by "ogłuszyć" klientów rzekomą egzotyką.
    Po prostu miejsca w których jada się zdrowo i smacznie.

    I tyle

    • 39 76

    • (4)

      Np.Golonkowy raj w drodze na Zukowo

      • 7 6

      • Gdzie to?

        W restauracji na M?

        • 1 3

      • Wow
        Co za oryginalna nazwa

        • 5 3

      • czeburiaki to i w Lublinie są popularne

        to trochę daleko od kaukazu
        ale też fajnie

        • 2 0

      • !

        W drodze do Żukowa chyba, a nie na Żukowo. Co wy z tym na!

        • 8 3

    • (2)

      Jedź do matki do Bartoszyce

      • 24 9

      • znów cię rosyjska gramatyka zdradziła (1)

        rąbany, ruski podżegaczu

        • 7 4

        • Nie powiedział przecież k Bartoszycom.

          • 4 1

    • (8)

      dlaczego prostakom sie wydaje ze wszyscy chca tylko zrec zarcie jak na stypie? rosol ,pierogi ,schabowy a jako egzotyka pizza i kebab ?

      • 31 6

      • (7)

        To pytanie retoryczne.
        Pewne trendy wynikły z niewiedzy, coś co dawniej uznawane było za synonim biedy, ubóstwa, braku produktów z względu na lichą ziemię czy warunki meteo, teraz jest oznaką odwagi, nowych odkryć itd.
        Brukiew to roślina która była popularna tylko dlatego że wyrastała byle gdzie, w przechowaniu tez dobra bo znosi dość dobrze przymrozki więc nie musiała być specjalnie dobrze kopcowana itd. z tego też względu była tez podstawą "diety" w obozach koncentracyjnych a teraz ... snobizm!!!
        Po prostu bardzo wielu się coś mocno pozajączkowało

        • 15 5

        • Bo proszę pani-a społeczeństwu "+" w d....h się poprzewracało lub to tęsknota za domem rodzinnym gdzie się nie przelewało ale była mama.

          • 7 6

        • w ten sam sposób możesz powiedzieć, że ziemniak to jedzenie biedoty (5)

          i kurczak to jedzenie biedoty

          bo taki hrabia jak ty to tylko przepiórki i torty
          wpitala

          • 8 1

          • (4)

            Ja jadam ziemniaki i to z łupinami. Bardzo lubię dobre ziemniaki!
            Ale za to z solą po 15 zł za 125 g, czyli 120 zł/kg ;)
            Inna sprawa, że dobrych ziemniaków ze świecą szukać. Te, które są powszechnie dostępne, są na ogół pastewne, a nie jadalne.

            • 8 3

            • strasznie przeplacasz za te sól (2)

              pewnie jest wydobywana z dna himalajskiego wulkanu. uwierz że ta z kłodawy też jest pierwsza klasa, tez ma 250mln lat i do tego jest bez przeciwzbrylaczy.

              • 5 1

              • (1)

                Nie z Himalajów. Nie jest to sól kamienna w kryształach, tylko delikatna sól morska, z Camargue, tam gdzie Rodan uchodzi do M. Śródziemnego. Zupełnie inna, bardzo subtelna. Nie miałem pojęcia o istnieniu "kwiatu soli morskiej", ale gdy jej spróbowałem, odtąd gości w mojej skromnej kuchni właśnie jako dobry dodatek.
                Wystarczą ziemniaki ugotowane w mundurkach, bez soli, taka dobra sól na stół, dobre masło. I nie trzeba wcale mięsa... A pisze to mięsożerca. A, jeszcze dobry kefir mile widziany, np. z Piątnicy lub ten sprzed lat z naszych Maćkowych, ewentualnie zsiadłe mleko z Krasnegostawu.

                • 2 2

              • Przepraszam, sprawdziłem, używam kwiatu soli z Guerande. Ta z Camarque musiała być za którymś z poprzednich zakupów. Polecam kiedyś spróbować - na stek, na masło (lubię solone masło), a nawet na czekoladę.

                • 1 1

            • ja lubię z pokrzywami z parnika

              ale zgadzam się,
              ziemniaki w Polsce zeszły na psy około 6-8 lat temu,

              polecam ziemniaki w Niemczech, Szwecji i UK,
              pychota, takie jak kiedyś w Polsce

              • 2 1

  • hmm (2)

    Połowa dań pani nie smakowała to nie 4 a ledwie 2 sie należy,raczej się nie wybiorę choć dania fajne to jak widać kiepsko wykonane.

    • 57 11

    • Ale jest minus!

      To też ważna informacja :))

      • 3 0

    • A może smakowały tyle że było wszędzie jakieś "ale".
      Takim "ale" może być goryczka w bakłażanie lub surowe, zepsute mięso. Pierwsze dało by 4, drugi 1.
      Czy naprawdę widzimy świat już tylko absolutami? Albo pełna szósteczka albo niziny? Dania widać były smaczne, w miarę rozsądnie wycenione ale miały pewne niedociągnięcia, stąd 4 a nie 6. Nie były też niejadalne lub ledwo jadalne, na co by wskazywała ocena 1 bądź 2.

