• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowa restauracja Rafała Wałęsy. Sztuczka Bistro rusza w Sopocie

Łukasz Stafiej
22 marca 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Rafał Wałęsa: - Sztuczkę Bistro otwieramy dla wszystkich, nie tylko smakoszy. Będziemy karmić w mniej skomplikowany sposób. Rafał Wałęsa: - Sztuczkę Bistro otwieramy dla wszystkich, nie tylko smakoszy. Będziemy karmić w mniej skomplikowany sposób.

Na tę wiadomość bywalcy restauracji czekali od dawna. Dobiegły końca prace przy nowej restauracji jednego z najlepszych szefów kuchni w Trójmieście, Rafała Wałęsy, właściciela gdyńskiej Sztuczki. Sztuczka Bistro rusza w piątek przy ul. Józefa Bema 6 zobacz na mapie Sopotu w Sopocie.



Rafał Wałęsa jest jednym z prekursorów kuchni autorskiej w Trójmieście. To jego Sztuczka pięć lat temu przecierała szlaki na lokalnej scenie restauracji typu fine-dining. Miejsce, gdzie można zjeść wykwintne potrawy przygotowywane nowoczesnymi technikami z jakościowych produktów i podane na talerzu w wyrafinowanej odsłonie, zdobyło grono fanów i do dziś uchodzi za jeden z najlepszych lokali w Trójmieście.

Kilkanaście miesięcy temu bywalców pilnie nasłuchujących gastronomicznych plotek zelektryzowała wiadomość: Wałęsa z bratem otwiera kolejną restaurację - tym razem w Sopocie. Znana jest już data otwarcia. W piątek, 24 marca w lokalu przy ul. Józefa Bema 6, gdzie przez lata funkcjonował słynny klub Mandarynka, rusza Sztuczka Bistro. Miejsce zupełnie inne od pierwszej Sztuczki.

- Gdyńską Sztuczkę otwierałem, żeby się kulinarnie wyszaleć i pobawić w kuchni. To miało być od początku jedzenie ekstrawaganckie, w pewien sposób realizacja moich ambicji - mówi Rafał Wałęsa. - Sztuczkę Bistro otwieramy dla wszystkich, nie tylko smakoszy. Będziemy karmić w mniej skomplikowany sposób. Dania będą opisane nazwami, a nie listą produktów. Karta ciągle powstaje, będzie sezonowa, ale rozbudowana. Będą w niej m.in. sałatki, makarony, mięsa, ryby i owoce morza. Przepisy będą proste, klasyczne, ale ciekawe.
W karcie znajdą się m.in. tagliatelle z kaczką, szałwią, palonym masłem i piklowaną gruszką (25 zł), pieczona pierś z kurczaka kukurydzianego z karmelizowanymi marchewkami i sosem tymiankowym (25 zł) czy smażony filet z dorsza z duszonym porem w śmietanie i vinegretem z boczku z kaparami (36 zł). Goście będą mogli osobno zamawiać dodatki do dań głównych.

Sztuczka Bistro wpisuje się w modny w całej Polsce trend tzw. bistronomii, który stara się pożenić nieprzekombinowaną, ale kreatywną kuchnię firmowaną nazwiskiem uznanego szefa kuchni oraz niezłą ofertę alkoholi z przystępnymi cenami. W Sztuczce za dobór win odpowiada znany z gdyńskiego lokalu sommelier Łukasz Chwojnicki. Karta będzie liczyła około 150 etykiet, w tym 20 win dostępnych będzie na kieliszek. Cena za butelkę wina będzie się rozpoczynała od 59 złotych.

