• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: hummus, piwo i kawa

Łukasz Stafiej
16 grudnia 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 

Wśród nowych lokali, które ostatnio otwarto w Trójmieście, coś dla siebie znajdą przede wszystkim fani smaków bliskowschodnich, piwa rzemieślniczego i kawy speciality.



Stacja Harissa



  • Stacja Harissa to nowe wcielenie Hummuslandu. Lokal znajduje się w Galerii Metropolia i oferuje nie tylko hummus.
  • Stacja Harissa
  • Stacja Harissa
  • Stacja Harissa
  • Stacja Harissa
Dobra wiadomość dla tych, którym brakuje zamkniętego niedawno Hummuslandu przy Wajdeloty. Właściciele przenieśli swoją knajpkę do nowego lokalu - Stacja Harissa znajduje się na piętrze wrzeszczańskiej Galerii Metropolia zobacz na mapie Gdańska (w tzw. przestrzeni food court) i posiada bardziej rozbudowaną ofertę. Hummus (taki sam jak w poprzednim miejscu) oczywiście pozostał (smaki są różne: od klasycznego, przez buraczany, po dyniowy, cena jedna: 17,90 zł, a po godz. 19 o połowę niższa). Nie zabrakło też innych bliskowschodnich specjałów: domowych falafeli (9,90 zł), zupy hariry (9,90 zł) czy szakszuki (14,90 zł - dla studentów i doktorantów oraz pracowników galerii - 12 zł w zestawie z kawą). Nowością są bajgle, tacosy, wrapy i burgery (od 17,90 zł). Mięsożercy powinni spróbować hummusu z wołowiną (22,90 zł). Co ważne, wszystkie dania nie są podawane w jednorazowych naczyniach, ale na deskach, w patelenkach czy gustownej ceramice. Na miejscu napijemy się również piwa. Stacja Harissa czynna jest w godzinach otwarcia galerii, czyli od poniedziałku do soboty w godz. 9-21, a w niedziele w godz. 10-20.


Cz.kawka



  • Cz.kawka na terenie wrzeszczańskiego osiedla Stary Browar to kawiarnia specjalizująca się w kawie speciality.
  • Czkawka.kawiarnia
  • Czkawka.kawiarnia
  • Czkawka.kawiarnia
  • Czkawka.kawiarnia
Kawiarnie typu speciality to w Trójmieście wciąż egzotyka, ale kawowi pasjonaci robią, co mogą, aby przekonać klientów do kawy z wyższej półki. Cz.kawka to najnowszy lokal tego typu. Prowadzi go barista z 10-letnim doświadczeniem - nie tylko w staniu za barem, ale i prowadzeniu szkoleń. Człowiek zna się na kawie i ma misję, aby edukować swoich gości - przed podaniem wypytuje o pożądany aromat i smak i indywidualnie dobiera ziarna i sposób parzenia. Fani sieciówek oraz kaw z syropem nie mają czego tutaj szukać, za to miłośnicy dobrego espresso (7 zł) czy alternatywy (aeropress i drip za 10 zł) będą z pewnością zadowoleni. Oprócz kawy zamówimy owsiankę (zarówno słodką, jak i wytrawną - codziennie inną, ale w tej samej cenie: 10 zł) i domowe ciasto (10 zł). W planach są warsztaty, degustacje i kawowe zawody. Lokal jest przyjazny dla dzieci. Cz.kawka znajduje się przy ul. Kilińskiego 9/4 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu na tyłach budynku od strony wewnętrznej drogi na osiedlu Stary Browar. Czynne od wtorku do niedzieli w godz. 9-18 (w poniedziałki zamknięte).


Avangarda Beers & More



  • W Avangarda Beers & More w kompleksie Sopot Centrum napijemy się rzemieślniczych piw i zjemy autorskie przekąski.
  • Avangarda Beers & More
  • Avangarda Beers & More
  • Avangarda Beers & More
  • Avangarda Beers & More
Bezpretensjonalny pub z piwem rzemieślniczym i autorskimi przekąskami w Sopot Centrum zobacz na mapie Sopotu (czyli pasażu pomiędzy ul. Kościuszki a wejściem do nowego budynku dworca PKP). Właścicielki Avangarda Beers & More postanowiły stworzyć kameralne miejsce, gdzie będzie można poczuć się swobodnie i domowo - światło jest przygaszone, stoliki nie znajdują się w zbyt małej odległości od siebie, dostępne są gry planszowe. Wbrew obecnej modzie nie jest to multitap - na barze znajdziemy tylko cztery krany (króluje browar Zamkowy), ale poszukiwacze piwnych smaków sięgnąć mogą również po ofertę butelkową, w której znajduje się kilkadziesiąt etykiet, nie tylko z polskich browarów. Ceny od 8 zł. W Avangardzie również zjemy. Na szczęście właścicielki zrezygnowały z wszechobecnych paluszków i orzeszków. W zamian podawana jest domowa foccacia (10 zł), autorska kanapka z szarpaną wieprzowiną czy domowe pielmieni z barszczem (12 zł). Za barem znajdziemy też sporą ofertę klasycznych alkoholi mocnych (szot wódki - 6 zł, whisky z colą - 15 zł). Pub czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 14-24, a w piątki i soboty w godz. 14-3.


Next



  • Next na górze Monciaka to połączenie baru z kebabem z pubem.
  • Next Street Food Pub
  • Next Street Food Pub
  • Next Street Food Pub
  • Next Street Food Pub
Lokal na rogu Monciaka i Obrońców Westerplatte zobacz na mapie Sopotu w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy zmieniał się parokrotnie. Nowy dzierżawca zrezygnował z funkcji restauracyjnej i postawił na połączenie pubu z barem z daniami street-fodowymi. Karta w Next podzielona jest na kilka pozycji, ale podstawę stanowi mięso kebabowe (kurczak albo cielęcina), które serwowane jest tutaj ze świeżymi i grillowanymi warzywami, twarożkiem i autorskimi sosami (m.in. czosnkowy, pikantny, hummus, awokado). Danie zamówimy w bułce (pszennej albo pełnoziarnistej), tortilli, w pudełku lub na talerzu. Jest też wersja wege z falafelem. Ceny zaczynają się od 14 zł. Ciekawostką w ofercie Next jest flann, czyli tarta na cienkim cieście francuskim w kilku kompozycjach, m.in. z tuńczykiem czy bekonem (od 12 zł). Ponadto w ofercie: drinki, piwa, napoje ciepłe i zimne. Od niedzieli do środy lokal czynny jest w godz. 12-24, od czwartku do soboty w godz. 12-4.


Endorfina



  • Bistro Endorfina na Zaspie specjalizuje się w daniach polskich - także wegetariańskich i wegańskich.
  • Bistro Endorfina
  • Avangarda Beers & More
  • Bistro Endorfina
  • Bistro Endorfina
Nowy lokal na Zaspie, a dokładnie w pawilonie handlowym przy ul. Żwirki i Wigury 4/12 zobacz na mapie Gdańska (vis-a-vis wejścia do CH Zaspa). Endorfina wpisuje się w model popularnych bistro serwujących świeże, domowe dania z bemarów. Codziennie zjemy tutaj kilkanaście różnych dań - dominuje tradycyjna (i nie tylko) kuchnia polska, ale osobne menu znajdą również wegetarianie i weganie. W ofercie są m.in. takie dania jak kuleczki drobiowe w sosie koperkowym (12 zł), kotlet schabowy (12 zł), łosoś (19 zł), gołąbki w sosie pomidorowym (6 zł), falafel (9 zł), wegański makaron bolognese (10 zł) czy żurek (9 zł) lub rosół (6 zł). Za dodatki do dań głównych musimy dopłacić - ziemniaki i kasze kosztują 5-6 zł, surówki: 4 zł. Na miejscu zjemy też śniadania: jajecznica od 8 zł, parówki 2 zł za sztukę, owsianka 5 zł. Codziennie dostępny jest również dwudaniowy zestaw obiadowy z kompotem w cenie 19,90 zł. Endorfina wyróżnia się wystrojem - jedną ze ścian zdobią obrazy namalowane przez lokalną artystkę, na innej powstał autorski mural. W środku panuje kameralna, domowa atmosfera. Czynne codziennie w godz. 9-20.

Miejsca

Miejsca

Opinie (109) ponad 10 zablokowanych

  • pub jest krócej otwarty w weekend? w tygodniu do 24 a w weekend do 23? (4)

    Pozostałe miejsca to nic ciekawego.

    • 11 8

    • Godziny otwarcia (1)

      W weekend do 4 nad ranem

      • 1 0

      • Witam oczywiscie Avangarda jest otwarta do 3 w weekend a nawet dluzej jesli goscie chca pozostac

        • 1 4

    • Witam oczywiscie Avangarda jest otwarta do 3 w weekend a nawet dluzej jesli goscie chca pozostac

      • 2 4

    • Czy piwiarnia musi teraz nazywać się "multitap" a piwo "etykieta" ?

      • 1 0

  • ) (11)

    Piwo za 8 zł?Nie,dzięki,we freszu 4-pak okocimia jest za 10 zł.

    • 27 44

    • Muszę Cię pocieszyć (6)

      wczoraj z kolegami piliśmy cytrynówke z karafki za jedyne 80zł 0,5ltr.
      Poszły trzy i do tego tatar - 310zł rozpłynęło się, ale sprawdzeni koledzy bardziej wartościowi niż ten twój sześciopak w bramie z jakimiś przyjaciółmi menelami

      • 20 21

      • Z karafki się nie pije bezpośrednio. Nie dali Wam kieliszków?

        • 27 3

      • w dziale moto i gastro zawsze pełno bogaczy...
        tu nikt nie ma vw b5 i nikt, ale to nikt nie je parowek

        • 22 2

      • Ja napiwki daje po 200 zł Bogactwo

        • 10 3

      • (1)

        ale mi zaimponowałeś, totalna żenada

        • 9 2

        • idz, stara koryto cebulą włożyła

          popasiesz się

          • 0 1

      • 80zl za 0.5l zwyklej cytrynowki ktora kosztuje 12zl ? chodz ci piwko sprzedam za 50zl

        • 7 2

    • (1)

      w biedzie sa też parówki za 4 zł/kg tylko do jedzenia raczej sie nie nadają.

      • 13 1

      • Chyba jednak nie ma

        • 1 0

    • 4 pak za 10?

      dzieki, wole wysępić od kogoś za darmo

      • 12 0

    • To jest chory debil.

      • 3 3

  • (8)

    Bardzo lubię te artykuły o nowych lokalach. Dobra informacja to jest. Głównie od... forumowiczów. Większość krytykuje to może być pomocne o ile jest to konstruktywna krytyka a nie zazdrość,że kogoś nie stać albo konkurencja wypisuje bzdury. Ja mam też pytanie: czy gdzieś w trójmieście można zjeść chińczyka w kartoniku/lunch boxie czy jak to tam zwą?! Smacznego wszystkim.

    • 41 0

    • W araracie są zarąbiste boxy

      • 2 0

    • o, dobre pytanie

      • 3 0

    • Asia hung w Galerii Bałtyckiej

      • 2 4

    • ^

      Asia hung w GB nie polecam, bo za drogo w stosunku do jakości, ale za to w galerii metropolia jadłam tak pysznego boxa z sajgonkami. I ich ilość wspolgrala z cena, także polecam:)

      • 9 2

    • super pyszne jest w metropolii. nie sa to chinczyki ale inni skosni i tez w kartoniku

      a jedzenie jest super !

      • 7 0

    • W Klifie na food corcie jest fajny chińczyk mają też boxy

      • 2 1

    • Bar A-dong, Strzyża, Gdańsk

      • 6 2

    • Chinol box

      Chińczyka na Pistowskiej asia cos tsm polecam

      • 1 0

  • ... (2)

    Taaa wszystko takie nowe i obszerne, a na Świętojańskiej w Gdyni stale zmiany...zamyka się stary lokal - otwiera nowy..i tak w kółko...
    Oczywiście powodzenia dla Hummusa w Galerii Metropolia :D
    Pies z kulawą nogą tam nie wchodzi, a czynsze tam nie małe ....

    • 46 9

    • Nie jest aż tak źle

      • 3 0

    • No właśnie nie rozumiem po co się tam przenieśli

      • 0 0

  • Jest czkawka - jest nadzieja (14)

    To wręcz niewiarygodne, że w trójmieście jest tak mało miejsc z dobrą kawą. Tyle powstaje małych niekomercyjnych palarni z bardzo dobrą jakością ziarna, a 90% lokali oferuje kawę Segafredo, MK Cafe, Tchibo, Lavazza czy inne kawy hipermarketowe o bardzo przeciętnej jakości... Jeszcze restauracje jakoś to tłumaczy, ale kawiarnie powinny się bardziej postarać.
    Druga sprawa - jak patrzę na zdjęcia powstających nowych lokali, to praktycznie wszystkie restauracje mają małe automatyczne ekspresy domowe, pojedźcie do niemiec, włoch, anglii - tam wszędzie duże ekspresy gastronomiczne i profesjonalne młynki = zupełnie inny smak kawy. W naszym klimacie kawa to podstawa, a póki co to w trójmieście lepszą kawę wypiję w domu niż na mieście w większości przypadków...

    • 45 4

    • chodzę do mount blanc tam jest dobra kawa z automatu. (1)

      • 1 9

      • @konsument_90

        Jak widzisz, na taki stan rzeczy wpływa wyrafinowane podniebienie klienteli.

        • 9 0

    • (1)

      W fukafe na Wajdeloty od dawna są wypasione kawy.

      • 4 4

      • zdefiniuj wypasione

        Jeżeli chodzi o te wszystkie wynalazki typu chemex, czy dripy to niestety, ale z dobrą kawą nie ma to nic wspólnego.

        • 5 8

    • mało kto to docenia - dlatego mało. Dla większości szczytem wyrafinowania jest Lavazza czy Illy (1)

      • 7 1

      • akurat Illy to bardzo dobra kawa!

        • 0 3

    • Drukarnia

      Przy Mariackiej. Czuć moc kawy:). Fleming w Oliwie. Kurhaus we Wrzeszczu. W Gdyni na pewno Black & White Coffee, możliwe, że Tłok też daje radę. Zawsze się coś ciekawego znajdzie w 3City, jeśli chodzi o dobrą kawę.

      • 6 1

    • Masz Ty racje kolego (1)

      Trafne spostrzeżenie,sporo lokali ma jakieś pierdzące saeco czy inna jurę. Bywa jeszcze gorzej, bo nawet jak ktoś już zainwestuje w odpowiednia maszyne, mlynek i dobra, wloska kawe, to obsluguje to albo studentka na zaocznych albo pasjonat/ambasador mk cafe, co to ubić albo zmielić nie potrafi. A najgorzej, jak podwójne espresso, to 2x wiecej wody :)

      • 3 1

      • Jak żyć bez podwójnego espresso ?

        • 5 0

    • Bo z kawą jest jak z winem

      Trudno wyczuć różnice, wiec po co przepłacać

      • 2 2

    • Zapomniane trm (2)

      Hihi to u mnie w małym mieście jest lokal z Cafe specialite a Trm jara sie tym co można od dawna wszędzie znaleźć. Aha ceny z kosmosu lepiej do Wawynajęcia, Poz. lub Wrodmawia przynajmniej poznacie prawdziwe duże miasta

      • 1 2

      • A ty masz jakieś ograniczenia na klawiaturze ze skrótami walisz?

        Może u ciebie, w warmińsko-mazurskim tak się pisze, ale tu możesz spokojnie pisac całymi słowami:)

        • 1 0

      • czy myślice, że to jest pierwsza i jedyna taka kawiarnia? W promieniu 500m masz jakieś 4-5

        • 0 0

    • prawda jest brutalna - klienci maja to gdzieś

      kawa wysokiej klasy to nisza. Na niszy ciężko utrzymać biznes

      • 0 0

  • szakszuka na miescie (6)

    zawsze w kosmicznej cenie

    danie, które robię sobie regularnie, w lepszej wersji, niż jadałem je w knajpach, gdzie wchodzą w sumie dwa jajka, puszka pomidorów i parę mniejszy d*pereli + grzanki. Koszt jakieś 4-6 (jeśli kupić najdroższe jajka z rynku, nie z marketu) zł.

    • 16 9

    • A co chciałbyś jeść za cenę produktu. Tam gdzie pracujesz też sprzedajesz po kosztach i nic nie zarabiasz?

      • 17 4

    • (1)

      Nie ale widać po twym wpisie, że z handlowaniem nie masz żadnego kontaktu :)

      • 3 6

      • a ty tym bardziej dlatego nie stać ciebie na jedzenie na mieście i jęczysz że jest za drogo

        • 1 1

    • A w Telavivie szakszuka to koszt ok.,60-70 szekli. I co?

      • 5 2

    • jak można jeść jaka z pomidorami? (1)

      trudno o gorsze połączenie

      • 0 7

      • podobno jak z pomidorami jest w pytę dobry:)

        • 5 0

  • W Metropolii powinno dopłacać do lokali (2)

    Ktoś tam bywa?

    No i humus... mogło być gorzej np. szczaw i mirabelki

    • 29 17

    • Bywa, ostatnio ledwo znalazłem miejsce na parkingu

      W środku też pełno ludzi, w fud korcie trzeba było się podzielić stolikiem (dziękuję!) by wypić kawę.
      W Galerii Przymorze też na początku było bardzo słabo a teraz prosperity.
      Do GB to nawet nie próbuję się wbić, taki tłum.
      Polecam jechać na Osowę - tam najmniej ludzi.
      A co do humusu to przecież standard, weź pociupajkę z grochu, nazwij ją humusem i już cena rośnie dwa razy bo narzut hipsterski :)

      • 4 3

    • Nie jest aż tak źle

      W części gastronomicznej trochę ludzi się przewija

      • 2 0

  • Autorskie sosy. Elo

    • 25 2

  • Next?...

    Co sie tam odjaniepawlilo?...

    • 15 1

  • Lukasz Stafiej Wam powie..

    • 7 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane