• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kuchnia polska, francuska, kluski i piwo

Łukasz Stafiej
12 stycznia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Co nowego otworzyło się w Trójmieście? Sprawdzamy. Co nowego otworzyło się w Trójmieście? Sprawdzamy.

Przedstawiamy kilka nowych restauracji i barów, które w ostatnim czasie otwarto w Trójmieście. Przeczytaj kolejny odcinek cyklu "Nowe lokale".



Oberża 86



  • Oberża 86 prowadzona jest przez Piotra Ciomka.
  •  Oberża 86
  •  Oberża 86
  •  Oberża 86
  •  Oberża 86
Autorska restauracja Piotra Ciomka - praktykującego od kilkunastu lat w polskich i francuskich restauracjach, pochodzącego z Gdyni kucharza i szefa kuchni, który w końcu postanowił otworzyć własny lokal. Kuchnia w Oberży 86 jest wypadkową doświadczenia, które Ciomek zdobywał w czasie swojej kariery - to kuchnia przede wszystkim polska (i kaszubska), ale przygotowywana nowocześnie, z wykorzystaniem klasycznych francuskich technik kulinarnych. To również kuchnia z wyższej półki, przygotowywana z dobrej jakości lokalnych składników, wykwintna i co za tym idzie - odpowiednio kosztowna.

Na przystawkę (16-39 zł) zjemy m.in. śledzia w kwaśnej śmietanie z selerem naciowym, pstrąga w galarecie z sosem tatarskim, kaszankę z borowikami w cieście francuskim czy pyzy z gęsiną na ogórku kiszonym. Zupy (16-22 zł) to m.in. krem z ziemniaka na wędzonym boczku z rozmarynem czy zabielana zupa rybna z koprem. Wśród dań głównych (32-82 zł) znajdziemy m.in. filet z sandacza z sosem cytrynowym i kopytkami, halibuta z sosem maślanym i białymi warzywami, udko z kaczki w sosie pomarańczowym z orzechowymi kopytkami, gulasz cielęcy w chlebie czy golonkę w sosie kminkowym i z krokietem. Dania wegetariańskie to m.in. makaron z kalafiorem i serem dojrzewającym, tatar z buraka i kaszotto grzybowe. Znawcy win też powinni być zadowoleni - pochodzą one od niewielkich dostawców, a nie przemysłowych dystrybutorów. Restauracja znajduje się w Domku Abrahama przy Starowiejskiej 30 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni.

Minimalistyczne wnętrze kontrastuje z historycznym miejscem - jest zarazem tradycyjnie, jak i nowocześnie, a więc podobnie jak w menu. Świetny lokal na rodzinne wypady (także biesiady w większym gronie) oraz spotkania biznesowe. Czynny codziennie w godz. 12-22.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście



Klaster



  • Klaster - klimatyczny pub w centrum Gdańska
  •  Klaster
  •  Klaster
  •  Klaster
  •  Klaster
Pub z piwem rzemieślniczym i nie tylko (od 6 zł) i szerokim wyborem mocniejszych alkoholi. Klaster przy Św. Ducha 68 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku rusza codziennie o godz. 18 i jest czynny nawet do rana - w weekend zdarzają się klienci, którzy przychodzą w środku nocy.

Właściciele mają misję, aby stworzyć tu miejsce, gdzie nie tylko napijemy się alkoholu, ale przede wszystkim dobrze spędzimy czas. Dlatego - pomimo sporych gabarytów i dwóch poziomów - w środku panuje wyjątkowo kameralna atmosfera. Być może to również zasługa mebli - odrestaurowanych klasyków peerelowskich. Niestety, w lokalu nie ma kuchni, więc do jedzenia zamówimy wyłącznie orzeszki i inne proste przekąski. Pogramy za to w planszówki.




Nova Sopot



  • Nova Sopot to kameralna restauracja z kuchnią polską.
  •  Nova Sopot
  •  Nova Sopot
  •  Nova Sopot
  • Nova Sopot
Mała restauracyjka przy Władysława Jagiełły 6/1 zobacz na mapie Sopotu na uboczu głównego szlaku spacerowego w Sopocie. Dzięki temu do Novej Sopot z jednej strony jest blisko, z drugiej - panuje tutaj kameralna, niespieszna atmosfera. Karta jest krótka, będzie zmieniana sezonowo, a szefowa kuchni specjalizuje się (od lat) w kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu, ale z poszanowaniem tradycyjnych smaków.

Zjemy m.in. wątróbkę flambirowaną z owocami (18 zł), deskę regionalnych serów czy wędlin (15-17 zł), żurek (15 zł), bogracz (16 zł), halibuta w cieście z sosem grzybowym (42 zł), łososia na szpinaku z sosem porowym (38 zł), schab z kością z kapustą (29 zł), golonkę w piwie (32 zł) czy pierś z gęsi z kopytkami i buraczkami (42 zł). Nie można też zapomnieć o domowych pierogach w kilku klasycznych wydaniach (od 17 zł). Komu mało dań w karcie, ten codziennie znajdzie coś innego na tablicy. W weekendy właściciele zapraszają na minifestiwale kulinarne - np. pierogów, gęsi czy wołowiny. Czynne od wtorku do czwartku w godz. 12-20, od piątku do niedzieli w godz. 12-21 (w poniedziałki zamknięte).


Kluska



  • Kluska specjalizuje się w - nomen omen - kluskach i makaronach.
  •  Kluska
  •  Kluska
  •  Kluska
  •  Kluska
Pierwsze wrażenie może być mylące - Kluska przy Abrahama 26/1 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni to nie jest bar szybkiej obsługi z prostymi daniami makaronowymi. To miejsce, gdzie zjemy świeży, robiony specjalnie dla właścicieli makaron, leniwe i kopytka w pomysłowych, autorskich kompozycjach smakowych. Warto spróbować spaghetti z chrupiącymi polędwiczkami z kurczaka, imbirem, chilli i sosem orzechowym (w stylu tajskiego pad thaia), czerwonego tagliatelle z pokrojonym stekiem, kaparami, rukolą i sosem pieprzowym, barwionego sepią makaronu z krewetkami, bekonem, limonką i sosem rybnym, kopytek z portobello w sosie śmietanowo-rozmarynowym czy zwykłych leniwych albo klusek z makiem i bakaliami. Ceny od 12 zł do 35 zł za porcję. Na śniadanie (w godz. 7-12) zjemy omlety i bajgle z różnymi dodatkami - 15 zł w zestawie z kawą, herbatą i wodą.

Codziennie w menu znajdziemy inną zupę (8 zł), są też piwa i wino. Od poniedziałku do piątku w godz. 12-15 podawany jest dwudaniowy lunch (także z dostawą) w promocyjnych cenach. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 7-20, w piątek w godz. 7-23:45, w sobotę w godz. 9-23:45, a w niedzielę w godz. 9-21.

Nowe lokale w Trójmieście

Miejsca

Opinie (92) 5 zablokowanych

  • Nie chcę nowych lokali (15)

    Chcę takie lokale, co do których będę pewien że za 20-30 lat dalej będą istniały. Tylko tyle. Ta samorealizująca się pseudoinnowacyjna młodzież z pomysłami na nowy lokal jest oduczona od długotrwałej ciężkiej systematycznej pracy i chyba nigdy nie zrozumie o co w dobrym biznesie chodzi.

    • 164 48

    • hahaha np 'Pod Łososiem' (1)

      • 19 0

      • I Marysieńka

        • 0 0

    • niezrozumiałe

      Uważam że zanim się napiszę taką opinię warto pójśc do restauracji poznać smak i dopiero wtedy oceniać czyjąś postawę i etykę pracy.

      • 21 14

    • To sobie załóż taki lokal i siedź w nim 20-30 lat skoro tak marzysz :)

      • 20 20

    • To zrób sobie listę istniejących restauracji. Nie jedz poza domem przez 20-30 lat. Wtedy zorientuj się które z twojej listy jeszcze istnieją i chodź tylko do nich!

      • 8 2

    • McDonalds jest pod tym względem pewniakiem (2)

      • 34 0

      • (1)

        Tak, oni rozumieją i robią to dobrze.

        • 6 0

        • a co to za sztuka codziennie rano świniom do koryta nalać

          bo nie nadążam za tobą

          • 1 2

    • szwagier-OLIWA chicken burger poezja smaku madafucka

      • 11 1

    • dd (2)

      idz do maka XD

      co za gosc. chyba stary jestes. Zero nowosci, ma byc to co bylo 20 lat temu...

      • 5 4

      • (1)

        Nie. Ma być postęp ewolucyjny zamiast rewolucji. I jeden drobny szczegół: właściciel ma być obecny w swoim lokalu. Haha, szok co nie?

        • 6 4

        • czy stary McDonald jest obecny w swoim lokalu?

          • 3 2

    • ty lubisz tylko te piosenki które już wcześniej widziałeś (1)

      • 2 0

      • Tak i te filmy które kiedyś słyszałeś

        • 5 0

    • Smakosz

      Pamiętaj że lokal z przed 30 lat o którym mówisz też był kiedyś NOWY

      • 0 0

  • (1)

    Powodzenia!!! Pamietam Piotra jako dziecko biegajace po Redłowie razem z innymi dziecmi. To chyba bylo ostatnie pokolenie wychodzace "na dwór"

    • 44 9

    • Tez pamietam Piotra

      • 0 0

  • Oberża 86 (8)

    Jak sam autor artykułu napisał "odpowiednio kosztowna"... Kocham lokalną kuchnie z tradycją bazuzującą na sezonowości produktów... Życze aby lokal utrzymał się jak najdłużej, lecz mam pewne obawy... Poprzednio była tu restauracja włoska z większym kapitałem i nie dała rady się utrzymać w tym miejscu...

    • 52 3

    • bredzisz (2)

      nie wiesz co to restauracja, jeżeli dla ciebie pizzeria jest restauracją to chyba nigdy w restauracji nie byłeś

      • 2 21

      • Znawca (1)

        Kaszanke to moge w domu zjesc restauratorze... Nawet z truflami :)

        • 12 4

        • januszu, znawco wszystkiego, tylko się ośmieszasz

          • 1 1

    • Nazwisko Ciomek zobowiązuje (2)

      Przyjdzie raz w tygodniu zarząd Invest Komfort i miesięczny utarg zostanie wyrobiony ;)

      • 25 3

      • Zazdrość

        Nie ma to jak zazdrość :)

        • 9 4

      • Czyżby konkurencja

        bo coś trąci zazdrością o dobrą lokalizacje a może i lepszą kuchnię :)

        • 6 3

    • jedno zdanie krzywdzące dla Oberży (1)

      Krzywdzące jest to że inny lokal w Sopocie ma wymienione wszystkie dania razem z cenami, a Tu autor się nie pokusi o to, żeby podać przykładową cenę.
      Na podstawie powyższej opinii widać że to zdanie może odstraszać klientów.

      Schabowy za 32 zł w Domku Abrahama raczej nie odbiega mocno cenowo od Sopockiej propozycji za 29 zł. Polędwica wołowa za 82 zł w każdej restauracji do tanich pozycji nie należy - ceny steków w trójmiejskich restauracjach to również 80-100 zł. Wszedłem na stronę Oberży i w menu cen nie uważam za wygórowanych. Życzę sukcesu zarówno Oberży jak i innym wymienionym lokalom.

      • 6 3

      • Porobiło się

        Obraża z cenami topowych restauracji, dziwny pomysł na nazwę

        • 3 1

  • Klaster jest ok (1)

    Super okal. Szkoda tylko że chłopaki nie oferują jedzenia. Fajne atmosfera, super obsługa. Ceny też bardzo przyzwoite. Serdecznie polecam.

    • 9 18

    • Indyjska

      A ja widzialem że na Swietojanskiej bedzie się otwieral bar z indyjskim jedzeniem.
      Oby fajny, oby były normalne ceny..

      • 3 2

  • Domek Abrahama ... Oberża 86 (5)

    To pizzy już tam nie ma ???
    Śpieszmy się kochać nowe lokale...tak szybko odchodzą
    Mam nadzieję,że kiedyś wróci tam muzeum jak bylo,a nie tylko kasa i kasa z czynszu .... Państwu S. ciągle mało chociaż pół Gdyni jest w ich posiadaniu

    • 55 2

    • Ty byś za darmo wynajmował zapewne wszystkimi

      Takie dzbany powinny mieć limity na neta

      • 5 13

    • a jakie ceny!

      kurczę, nie wejdę tam, te białe obrusy i ściany....czar prysł

      • 7 2

    • Druga litera to K?

      • 2 2

    • Ciekawe...

      Wydaje mi się, że to muzeum zmieniło siedzibę, a właściciele domku nikogo nie wyrzucili... A podatki i opłaty muszą z czegoś płacić ... I chyba lepiej, że miejsce to "żyje " a nie niszczeje... dla właścicieli byłoby lepiej, gdyby domek się zestarzał i rozleciał... duży budynek mógłby stanąć w tym miejcu... powodzenia dla "Oberży 86"...

      • 2 6

    • Muzeum juz tam nie bedzie.To miasto wypowiedzialo umowę Państwu S. a nie oni miastu. Wystarczy wpisać w Google Domek Abrahama i wszystkie informacje dostepne.

      • 3 1

  • Lokalne produkty hmmm to już ........ (2)

    Dorsz z Bałtyku, sandacz z Wisły , kapusta lodowa z 40 hektarowej plantacji . A moze koperek który ma na czole napisane nie jestem z Holandii . Puk puk

    • 44 6

    • (1)

      Lokalne produkty zależą od aktualnych promocji w biedrze i lidlu

      • 20 2

      • w lokalnej biedrze i lidlu - więc 100% lokalnie

        • 1 0

  • Planszówki, stare graty peerelowskie i wiszące kable (1)

    Toż to wypisz wymaluj Escape Room

    • 40 7

    • ja

      byle tylko nie płonący

      • 3 3

  • Fajnie że w końcu powstają miejsca z kuchnią polską, a nie kolejne pizzerie albo kebaby.

    • 31 0

  • Narzekanie !!!! (2)

    Mam wrażenie ze większość osób piszące swoje opinie na Trójmiasto.pl potrafi tylko narzekać. To źle, tamto źle, to zarząd przyjdzie, to wisi nie tak. Mam propozycje jak macie jaja to zaryzykujcie i otwórzcie coś swojego. Zobaczymy jak w tedy będziecie pisać.

    • 42 15

    • Przecież to jest jedno z największych skupisk hejterów w PL.

      • 5 6

    • i tylko

      kebab, schabowy, mielony,duże porcje i bary mleczne

      • 0 0

  • w weekend zdarzają się klienci, którzy przychodzą nawet w środku nocy.

    muszą się dopić

    • 37 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane