Dokąd na dania z grilla w Trójmieście?

7 czerwca 2019 (artykuł sprzed 1 roku)
Łukasz Stafiej

Oliwskie Ludovisko zmieniło profil działalności i stało się grill barem z daniami kuchni południowoamerykańskiej. Podobnych restauracji z daniami z grilla z prawdziwego zdarzenia nie ma w Trójmieście wiele.



Ludovisko działa od kilku lat - to restauracja na parterze hali Olivii, która swego czasu zasłynęła wprowadzeniem roślinnego menu z taką samą liczbą dań, co w karcie dla mięsożerców. Teraz właściciel poszedł dalej - zmienił profil lokalu na grill bar z daniami inspirowanymi kuchnią południowoamerykańską.

- Nie oznacza to wcale, że zrezygnowaliśmy z dań roślinnych - wciąż stanowią prawie połowę karty - mówi właściciel, Krzysztof Kordelewski. - Skupiliśmy się jednak na tym, aby każde z naszych dań miało grillowy szlif. Na talerzu jest kolorowo, aromatycznie i momentami dość nietypowo.
4
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Malinowy Ogród
Gdańsk, Pegaza 2
8.8/10
+ Oceń

Ciekawostki odkryją przede wszystkim mięsożercy, dla których przygotowano w menu m.in. brzuch z dzika czy żebro wołowe. Jest też sałatka z grillowaną ośmiornicą, szaszłyki z krewetek, burger wołowy, a dla wegan m.in. burger z soczewicy, szaszłyki z tofu czy boczniaki BBQ. Ceny od 24 zł za danie główne.

- Nie chcieliśmy serwować wszechobecnej karkówki czy kiełbasy - mówi Anna Czermińska, szefowa kuchni. - Postawiliśmy na smaki południowoamerykańskie i tex-mex, bo podobają nam się tamtejsze składniki, rozwinięta kultura grillowania i spędzanie w ten sposób czasu.
Aby oddać klimat i smak, w Ludovisku zamówimy do dań smażone plantany, wszechobecny jest robiony sos chimichurri czy papryczki chipotle.


- Zaczęliśmy używać mielonej kawy do marynat - mówi Czermińska. - Drobiazg, ale taka sucha wcierka z przyprawami mocno potrafi zmienić smak i strukturę mięsa. Krewetki marynujemy w chilli, limonce i soli i potem je tylko przez moment grillujemy. Dzięki temu są soczyste i jędrne.
Grill barów z ciekawszą niż kiełbasa z grilla ofertą w Trójmieście nie znajdziemy wiele. We Wrzeszczu funkcjonuje Meat Shack - całkowicie unikatowy w Trójmieście lokal z mięsami przygotowanymi w smokerach według amerykańskich metod BBQ. Na miejscu zamówimy m.in. pieczoną przez wiele godzin w niskiej temperaturze szarpaną łopatkę wieprzową, karkówkę wołową, wieprzowe czy wołowe żebra.

Okiem dietetyka: pomysły na lekkie dania z grilla


Dania z grilla - choć już bardziej klasyczne - popularne są też wśród gości Browaru Miejskiego Sopot - zjemy tam m.in. grillowaną łatę wołową, żeberka czy stek z tuńczyka. Z kolei burgerownia My Burger na Przymorzu może pochwalić się grillem lawowym (a nie powszechnym w większości miejsc elektrycznym). Dzięki temu serwowane tutaj wołowe kotlety mają wyjątkowy, "dymny" posmak. W menu znajdziemy kilka kompozycji mięsnych i bezmięsnych - z serem halloumi zamiast wołowiny oraz kotletem dyniowym z suszonymi pomidorami.

Miłośnicy steków powinni z kolei bezapelacyjnie wybrać się do Piromana w Sopocie - to jedna z najciekawszych stekowni w Trójmieście. Na miejscu samodzielnie wybierzemy rodzaj sezonowanego mięsa oraz będziemy mogli obserwować jego przygotowanie w otwartej kuchni.
Czy lubisz dania z grilla?
30%

bardzo, mógłby się tylko nimi żywić

60%

tak, ale jem sporadycznie

7%

raczej unikam, bo to niezdrowe

3%

nie, nie jadam takich rzeczy

zakończona

łącznie głosów: 571