- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (51 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (71 opinii)
- 3 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (154 opinie)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Kaszubska Wędzarnia - smacznie, zdrowo, w zgodzie z tradycją
Są soczyste i smaczne, a unikatowa procedura wędzenia oraz mieszanki świeżych przypraw sprawiają, że ich smaku nie pomylisz z żadnym innym. Kuszą też zapachem, który przypomina nam wyroby naszych dziadków, spożywane przy rodzinnym, suto zastawionym stole. Wędzonki i produkty wędliniarskie ZM Nowak od 30 lat powstają w sercu Kaszub, według receptur stworzonych pod wpływem inspiracji tym malowniczym regionem, zajmując ważne miejsce w codziennym jadłospisie lokalnych mieszkańców.
Kaszuby są malowniczym regionem, pełnym tradycji i kultury. Słyną też ze znakomitej kuchni, której ważnym elementem są zdrowe, naturalne, lokalne produkty.
Wędzonki i wędliny z serca Kaszub
ZM Nowak to rodzinna firma, która od trzech dekad, dzięki pasji, ciężkiej pracy i ogromnemu zaangażowaniu, utrzymuje pozycję lidera na rynku mięsnym w sprzedaży wyrobów wędliniarskich na Pomorzu. To firma, która jest kluczowym dostawcą produktów do dystrybutorów, detalistów czy gastronomii.
- Stworzyliśmy smaki oparte na oryginalnych recepturach i mieszankach aromatycznych przypraw, które są starannie mielone i młotkowane przed produkcją - opowiada Anna Grzymała, główny technolog w ZM Nowak. - Wybraliśmy mięsa najwyższej jakości! Nasze wędzonki są soczyste i smakowite, podczas wędzenia są otulone dymem z drewna buku, który nadaje im ostrości, wyrazistości i ciemnobrązowego koloru. Ich zapach przypomina nam wyroby naszych dziadków, spożywane przy rodzinnym, suto zastawionym stole.
Swoim klientom ZM Nowak proponuje szeroki wybór znakomitych wyrobów wędliniarskich i mięs, doskonałych na co dzień i od święta. Bogatą i niezwykle różnorodną ofertę tworzą przede wszystkim najwyższej jakości wędzonki z szynki, łopatki, schaby, kiełbasy tradycyjne, cenione na polskich stołach za idealne połączenie smaku mięs i przypraw, delikatne i soczyste parówki z wysokiej jakości wieprzowiny oraz wędliny kanapkowe i podrobowe, bez których codzienna dieta nie miałaby smaku.
Najważniejsze jest leżakowanie
Wędzonki z Kaszubskiej Wędzarni ZM Nowak są wykonane tradycyjną metodą zalewową. Starannie wyselekcjonowany surowiec, z najwyższej jakości klasy mięsa wieprzowego, jest układany w specjalnych kadziach i zalewany mieszanką soli i naturalnych przypraw, takich jak: liść laurowy, ręcznie tłuczony pieprz, chrzan i czosnek. Produkty spokojnie czekają na przepeklowanie, nabranie soczystości i niepowtarzalnie naturalnego smaku tradycji.
Końcowym etapem produkcji jest wędzenie drewnem jabłoni.
- Jabłoń ma dym lekko słodki, o subtelnym owocowym posmaku, dzięki czemu wędzonki nabierają delikatności i jasnobrązowego koloru - wyjaśnia główny technolog ZM Nowak.
Kaszubska wędzarnia i jej oferta dla smakoszy
Poza soczystymi, aromatycznymi wędzonkami, Kaszubska Wędzarnia słynie też z produkcji tradycyjnych kiełbas. W tym tych najbardziej charakterystycznej dla kuchni polskiej, jak biała czy jałowcowa. W czym tkwi sekret ich niesamowitego smaku?
- Sekretem naszej białej kiełbasy jest szlachetne mięsiwo, połączone z naturalnymi przyprawami i wzbogacone intensywnym smakiem świeżego czosnku - naturalnego antybiotyku - opowiada Monika Wójcik, Product Manager w ZM Nowak. - Do mięsa dodajemy też kompozycję białego i czarnego pieprzu - mielonego przed produkcją oraz suszony majeranek, którego właściwości prozdrowotne od lat wykorzystywano w medycynie naturalnej. Potwierdzeniem regionalnego charakteru naszej białej kiełbasy i jej wysokiej jakości jest fakt, że produkt ten został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Marszałka Województwa Pomorskiego - podkreśla Product Manager ZM Nowak.
Naturalnym smakiem zachwyca też inna propozycja spod szyldu Kaszubskiej Wędzarni - kiełbasa wzbogacona nutą jałowca i czarnego pieprzu, z dużymi kawałkami mięsa, podsuszana i wędzona drewnem buku.
Kaszubskość wymalowana na etykietach
Kaszubi posiadają własny język regionalny, który jest bardzo ciekawy i rytmiczny. Dlatego też na etykietach czołowych produktów ZM Nowak zamieszczono nazwy w tłumaczeniu na język kaszubski oraz ornament haftu kaszubskiego, nawiązujący swoją symboliką do regionu.
- Zielony to symbol lasów i łąk, trzy odcienie niebieskiego symbolizują morze, niebo i jeziora. Żółty oznacza piasek i bursztyn, czerwony - krew, a czarny żyzną glebę - wyjaśnia Monika Wójcik. - Haft kaszubski szkoły żukowskiej jest wpisany na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego 2015, dlatego zdecydowaliśmy się na wykorzystanie właśnie pochodzącego z niego ornamentu, dla podkreślenia kaszubskiego pochodzenia i charakteru naszych produktów.
Wędzonki z Kaszubskiej Wędzarni są bezglutenowe, tworzone bez dodatku fosforanów, barwników czy glutaminianu monosodowego. Dlatego też chętnie sięgają po nie zarówno smakosze, jak i osoby zmagające się z alergiami, nietolerancjami czy dbające o bardzo wysoką jakość spożywanych produktów.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł