• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: moda na burgery i foodtrucki nie mija

Łukasz Stafiej
16 lutego 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
Burgermania serwuje kanapki z wołowiną nieopodal Zielonego Rynku na Przymorzu. Burgermania serwuje kanapki z wołowiną nieopodal Zielonego Rynku na Przymorzu.

Trzy nowe lokale serwujące burgery, kolejny mobilny bar na kółkach, lokal z kuchnią żydowską oraz kawiarnia z francuskimi wypiekami - to tylko kilka spośród najnowszych lokali otwartych w Trójmieście.



Wiele wskazuje na to, że moda na burgery w Trójmieście nie mija. W ostatnich tygodniach powstały aż trzy lokale, które chwalą się wołowiną najwyższej jakości serwowaną w bułce. Ucieszą się fani food-trucka Surf Burger, który robił furorę podczas letnich festiwali i ulicznych imprez. Burgerowym surferom interes idzie tak dobrze, że postanowili otworzyć również punk stacjonarny. Malutki lokal znajduje się w jednym z pawilonów handlowych na Morenie przy skrzyżowaniu Jaśkowej Doliny i Dobrowolskiego zobacz na mapie Gdańska. W menu kilka rodzajów kanapek z wołowiną i napoje typu fritz-kola i yerbata.

Nowy lokal z burgerami został otwarty również przy alejkach wzdłuż plaży w Sopocie w Łazienkach Południowych zobacz na mapie Sopotu. Wśród trójmiejskich burgerowni Beach Burger wyróżnia się ofertą alkoholową podobną do tzw. przekąskowni - shota dostaniemy tutaj już za 4 zł. Miejsce jest również znacznie bardziej przestronne od niewielkiej, kolorowo urządzonej Burgermanii przy ul. Bolesława Krzywoustego 25 zobacz na mapie Gdańska obok Zielonego Rynku. Tutaj oprócz aż dziewięciu wariacji na temat wołowiny w bułce, zjemy również sałatki oraz burgera z kurczakiem lub krewetkami.

Miłośnicy tzw. streetfoodu ucieszą się również na wieść o nowym food-trucku, czyli mobilnym barze na kółkach. Camper Cafe stacjonuje obok sopockiego Carrefoura przy ul. Kościuszki zobacz na mapie Sopotu i specjalizuje się w kawie, muffinkach i kanapkach. To dobra opcja dla śpiochów, którzy nie zdążą sobie zrobić rano śniadania. Okienko starego, czerwonego Citroena H podnosi się o godz. 6:45.

Bawialnia Cafe przy ul. Oliwskiej 53/54 zobacz na mapie Gdańska to oryginalny pomysł na kawiarnię połączoną z placem zabaw dla dzieci. Głównym bohaterem tak naprawdę jest ten drugi - najmłodsi dostają do zabawy tor przeszkód, basen z kolorowymi piłeczkami i przeróżne zabawki. W tym czasie dorośli mogą poczekać na pociechy w części stylizowanej na staromodną kawiarnię, napić się kawy i zjeść ciastko.

Z kolei połączeniem kawiarni z piekarnią jest Le Bonjour przy ul. Świętojańskiej 62 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Zjemy tutaj bagietki, bułki, tarty i słodkości wypiekane z importowanych z Francji produktów i przygotowywane przez pochodzącego z kraju nad Sekwaną cukiernika. Francuski klimat właścicielom udało się oddać nie tylko dzięki menu - lawendowe wnętrze momentalnie kojarzy się z Prowansją.

Dwie nowe pizzerie powstały na Morenie. Bywalcy sopockiej "Piątki" będą mogli teraz zjeść swoją ulubioną pizzę przy ul. Bulońskiej 3a zobacz na mapie Gdańska. Choć ukryty pośród blokowiska pawilon nie budzi ciekawości, warto wejść do środka Pizzerii 5 Five - panuje tutaj ciepła, kameralna atmosfera małej włoskiej restauracyjki. Z większym rozmachem i w nowoczesnym stylu urządzono Del Gusto przy ul. Heleny Marusarzówny 2/7 zobacz na mapie Gdańska w miejscu dawnego Da Grasso. Zjemy tutaj nie tylko włoski placek, ale również przeróżne dania obiadowe, sałatki, tarty czy burgery.