  • Sztuczka Bistro wpisuje się w modny w całej Polsce trend tzw. bistronomii, który stara się pożenić nieprzekombinowaną, ale kreatywną kuchnię firmowaną nazwiskiem uznanego szefa kuchni oraz niezłą ofertę alkoholi z przystępnymi cenami.
  • Lokal znajduje się tuż obok ul. Bohaterów Monte Cassino, przy ul. Józefa Bema 6.
Nowością będzie karta klasycznych koktajli opracowana przez szefa baru gdyńskiej Głównej Osobowej Dawida "Farotha" Gierjatowicza, który z ekipą Sztuczki współpracował już kilkakrotnie podczas kolacji tematycznych w swojej pierwszej restauracji. Karta będzie podzielona na dwie części: dostępna przez cały dzień aperitivo (m.in. Negroni - 24 zł, Champagne Cocktail - 36 zł czy Elegant Martini - 24 zł) oraz obowiązującą od godz. 17 kartą główną (m.in. Jagerita - 24 zł, Old Fashioned - 22 zł czy Hurricane - 28 zł).

- Faroth nie rezygnuje z Głównej Osobowej. Będzie pracował na zmianę tam i u nas. To bardzo zdolny młody barman. Jego alkoholowe kreacje bardzo przypadły mi do gustu i chcemy rozwijać tę współpracę w Sopocie - mówi Wałęsa. - Planujemy wprowadzić sporo zimnych przekąsek, które będziemy parować z alkoholem i podawać wieczorami i w nocy, po zamknięciu kuchni.
Na parterze i półpiętrze nowej Sztuczki przewidziano miejsca przy stolikach dla ponad pięćdziesięciu osób. Wnętrze zaaranżowano bez zbędnych ozdobników - projektantka Magdalena Adamus ze studia Loft postawiła na elegancki minimalizm. Na górnych piętrach budynku powstaje sześć nowoczesnych apartamentów pod nazwą Bema 6.

Kuchnia Sztuczki Bistro będzie czynna od godz. 12 do godz. 22, a weekendy do godz. 23. Sam lokal będzie czynny do ostatniego gościa. W maju zmieni się godzina otwarcia i ruszy oferta śniadaniowa. 31 marca odbędzie się tutaj czwarta i ostatnia kolacja degustacyjna z cyklu "4 Razy Smaczniej" i to na razie jedyne zaplanowane wydarzenie.

Wałęsa uspokaja: - W funkcjonowaniu gdyńskiej Sztuczki nic się nie zmienia. Kuchnię od maja prowadzi tam Jacek Koprowski, który jest ambitnym i kreatywnym młodym szefem kuchni i sprawdza się doskonale. Ja rzucam się w wir pracy na kuchni tutaj i już teraz zapowiadam, że to nie ostatni lokal firmowany nazwą Sztuczką, który zamierzamy uruchomić w Trójmieście.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (105) ponad 10 zablokowanych

  • (10)

    No ale Bistro to bar szybkiej, jeżeli nie super szybkiej obsługi. Tak krzyczeli ruscy wojacy we francji jak chcieli coś szybko zjeść...

    • 63 4

    • Z tą etymologią słowa "bistro" to jest bajka (no powiedzmy anegdota). (1)

      • 10 2

      • bistro we Francji

        We Francji bistro to bar z alkoholem, nie jedzeniem. Odpowiednik naszego drink baru

        • 3 2

    • może coś pomyliłem (4)

      ale z tego co wiem, to "ruscy wojacy" nie doszli do Paris

      • 10 2

      • No właśnie. Tylko do Berlina.

        • 0 1

      • doszli,za napoleona

        • 6 0

      • wróć do szkoły gamoniu

        • 5 0

      • We Francji słyszałam tę opowieść, i Francuzi opowiadali, jakby to byli kozacy...? A może dotyczyła białogwardzistów, licznej "białej" emigracji rosyjskiej, jak ten inny dowcip:
        W Paryżu całą noc w eleganckim lokalu nostalgicznie pija rosyjscy emigranci. Nad ranem jeden z nich chwyta butelkę i zamierza rozbić lustro. Inny chwyta go za rękę i smutno mówi: Daj spokój, nie nada, Francuzi tego nie zrozumieją.

        • 5 0

    • To jest dining mining kreating (1)

      ju noł łora mi?

      • 21 1

      • łuczju bis(tr)o kajnd

        • 7 0

    • To mit

      Naprawdę nazwa pochodzi od Bistroquets małych restauracyjek ze stolikami wystawionymi na ulicę, serwujących lokalne wina i potrawy w luźnej, rodzinnej atmosferze.

      • 10 0

  • (7)

    Wyjmij łapy z kieszeni, Wałęsa.

    • 105 61

    • grzeczniej chamie (3)

      • 20 34

      • znasz znaczenie tego słowa?

        • 4 5

      • Uważaj bo naśle na ciebie Pawliwicz "chamie".

        • 2 2

      • Wałęsa przebrał pozycję jakby ugniatam ciasto w tych kieszeniach.

        • 13 1

    • Ten wałęsa przynajmniej trzyma ręce w swoich kieszeniach (2)

      nie to co ten inny, co każdemu z nas po 100 000 zł wisi ;)

      • 29 9

      • Ja czekam od Wałęsy na 100 milionów

        Taj jak było pisane: "Wałęsa dawaj moje 100 000 000", wiem wiem denominacja!

        • 6 2

      • 10,000 zł, jeśli już...

        • 3 0

  • (1)

    Fajnie że takie miejsca które stają się popularne otwierają filie w całym Trójmieście.

    • 27 18

    • Stały bywalec Mopsa

      Wziąłęm dzis 500+ to przyjdę coś chrupnąć!

      • 5 1

  • Chętnie zobaczyłbym przykładowe potrawy. (2)

    Jeśli znowu na wielkim talerzu będzie leżał znaczek pocztowy z kaczki to znaczy, że nieodzownym gadżetem do wizyty w lokalu jest smartfon, którym robimy selfika i wystawiamy w sieci. Sama konsumpcja jest nieistotna, bo przecież nie o to chodzi aby się najeść. I tak potem trzeba iść coś zjeść.

    • 94 13

    • Jest mozliwość konsumpcji carpaccio z buraka?

      Tylko to jadamy na plebani

      • 7 4

    • Sa tak male ze az ich nie widac

      • 7 0

  • Powodzenia

    • 18 12

  • Prekursor, jeden z najlepszych ... (2)

    Blagam skąd ta opinia?

    • 60 18

    • W takim razie (1)

      wymień knajpy fine-dining w Trójmieście przed Sztuczką

      • 14 12

      • pierwsza otworzyl juz

        gruby Heniek w 76tym na Stogach.

        • 23 6

  • Ach i te pustki w Sopocie.... cięzko będzie (1)

    • 30 7

    • ... przyjdzie sezon, to odrobi za dwa lata.

      • 5 1

  • poczekam az PIS znacjonalizuje gastronomię (9)

    Każdy będzie mógł wtedy zjeść w takim bistro leniwe i kefir

    • 43 43

    • Zrepolonizuje.

      • 9 1

    • (2)

      I będzie zdrowiej i taniej.

      • 7 4

      • Noo i na pewno nie u Wałęsy.... (1)

        • 6 3

        • bo to pies łańcuchowy reakcji

          jak w tytule

          • 4 0

    • Znacjonalizuje? Przyszedł jakiś nakaz z góry, żeby pomieszać znaczenia słów nacjonalizm i bandytyzm?

      • 3 3

    • Czekam aż weganie zabronią Polskich potraw!!

      • 8 2

    • (1)

      I purre z dżemem.

      • 1 1

      • puree

        • 3 0

    • lecz się chłopie...

      • 1 2

  • Chciałby n (6)

    Tylko spytac czy Oan Rafał. to jakis krewny Bolka W czy tylko przypadkowa zbieżność. nazwisk?

    • 49 39

    • to nowa żona Bolka

      a co. postęp!

      • 13 8

    • jest krewnym wałęsy (2)

      Konkretnie jego dziadek byl bratem dziadka Lecha. Można to wygoglowac.

      • 13 5

      • Ciekawe czy też gra w totolotka

        • 16 0

      • czyli dziadek Bolka z Wermahtu !

        • 0 1

    • A wiec jest to Wałęsa, ale nie z rodu Bolków :)

      • 13 10

    • ...

      krewny

      • 0 0

  • W lokalu po Mandarynce....nabogato.pl (1)

    • 21 4

    • Szczerze.. to znając to miejsce jeszcze z czasów dyskoteki

      bałbym się tam cokolwiek zjeść....

      • 5 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane