Noc Restauracji w nowej odsłonie

13 czerwca 2017 (artykuł sprzed 3 lat)
Łukasz Stafiej

Wyłącznie restauracje certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska wezmą udział w imprezie Noc Restauracji, która odbędzie się 6 lipca. Każdy szef kuchni przygotuje specjalne, nocne menu degustacyjne. Cena za zestaw dla jednej osoby zaczynać się będzie od 75 zł.



Noc Restauracji odbywa się w Gdańsku od kilku lat. To impreza oparta na formule tzw. szlaku kulinarnego. Podczas nocnej kulinarnej eskapady uczestnicy mają okazję spróbować specjalnych dań przygotowanych przez szefów kuchni wybranych restauracji. W tym roku impreza będzie kontynuowana w zbliżonej formule, ale czekają ją drobne zmiany.

Pierwsza dotyczy selekcji miejsc. W tegorocznej edycji udział wezmą wyłącznie miejsca, które zostały certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska - akcji promocyjnej prowadzonej od zeszłego roku przez miejskie biuro promocji. Trafiają do niej lokale, które nie tylko posiadają wysoki standard obsługi, ale przede wszystkim oferują w swojej karcie dania związane z lokalną tradycją kulinarną.

- Chcemy w ten sposób podkreślić tradycyjną, gdańską kuchnię i zwrócić uwagę na regionalne składniki. Trzeba pamiętać, że Gdańsk w przeszłości ze względu na nadmorską lokalizację i portową działalność był jednym z ciekawszych kulinarnie miejsc w Polsce. W daniach nie tylko pojawiały się liczne ryby czy owoce morza, ale i także mniej znane w innych regionach kraju takie specjały jak migdały, rum czy szafran - mówi - Grzegorz Niklas z firmy Landbrand, która organizuje wydarzenie na zlecenie Miasta Gdańska.
Podczas tegorocznej Nocy Restauracji, która odbędzie się 6 lipca, zjeść będzie można w dziesięciu lokalach (być może ich liczba wzrośnie do 12). Będą to: Eliksir, Magiel, Mercato, Papieroovka, Winne Grono, Zafishowani, Kubicki, Otwarta, Niepokorni i Szafarnia 10.

- W poprzednich edycjach szefowie kuchni przygotowywali specjalne, festiwalowe nocne danie. Tym razem przygotują autorskie menu degustacyjne składające się z pięciu dań, które będą autorską interpretacją gdańskich smaków - tłumaczy Niklas.
W Mercato będzie można zjeść m.in. chłodnik z buraka z marynowanym jesiotrem i sorbetem ze szczawiu czy turbota z cukinią, szparagami i puree ze szpinaku. Z kolei w Papieroovce w menu znajdą się m.in. śledź marynowany w soku z buraka z jabłkiem w żubrówce, krem z szyjek rakowych z pudrem z kindziuka czy lody rabarbarowe z anyżem i wanilią.

Cena za zestaw dla jednej osoby zaczynać się będzie od 75 zł. Szczegółowe informacje o menu będzie można niebawem znaleźć na stronie nocrestauracji.pl.