Czas, jaki spędzamy w kuchni, nie powinien być udręką. Dla wielu z was to konieczność, a można przecież robić rzeczy pyszne w bardzo krótkim czasie. To właśnie argument "braku czasu" często pada podczas warsztatów kulinarnych. Dlatego szybkie akcje też są efektowne, o czym się zaraz przekonacie w moim kulinarnym cyklu "Gastrobanda".
Gdzie zjeść w Trójmieście - wszystko o lokalach
Produkty bez problemu dostaniecie w większości dobrze zaopatrzonych sklepów. Lista zakupowa dla koneserów nietuzinkowych smaków nie będzie kłopotliwa.
Potrzebne będą:
- szaszłyki drewniane (dwie sztuki);
- kilka krewetek rozmiar 16/20 lub mniejsze 30/40 (surowa obrana lub w pancerzu);
- 1 łyżka oliwy;
- pół łyżeczki płatków chili;
- szczypta kurkumy;
- jedna łyżka miodu;
- jedna pomarańcza;
- jeden ogórek gruntowy;
- trzy rzodkiewki;
- dwie cukinie baby;
- kilka pomidorków cherry;
- pół garści kiełków słonecznika;
- listki mięty;
- łyżka soku z cytryny;
- pół kubka jogurtu naturalnego;
- awokado;
- sól i pieprz.
Zabieramy się zatem za przygotowanie. Krewetki oczyszczamy (zdejmujemy pancerz i nacinamy delikatnie na grzbiecie, wyjmujemy układ pokarmowy na górze i krwionośny na dole) i nabijamy na szaszłyki.
Wyciskamy sok z pomarańczy, mieszamy z miodem, kurkumą i chili, delikatnie gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia (będzie potrzebny do posmarowania krewetek podczas smażenia i jako dresing do sałaty). Pomidory kroimy na połówki, ogórka w kostkę, cukinię w plastry obieraczką do warzyw.
Kursy kulinarne w Trójmieście
Mieszamy delikatnie warzywa z kiełkami i poszarpanymi listkami mięty. Awokado obieramy i miksujemy z sokiem cytryny i jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krewetki smażymy lub grillujemy z dwóch stron, smarujemy delikatnie dresingiem, warzywa mieszamy z pozostałą ilością. Na talerzu rozkładamy mus z awokado, sałatę i na górę układamy krewetki.
Proste historie są najlepsze i sami przekonacie się, że wyjątkowo smakowite. Do tego idealnie dopasowane wino przez łobuza ze świata wina i rozkoszujemy się każdą chwilą. Piotr Zastróżny z Festusa zaproponował trzy trunki. La Tordera Prosecco Treviso Saomi Brut Prosecco Włochy (49 zł), Oro de Castilla Sauvignon Blanc Rueda Hiszpania 2019 (49 zł) oraz Terras Gauda O Rosal Rias Baixas Hiszpania 2019(99 zł).
Mamy już wszystko, co do szczęścia potrzeba, zatem nie pozostaje nic więcej, jak życzyć wam przepysznych chwil z bliskimi. Wierzę mocno, że dobrze mieszacie w garach. Chyba, że stawiacie pierwsze kroki to pamiętajcie, że wyobraźnia i dobry produkt zawsze się obronią.
- Zobacz opinie (31)