      • 6 2

  • (1)

    Ceny nie dla Polaków

    • 19 47

    • za to wy rosjanie macie wypchane portfele

      i dlatego musisz tu na forum pisać
      zamiast żyć jak człowiek

      • 8 5

  • Ale ta Pani jest niekonsekwentna. (7)

    Zamówiła 7 pozycji, z której dobrze oceniła tylko Ayran, który nie oni przygotowują.
    Najdroższe danie czyli baranina - 30 zł - twarda, nie czuć smaku.
    Zupa - nieostra
    Bakłażany - gorzkie
    Chaczapuri - tłuste, nijakie
    Chinkali - pierogi dobre, rosół nie do przyjęcia - rozwodniony
    Czeburieki - stary olej.

    I za to ocena 4/6?

    • 175 5

    • Ale za to podobał jej się bar, krzesła, świeczki na stole.wiszące kable od lamp itd.
      Czyżbyś nie wiedział co w takich lokalach jest najważniejsze?

      • 39 2

    • No i jeszcze muzyka za głośno

      • 28 1

    • Czwórka z minusem

      To jednak znaczna różnica niż pełna czwórka :)

      • 2 6

    • Ajran można zrobić samemu (3)

      .... i nie jest to w ogóle trudne.

      • 2 0

      • To jest kefir? (2)

        • 1 1

        • Jogurt w woda i sola (1)

          • 1 2

          • Za co minus?

            Z tego jest ayran przeciez

            • 1 0

  • Czyli ocena z pupy. (7)

    Praktycznie każde danie ma wady, niedoprawione, twarde, gorzkie etc. a jednak wystawiona jest 4. Tym razem wiarygodność recenzentki jest znikoma.

    • 96 3

    • OO, to znaczy że bywało u niej bardziej rzetelnie?

      Kiedy???

      • 24 0

    • Do wiarygodnej oceny gastronomii trzeba mieć kompetencje! (5)

      We Francji np.robi się dyplom krytyka kulinarnego. Od samego łażenia po knajpach nie jest się od razu znawcą! Komuś smakuje albo nie i tyle.
      Czy jedzenie jest dobre, to może oceniać ktoś, kto ma wiedzę i obycie.

      • 18 0

      • (1)

        To też nie jest argument.
        Każdy jest wychowany na pewnym standardzie smakowym i to determinuje późniejsze upodobania, więc szkolenia itp niby czemu maj a służyć, obiektywnej ocenie w dziedzinie gdzie obiektywizmu trudno poszukać?

        • 3 1

        • to JEST argument

          kiszone śledzie ze Szwecji cuchną i mogą Ci nie smakować, bo wychowałaś się na rozgotowanym kalafiorze, ale są zrobione bardzo dobrze i żeby to ocenić potrzeba wiedzy i obycia etc.
          tak na marginesie- w znakomitej większości domów gotuje się dość kiepsko i na tym się ludzie wychowują i taki mają potem gust-PODŁY, a uważają, że znakomity...

          • 1 0

      • ale to jest opinia od chama dla chama

        więc wszystko w porządku

        • 8 0

      • (1)

        Toż to tylko blogowa opinia, a nie gwiazdki michelin

        • 8 2

        • czyli nic nie warta

          to po co ją wygłaszać?

          • 1 1

  • xxx (3)

    Śmieszny jest ten system ocen. Kiedy wszystko jest wyśmienite ocena 5/6, kiedy większość dań nie smakuje i jest źle zrobiona - 4/6. To co trzeba zrobić żeby dostać 3/6? zamknąć lokal czy podać pusty talerz?

    • 83 1

    • To proste (1)

      Oceniałby Bar Mleczny, to pała lub dwója byłaby jeszcze przed wejściem.

      • 7 0

      • Nie dziwię się...
        Menele w środku, a jedzenie z najtańszych produktów
        Tak jest w barach mlecznych

        • 2 8

    • Żeby otrzymać 3/6 wystarczy nie reklamować się poprzez cykliczne wzmianki na tym portalu. Od razu 2 stopnie w dół, z automatu. Dzisiaj pani była nader łaskawa - większość dań skaszaniona, a ona mimo to pozytywnie podsumowała. Ale o tej Zurnie to już wiele razy czytałem na trojmiasto.pl.
      Gdybym robił w tej branży, wydrukowałbym powiększone foto p. Agnieszki, powiesił na zapleczu i pouczył personel, że na jej widok mają mówić słowa: Awaria, zamknięte, skończyło się, zamykamy, niestety nie.

      • 13 0

  • Litości... (1)

    Agnieszka Haponiuk - porzuciła pracę w marketingu, by gotować, smakować i fotografować jedzenie... ha ha. ha ha ha. hahahahhahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahhahahahahhahahahaaaaahhahahahahha.

    Jedzenie słabe - ocena 4 :))))))))))))))))))))

    • 94 5

    • I po to, by utyć.

      • 1 0

  • Błagam przestań pisać!

    • 59 6

  • Tak jak lubię czytać powyższe artykuły

    to zaskoczyła mnie taka ocena przy takim opisie.

    • 36 0

  • Dobrze proszę teraz napisać (1)

    Ile kosztuje 4/6 ? Otworzę knajpe ziemniak w kawalerce po studentach, ale spokojnie dla Pani też coś wpadnie ( pieniądze za ocenę)

    • 33 1

    • Ty to se możesz klapę od kibla otworzyć jedynie

      • 2 11

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane