Gastrobanda: pomysł na krewetki

25 sierpnia 2020 (artykuł sprzed 1 roku)
Kamil Sadkowski
Proste historie są najlepsze i sami przekonacie się, że wyjątkowo smakowite. Na zdjęciu: sałatka z krewetkami. Więcej zdjęć (14)

Proste historie są najlepsze i sami przekonacie się, że wyjątkowo smakowite. Na zdjęciu: sałatka z krewetkami.

fot. Piotr Zastróżny

Proste historie są najlepsze i sami przekonacie się, że wyjątkowo smakowite. Na zdjęciu: sałatka z krewetkami.

fot. Piotr Zastróżny

Czas, jaki spędzamy w kuchni, nie powinien być udręką. Dla wielu z was to konieczność, a można przecież robić rzeczy pyszne w bardzo krótkim czasie. To właśnie argument "braku czasu" często pada podczas warsztatów kulinarnych. Dlatego szybkie akcje też są efektowne, o czym się zaraz przekonacie w moim kulinarnym cyklu "Gastrobanda".



Gdzie zjeść w Trójmieście - wszystko o lokalach



Produkty bez problemu dostaniecie w większości dobrze zaopatrzonych sklepów. Lista zakupowa dla koneserów nietuzinkowych smaków nie będzie kłopotliwa.

Potrzebne będą:

  • szaszłyki drewniane (dwie sztuki);
  • kilka krewetek rozmiar 16/20 lub mniejsze 30/40 (surowa obrana lub w pancerzu);
  • 1 łyżka oliwy;
  • pół łyżeczki płatków chili;
  • szczypta kurkumy;
  • jedna łyżka miodu;
  • jedna pomarańcza;
  • jeden ogórek gruntowy;
  • trzy rzodkiewki;
  • dwie cukinie baby;
  • kilka pomidorków cherry;
  • pół garści kiełków słonecznika;
  • listki mięty;
  • łyżka soku z cytryny;
  • pół kubka jogurtu naturalnego;
  • awokado;
  • sól i pieprz.

Zabieramy się zatem za przygotowanie. Krewetki oczyszczamy (zdejmujemy pancerz i nacinamy delikatnie na grzbiecie, wyjmujemy układ pokarmowy na górze i krwionośny na dole) i nabijamy na szaszłyki.

Wyciskamy sok z pomarańczy, mieszamy z miodem, kurkumą i chili, delikatnie gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia (będzie potrzebny do posmarowania krewetek podczas smażenia i jako dresing do sałaty). Pomidory kroimy na połówki, ogórka w kostkę, cukinię w plastry obieraczką do warzyw.

Kursy kulinarne w Trójmieście


Mieszamy delikatnie warzywa z kiełkami i poszarpanymi listkami mięty. Awokado obieramy i miksujemy z sokiem cytryny i jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krewetki smażymy lub grillujemy z dwóch stron, smarujemy delikatnie dresingiem, warzywa mieszamy z pozostałą ilością. Na talerzu rozkładamy mus z awokado, sałatę i na górę układamy krewetki.

Proste historie są najlepsze i sami przekonacie się, że wyjątkowo smakowite. Do tego idealnie dopasowane wino przez łobuza ze świata wina i rozkoszujemy się każdą chwilą. Piotr Zastróżny z Festusa zaproponował trzy trunki. La Tordera Prosecco Treviso Saomi Brut Prosecco Włochy (49 zł), Oro de Castilla Sauvignon Blanc Rueda Hiszpania 2019 (49 zł) oraz Terras Gauda O Rosal Rias Baixas Hiszpania 2019(99 zł).

Mamy już wszystko, co do szczęścia potrzeba, zatem nie pozostaje nic więcej, jak życzyć wam przepysznych chwil z bliskimi. Wierzę mocno, że dobrze mieszacie w garach. Chyba, że stawiacie pierwsze kroki to pamiętajcie, że wyobraźnia i dobry produkt zawsze się obronią.
Czy jadasz owoce morza?
59%

tak, uwielbiam je

20%

tak, ale nie wszystkie mi smakują

10%

rzadko, jak ktoś dobrze przyrządzi

8%

unikam, ten smak do mnie nie przemawia

3%

nigdy nie próbowałe(a)m, ale kiedyś skosztuję

zakończona

łącznie głosów: 479

autor Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.