"Lody, lody dla ochłody!". Gdzie warto spróbować w Trójmieście?

14 czerwca 2020, 8:00
Julia Rzepecka

Rzemieślnicze, naturalne, wegańskie, o dziwnych smakach, sorbety czy po prostu tradycyjne. Lody - to przysmak, bez którego trudno wyobrazić sobie lato. Zapewne każdy z nas ma swoje ulubione smaki i lodziarnie. Polecamy również poniższe zestawienie.



Lodziarnie w Trójmieście


Niektórzy jedzą je tylko latem, dla innych to doskonały przysmak (na przykład do oglądania ulubionych seriali w domu) przez cały rok.

Lody to niewątpliwie jeden z najbardziej popularnych deserów na świecie. Od kilku lat można zauważyć coraz więcej lokali sprzedających lody naturalne czy rzemieślnicze, jest także moda na tworzenie nowych, wymyślnych smaków lub ciekawych kompozycji. Nie brakuje także miejsc, w których spróbować można lodów włoskich. Co ciekawe, w języku polskim ta nazwa ma aż trzy znaczenia. "Lody włoskie" mogą oznaczać te o konsystencji podobnej do sorbetu, mogą to być także miękkie lody serwowane z automatu albo lody tworzone we włoskim stylu i nakładane szpatułą - inaczej zwane gelato.

Gdynia



Lodziarnia Mariola znana jest gdynianom od kilkudziesięciu lat, to jedno z najstarszych takich miejsc w Gdyni. Spróbować można tam lodów w klasycznych smakach, ale pojawiły się także zupełnie nieoczywiste propozycje. Jedną z nich są czarne lody o smaku kokosowym. Ich niezwykły kolor uzyskiwany jest przez dodanie odrobiny popiołu z palonej łupiny kokosa. Ciekawe smaki to także matcha latte z limonką, sorbet z rabarbaru czy lody różane.

Wytwórnia lodów naturalnych Miło.Mi również przyciąga ciekawymi smakami - gruszka z gorgonzolą, kaszubska truskawka z bazylią czy migdał z solą morską. Spróbować można ich w aż trzech miejscach w Gdyni (ul. Świętojańska, al. Zwycięstwa, Riviera) i dwóch w Gdańsku (ul. Bałtycka, ul. Brzeźnieńska).

3
miejsce: Lodziarnie
w rankingu Lodziarnie
Bosko
Gdynia, Świętojańska 71
8.8/10
+ Oceń

Przywędrowali do nas z Lublina - Bosko to lodziarnia w Gdyni, charakteryzująca się bardzo dużym wyborem smaków, które często się zmieniają, a jest ich ponad dwieście. Są także lody dla alergików oraz dla osób z nietolerancją pokarmową. Jest też opcja fit, bez cukru czy wegańska. Można zamówić także inne desery, w tym gofry i lemoniady.

Zupełnie nietradycyjne lody, których można spróbować w Gdyni, to Thai Roll, czyli inaczej lody tajskie. Przygotowywane są na oczach klientów, a ich końcowa forma to kształt charakterystycznych rolek. Sprzedawane są również w ciekawych egzotycznych smakach.

Sopot



Mamma Mia il Gelato Naturale to iście włoski lokal przy molo w Sopocie. Sprzedawane tam lody są podawane szpatułką i mają zachęcające smaki, które również często się zmieniają. Palony karmel z solą himalajską, domowy sernik z wiśnią i kruszonką, sorbet z liczi czy malaga z kroplą wina to tylko niektóre smaki warte uwagi. Tych włoskich lodów (i kawy) spróbować mogą również mieszkańcy Gdańska - Mamma Mia otworzyło drugi lokal na Żabiance.

Gdańsk



W miejscu Kromki, na skrzyżowaniu ulicy Dmowskiego i alei Grunwaldzkiej w Gdańsku, otworzyła się Le Delice Sztuka Lodów. To cukiernia i kawiarnia, a ich drugi lokal znajduje się na Morenie. Lody podawane są tam tradycyjnie, ale również w bardzo nietypowy sposób - w croissancie. W ofercie również bogaty wybór pieczywa, ciast, tortów i innych deserów.

Włoskich lodów spróbować można też w Gelaterii Italia na Osowej. Przygotowywane są w niezwykłych smakach: z egzotycznymi owocami (durian, jackfruit, lulo, owoc cytronu) z kawiorem limonkowym, miodowe z pyłkiem kwiatowym, pesto migdałowe, cytryna z bergamotką, kogel mogel, kiwi ze szpinakiem. W ofercie nie mniej ciekawe ciasta, ciasteczka i owoce w czekoladzie.

Dr Nitro Lody Atomowe w centrum Gdańska to lodziarnia tworząca lody poprzez mrożenie ciekłym azotem. Ta niezwykła metoda ma sprawiać, że nie trzeba do lodów dodawać sztucznych barwników, emulgatorów czy konserwantów. Do produkcji lodów wykorzystywane są świeże owoce i zioła kupione tego samego dnia. Klienci indywidualnie mogą dopasować sobie bazę lodów (mleczna, wegańska lub jogurt) i poziom słodkości. Smak tego lata w Dr Nitro to gruszka i pietruszka.

Wymieniając gdańskie lodziarnie, nie można zapomnieć o Lodziarni Miś, która funkcjonuje od 1962 roku i przez jej progi przewinęły się trzy pokolenia mieszkańców. To miejsce z długą historią, a w swojej ofercie mają przede wszystkim tradycyjne smaki: truskawkowy, cytrynowy, waniliowy, karmelowy czy też deser angielski. Inną lodziarnią z tradycją wartą wspomnienia są Znane Smaki. Mieszcząca się w centrum Gdańska lodziarnia otwarta jest w miesiącach letnich i sprzedaje lody w bardzo przystępnej cenie.

Skoro już o historii mowa - w Gdańskiej Wytwórni Lodów Naturalnych można spróbować lodów ze składnikiem, który powstał kilkaset lat temu - mlekiem gdańskim. Uchodziło ono dawniej za jeden z bardziej wykwintnych przysmaków, na którego stać było tylko zamożnych. Składało się z ubitej śmietanki, rumu oraz migdałów smażonych na maśle.

- Nasze lody zostały nawet uwiecznione w spisie "Smaki Gdańska" w jednym z przewodników - mówi Karolina Spaszewska, właścicielka. - Odkryliśmy w dawnych księgach kucharskich wzmiankę o mleku gdańskim i postanowiliśmy je wypróbować. Przyszła do nas nawet specjalna komisja, która uznała nasze lody za jedną z kulinarnych wizytówek Gdańska.
Lody tradycyjne przygotowuje także lodziarnia Kwaśniak. Oprócz klasycznych smaków zjeść można również takie jak między innymi mleczna malina, ciasteczko korzenne, opuncja figowa, mleczna porzeczka czy miodowy sezam ze skórką pomarańczową. Lodziarnia przygotowuje również lodowe torty.

Najlepsze lody to:
30%

tradycyjne

38%

rzemieślnicze, naturalne

3%

wegańskie

1%

na patyku

6%

o ciekawych, nietypowych smakach

22%

wszystkie!

zakończona

łącznie głosów: 1889