Początek roku przyniósł otwarcie kilku nowych lokali w Trójmieście. Zapraszamy do naszego comiesięcznego przeglądu.
Viva La Pizza
Viva La Pizza to kolejna - po Czerwonym Piecu - restauracja w centrum Gdyni, której oferta skupia się przede wszystkim na włoskiej pizzy pieczonej w wielkim, kaflowym piecu. Lokal przy ul. Świętojańskiej 49

Konfitura
Konfitura to nowa kawiarnia, która zajęła lokal po dobrze znanym mieszkańcom Wrzeszcza Melanżu przy ul. Partyzantów 9/2

Knödel
Knödel to kolejny niewielki lokal, który został otwarty przy ul. Wajdeloty 2

Launch Spot
Literówka w nazwie Launch Spot to zabieg celowy. Właściciel tego niewielkiego baru przy ul. Długiej 70/71

Zielony Rower
Zielony Rower to kolejny lokal - obok Alei 40 i Ciuciu Babki - otwarty w ciągu kamienic przy al. Marszałka Piłsudskiego

Śliwka w kompot
Śliwka w kompot to nowy lokal przy ul. Bohaterów Monte Cassino 42

Zobacz także
Opinie (222)
-
2015-02-07 09:05
Tyle tych artykułów o nowych lokalach (25)
nie wiem czy tak szybko nasze miasto się rozwija czy może tak dużo starych lokali jest zamykanych.
- 230 4
-
2015-02-07 09:41
Raczej... (3)
To drugie. Np. ostatnio zamknęła się trattoria basilico na Świętojanskiej, czy spaghetti express.
- 48 2
-
2015-02-07 12:44
Zawsze tam mieli pusto.
- 15 0
-
2015-02-07 20:45
Gdynia umiera. Szczurzowata kilka nic nie robi. To cięń miasta który był potęgą lat 1990.. (1)
Teraz można tylko patrzeć jak daaaaleko przed Gdynią jest Gdańsk.. Smutna refleksja.:(
- 11 17
-
2015-02-08 08:34
Pod kątem gastronomii Gdańsk jest pustynią, w Gdyni są najlepsze lokale
- 12 10
-
2015-02-07 09:50
Bo to jedyna możliwość (3)
zrobienia własnego interesu dla każdego. Tylko nie każdemu się udaje.
- 29 1
-
2015-02-07 09:56
Oczywiście. Właściciele 90% lokali nie ma pojęcia o zarządzaniu lokalem. (2)
Dlatego długo nie wytrzymują
- 60 2
-
2015-02-07 10:10
A TY? (1)
Pewno masz pojecie, ale lokalu nie prowadzisz...
- 10 26
-
2015-02-07 10:51
że też chciało ci się zadać tyle trudu i tak ripostować...
- 40 2
-
2015-02-07 10:21
branza (4)
Od kilku lat doluje. Najepszy przyklad jak zamozne mamy spoleczenstwo
- 24 7
-
2015-02-07 12:46
Dołuje? (1)
Nie wiem co rozumiesz przez przedział czasowy "od kilku lat", ale w trójmieście na pewno jest więcej lokali gastronomicznych niż 5 lat temu. W dodatku są coraz ciekawsze.
- 20 5
-
2015-02-08 07:18
Ciekawsze?? Mowisz o tych czarnych ścianach z menu wypisanym białą kredą?
- 21 2
-
2015-02-07 13:11
Dołuje?
Chyba w UK, bo na pewno nie w Polsce
- 7 9
-
2015-02-07 14:00
a kiedy nie dołowała?
- 5 3
-
2015-02-07 10:35
przestancie sie podniecac
2 - 3 osoby na krzyz
- 9 3
-
2015-02-07 10:43
(3)
Ta pizzeria nowa na Swiętojańskiej, jest naprawdę niezła.
Pierwszy raz jadłem pizze bez sosu, z sosem też niczego sobie, najlepsza pizza jaką do tej pory jadłem.
Naprawdę polecam.- 14 13
-
2015-02-07 17:34
Ta z obrazka przypomina bardziej hinduski naan
a nie pizzę :-)
- 13 0
-
2015-02-08 10:29
Jak żarłeś do tej pory zapieksy z sosem czosnkowym w obskurnych budach, to faktycznie mogło ci to coś co podają w viva pizza smakować.
- 5 1
-
2015-02-09 00:12
Ksero...
Chcieli być jak czerwony piec ale niestety coś nie wyszło...
- 1 0
-
2015-02-07 10:46
przeciez to pralnie
Warszawska pseudo gangsterka
- 15 13
-
2015-02-07 11:28
knedliczki
Najlepsze w Czechach...;)
- 10 2
-
2015-02-07 16:54
to normalne że lokale się otwierają i zamykają (1)
Taki jest urok gastronomii.
- 12 1
-
2015-02-08 19:51
:))))))))))
- 0 0
-
2015-02-07 20:36
(1)
Ostatnio na Świętojańskiej zamknęło się: Ogniem i Piecem, Luka(boczna uliczka), La Luna Rosa, Basilico, Makaron Expres, Pociąg do Makaronu. Nie mam więcej pytań, ja nikomu źle nie życzę, ale większość tych osób nie ma pojęcia o gastronomii:(
- 19 1
-
2015-02-09 08:22
w ogniem i piecem mieli przeciętne jedzenie i było drogo. nie dziwię się ze padli.
- 4 0
-
2015-02-07 22:55
ukry Janukowycza szukają miejsca w 3M
i widocznie tak jest, jedno się zamyka a drugie otwiera. I mają polskie złotówki.
