Święto Wegetarianizmu. Dokąd na wege obiad w Trójmieście?

1 października 2020 (artykuł sprzed 1 roku)
Magda Mielke
Kuchnia wegetariańska ma do zaoferowania całe mnóstwo przepysznych produktów i dań. Jest pyszna, kolorowa i sycąca. Więcej zdjęć (14)

Kuchnia wegetariańska ma do zaoferowania całe mnóstwo przepysznych produktów i dań. Jest pyszna, kolorowa i sycąca.

fot. Avocado/facebook.pl

Kuchnia wegetariańska ma do zaoferowania całe mnóstwo przepysznych produktów i dań. Jest pyszna, kolorowa i sycąca.

fot. Avocado/facebook.pl

Wegetarianizm - dla jednych to rodzaj diety, dla innych sposób na życie. 1 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Dla tych, którzy chcieliby uczcić ten dzień wegetariańskim posiłkiem, polecamy kilka trójmiejskich restauracji specjalizujących się w takiej kuchni.



Najlepsze restauracje w Trójmieście


Ustanowione 22 listopada 1972 roku święto jest doskonałą okazją, aby odwiedzić restaurację serwującą wegetariańską kuchnię. Z roku na rok powstaje ich w Trójmieście coraz więcej. Coraz więcej też osób decyduje się na dietę wegetariańską. Jedni wprowadzają ją po to, aby odmienić swój sposób żywienia, uważając odstawienie mięsa za korzystne dla organizmu. Inni nie chcą spożywać mięsa ze względów etycznych, a niektórzy po prostu poddają się modzie.

Nie zmienia to faktu, że kuchnia wegetariańska ma do zaoferowania całe mnóstwo przepysznych produktów i dań. Jest smaczna, kolorowa i sycąca. Czasy, gdy znalezienie w sklepie pasty sojowej graniczyło z cudem, minęły - dziś bez problemu znajdziemy zarówno roślinne produkty, jak i restauracje serwujące mniej lub bardziej wymyślne potrawy bezmięsne.

Raport GUS: jemy coraz mniej mięsa



Avocado



Wegańskiej restauracji Avocado nikomu w Trójmieście nie trzeba przedstawiać. Bistro mieszczące się przy ul. Wajdeloty jest przytulnym miejscem, w którym panuje domowa atmosfera. Zjeść tu można roślinne lunche i obiady, a także desery. Wszystkie dania przygotowywane są na miejscu od podstaw. W menu znaleźć można takie klasyki, jak: sojowy schabowy, krokiety z różnymi farszami, przeróżne roślinne kotlety, mielone, gulasze, zapiekanki, pierogi i zupy. Poza stałą kartą codziennie pojawiają się nowe lunche i wypieki. W Avocado wybierać można także z szerokiej gamy kaw, herbat i naparów.

Tu zjesz wegetariańskie dania w Trójmieście - restauracje


House of Seitan



Przy Wajdeloty mieści się też wegańskie bistro House of Seitan. W niedużym lokalu zawsze panuje ruch. Jak sama nazwa skazuje, House of Seitan specjalizuje się w daniach z seitana, czyli w "chińskim mięsie" wytwarzanym z białka pszenicy. Drugim królującym tu produktem jest ziemniak. Większość propozycji to wegańskie wariacje na temat tradycyjnej kuchni polskiej. Ręcznie wypisane menu jest krótkie, ale zmienia się regularnie. Jednak w HOS są dwie niezmienne, flagowe pozycje: pyzuchy i schabibi (schabowy).

Faloviec



Faloviec/kuchnia roślinna w swoim menu proponuje klasyczne dania kuchni wegetariańskiej, takie jak: podawane z hummusem falafele, sojowy schabowy czy kotlety jaglano-batatowe. Wśród obiadowych propozycji znajdziemy też pad thai tamaryndowy z makaronem ryżowym na mleku kokosowym i warzywami, curry buraczane czy tagliatelle z bakłażanem. Codziennie przygotowywany jest także inny zestaw dnia: zupa i lunch. W karcie znaleźć można także napary, smoothie, kawy i herbaty.

Hot Doggie



Hot Doggie to pierwszy w Trójmieście bar serwujący w 100 proc. roślinne hot dogi. W mieszczącym się w Gdyni przy ul. Starowiejskiej lokalu znajdziemy kilkanaście rodzajów tego popularnego dania. Od klasycznych hot dogów z wiejską kiełbaską vege, przez mad dogi i extra dogi zawierające hiszpańską kiełbaskę, po propozycje składające się z wegańskiego kurczaka.  

Okiem dietetyka: wegańskie odpowiedniki mięsa



manna 68



Bogatą ofertą dań wegetariańskich może poszczycić się manna 68. W menu znajdziemy zupy, smalec z białej fasoli i śliwek, spring rollsy oraz tatar z buraka i suszonych pomidorów. Zamówić można też sałatki: jesienną czy marokańską. Wśród dań głównych prym wiodą: burger z cieciorki, ramen, burrito z kalafiora, słonecznika i fasoli czy makaron chow mein z woka. Są również dania dla najmłodszych o zabawnych nazwach: "Obojętnie mi" to quesadilla z serem, oregano i pomidorkami, a "Nie lubię tego" to miniburger z frytkami.

Szama'n



W Stacji Food Hall w Galerii Metropolia pojawiło się nowe miejsce oferujące wegańskie i wegetariańskie dania. W Szama'nie zjemy tortille w kilku wariantach, m.in. z ziołowym arancini, szarpanym bakłażanem i batatem w tempurze, krokiety i kopytka. Oferowane dania są zdrowe, ale konkretne - zwłaszcza te inspirowane polskimi tradycjami.

Atelier Smaku



W prowadzonym przez Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka Atelier Smaku z kreatywnością promowana jest bezglutenowa kuchnia wegańska. W bistro-delikatesach można kupić bezglutenowe, wegetariańskie i wegańskie dania obiadowe, przetwory, ciasta oraz pieczywo, a także na miejscu zjeść gorące posiłki i desery, takie jak: pierogi z soczewicą, ciecierzycą, bliny, wegański bigos, naleśniki z nie-kaczką czy sojowy sernik.

Niemięsne propozycje w innych lokalach



W Trójmieście znaleźć można wiele miejsc, które w swoim menu łączą kuchnię mięsną z wieloma propozycjami wegetariańskimi. Ciekawym konceptem jest Nie/mięsny, który proponuje dwa menu - mięsne i niemięsne - zapraszając tym samym wszystkich do wspólnego stołu. Potrawy inspirowane są smakami i aromatami Bliskiego Wschodu. W karcie wege znajdziemy wiele sałatek, hummusów, mis mocy i burgerów np. z serem halloumi czy kotletem z kaszy jaglanej i pokrzywy. Wiele do zaproponowania weganom i wegetarianom ma też gdańska Warzywina.

Twórcy tego miejsca inspirowali się smakami z babcinej kuchni, ale nie tylko - nie brak tu nowoczesnych kulinarnych nowinek. Wśród wegetariańskich propozycji znajdziemy burgery w różnych wersjach, m.in. z kotletem sojowym w złocistej panierce czy batatowy z kimchi, bezglutenowy czy falafel box.

W Sopocie sporo wegetariańskich propozycji oferuje Cały Gaweł. Znajdziemy tu szeroki wybór hummusów, bowl food z boczniakami, wegański udon, steki z czerwonej kapusty, pieczony kalafior, fryty z warzywami czy burgery z plackami buraczanymi. Każdego dnia oferowany jest też wegański lunch dnia. Również w Dwóch Zmianach znajdziemy wiele wegetariańskich opcji, a na wegańskie słodkości warto wpaść do kawiarni Las dolnysopotpółnoc.

5
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Oberża 86
Gdynia, Starowiejska 30
9

W Gdyni warto zajrzeć do niedawno otwartej Naszej Kaszy, która w dużej mierze jest restauracją roślinną. Jak łatwo odkryć, główną rolę gra tu kasza podawana w różnych odsłonach, najczęściej wegetariańskich i wegańskich. Karta jest krótka, ale treściwa. Wśród dań głównych znajdują się m.in. pulpeciki soczewicowe z kaszą kuskus i marynowanymi warzywami, gulasz malijski z kaszą bulgur i warzywami korzeniowymi czy wrap nadziany po wegańsku.

Czy lubisz kuchnię wegetariańską?
35%

tak, jestem wegetarianinem/wegetarianką

54%

tak, ale jem również mięso

4%

raczej nie, wolę potrawy mięsne

7%

nie, to nie dla mnie

zakończona

łącznie głosów: 410

Opinie (69) ponad 10 zablokowanych

  • Falla (4)

    Jak można nie wspomnieć o Falli :(

    • 67 7

    • nie zapłacili

      a może po prostu dorzucają do wszystkiego tyle kolendry że nie da się tego zjeść

      • 4 8

    • Dokłądnie tak Falla (1)

      Jak można ne wspomnieć o Fali - czytam i nie mogę się nadziwić, autor artykułu pominał Falę, jedno z miejsc gdzie jest przepyszne jedzenie.

      • 0 0

      • nigdy więcej Falli!!!!

        • 0 0

    • no można jak ma się bóle brzucha po ...

      • 1 0

  • Do baru mlecznego (10)

    Na placki ziemniaczane

    • 24 1

    • Ale to nie jest modne miejsce bez stoliczka na nowego Maca i wieszaku na szaliczek (4)

      • 10 3

      • (3)

        Dasz juz spokoj z ta moda i macami? Niektorzy naprawde wierza w to co robia i naprawde nie jest to kwestia mody. No ale zeby to zrozumiec trzeba ogarniac ze niektorzy robia cos bo w to wierza a nie tylko dla lansu.

        • 4 7

        • Tak tak hipsterze (2)

          • 3 1

          • Nie jestem hipsterem. Mam swoj rozum i nim sie kieruje a nie moda.

            • 2 1

          • jakiś żal, że ciebie kwalifikują wyłącznie do "januszy"?

            • 0 1

    • Ileż można jeść tylko placki ziemniaczane? (3)

      Niestety w "standardowych" knajpach starego typu do wyboru są zwykle tylko pierogi ruskie (choć często z okrasą) lub ewentualnie sałatka grecka.

      • 4 2

      • Oj bez przesady (2)

        Dobre zupy warzywne też mają, naleśniki z twarogiem, pierogi leniwe, jajka sadzone, szpinak, fasolka. Diversity pełną gębą. I klientela jest też zdecydowanie bardziej różnorodna niż w modnych lokalach z hashtagami i lajkami

        • 5 1

        • i te zupy oczywiście nie na żadnym mięsnym wywarze?

          • 3 0

        • Artykuł jest o wegańskich restauracjach

          Czyli naleśniki z twarogiem, jajka sadzone itp. odpadają w przedbiegach. A samym szpinakiem się nie najesz. Nie wspominając nawet, że posiłki powinny być prawidłowo zbilansowane, na co w diecie wege trzeba zwracać szczególną uwagę. A takie pierogi czy placki ziemniaczane to same węglowodany i tłuszcz, białka brak.

          • 1 1

    • albo w domu zjeść kanapkę z dżemem

      • 3 0

  • Manna 68 - spory zawód (1)

    Kierując się dobrymi opiniami w internecie wybrałem się na obiad ze znajomymi. Niestety spory zawód :( Avacodo na wiele wyższym poziomie.

    • 16 4

    • a ja po 3 wizytach w ciągu 3 tygodni mam same pozytywne wrażenia

      "kaczka" rewelacja

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.