• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kacze języki i świńskie uszy na talerzu. Jak to jeść?

Łukasz Stafiej
20 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Odpowiednio przyrządzone podroby to rarytas - tak traktowane są min. w kuchni francuskiej. Odpowiednio przyrządzone podroby to rarytas - tak traktowane są min. w kuchni francuskiej.

Kacze języki, świńskie uszy czy ogon wołowy to rzadko spotykane składniki na polskich talerzach. - Niesłusznie traktowane są po macoszemu - uważa organizator warsztatów "Nietypowe przysmaki" w akademii kulinarnej K5.



Podroby:

- W kuchni francuskiej podroby uważane są za rarytas. Serce zwierzę ma jedno, zwykłego mięsa - kilogramy. W Polsce dziwnym trafem rzeźnicy, a co za tym idzie i restauratorzy, a więc także przeciętni konsumenci, traktują je po macoszemu. Przez wielu uważane są za pseudo-odpady, które można wrzucić co najwyżej albo do parówek, albo do mięsa mielonego - tłumaczy Kamil Sadkowski, kucharz i szef akademii kulinarnej K5, w której w środę odbędą się warsztaty pod hasłem "Nietypowe przysmaki".

Od nosa do ogona



Co prawda, flaki, kaszankę, wątróbkę czy ozory polscy mięsożercy zajadają, ale pozostałe mniej oczywiste partie zwierząt do popularnych nie należą. Wydarzenie ma w pewien sposób odczarować - jak uważa Sadkowski - niesłuszne pomijanie w kuchni składniki takie jak świńskie uszy, kacze języki, serca czy ogony wołowe.

- Nie mam zamiaru przekonywać, że takie elementy powinny trafić do naszego codziennego jadłospisu, bo tak nigdy nie będzie. Ale warto ich ich spróbować, a przekonamy się, że odpowiednio przyrządzone mogą mieć wspaniały smak - mówi Sadkowski. - Warto też pamiętać, że zabijając zwierzę w celach kulinarnych, powinniśmy umieć wykorzystać każdy jego element, zgodnie z praktykowaną przez świadomych i najlepszych szefów kuchni metodą od nosa - do ogona.

Czipsy z uszu



Ze świńskich uszu można przygotować np. - popularne jako przekąska do piwa w wielu krajach - czipsy. Kacze języki to delikatny przysmak, dobrze je przyrządzić konfitowane. Ogon wołowy wykorzystamy nie tylko do bulionu, ale jako samodzielne danie. Z wołowego serca można zrobić np. tatar.

- Serce wołowe to kawał dobrego mięsa i dobra alternatywa do wszechobecnej piersi czy steka - mówi Sadkowski. - Nie licząc kaczych języków czy grasicy, większość z podrobów jest tania. Łatwo je również przygotować w domu, trzeba tylko się przekonać.
Koszt środowych warsztatów w K5 to 260 zł od osoby. W czasie wydarzenia uczestnicy ugotują kilka potraw i oczywiście je zjedzą. Niewykluczone, że w grafiku akademii pojawią się niebawem kolejne edycje, bo zainteresowanie jest spore.

Zainteresowany tematem? Przeczytaj też: Podroby w wydaniu deluxe

Wydarzenia

Nietypowe przysmaki

260 zł
warsztaty

Miejsca

Opinie (72) ponad 10 zablokowanych

  • normalnie wkładasz do gęby i gryziesz, mielisz i połykasz (1)

    • 33 6

    • Racja, łatwiej zjeść niż kupić

      Króluje wieprzowina i kurczak a przecież jest tyle alternatyw dla mięsa: ogony, ozorki, szpik, żołądki, wątróbka...
      Często też dużo tańsze, ostatnio kupiłem żołądki za jakieś grosze a nie są wcale dużo gorsze od mięsa (prawie 20% białka).

      • 3 4

  • dlaczego dania z podrobów są niewspółmiernie drogie? (5)

    tani składnik a gotowe danie o średniej wartości odżywczej kilkadziesiąt złotych,

    • 46 4

    • Spokojnie, następne będą kopyta.

      Już ciężko zejść niżej niż 'wykwintne' restauracje.

      • 6 6

    • Bo nie potrzeba do nich ulepszaczy

      • 3 1

    • bo trudno je kupić, wszystke jesz w parówkach

      • 3 2

    • bo

      a) janusz ma kosmos marze
      b) bo państwo ma kosmos marze
      c) najemca janusz tez ma kosmos marze
      wiec nawet chleb se smalcem bedzie po 40pln w tych restauracjach.

      • 7 0

    • podroby mają więdej wartości odżywczych niż mięso

      • 0 0

  • Wnetrznosci sa obrzydliwe (5)

    Temu nikt tego nie je

    • 15 32

    • Heh (1)

      Nie od dzis wiadomo ze jedyne co francuzom wychodzi to muzyka elektroniczna. Z kuchni sio.

      • 11 10

      • No nie, omlety robią dobre ;)

        • 1 2

    • uszy

      to nie wnętrzności :)

      • 18 1

    • A zupa flaczkowa to pychotka.