- 4 1
-
2015-02-07 09:05
o poranku na ciepłą kawę (31)
A lokal, od 11.00,ciekawe.
- 298 0
-
2015-02-07 09:24
(1)
Poranek architekta ;)
- 56 1
-
2015-02-07 09:49
u architektów to raczej pora kolacji :)
- 29 0
-
2015-02-07 09:42
(5)
Bo to nie jest lokal dla pracującego plepsu, tylko dla kasty wyższej, która wstaje o 10, nie pracuje i cały dzień bimba ;)
- 54 13
-
2015-02-07 10:15
plebsu a nie plepsu... (1)
po co używasz słów ktorych pisownia nie jest ci znana
- 53 7
-
2015-02-07 10:26
bo to
Intjeligjent jest . dzis ma wolne a jutro znowu na 6 do roboty.
- 32 3
-
2015-02-07 10:30
mniej TVN
- 22 5
-
2015-02-07 16:57
kasta wyższa w Trójmieście (1)
to przeważnie ludzie na samozatrudnieniu, którzy mogą iść na lunch kiedy chcą i z kim chcą.
- 9 0
-
2015-02-07 21:56
czy ja wiem, ja mam 1h pozbawionej sensu i przymusowej przerwy w pracy
w trakcie której mogę odwiedzić taki przybytek. Chociaż wolałbym zdecydowanie kończyć pracę o 16 i nie mieć tej przerwy niż jak teraz o 17.
- 11 0
-
2015-02-07 10:23
i cena kawy! (22)
3 gramy wychodzi na filizanke czyli powinna kosztowac ok 1-2 zlote ale nie 6 czy 8. I pozniej sie dziwicie ze sami wlasciciele ja pija
- 43 5
-
2015-02-07 10:25
Kawa (21)
dobra kawa z ekspresu kolbowego to conajmniej 9 gram chyba ze mówisz o amerykańskim shicie
- 12 8
-
2015-02-07 10:32
To 9 gram kawy ile jest warte?
- 9 6
-
2015-02-07 10:36
gramów (19)
- 23 1
-
2015-02-07 10:52
sorki, gramow oczywiscie (18)
To jescze mi z ,,dilerki,, zostalo.
To ile kosztuje 9 gramow kawy? 8 zlotych? Bo za cholere mi nie wychodzi.- 29 1
-
2015-02-07 10:54
100 gram ok.80 zlotych6 (8)
To kilogram 800 zlotych? Dziekuje postoje.
Niezla przebitka- 11 6
-
2015-02-07 12:49
Oczywiście sprzęt.. wynajem lokalu... media... obsługa i 22%VAT nic nie kosztuje. (3)
- 20 8
-
2015-02-07 13:58
vat w PL to 23%
- 14 1
-
2015-02-08 12:38
sprzet to twoja brocha
Kup za 2000 a nie za 8000
- 2 5
-
2015-02-08 12:45
sedno sprawy
Odpowiadam. Jak masz swoj lokal a nie dzierzawisz, maszyne ktora zarabia od lat 60 - 70 kupujesz dobra kawe a nie ten szajs co serwujecie to stac cie na to aby kawa finalnie kosztowala 3 zlote. Wiecej pokory dla zawodu.
- 4 1
-
2015-02-07 15:48
(3)
podwójny szot za średnio 8 zł: ok 20 gramów dobrej kawy - 1,50, zostaje 6.50. minus 23% vat - zotaje 5,28. koszty uzyskania przychodu, załóżmy w każdej kawie 2 zł (prąd, woda, lokal, pracownik, serwis ekspresu) -
podwójny szot za średnio 8 zł: ok 20 gramów dobrej kawy - 1,50, zostaje 6.50. minus 23% vat - zotaje 5,28. koszty uzyskania przychodu, załóżmy w każdej kawie 2 zł (prąd, woda, lokal, pracownik, serwis ekspresu) - zostaje 3,28. zdejmując dochodowy, zostaje ok. 2,69 czystego zysku za zrobienie kawy. Sprzedając samą kawę trzeba sprzedać jej 1000 sztuk, tj. 33 dziennie, by zarobić na czysto 2690 zł.
- 11 1
-
2015-02-07 16:06
(2)
Jak sprzedaż 1000 sztuk wychodzi wg twoich wyliczeń że prąd, woda, loka, pracownik, serwis kosztuje tylko 2000 zł, a jest to bliżej 20 000, więc musisz sprzedać 10 000 kaw - 330 dziennie żeby mieć na podstawowe koszty. ;)
- 5 5
-
2015-02-08 09:57
mylisz się. mi wychodzi ze miesiecznie musisz sprzedac 100 000 kaw (1)
Czyli ok 3300 sztuk dziennie żeby mieć tylko na opłaty.
- 3 0
-
2015-02-08 12:48
a kto cie zmusza zeby placic 7000 i wiecej za dzierzawe?
I pozniej klienta obciazac kosztami fanaberii I braku podstaw ekonomii?
- 1 2
-
2015-02-07 11:07
(8)
Chętnie wypiję w Twojej knajpie/kawiarni kawę za 2 zł, nawet nie będę sknerą i dorzucę od siebie 1 zł więcej. Daj znać kiedy otwierasz biznes
- 24 3
-
2015-02-07 11:51
we Wloszech (6)
Kawa kosztuje 0,5 albo 1 Euro. W zaleznosci czy usiedziesz czy wypijesz na stojaco. Mozna?
- 27 7
-
2015-02-07 12:50
To tam stawiają krzesła przy automatach? (1)
- 8 8
-
2015-02-07 15:26
w lokalu cwoku
- 11 0
-
2015-02-07 13:03
We Wloszech kawa kosztuje 1 Euro chyba ze ja wypijesz u Chinczyka to moze ci ja zaserwuje za 0,5.... Tutaj nie chca zarabic na kawie jest to przede wszystkim usluga ktora oferuja klientom (Chyba ze wypijesz ja na Placu San Marco w Wenecji - tam bedzie Ciebie kosztowac 6 Euro).
- 12 2
-
2015-02-07 14:29
Podaj mi miejsxe gdzie piłeś we Włoszech kawę za 0,5 euro?
- 6 6
-
2015-02-07 16:07
Bajki opowiadasz, we Włoszech to byłeś palcem po mapie. Kawa za 0,5 euro - marzyciel.
- 5 4
-
2015-02-08 19:55
Kawa? Co najmniej 0.9EUR, przy czym mówimy o Espresso, które wypija się na stojąco i idzie dalej
Jeśli chodzi o kawy smakowe czy różne desery na bazie kawy to w zasadzie 2EUR to jest minimum - przy czym nie zapominajmy, że kawa we Włoszech nie jakimś wyszukanym rarytasem, którego wypicie jest celem samym w sobie
Jeśli chodzi o kawy smakowe czy różne desery na bazie kawy to w zasadzie 2EUR to jest minimum - przy czym nie zapominajmy, że kawa we Włoszech nie jakimś wyszukanym rarytasem, którego wypicie jest celem samym w sobie (jak w Polsce), stąd nie ma pędu do wyceniania jej jako towaru luksusowego..
Poza tym najważniejsze: do lokalu się idzie nie po to, żeby było tanio ;) Jak masz iść tam i narzekać, że za szklankę soku każą płacić więcej niż za litr tego samego soku w Biedronce to zrób wszystkim przyjemność i zostań w domu.. albo sam otwórz lokal, daj zarobić kokosy pracownikom, płać wszystkie podatki i daniny dla państwa, kupuj produkty najwyżej jakości, ceny ustal na najniższym poziomie i pokaż wszystkim niedowiarkom, że MOŻNA ;)- 4 0
-
2015-02-08 12:49
masz gratis
Zapraszam na Kurkowa
- 1 0
-
2015-02-07 09:07
(8)
A ja wolę zjeść sobie w domu.
- 93 40
-
2015-02-07 11:32
(7)
A ja lubię zjeść coś dobrego poza domem.
Przybędzie Ci w portfelu, to też polubisz :)- 20 19
-
2015-02-07 12:15
a ja i mam w portfelu i zdecydowanie wolę jeść w domu. (6)
:)
- 22 11
-
2015-02-07 12:30
(5)
To współczuję nudy w życiu. Pewnie żona zapiernicza i jaśnie panu Smakoszowi pod nos podtyka. A może ona zasługuje na "wolne od garów" od czasu do czasu?
- 18 22
-
2015-02-07 12:56
Nudy w życiu? (4)
Co Ty możesz wiedzieć o moim życiu?!... ale jak wynika z treści Twojej wypowiedzi, życie nie jest nudne, gdy się chodzi po knajpach! To ja wyłącznie mogę Ci współczuć nudnego życia! Co do "zapierniczającej żony" to muszę
Co Ty możesz wiedzieć o moim życiu?!... ale jak wynika z treści Twojej wypowiedzi, życie nie jest nudne, gdy się chodzi po knajpach! To ja wyłącznie mogę Ci współczuć nudnego życia! Co do "zapierniczającej żony" to muszę Cię zmartwić... ja gotuję, a co wczoraj zrobiłem na obiad nawet pisałem na 2-giej stronie w komentarzach. Lubię gotować, nie mam wykształcenia gastronomicznego, ale nie ma takiego kucharza w restauracjach trójmiejskich, który gotowałby lepiej niż ja skromnie mówiąc. Moja partnerka życiowa kiedy chce ugotować, to gotuje, kiedy ja chcę, to robię to ja. Współczuję Ci po raz drugi, że zapierniczanie przy garach odbiło takie piętno na Twojej psychice, że przygotowywanie i jedzenie posiłków w domu jest dla Ciebie życiową tragedią. Miłego weekendu! :)
- 26 8
-
2015-02-07 14:34
(3)
Zmyślaj dalej. Widzę, że masz dużo czasu. Zatem smacznego obiadu i miłego weekendu - nawzajem! :)
P.S. Dzisiaj wieczorem ja również przyrządzę sobie kawał wołu. Co nie znaczy, że nie zjadłbym go ze smakiem, w knajpie, podanego pod nos.
Aaa, piszesz o makaronie. Ciekawe czy lepszy od mojego risotto ze szparagami :)- 3 18
-
2015-02-07 15:07
O rany czlowieku... (2)
teraz to mi jest Ciebie przeraźliwie żal... żeby mój komentarz o tym, że uwielbiam gotować, że uważam, że nikt nie gotuje lepiej niż ja, bo akurat takie mam mniemanie nt. własnego gotowanie (i tu dopowiem Ci, że nie
teraz to mi jest Ciebie przeraźliwie żal... żeby mój komentarz o tym, że uwielbiam gotować, że uważam, że nikt nie gotuje lepiej niż ja, bo akurat takie mam mniemanie nt. własnego gotowanie (i tu dopowiem Ci, że nie tylko nt. gotowania ;-) ) i że moja kobieta gotuje kiedy chce... jest dla Ciebie zmyślaniem??!!! ...to chyba świat się skończył, a ja nic o tym nie wiem... jak mógłbym Ci pomóc???
PS... a może to te mule z drugiej strony okazały się być najgorszym ciosem dla Ciebie??? zapraszam zatem następnym razem na degustację... biednych intelektualnie trzeba wspomagać, bo żal ich później czytać...
Ludzie pomóżcie... przeczytajcie mój komentarz i powiedzcie... może ja robię coś tak wyjątkowego, że może powinienem zgłosić się po nobla... bo moja podłoga jest dla kolegi/koleżanki "bbh" sufitem i to o niestandardowym wymiarze.- 13 3
-
2015-02-07 20:21
(1)
Skończyłeś już sr*czkę po tych mulach?
- 2 10
-
2015-02-07 23:14
Przykro mi, że przez komentarze na trójmiejskim forum
uświadomiłeś/aś sobie jak nędzne i nudne masz życie... i do tego musisz zapierniczać przy garach!
PS. Sr*czkę po mulach? ...to, że Ty masz rozwolnienie po swoich potrawach, to już wyłacznie Twój problem. Może zadbaj o higienę, pewnie rąk nie myjesz po wyjściu z toalety i tak się póżniej zajadasz.... risotto z brudem spod paznokci :]- 11 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
- Zobacz opinie (222)

Lunch Spot
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Lunch Spot
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Lunch Spot
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Lunch Spot
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Lunch Spot
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Lunch Spot
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Konfitura
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Konfitura
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Konfitura
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Konfitura
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Konfitura
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Konfitura
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Konfitura
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Knodel
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Knodel
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Knodel
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Knodel
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Knodel
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Śliwka W Kompot
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Śliwka W Kompot
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Śliwka W Kompot
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Śliwka W Kompot
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Śliwka W Kompot
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Śliwka W Kompot
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Śliwka W Kompot
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Śliwka W Kompot
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Zielony Rower
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Zielony Rower
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Zielony Rower
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Zielony Rower
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Zielony Rower
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Zielony Rower
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Zielony Rower
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Viva La Pizza
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Viva La Pizza
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Viva La Pizza
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Viva La Pizza
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Viva La Pizza
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Viva La Pizza
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Bar mleczny Jaśko
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Bar mleczny Jaśko
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Bar mleczny Jaśko
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Bar mleczny Jaśko
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl

Bar mleczny Jaśko
fot. Monika Goldszmidt-Czarniak/Trojmiasto.pl