Pomysł na majówkę: zamów kosz piknikowy z restauracji

27 kwietnia 2020, 15:30
Alicja Olkowska

Wiosenna aura i zbliżająca się majówka mobilizują nas do wyjścia z domu i spędzenia czasu na łonie natury. Choć na prawdziwie upalne dni musimy jeszcze poczekać, to już teraz wiele osób planuje pikniki na plaży lub w parku. Z myślą o nich trójmiejskie restauracje przygotowały ofertę wypełnionych jedzeniem koszy piknikowych na majówkę i nie tylko. Gdzie je zamówimy i za ile?



Jedzenie na telefon w Trójmieście


Restauracja Serwus



Trzy piknikowe warianty proponuje słynący ze śniadań Serwus w Orłowie. W każdym menu potrawy idealne na leniwe śniadanie lub lunch w terenie.

Pakiet Molo (65 zł) to tarta z grillowanymi warzywami; bajgiel z wędzonym łososiem, szpinakiem i jajkiem; winogrona i truskawki oraz dwie kawy do wyboru. Pakiet Wydma (75 zł) to fritatta ze szpinakiem i pomidorami; hummus z granatem i warzywami; sałatka owocowa z miętą plus dwie kawy do wyboru. Natomiast w Pakiecie Plaża (95 zł) znajdziemy sałatkę z serem halloumi; panini z kurczakiem i świeżymi warzywami; pastę z suszonych pomidorów; truskawki w gorzkiej czekoladzie; dwie kawy do wyboru oraz prosecco.

Rezerwacje na kosze przyjmowane są z dwudniowym wyprzedzeniem. Kaucja zwrotna za kosz wynosi 50 zł.

Kulinaria: wszystko o gotowaniu i jedzeniu na naszym forum



Restauracja Tabun



Restauracja Tabun w Otominie proponuje majówkowe menu zamknięte w piknikowym koszu. Warto się pospieszyć, bo zamówienia są przyjmowane do 29 kwietnia do godz. 17.

- W związku ze zbliżającym się długim weekendem majowym, coraz ładniejszą pogodą oraz faktem, że znowu możemy korzystać z parków, lasów i plaż, oprócz stałego menu przygotowaliśmy dla Państwa specjalną ofertę majówkową w postaci koszy piknikowych - pisze do nas zespół Restauracji Tabun.
Do wyboru mamy dwie opcje koszy: dla dwóch osób w cenie 100 zł oraz dla czterech w cenie 160 zł. Doliczyć trzeba jeszcze kaucję zwrotną za kosz o wartości 50 zł. Co znajdziemy w środku? M.in. tartę ze szpinakiem i kozim serem domowej roboty, pieczoną białą kiełbasę z cebulą, sałatkę ze szparagami, ciasto z rabarbarem i kruszonką oraz smalec z fasoli z suszoną śliwką. Do tego kompot z rabarbaru, a dla chętnych dodatkowo butelkę schłodzonego cydru w cenie od 25 do 45 zł, osobiście produkowanego przez szefa restauracji Tabun.

Czytaj też: W Otominie powstała pierwsza na Pomorzu rzemieślnicza cydrownia

Zamówienia składać można e-mailowo pod adresem: tabun@kuznia.net do środy do godz. 17. Odbiór zamówień: osobiście w Restauracji Tabun w piątek, 1 maja, w godz. 9-11. Dowozy realizowane są również w piątek w godz. 11-13.

Bistro Jak się masz?



Oliwskie Jak się masz? stawia na dowolność: owszem, klient może poprosić o przygotowanie kosza według uznania obsługi bistro (do wyboru cztery pakiety w cenie od 45 do 85 zł), ale też równie dobrze może wypełnić go swoimi pomysłami.

- Można u nas wybrać to, na co akurat mamy ochotę. Są pakiety do 85 zł, ale też można zaszaleć i stworzyć zestaw droższy. Najczęściej takie kosze "personalizowanie" kosztują od 100 do 200 zł - mówi właściciel, Arkadiusz Stolarski. - Obecnie nie ma w lokalu tłoku, więc realizacja takiego kosza zajmie nam do godziny. Oczywiście, jeśli jest takie życzenie, do dań dołączamy schłodzony alkohol.  
Bistro pobiera 50 zł kaucji w gotówce za kosz i koc piknikowy. Z racji tego, że bistro położone jest tuż obok parku Oliwskiego, wiele osób zabiera kosz wypełniony smakołykami i delektuje się nimi, siedząc na trawie w otoczeniu zadbanej zieleni.

Czytaj także: Czas na piknik. Anna Włodarczyk o kulinarnych inspiracjach

Vinegre



Restauracja Vinegre w Gdyni zachęca do piknikowania w stylu azjatyckim, bo w swoim menu na wynos proponuje kaczkę po pekińsku, chińskie placuszki, sos hoisin i seczuański w cenie 120 zł lub opcja z prosecco Mionetto w cenie 150 zł. To opcja na większy apetyt, nawet dla kilku osób. Majówkowe zamówienia przyjmowane są do środy do godz. 20. Możliwy jest odbiór osobisty lub dostawa do domu.

Jesz Lokalnie



Jesz Lokalnie to firma cateringowa działająca przy Bistro Wczasy w Brzeźnie. Zamówimy stąd do domu produkty i wyroby od lokalnych rolników, masarzy, piekarzy i pszczelarzy, najlepiej korzystając z tej strony. Oprócz tego w ofercie są kosze, które idealnie nadają się na piknik lub grilla.

- Od trzech lat podróżujemy po lokalnych bazarach, poznajemy, próbujemy i wybieramy najlepsze smaki od lokalnych małych producentów. Przyszedł czas, by podzielić się naszymi znaleziskami, a przy okazji wspomóc lokalnych małych producentów - mówi Marta Różańska, współwłaścicielka.
W ofercie "misz-masz grillowy" za 149 zł, a w nim zestaw kiełbas (m.in. biała z chili, cebulką i w miodowej marynacie), marynowanych mięs (karkówka, skrzydełka), warzywnych dodatków, pieczywa i sosów, które zapewnią prawdziwą ucztę grillową. To dobra opcja na ostatnią chwilę, gdy nie mamy czasu lub ochoty na zakupy. Oprócz tego "zestaw piknikowy" w cenie 89 zł, gdy nie mamy możliwości zrobienia jedzenia na ciepło lub chcemy go potraktować jako uzupełnienie grillowej uczty. Tutaj Marta Różańska przygotowała pâte z kurzych wątróbek z żurawiną, swojskie wędzonki i kiełbasy z sosem chrzanowym, wiejski twarożek ze szczypiorkiem i koperkiem, warzywa z dipem czosnkowym, sałatkę w słoiku, owoce, kompot, miód z polskiej pasieki, bułeczki maślane i bajgle.

Trzecią opcją jest "BBQ party burger" dla czterech osób w cenie 84 zł, a w nim zestaw czterech gotowych do grillowania/smażenia/pieczenia burgerów nadziewanych cheddarem (każdy burger to ok 225 g) oraz dodatków: bułki, sałaty, ogórka kiszonego, pomidora, prażonej cebulki, sosu musztardowego i bbq.

Klatka B i Neon



A skoro już przy grillu jesteśmy, to w taką opcję "poszły" też dwa trójmiejskie lokale: gdańska Klatka B oraz gdyński Neon. Z myślą o majówce wspólnie przygotowały dwa zestawy: mały (70 zł) i duży (150 zł), które sprawdzą się podczas grillowania na działce czy w ogrodzie. Wystarczy położyć na ruszt.

Szefowie kuchni proponują m.in. wędzone kiełbasy pastrami z serem, tajskie kiełbaski, piernikowy kurczak jerk z kiszonym habanero i pastą z jabłek i miso, pastę z papryki i trawy cytrynowej i lawasz gruziński. Więcej informacji tutaj.

Deliweki



Na koniec zachęcamy was do zapoznania się z ciekawą akcją, która zaczęła się w Gdyni, a powoli rozrasta się na całe Trójmiasto. Deliweki, czyli delikatesy lokalnych restauracji z dostawą do domu. Zakupimy tu nie tylko gotowe dania, półprodukty i przetwory, które nadają się na obiad czy kolację, ale także również dobrze można je zabrać na piknik.

Wspólne menu tworzy na ten moment kilka gdyńskich restauracji (Mora Bistro, Fino, Honolulu, Mąka i Kawa, Pueblo), ale już niebawem dojdą kolejne z innych miast.

- Zestaw składa się z produktów różnych lokali i dobranych wedle preferencji kupującego. Produkty są dostarczane w skrzynkach, więc można je od razu zabrać na piknik. Nie sugerujemy gotowych zestawów dań, ponieważ mając produkty różne i z kilku lokali, taki zestaw przyjemniej kompletuje się samemu - mówi pracownik Mora Bistro.
Całą ofertę Deliweki znajdziecie tutaj.

Na piknik najlepiej nadaje się:
12%

plaża

8%

łąka

3%

miejski park

25%

polana w lesie

52%

każde (dozwolone) miejsce na łonie natury

zakończona

łącznie głosów: 445