Na św. Marcina w domu będzie gęsina. Restauracje oferują ją na wynos

8 listopada 2020, 8:00
Joanna Skutkiewicz

Choć Polska jest największym w Europie producentem gęsiny, mięso tego ptactwa gości na naszych stołach głównie w charakterze kulinarnej ciekawostki. Wyjątkiem bywa 11 listopada, które poza świętem Niepodległości jest także dniem świętego Marcina - okazją, która od dawien dawna wiąże się z serwowaniem gęsiny podczas rodzinnych obiadów. W tym roku dania z gęsi przygotowane przez trójmiejskie restauracje możemy zamówić na wynos, a nawet z dostawą do domu.



Jedzenie na wynos/telefon w Trójmieście


Już w XVI wieku polskie książki kucharskie zachęcały do podawania gęsi w sosie z czerwonego wina. Jako że produkcja gęsiny związana jest z sezonowością, to właśnie w listopadzie mięso jest najtłustsze i najsmaczniejsze. W dzień świętego Marcina, który zazębia się z dniem odzyskania przez Polskę niepodległości, zgodnie ze zwyczajem jadło się więc gęsinę, popijając winem z pierwszych otwieranych w bieżącym roku butelek. Choć tej jesieni, naznaczonej pandemią koronawirusa, nie pójdziemy do restauracji na wykwintny obiad, wciąż będziemy w stanie zamówić dania na wynos lub nawet z dowozem do domu.

Dla podniebienia i zdrowia



Gęsina jest mięsem stosunkowo tłustym i kalorycznym, jednak w porównaniu do pozostałych rodzajów mięsa drobiowego, ma najkorzystniejszy skład tłuszczów, tj. największą zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych. To nie koniec prozdrowotnych właściwości mięsa gęsi: jest ono również źródłem pełnowartościowego białka, witamin A i E, wit. z grupy B, potasu, magnezu i cynku. Jako ciekawostkę można przyjąć fakt, iż tłuszcz gęsi uznaje się za... afrodyzjak.

Chociaż spośród europejskich krajów, to właśnie w Polsce produkuje się najwięcej gęsiny, niemal 100 proc. tejże przeznaczone jest na eksport, zwłaszcza do Niemiec i Francji. Przyrządzenie gęsi nie musi być trudne, a przepisy nie ograniczają się do gęsi pieczonej z jabłkiem. Zamiast eksperymentować, możemy jednak skorzystać z oferty jednej z kilku trójmiejskich restauracji, które przygotowują okolicznościowe menu na bazie mięsa z gęsi. Choć ze względu na obostrzenia w gastronomii, możliwy jest wyłącznie zakup na wynos lub z dowozem do domu, lokale nie idą na kompromis w kwestii oferowanych dań i zapewniają najwyższą jakość serwowanego jedzenia.

Jak listopad, to rogale z białym makiem. Zamówisz je także do domu



Na wynos i z dowozem



Od 5 aż do 26 listopada zamówienia na dania z gęsi można składać w restauracji Tabun w Otominie. Kuchnia wymaga dwudniowego wyprzedzenia w rezerwacjach. Aby odebrać jedzenie w dniu świętego Marcina, czyli w środę 11 listopada, należy zamówić je do 9 listopada do godziny 15. W ofercie są zarówno zupy: czernina i zupa z brukwi na gęsinie, dania główne: pierogi z gęsiną i marynowaną gruszką, długo pieczone gęsie udo i pieczona gęś faszerowana owocami, jak i rozmaite dodatki, w tym także alkohole - wino świętomarcińskie białe oraz Tabun Cydr z Otomina.

O gęsinie na św. Marcina nie zapomina także Osteria Fino, która od poniedziałku 9.11 będzie działać w nowej lokalizacji, tj. na Wielkim Kacku przy ul. Starodworcowej 1Mapka. Zamówienia realizowane są na bieżąco; dania można odebrać osobiście w lokalu lub zamówić dostawę do domu.

- W nowo otwartej, bo przeniesionej Osterii Fino będziemy serwować gęsie specjały na wynos i dla gości Baltic Hotelu - mówi Jacek Koprowski, szef kuchni i współwłaściciel. - Przygotujemy gęsi smalec z szarą renetą oraz domowy makaron z szarpaną gęsią, piklowaną czerwoną kapustą i chrupką gryką, a także gęsi żurek z pstrągiem wędzonym.
W restauracji Fino w Gdańsku, gdzie co roku przygotowywano menu degustacyjne z pairingiem win, w tym roku pojawi się krótsze menu na wynos. Set w cenie 119 złotych obejmie:
- gęś na cebulowym creme brule, z konfiturą z cebuli i rokitnika,
- gęsi żurek z wędzoną trocią,
- pierogi z gęsią wątróbką, foie gras i szarą renetą,
- gęś w kapuście z tartą truflą,
- rogal świętomarFiński.

W tym roku, podobnie jak w ubiegłych latach, również Brovarnia Hotelu Gdańsk w listopadzie oferuje swoim gościom liczne dania z gęsiną w roli głównej. W karcie znajdą się takie dania jak pierogi z kaszubską gęsiną, konfitowany udziec czy wątróbka. W okresie zamknięcia restauracji oferowane są dania na wynos, również z dowozem. Uruchomiony został też "bazarek Brovarni", w którym dostępne są przetwory i pasztety, również z gęsi. Ponadto oferowany jest 20-proc. rabat na piwo na wynos. Zamówienia można składać telefonicznie lub na miejscu przed wejściem do Brovarni. Oczekując na przygotowanie zamówienia, można napić się grzanego wina lub kawy.

Czy potrafisz samodzielnie przyrządzać gęsinę?
45%

tak

32%

nigdy tego nie robiłe(a)m, więc nie wiem

18%

nie

5%

w ogóle nie jadam mięsa

zakończona

łącznie głosów: 639