Nietypowe pizze w Trójmieście

7 lutego 2019 (artykuł sprzed 1 roku)
Łukasz Stafiej

W najbliższą sobotę będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście zjemy pizzę nietypową, oryginalną czy po prostu - dziwną. Kilka lokali przygotowało też specjalne wydarzenia.



Krewetki z kokosem




Gdyński Czerwony Piec to jedna z najbardziej lubianych przez gdynian (i nie tylko) pizzerii w mieście. Trzon karty stanowi włoska klasyka na cienkim placku, ale właściciele nie boją się też odważniejszych kompozycji. Bywalcy uwielbiają Kostarykę - pizzę z krewetkami, masłem palonym i płatkami kokosa. Oryginalne smaki na włoskim placku.

Pancetta z duszonym porem



Pancetta, czyli włoska rolada z długodojrzewającego boczku to nieczęsto używany, ale przez bywalców pizzerii raczej znany składnik. Jednak jego połączenie z duszonym na maśle porem winduje włoski placek poziom wyżej. To jedna z autorskich kompozycji w Na Okrągło - kameralnej pizzerii we Wrzeszczu. Propozycja dla wytrawnych pizzożerców.

Z makaronem i frytkami



W gdyńskiej pizzerii Pizza Boyz zjemy pizzę, której daleko do włoskich klasyków. Na grubym placku, przeładowaną składnikami i smakowo... przegiętą. Na przykład z makaronem w sosie bolognese, z zapiekanką mac'n'cheese, z frytkami i bekonem albo najostrzejszą papryczką świata Carolina Reaper. Dla ekstremalnych smakoszy.


Roślinny ser i kiełbasa z ziemniakami



Gdańskie I Pazzi to prawdopodobnie najlepsze miejsce z wegańską (ale nie tylko) pizzą w Trójmieście. Królową roślinnego menu jest Zeta - hołd dla szefowej kuchni z wrzeszczańskiego House of Seitan. To placek z roślinną mozzarellą i kiełbasą, pomidorami, cebulą i oliwkami, które przykrywa słuszna ilość ziemniaków (choć wtajemniczeni powiedzieliby raczej - ziemniaczków).

Tutaj pizza ma ten sam smak od dekad


Mortadela i pistacje



W Andiamo A Roma w Gdyni praktykują dobrze znany z rzymskich ulic patent - pizzę na kawałki cięte nożyczkami. Ciasto jest grube i puszyste, a do ilości i rodzajów składników podchodzi się mniej restrykcyjnie niż w Neapolu. Zjemy np. pizzę z mortadelą i pistacjami czy ziemniakami, śmietaną i rozmarynem. Na jednym kawałku zazwyczaj się nie kończy.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


Wydarzenia z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy

W sobotę kilka lokali zapowiada specjalne atrakcje. W Ogniem i Piecem będzie można wziąć udział w turnieju na najszybciej zjedzoną margheritę. Monte Carlo wprowadzi specjalne menu, a w kilku restauracjach odbędzie się I Festiwal Pizzy i Włoskich Smaków. Wybiegać kalorie będzie można podczas zawodów z włoskim plackiem w roli głównej, czyli Pizza Rush na Matarni.
Najlepsza pizza to:
85%

tradycyjna na cienkim/grubym cieście

15%

taka z oryginalnymi dodatkami

zakończona

łącznie głosów: 1044