      • 9 1

    • Dobrze przyrządzone serca bądź ozory albo chrupiące skórki są dobre

      • 4 1

  • czyli mam sobie ugotować i za to jeszcze zapłacić 260 zł:)? (4)

    składniki też mam przynieść:)?

    • 46 7

    • jo,tedy bandze rychtyk

      • 10 2

    • Ludzie, byłam ns takich warsztatach (2)

      Produkty sa przygotowane przez organizatorów, płacimy za ich czas, wiedzę
      Czasem dobrze nauczyć sie czego innego, nowego, w końcu jesteś tym co jesz:)

      • 8 7

      • Zacznij sam eksperymentować (1)

        naprawdę wyjdzie ciekawiej.
        Niemal 100% wszystkich osób będących mistrzami GRILLA w Polsce, to amatorzy (w znaczeniu, że sami doszli do perfekcji) a robią dania jakich się nie znajdzie w jakiejkolwiek restauracji w tym kraju.
        Spróbuj upiec w domu chleb, niekoniecznie na zakwasie i bez maszynki domowej wypiekarki i bez gotowych mieszanek a stwierdzisz, że ani to trudne a jaka wielka radość.
        Zrób najprostszą domową kiełbasę jaką jest "biała" a odkryjesz, że teraz wiesz co jesz.
        Sery podpuszczkowe tez trudne nie są, zwłaszcza tzw "koryciński".
        I Za te 260,- będziesz mieć kilka kilo sera, kiełbasy i chleba na parę miesięcy.

        • 6 1

        • jeden się uczy sam, drugiemu lepiej idzie z nauczycielem

          niech sobie ludzie robią co komu pasuje,
          na szczęście i na zdrowie

          • 2 3

  • Haa (6)

    A jak myślicie z czego się robi pasztet

    • 20 3

    • (1)

      z kopyt

      • 5 5

      • i makulatury

        • 4 2

    • Lepiej nie dociekaj...

      • 5 4

    • Pasztet (1)

      robi się z gotowanych: mięsa, boczku i wątróbki + bułka, jajka, przyprawy.

      • 6 0

      • Bułkę, Olu, to wiesz gdzie znajdziesz... Chyba żeś i ty pasztet.

        • 2 5

    • Z soczewicy. Albo sojowy.
      Dobra żartowałem. Najlepszy jest z dziczyzny. Koniecznie z dodatkiem wątroby.

      • 4 1

  • Napiszcie nastepnym razem ze to reklama wydarzenia

    a nie artykul o czyms. Z tego, co tu jest napisane nie wynika absolutnie nic. Zenada.

    • 38 1

  • Odpady poubojowe w roli dań ?? (8)

    Kiedyś to się psom pod budę takie rzeczy wywalało albo w ostateczności jakiś dodatek do pasztetu czy coś.. Uszy świńskie są zresztą suszone w sklepach ZOO jako żujka dla psów...
    Aż dziw że nikt nie jeszcze serwuje kiszki stolcowej z czipsem z topinamburu, kawiorem, sosem hollandaise i celbulką marynowaną w porto...

    • 40 14

    • akurat kiszka nie jest zła, o ile masz zawartość inna niż oryginalna

      • 4 1

    • nie wiesz co dobre...

      • 2 4

    • nie masz pojęcia o smaku (5)

      nie masz pojęcia mój drogi

      • 2 6

      • o czyim smaku? (4)

        Bo o własnym - doskonałe!
        Nie śmiałabym swojemu Mężowi podsunąć czipsów ze świńskich uszu, czy dania z wołowego serca. A co dopiero gościom... Kuchnia rodem z "czworaków" (familioków, czy jak je zwać) raczej nie podbije serc współczesnych, mięsożernych Polaków. Może kiedyś, w ramach eksperymentu, skosztuję tych "specjałów", ale na pewno nie wejdą do codziennego menu naszej rodziny.

        • 5 7

        • Widać żeś wielka pani. Mąż musi czuć się jak te króle! Co niedziela schabowy, a w tygodniu mielone. Brawo ty!

          • 7 4

        • ale bida

          lepiej się schowaj pod ziemię

          • 5 1

        • a ja lubię. tylko po co pisać ,, nie śmiałabym"... to gorsze? kwestia wyboru. i tyle.

          • 1 0

        • Oczywiście że byś nie śmiała

          Postawisz na stole coś innego niż schabowy i będzie wpie**ol.

          • 2 1

  • (1)

    zapraszam najpierw do rzeźni albo zwykłej kurzelni, a potem możecie robić papu....

    • 15 7

    • Nie strasz bo się zes.asz.

      • 5 7

  • nie "jak", tylko "po co"? (2)

    • 4 3

    • nie jesz, tracisz

      • 1 2

    • wbrew powszechnemu przekonaniu tak zwane "podroby" posiadają więcej wartości odżywczych niż mięso

      • 0 0

  • (1)

    nie jeść :)

    • 3 3

    • a czemu?

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane