Kuchnia azjatycka w Trójmieście godna polecenia

24 listopada 2020, 7:00
Julia Rzepecka
Popularność japońskiej kuchni cały czas rośnie. Kluczem do doskonałego sushi są przede wszystkim świeże składniki. Więcej zdjęć (19)

Popularność japońskiej kuchni cały czas rośnie. Kluczem do doskonałego sushi są przede wszystkim świeże składniki.

Fot. Mito Sushi/mat. prasowe

Popularność japońskiej kuchni cały czas rośnie. Kluczem do doskonałego sushi są przede wszystkim świeże składniki.

Fot. Mito Sushi/mat. prasowe

Burgery z kimchi, niebanalne sushi w niezliczonych postaciach, pad thai, smaczne curry czy owoce morza. To nie lista kulinarnych zachcianek, a azjatyckie dania, które można znaleźć w kartach trójmiejskich restauracji. Miejsc z bogatym i ciekawym menu jest coraz więcej, polecamy więc kilka z tych, które nie zawiodą smakiem. Co ważne, wszystkie działają w trybie na wynos/telefon.



Restauracje z kuchnią azjatycką w Trójmieście



Gyozilla



Gyozilla to stosunkowo nowy lokal, znajdujący się w centrum Gdańska, przy placu Dominikańskim 1/13Mapka. Chociaż nie widać go z daleka i wygląda dość niepozornie, wciśnięty między kwiaciarnie i bary przy Podwalu Staromiejskim, zdecydowanie nie należy się tym sugerować. Serwują tam takie dania jak: Gryczany Żur Ramen, soczyste pierożki gyoza czy grilowane szaszłyczki yakitori. Uwagę warto zwrócić zwłaszcza na burgery w azjatyckiej wersji. Katsu Burger z mięsem z golonki w panko, kim-chi, majonezem cielęco-grzybowym, remuladą z selera i serem mimolette dosłownie rozpływa się w ustach. Tego azjatyckiego street food'u można spróbować nie tylko w lokalu, ale również po złożeniu zamówienia z dowozem.

Woosabi



Po Innsbrucku i Wrocławiu zawitało także do Gdańska. Woosabi znajduje się w samym centrum, oficjalnie przy ul. Chmielnej 10, jednak wejście jest od ul. StągiewnejMapka. Lokal jest nowoczesny i wypełniony zielenią (palmy, paprocie), co nadaje nieco egzotycznego klimatu. Jednak nie o sam wystrój tu chodzi, a o kartę dań, w której znaleźć można Bao Buns, czyli puszyste azjatyckie burgery z mięsem, rybami lub w wersji wegetariańskiej czy Woo Bowle - różnorodne kompozycje w miskach. To między innymi azjatycka sałatka z makaronem, mango curry, sushi, czy ryż z warzywami. Kartę uzupełniają desery i drinki, smakami również nawiązujące do kuchni Dalekiego Wschodu (mleko mango-kokosowe, kleisty ryż na słodkim mleku, smażona bułeczka bao z lodami). W Woosabi można również zamówić dania z dowozem.

Mito Sushi



Jeśli polecamy sushi, z czystym sumieniem wymienić można Mito Sushi, mieszczące się przy ul. Szerokiej 91Mapka w Gdańsku. W tej restauracji od samego wejścia można poczuć, że trafiliśmy w dobre miejsce. Lokal ma ciekawy, nietypowy wystrój, można też obserwować kucharzy podczas pracy, przez połączony z salą restauracyjną bar sushi i część kuchni. Mimo to, w Mito Sushi nie ma hałasu, jest cicho i spokojnie. W menu znajduje się kilkadziesiąt propozycji sushi oraz ich najróżniejsze kombinacje. Są także duże zestawy dla kilku osób, desery oraz napoje (w tym wina i japońskie napoje alkoholowe). Dania są zawsze przygotowywane ze świeżych składników, a obsługa jest na wysokim poziomie. Zamawiać można również z dowozem.

Jedzenie na telefon: testujemy sushi



Phuket



Kuchnię tajską reprezentuje sopocki Phuket, który mieści się przy ul. Grunwaldzkiej 8-10/3Mapka. Jak więc na tajski lokal przystało, w menu znajdują się zupy tom-yam, pad thai czy słodki deser mango sticky rice. To oczywiście nie wszystko - są także tajskie sałatki i chrupiąca kaczka. Na mały głód także przystawki - spring rolls, satay, tajskie skrzydełka i krewetki oraz kalmary w tempurze. Spróbować można również czegoś spoza Tajlandii - curry (żółte, zielone, czerwone). W ramach deseru można zjeść tutaj banany w tempurze. Dania w Phuket można zamawiać też na wynos, z dowozem do domu. Często pojawiają się także zniżki (tajski czwartek, Dzień Pad Thai we wtorki, lub na zamówienia z dowozem).



3
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Malinowy Ogród
Gdańsk, Pegaza 2
8.9/10
+ Oceń


Haos



Zaglądamy do Gdyni. Haos zlokalizowany przy ul. Starowiejskiej 14Mapka serwuje wariację smaku azjatyckich ulic. Znajdziemy tam niemal wszystko. Od przystawek (spring rolls, szaszłyki satay, kalmary i krewetki w tempurze, strąki młodej fasoli) przez zupy (wonton, ramen, ostro-kwaśna zupa z mleczkiem kokosowym), sałatki (kurczak, rostbef, krewetki) dania główne (curry, kaczka w cynamonie, pad thai, wołowinę, woki, smażone warzywa) aż po desery (kleisty ryż, banany w tempurze, indyjski deser na bazie mleka i cukru). Nowością w karcie jest Bulgogi, danie kuchni koreańskiej i propozycja dla tych, którzy lubią nieco ostrzejsze smaki. To smażone plastry marynowanej wołowiny z cebulą i marchewką w miodzie, sosie sojowym z ryżem jaśminowym. Są także dania dla dzieci, a wszystko to można zamawiać z dowozem.

Pieterwas Krew i Woda



W Gdyni warto także wspomnieć o restauracji Pieterwas Krew i Woda przy ul. Abrahama 41Mapka. Chociaż nie jest to ściśle restauracja azjatycka, pojawiają się w karcie dania, na które warto zwrócić uwagę. Są to także propozycje, które przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Owoce morza pojawiają się zarówno w przystawkach, zupach, jak i daniach głównych. Warto wymienić takie jak: zupa homarowa, zupa tajska, krewetki i kalmary, mule (np. tajskie czy homarowe, ale także holenderskie, hiszpańskie, czy francuskie) poza tym także danie główne z grzybami shitake, fasolą mung, grzybami mun czy na przykład curry z owocami morza lub małże. Restauracja ma także menu specjalne. W nim, wśród owoców morza, znajdują się ostrygi i homar.

Menu na wynos dostępne od czwartku do niedzieli w godzinach 12-21.

W kuchni azjatyckiej najbardziej lubię dania:
13%

japońskie/sushi

4%

koreańskie

33%

tajskie

15%

chińskie

10%

indyjskie

21%

wszystkie

4%

nie przepadam za kuchnią azjatycką

zakończona

łącznie głosów: 851