Po prawie roku przerwy na mapę trójmiejskiej gastronomii wraca Mazel Tov przy ul. Ogarnej 121/122 zobacz na mapie Gdańska. To inspirowane kulturą żydowską miejsce jest nie tylko restauracją serwującą kuchnię z Izraela, ale również klubem artystycznym, w którym odbywają się jam session oraz muzyczne imprez tematyczne.

Restauracją, w której miejsce dla siebie znajdą miłośnicy morza jest Aquarius. Główną salę zdobi wielka podobizna żaglowca, natomiast lokal znajduje się przy ul. Czechosłowackiej 3 zobacz na mapie Gdyni na terenie gdyńskiego portu. W menu znajdziemy przede wszystkim dania kuchni polskiej. Restauracja zajmuje się głównie organizacją przyjęć firmowych i imprez okolicznościowych oraz cateringiem zewnętrznym, jednak na miejscu również można zjeść.

Miejsca

Opinie (221) ponad 20 zablokowanych

  • Tylko bar mleczny (1)

    zdrowy, tani, swojski

    • 15 5

    • powinno ich być więcej..

      zupa, drugie danie razem tyle co te muffiny czy burgery... chociaż.. dobrej jakości mięso...w dobrej bułce mniej gazuje niż żarcie w mlecznym na starym tłuszczu..

      • 1 0

  • Dlaczego nie mogę (1)

    wejść do żydowskiej restauracji? Jestem jakiś gorszy?

    • 17 0

    • pokaz pale to wejdziesz

      musza sprawdzic najpierw czy jestes obrzezany !

      • 12 1

  • bieda (1)

    kogo stac by stolowac sie w rtauracjach ,coraz wyzsze ceny a coraz nizsz zarobki

    • 4 9

    • Chyba u Ciebie

      U mnie zarobki mają skokową tendencję wzrostową :)

      • 2 1

  • BURGERMANIA

    Co ma chłopak do burgerów !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja polecam .
    Bardzo czyste i przyjazne miejsce

    • 6 2

  • Na trzeźwo nie kupiłbym w tych budach mineralki, żeby umyć ręce. Po pijaku

    zdarzyło mi się nawet zjeść coś.

    • 9 3

  • To nie kwestia smaku (lub jego braku)

    To kwestia kasy (a wlasciwie jej deficytu).

    • 3 3

  • Nie rozumiem tej mody na burgery

    • 10 3

  • Ludzie wy sie naprawde nie boicie nowotworów po tym śmieciowym plastikowym żarciu ? (5)

    szok !

    • 7 8

    • Zabawne co piszesz, bo jako wegetarianin musisz jesc toffu z dodatkami, zeby dostarczyc sobie pelnowartosciowe bialko, takie (2)

      Te wasze cudenka sa bardziej przetworzone, niz ten chlam w sieciowych fastfoodach. To jest w zasadzie sztuczne miesa.

      • 5 2

      • (1)

        Nie musisz. w 100 g brokułów jest więcej białka niz w steku tej samej wielkości. Jak nie wiesz to się nie wypowiadaj.

        • 0 6

        • Po twoim wpisie widac, że głupich nie sieją.

          • 2 0

    • Pitolisz jak połamany

      Te wasze wynalazki wegańskie to dopiero cuda laboratoryjne firmy Monsanto.
      Modyfikowany ryż, soja, sorgo, proso, kukurydza itd., w tej chwili nie różnią się niczym od faszerowanych sterdyami kurczaków czy świń. 95 % warzyw pochodzi z upraw podpędzanych hydroponicznie i sztucznie naświetlanych.
      Z czym chcesz tu wystartować mądralo?!

      • 5 0

    • Nie nie biję się.

      Prędzej ty dostaniesz od jedzenia trawy.

      • 0 0

  • Muffiny

    to slodkie swinstwo ale modne wsrod kobitek hipsterek-genderek

    • 8 4

  • naiwne bidoki

    Żal mi tych rozentuzjowanych młodych gsstronomików.to nie ten kraj na ten biznes.jeszcze nie teraz,,może za parę lat.za dużo tego w około.Zadajcie sobie pytanie dlaczego biedronka tak się mnoży w Polsce i tzw.szotownie? W Polsce rządzi kura,frytki i kapusta w niskiej cenie i dużej sprzedaźy i dobrej lokalizacji.Entuzjazm super rzecz,potem to mija

    • 7 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane