- 1 Kanapki górą. Co jeszcze jemy na śniadanie? (14 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (63 opinie)
- 3 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Nowe lokale: hummus, piwo i kawa
Wśród nowych lokali, które ostatnio otwarto w Trójmieście, coś dla siebie znajdą przede wszystkim fani smaków bliskowschodnich, piwa rzemieślniczego i kawy speciality.
Stacja Harissa
Dobra wiadomość dla tych, którym brakuje zamkniętego niedawno Hummuslandu przy Wajdeloty. Właściciele przenieśli swoją knajpkę do nowego lokalu - Stacja Harissa znajduje się na piętrze wrzeszczańskiej Galerii Metropolia (w tzw. przestrzeni food court) i posiada bardziej rozbudowaną ofertę. Hummus (taki sam jak w poprzednim miejscu) oczywiście pozostał (smaki są różne: od klasycznego, przez buraczany, po dyniowy, cena jedna: 17,90 zł, a po godz. 19 o połowę niższa). Nie zabrakło też innych bliskowschodnich specjałów: domowych falafeli (9,90 zł), zupy hariry (9,90 zł) czy szakszuki (14,90 zł - dla studentów i doktorantów oraz pracowników galerii - 12 zł w zestawie z kawą). Nowością są bajgle, tacosy, wrapy i burgery (od 17,90 zł). Mięsożercy powinni spróbować hummusu z wołowiną (22,90 zł). Co ważne, wszystkie dania nie są podawane w jednorazowych naczyniach, ale na deskach, w patelenkach czy gustownej ceramice. Na miejscu napijemy się również piwa. Stacja Harissa czynna jest w godzinach otwarcia galerii, czyli od poniedziałku do soboty w godz. 9-21, a w niedziele w godz. 10-20.
Cz.kawka
Kawiarnie typu speciality to w Trójmieście wciąż egzotyka, ale kawowi pasjonaci robią, co mogą, aby przekonać klientów do kawy z wyższej półki. Cz.kawka to najnowszy lokal tego typu. Prowadzi go barista z 10-letnim doświadczeniem - nie tylko w staniu za barem, ale i prowadzeniu szkoleń. Człowiek zna się na kawie i ma misję, aby edukować swoich gości - przed podaniem wypytuje o pożądany aromat i smak i indywidualnie dobiera ziarna i sposób parzenia. Fani sieciówek oraz kaw z syropem nie mają czego tutaj szukać, za to miłośnicy dobrego espresso (7 zł) czy alternatywy (aeropress i drip za 10 zł) będą z pewnością zadowoleni. Oprócz kawy zamówimy owsiankę (zarówno słodką, jak i wytrawną - codziennie inną, ale w tej samej cenie: 10 zł) i domowe ciasto (10 zł). W planach są warsztaty, degustacje i kawowe zawody. Lokal jest przyjazny dla dzieci. Cz.kawka znajduje się przy ul. Kilińskiego 9/4 we Wrzeszczu na tyłach budynku od strony wewnętrznej drogi na osiedlu Stary Browar. Czynne od wtorku do niedzieli w godz. 9-18 (w poniedziałki zamknięte).
Avangarda Beers & More
Bezpretensjonalny pub z piwem rzemieślniczym i autorskimi przekąskami w Sopot Centrum (czyli pasażu pomiędzy ul. Kościuszki a wejściem do nowego budynku dworca PKP). Właścicielki Avangarda Beers & More postanowiły stworzyć kameralne miejsce, gdzie będzie można poczuć się swobodnie i domowo - światło jest przygaszone, stoliki nie znajdują się w zbyt małej odległości od siebie, dostępne są gry planszowe. Wbrew obecnej modzie nie jest to multitap - na barze znajdziemy tylko cztery krany (króluje browar Zamkowy), ale poszukiwacze piwnych smaków sięgnąć mogą również po ofertę butelkową, w której znajduje się kilkadziesiąt etykiet, nie tylko z polskich browarów. Ceny od 8 zł. W Avangardzie również zjemy. Na szczęście właścicielki zrezygnowały z wszechobecnych paluszków i orzeszków. W zamian podawana jest domowa foccacia (10 zł), autorska kanapka z szarpaną wieprzowiną czy domowe pielmieni z barszczem (12 zł). Za barem znajdziemy też sporą ofertę klasycznych alkoholi mocnych (szot wódki - 6 zł, whisky z colą - 15 zł). Pub czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 14-24, a w piątki i soboty w godz. 14-3.
Next
Lokal na rogu Monciaka i Obrońców Westerplatte w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy zmieniał się parokrotnie. Nowy dzierżawca zrezygnował z funkcji restauracyjnej i postawił na połączenie pubu z barem z daniami street-fodowymi. Karta w Next podzielona jest na kilka pozycji, ale podstawę stanowi mięso kebabowe (kurczak albo cielęcina), które serwowane jest tutaj ze świeżymi i grillowanymi warzywami, twarożkiem i autorskimi sosami (m.in. czosnkowy, pikantny, hummus, awokado). Danie zamówimy w bułce (pszennej albo pełnoziarnistej), tortilli, w pudełku lub na talerzu. Jest też wersja wege z falafelem. Ceny zaczynają się od 14 zł. Ciekawostką w ofercie Next jest flann, czyli tarta na cienkim cieście francuskim w kilku kompozycjach, m.in. z tuńczykiem czy bekonem (od 12 zł). Ponadto w ofercie: drinki, piwa, napoje ciepłe i zimne. Od niedzieli do środy lokal czynny jest w godz. 12-24, od czwartku do soboty w godz. 12-4.
Endorfina
Nowy lokal na Zaspie, a dokładnie w pawilonie handlowym przy ul. Żwirki i Wigury 4/12 (vis-a-vis wejścia do CH Zaspa). Endorfina wpisuje się w model popularnych bistro serwujących świeże, domowe dania z bemarów. Codziennie zjemy tutaj kilkanaście różnych dań - dominuje tradycyjna (i nie tylko) kuchnia polska, ale osobne menu znajdą również wegetarianie i weganie. W ofercie są m.in. takie dania jak kuleczki drobiowe w sosie koperkowym (12 zł), kotlet schabowy (12 zł), łosoś (19 zł), gołąbki w sosie pomidorowym (6 zł), falafel (9 zł), wegański makaron bolognese (10 zł) czy żurek (9 zł) lub rosół (6 zł). Za dodatki do dań głównych musimy dopłacić - ziemniaki i kasze kosztują 5-6 zł, surówki: 4 zł. Na miejscu zjemy też śniadania: jajecznica od 8 zł, parówki 2 zł za sztukę, owsianka 5 zł. Codziennie dostępny jest również dwudaniowy zestaw obiadowy z kompotem w cenie 19,90 zł. Endorfina wyróżnia się wystrojem - jedną ze ścian zdobią obrazy namalowane przez lokalną artystkę, na innej powstał autorski mural. W środku panuje kameralna, domowa atmosfera. Czynne codziennie w godz. 9-20.
Miejsca
-
Bistro Endorfina Gdańsk, Żwirki i Wigury 4/12A
-
Next Sopot, Bohaterów Monte Cassino 15
-
Avangarda Beers & More Sopot, Dworcowa 7
-
Czkawka Gdańsk, Jana Kilińskiego 9/4
Miejsca
Opinie (109) ponad 10 zablokowanych
-
2017-12-16 11:09
pub jest krócej otwarty w weekend? w tygodniu do 24 a w weekend do 23? (4)
Pozostałe miejsca to nic ciekawego.
- 11 8
-
2017-12-16 11:40
Godziny otwarcia (1)
W weekend do 4 nad ranem
- 1 0
-
2017-12-16 13:43
Witam oczywiscie Avangarda jest otwarta do 3 w weekend a nawet dluzej jesli goscie chca pozostac
- 1 4
-
2017-12-16 13:39
Witam oczywiscie Avangarda jest otwarta do 3 w weekend a nawet dluzej jesli goscie chca pozostac
- 2 4
-
2017-12-18 17:44
Czy piwiarnia musi teraz nazywać się "multitap" a piwo "etykieta" ?
- 1 0
-
2017-12-16 11:10
) (11)
Piwo za 8 zł?Nie,dzięki,we freszu 4-pak okocimia jest za 10 zł.
- 27 44
-
2017-12-16 11:52
Muszę Cię pocieszyć (6)
wczoraj z kolegami piliśmy cytrynówke z karafki za jedyne 80zł 0,5ltr.
Poszły trzy i do tego tatar - 310zł rozpłynęło się, ale sprawdzeni koledzy bardziej wartościowi niż ten twój sześciopak w bramie z jakimiś przyjaciółmi menelami- 20 21
-
2017-12-16 14:34
Z karafki się nie pije bezpośrednio. Nie dali Wam kieliszków?
- 27 3
-
2017-12-16 14:51
w dziale moto i gastro zawsze pełno bogaczy...
tu nikt nie ma vw b5 i nikt, ale to nikt nie je parowek- 22 2
-
2017-12-16 17:32
Ja napiwki daje po 200 zł Bogactwo
- 10 3
-
2017-12-16 23:00
(1)
ale mi zaimponowałeś, totalna żenada
- 9 2
-
2017-12-17 15:50
idz, stara koryto cebulą włożyła
popasiesz się
- 0 1
-
2017-12-17 17:35
80zl za 0.5l zwyklej cytrynowki ktora kosztuje 12zl ? chodz ci piwko sprzedam za 50zl
- 7 2
-
2017-12-16 11:53
(1)
w biedzie sa też parówki za 4 zł/kg tylko do jedzenia raczej sie nie nadają.
- 13 1
-
2017-12-17 11:06
Chyba jednak nie ma
- 1 0
-
2017-12-16 12:47
4 pak za 10?
dzieki, wole wysępić od kogoś za darmo
- 12 0
-
2017-12-16 13:33
To jest chory debil.
- 3 3
-
2017-12-16 11:10
(8)
Bardzo lubię te artykuły o nowych lokalach. Dobra informacja to jest. Głównie od... forumowiczów. Większość krytykuje to może być pomocne o ile jest to konstruktywna krytyka a nie zazdrość,że kogoś nie stać albo konkurencja wypisuje bzdury. Ja mam też pytanie: czy gdzieś w trójmieście można zjeść chińczyka w kartoniku/lunch boxie czy jak to tam zwą?! Smacznego wszystkim.
- 41 0
-
2017-12-16 13:02
W araracie są zarąbiste boxy
- 2 0
-
2017-12-16 15:43
o, dobre pytanie
- 3 0
-
2017-12-16 16:14
Asia hung w Galerii Bałtyckiej
- 2 4
-
2017-12-16 22:36
^
Asia hung w GB nie polecam, bo za drogo w stosunku do jakości, ale za to w galerii metropolia jadłam tak pysznego boxa z sajgonkami. I ich ilość wspolgrala z cena, także polecam:)
- 9 2
-
2017-12-16 23:45
super pyszne jest w metropolii. nie sa to chinczyki ale inni skosni i tez w kartoniku
a jedzenie jest super !
- 7 0
-
2017-12-17 10:01
W Klifie na food corcie jest fajny chińczyk mają też boxy
- 2 1
-
2017-12-17 22:26
Bar A-dong, Strzyża, Gdańsk
- 6 2
-
2017-12-18 03:34
Chinol box
Chińczyka na Pistowskiej asia cos tsm polecam
- 1 0
-
2017-12-16 11:11
... (2)
Taaa wszystko takie nowe i obszerne, a na Świętojańskiej w Gdyni stale zmiany...zamyka się stary lokal - otwiera nowy..i tak w kółko...
Oczywiście powodzenia dla Hummusa w Galerii Metropolia :D
Pies z kulawą nogą tam nie wchodzi, a czynsze tam nie małe ....- 46 9
-
2017-12-17 22:14
Nie jest aż tak źle
- 3 0
-
2017-12-19 21:50
No właśnie nie rozumiem po co się tam przenieśli
- 0 0
-
2017-12-16 11:53
Jest czkawka - jest nadzieja (14)
To wręcz niewiarygodne, że w trójmieście jest tak mało miejsc z dobrą kawą. Tyle powstaje małych niekomercyjnych palarni z bardzo dobrą jakością ziarna, a 90% lokali oferuje kawę Segafredo, MK Cafe, Tchibo, Lavazza czy inne kawy hipermarketowe o bardzo przeciętnej jakości... Jeszcze restauracje jakoś to tłumaczy, ale kawiarnie powinny się bardziej postarać.
Druga sprawa - jak patrzę na zdjęcia powstających nowych lokali, to praktycznie wszystkie restauracje mają małe automatyczne ekspresy domowe, pojedźcie do niemiec, włoch, anglii - tam wszędzie duże ekspresy gastronomiczne i profesjonalne młynki = zupełnie inny smak kawy. W naszym klimacie kawa to podstawa, a póki co to w trójmieście lepszą kawę wypiję w domu niż na mieście w większości przypadków...- 45 4
-
2017-12-16 12:31
chodzę do mount blanc tam jest dobra kawa z automatu. (1)
- 1 9
-
2017-12-16 14:18
@konsument_90
Jak widzisz, na taki stan rzeczy wpływa wyrafinowane podniebienie klienteli.
- 9 0
-
2017-12-16 13:32
(1)
W fukafe na Wajdeloty od dawna są wypasione kawy.
- 4 4
-
2017-12-16 14:20
zdefiniuj wypasione
Jeżeli chodzi o te wszystkie wynalazki typu chemex, czy dripy to niestety, ale z dobrą kawą nie ma to nic wspólnego.
- 5 8
-
2017-12-16 14:41
mało kto to docenia - dlatego mało. Dla większości szczytem wyrafinowania jest Lavazza czy Illy (1)
- 7 1
-
2018-01-04 14:25
akurat Illy to bardzo dobra kawa!
- 0 3
-
2017-12-16 15:05
Drukarnia
Przy Mariackiej. Czuć moc kawy:). Fleming w Oliwie. Kurhaus we Wrzeszczu. W Gdyni na pewno Black & White Coffee, możliwe, że Tłok też daje radę. Zawsze się coś ciekawego znajdzie w 3City, jeśli chodzi o dobrą kawę.
- 6 1
-
2017-12-16 20:02
Masz Ty racje kolego (1)
Trafne spostrzeżenie,sporo lokali ma jakieś pierdzące saeco czy inna jurę. Bywa jeszcze gorzej, bo nawet jak ktoś już zainwestuje w odpowiednia maszyne, mlynek i dobra, wloska kawe, to obsluguje to albo studentka na zaocznych albo pasjonat/ambasador mk cafe, co to ubić albo zmielić nie potrafi. A najgorzej, jak podwójne espresso, to 2x wiecej wody :)
- 3 1
-
2017-12-16 20:46
Jak żyć bez podwójnego espresso ?
- 5 0
-
2017-12-17 13:03
Bo z kawą jest jak z winem
Trudno wyczuć różnice, wiec po co przepłacać
- 2 2
-
2017-12-18 07:35
Zapomniane trm (2)
Hihi to u mnie w małym mieście jest lokal z Cafe specialite a Trm jara sie tym co można od dawna wszędzie znaleźć. Aha ceny z kosmosu lepiej do Wawynajęcia, Poz. lub Wrodmawia przynajmniej poznacie prawdziwe duże miasta
- 1 2
-
2017-12-18 16:40
A ty masz jakieś ograniczenia na klawiaturze ze skrótami walisz?
Może u ciebie, w warmińsko-mazurskim tak się pisze, ale tu możesz spokojnie pisac całymi słowami:)
- 1 0
-
2018-01-05 09:36
czy myślice, że to jest pierwsza i jedyna taka kawiarnia? W promieniu 500m masz jakieś 4-5
- 0 0
-
2018-01-05 09:34
prawda jest brutalna - klienci maja to gdzieś
kawa wysokiej klasy to nisza. Na niszy ciężko utrzymać biznes
- 0 0
-
2017-12-16 11:57
szakszuka na miescie (6)
zawsze w kosmicznej cenie
danie, które robię sobie regularnie, w lepszej wersji, niż jadałem je w knajpach, gdzie wchodzą w sumie dwa jajka, puszka pomidorów i parę mniejszy d*pereli + grzanki. Koszt jakieś 4-6 (jeśli kupić najdroższe jajka z rynku, nie z marketu) zł.- 16 9
-
2017-12-16 12:03
A co chciałbyś jeść za cenę produktu. Tam gdzie pracujesz też sprzedajesz po kosztach i nic nie zarabiasz?
- 17 4
-
2017-12-16 21:05
(1)
Nie ale widać po twym wpisie, że z handlowaniem nie masz żadnego kontaktu :)
- 3 6
-
2017-12-17 00:04
a ty tym bardziej dlatego nie stać ciebie na jedzenie na mieście i jęczysz że jest za drogo
- 1 1
-
2017-12-16 21:17
A w Telavivie szakszuka to koszt ok.,60-70 szekli. I co?
- 5 2
-
2017-12-17 11:52
jak można jeść jaka z pomidorami? (1)
trudno o gorsze połączenie
- 0 7
-
2017-12-17 20:01
podobno jak z pomidorami jest w pytę dobry:)
- 5 0
-
2017-12-16 12:12
W Metropolii powinno dopłacać do lokali (2)
Ktoś tam bywa?
No i humus... mogło być gorzej np. szczaw i mirabelki- 29 17
-
2017-12-17 10:43
Bywa, ostatnio ledwo znalazłem miejsce na parkingu
W środku też pełno ludzi, w fud korcie trzeba było się podzielić stolikiem (dziękuję!) by wypić kawę.
W Galerii Przymorze też na początku było bardzo słabo a teraz prosperity.
Do GB to nawet nie próbuję się wbić, taki tłum.
Polecam jechać na Osowę - tam najmniej ludzi.
A co do humusu to przecież standard, weź pociupajkę z grochu, nazwij ją humusem i już cena rośnie dwa razy bo narzut hipsterski :)- 4 3
-
2017-12-17 22:16
Nie jest aż tak źle
W części gastronomicznej trochę ludzi się przewija
- 2 0
-
2017-12-16 12:16
Autorskie sosy. Elo
- 25 2
-
2017-12-16 12:23
Next?...
Co sie tam odjaniepawlilo?...
- 15 1
-
2017-12-16 13:44
Lukasz Stafiej Wam powie..
- 7 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.