- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (123 opinie)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
Nowe lokale: polskie przekąski, pizza i pasta
Wśród nowych lokali na mapie Trójmiasta znajdziemy m.in. przekąskownię z polskim street-foodem, bistro z pizzą i makaronami czy kawiarnię z węgierskim kurtoszem.
Pauza
Pauza przy ul. Podwale Grodzkie 8-9 (przy wejściu do City Forum) to na pierwszy rzut oka kolejny bar z kanapkami, ale tak naprawdę oferuje coś, czego jeszcze na trójmiejskiej scenie gastro nie było - proste uliczne jedzenie i przekąski, które nie są kopią wszechobecnych burgerów i kebabów, ale bazują na lokalnych produktach i smakach. Na przykład smażone szprotki z domowym sosem musztardowo-miodowym podawane w pudełku na wynos (od 9 zł), bułkę z grillowaną kiełbaską (8,50 zł), rollo z bułki z farszem pieczarkowo-serowym (7,50 zł) czy kanapkę ze wspomnianymi szprotkami (12 zł). Są też wielkie bajgle z dodatkami (6 zł) i kromki żytniego chleba z domowymi pastami, m.in. buraczaną, pomidorową, tuńczykową czy o smaku kurczaka w sosie BBQ (3,50 zł). Wszystkie produkty bazują na pieczywie, bo lokalikiem zarządza piekarnia Czernis. Na miejscu zamówimy również kawę i kilka napojów. Pauza czynna jest codziennie w godz. 7-19.
Farina
Niewielka pizzeria włoska w centrum Gdańska przy ul. Szerokiej 44 . Farina specjalizuje się w cienkiej i chrupiącej pizzy z włoskich produktów (choć nie z pieca opalanego drewnem). Zjemy tutaj m.in. diavolę z pikantnym salami z Kalabrii, pancettę z boczkiem włoskim, tartuffo z oliwą truflową i salami czy parmę z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem. Ceny zaczynają się od 16 zł, najdroższy placek kosztuje 29 zł. Drugą specjalnością jest panino, czyli sporych rozmiarów zapiekana kanapka z ciasta drożdżowego (16 zł). Na śniadanie zjemy również klasyczne tosty szynką i serem (21 zł), musli z jogurtem i owocami czy klasyczny polski zestaw śniadaniowy z serami i wędlinami, warzywami i pieczywem (29 zł). W Farinie zamówimy też sporo win, kilka przekąsek (m.in. deska serów czy wędlin za 29 zł, marynowane w autorskiej zalewie oliwki - 4 zł), sałatki i zupę dnia. Lokal działa również jako kawiarnia - jest bogaty wybór kaw i herbat oraz desery. Farina jest otwarta codziennie w godz. 8-22 (śniadania do godz. 12).
Stacja Deluxe
Po kilku miesiącach przerwy Stacja Deluxe wraca i to we wcieleniu, jakie pamiętają jej najstarsi bywalcy. Lokal w budynku dawnej stacji paliw przy ul. Grunwaldzkiej 22 we Wrzeszczu przejęła grupa znajomych związanych od lat z gastronomią trójmiejską. Postawili sobie za cel powrót do czasów świetności Stacji z początków jej działalności. Odświeżono przede wszystkim wygląd - lokal odmalowano, ustawiono nowe meble, akcenty motoryzacyjne zostały, ale znacznie zmniejszono ilość elementów wystroju. Jest minimalistycznie i industrialnie bez zbędnych ozdobników. Koncepcja funkcjonowania lokalu jest kontynuowana - ma to być nadal kluborestauracja z krótkim menu przekąskowo-lunchowym (w sezonie letnim będą również śniadania). Zamówimy m.in. kanapkę z rostbefem (29 zł) lub wersję wege z pieczonymi warzywami (15 zł), sałatkę cezar (24 zł), udka kurze z boczkiem (16 zł) czy tatar ze śledzia (15 zł). Jest też hummus, tapenada czy różne pasty warzywne. Talerz przekąsek z pastami, warzywami i pieczywem zamówimy za 29 zł. Codziennie w godz. 13-19 serwowany jest też dwudaniowy lunch dnia za 20 zł. Wieczorami w piątki i soboty organizowane są występy didżejskie. Od niedzieli do czwartku lokal czynny jest w godz. 12-1, a w piątki i soboty do godz. 3. Oficjalne otwarcie wyremontowanej Stacji Deluxe odbędzie się 8 marca.
Moje Miejsce
Kolejny lokal na terenie wrzeszczańskiego Garnizonu i pierwszy w nowym budynku przy ul. Hemara 23 . Moje Miejsce to bistro, które specjalizuje się w neapolitańskiej pizzy (piec do wypieku to hybdryda gazowego i opalanego drewnem) i makaronach. To pierwsze danie przygotowywane jest według włoskich receptur i na włoskich składnikach, pasty robione są na miejscu (jednak bez dodatku jajek). Włoski placek zamówimy w kilkunastu wersjach, m.in. od klasycznej marinary, przez di Parmę z szynką parmeńską i gamberi z krewetkami, po tonno appetit ze stekiem z tuńczyka czy bresaolę z długo dojrzewającą polędwicą wołową. Ceny od 17 zł do 32 zł. Makarony to m.in. penne z pomidorami i bazylią, spaghetti z sosem bolońskim (prawdziwym - przygotowywanym na trzech mięsach: wołowinie, wieprzowinie i cielęcinie) czy tagliatelle z krewetkami. Kartę uzupełnia jedna sałatka, rosół i deser. Na osobną uwagę zasługuje menu śniadaniowe (dostępne w zasadzie przez cały dzień), w którym znajdziemy zarówno klasyki, jak jajecznica (12 zł) i jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim (24 zł) czy wciąż nie tak oczywiste pozycje jak szakszuka (26 zł), zapiekaną kanapkę croque monsieur m.in. z kozim serem i musem morelowym (24 zł) czy azjatycką ryżową "owsiankę" na słodko, czyli congee (18 zł). Od poniedziałku do piątku w godz. 12-15 zamówimy również dwudaniowy lunch w cenie 19,50 zł. Wystrój w lokalu jest nowoczesny, odrobinę industrialny, ale to raczej przytulne, rodzinne miejsce, gdzie każdy poczuje się dobrze. Moje Miejsce czynne jest codziennie w godz. 7-22.
Kołacz w Ogrodzie
Kameralna kawiarnia w centrum Gdyni, która specjalizować się chce w węgierskich kurtoszach, w Polsce nazywanych kołaczami. To nic innego jak uformowane w kształt komina słodkie ciasto drożdżowe świeżo upieczone po złożeniu zamówienia i obtoczone w cukrze lub jednej z wielu innych posypek. Kurtosza można również nadziać smarując w środku np. nutellą. W Kołaczu w Ogrodzie przy ul. Świętojańskiej 83 zjemy kilka rodzajów tej słodkości: od najprostszych z cynamonem czy kokosem, po rodzynkowe, z masłem orzechowym, migdałami, żurawiną czy sezamem i miodem. Cena: 9-10 zł. Do tego zamówimy kawę (od 6 zł), herbatę (7 zł), sok (6 zł). W ofercie można również znaleźć domowe ciasta. Kawiarnia czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 10-18, a w weekendy w godz. 11-19.
Miejsca
-
Farina Gdańsk, Szeroka 44
-
Stacja Deluxe Gdańsk, al. Grunwaldzka 22
-
Moje Miejsce Gdańsk, Mariana Hemara 23
-
Kołacz w ogrodzie Gdynia, Świętojańska 83
Opinie (115) 4 zablokowane
-
2018-03-03 08:08
Mapa? (1)
Czy jest jakaś mapa z tymi barami? Cały czas coś otwierają nikt nie zamyka?
- 41 7
-
2018-03-03 21:43
Kołacz w Ogrodzie daje im 3 miesiące. Najgorsze miejsce na wynajem . Było już tam wszystko automaty,kawiarnie, sklepy itp . Pozdrawiam
- 1 0
-
2018-03-03 08:12
(9)
Ojj dobrego fast fooda bym zjadł sobie. Coś pikantnego takiego innego niż wszystko co oferują te bary.
- 16 3
-
2018-03-03 09:21
(2)
Ta pizzeria to w którym miejscu? Kwartał kamienic?
- 11 0
-
2018-03-03 13:15
Tak
- 0 0
-
2018-03-05 00:00
Spr na maluję
- 0 0
-
2018-03-03 10:56
Baraninke na ostrym (4)
Na zlosc nowym lokala choc Pauza ma szanse na sukces. Ceny ok i bez udziwnien. A kanapka ze szprotkani przed spotkaniem z dziewczyna jak najbardzoej na tak ;)
- 3 7
-
2018-03-03 11:08
(3)
Taaa... dziewczyną
Raczej chłopakiem- 4 2
-
2018-03-03 17:06
a co za różnica? (2)
- 3 0
-
2018-03-03 17:35
(1)
No może dla Ciebie to jest wszystko jedno ;)
- 0 3
-
2018-03-03 20:21
wszystko mi jedno
kanapka jest najważniejsza
- 3 0
-
2018-03-03 11:07
To kup se hot doga z Ikei i polej pikantnym ketchupem
Tanio i dobrze- 7 7
-
2018-03-03 08:20
Pauza to jakiś żart (11)
Byłam już 2 razy i ciągle zamknięte więc jak niby otwarte od 7 pytam
- 23 6
-
2018-03-03 08:34
Akurat
Mają pauzę
- 49 4
-
2018-03-03 10:57
Rozumiem (2)
Moze nie chca patologii w lokalu ?!
- 8 9
-
2018-03-03 11:01
(1)
Ciebie też nie wpuścili?
- 13 2
-
2018-03-03 12:00
Tez
- 8 0
-
2018-03-03 13:28
(1)
Pauza jedzenie bez smaku.Wiec ciężko określić czy jest dobre czy nie....
- 2 4
-
2018-03-03 20:24
jak nie masz smaku to nic nie będzie miało smaku
pewnie lubisz vegete i sól
- 3 0
-
2018-03-03 16:51
(2)
Pauza - polskie jedzenie, tak dalej, więcej polskich barów
- 2 1
-
2018-03-03 20:24
nie ma czegoś takiego jak polskie jedzenie
- 0 1
-
2018-03-04 15:33
Kanapka ze szprotami to polskie jedzenie? Jak u mamy?
- 0 0
-
2018-03-05 08:44
Pauza godziny otwarcia
Proszę o informację kiedy Pani była dokładnie? Mamy czynne od 7.00 w dni powszednie, w weekend otwieramy później. Pozdrawiam
- 0 0
-
2018-03-10 15:05
odwiedzilem PAUZE... pani co mnie obslugiwala jakas taka obrazona na caly swiat, ogolem kanapki bez szalu :/ mysle ze pomysl za slaby zeby sie w tym miejscu utrzymac ;/
- 0 0
-
2018-03-03 08:26
To w końcu nowe lokale czy nowi właściciele?
Nieważne,ważne że za reklamę płacą
- 31 5
-
2018-03-03 08:26
Spieszmy się do tych nowości
bo nie wiadomo czy do sezonu pociągną!?!
Hahaha, biznesmeni którzy chcą zarobić w pół roku na nowego Porsche łupiąc za odpadki ile wlezie.
Powodzenia i obiecuję, że wpadnę odwiedzę pod koniec czerwca. Ale czy wy tam jeszcze będziecie???- 29 26
-
2018-03-03 08:36
(4)
Kiedy widzę takie ustawienie stolików i kanap,że wszyscy zmuszeni są do integracji,siedząc sobie na głowie to nie korzystam. Uwierzcie mi,naprawdę są ludzie którzy cenią intymność,i nie koniecznie lubią słuchać rozmów innych gości obowiązkowo.
- 77 7
-
2018-03-03 08:40
(2)
no to możesz wybrać inny lokal. Po co narzekać na ten
- 5 24
-
2018-03-03 10:17
(1)
Od tego jest sekcja komentarzy, żeby komentować. Nigdzie nie jest napisane, że wolno tu tylko zachwalać.
- 31 3
-
2018-03-03 20:25
narzekanie to nie komentarz
a internet nie zastąpi co życia
pokemonie- 0 10
-
2018-03-03 11:10
Też tego nie lubię
Nie mam potrzeby integracji z obecnymi odmozdzonymi niby modnymi ludźmi- 23 1
-
2018-03-03 08:36
Kanapka za 29 pln ? (22)
Kogo na to stac...
To tego ta Pauza ciagle zamknieta. Szlam ostatnio na PKS i chcialam tam zajrzec a drzwi zamkniete.- 60 5
-
2018-03-03 08:43
Kiedy wreszcie otworza prawdziwy bar veganski ? (17)
Jak mozna jesc martwe zwierzeta ? Czy ktos mi to wytlumaczy ? Czlowiek to naturalny roslinozerca, dlaczego zatruwacie sie jedzac mieso ?
- 6 44
-
2018-03-03 08:45
uwaga - troll alert...
- 16 2
-
2018-03-03 10:16
Człowiek to drapieżnik (8)
A więc mięsożerca. Poczytaj koleżanko pomiędzy przekąszaniem sałatki .
- 20 4
-
2018-03-03 11:51
(7)
Sprawdzam! Skoro jesteś taki drapieżnik to upoluj coś sam bez kupowania w sklepie. Dasz radę? Krowa Cię stratuje, do byka nie podejdziesz, świnia się pośmieje, królik spierdieli nim pomyślisz aby go złapać. Pozostają ślimaki...
- 5 14
-
2018-03-03 12:45
(6)
Wystarczy spojrzeć na ludzkie uzębienie, typowe dla drapieżników. Jakbyś był stworzony do przeżuwania liści, to by Cię natura w kły nie wyposażyła.
- 8 6
-
2018-03-03 15:52
(3)
po co facetom sutki? natura im dała a z nich nie korzystają
- 8 1
-
2018-03-03 17:08
(2)
Ale kobiety korzystają, a w początkowym etapie rozwoju nie ma różnic płciowych. Mężczyzna otrzymuje sutki bez potrzeby, ale dla całego gatunku taka potrzeba istnieje. Tak jak i istniała potrzeba posiadania kłów, dopóki człowiek nie wymyślił narzędzi mogących je wyręczyć.
- 4 2
-
2018-03-03 19:45
Głupie tłumaczenie, bo mogłyby sie później wykształcac, tak jak męskie przyrodzenie. (1)
Natura nie jest doskonała.
- 1 1
-
2018-03-04 00:52
Co to znaczy "głupie tłumaczenie"? W mojej ocenie nie sposób dyskutować z metodologią naukową, więc i nie sposób dyskutować z jej ustaleniami. Jeśli masz inne zdanie, to się nie dogadamy.
A w kwestii samej natury, mam rozumieć, że uważasz, iż natura rozdaje różne atrybuty bez powodu i człowiek uzyskał kły przez przypadek/pomyłkę? (Należy wnioskować, że ewolucja jest wedle Twojej opinii teorią błędną?)- 0 0
-
2018-03-03 19:46
Człowiek nie ma zębów jak drapieżniki.
- 1 5
-
2018-03-03 20:27
powiedz to miliardowi wegetarian na świecie
czyli 1/6 świata
- 0 3
-
2018-03-03 10:19
Ale mi narobiłaś smaka na jakieś mięsko, idę do rzeźnika.
- 15 2
-
2018-03-03 11:00
Bylem w takiej knajpie
Jedzenie ok ale na dluzsza mete bez szans. Polak lubi mielone z ziemiaczkami i mizeria ;)
- 6 3
-
2018-03-03 11:12
W każdym coś znajdziesz - proś o lód w kostkach
- 2 1
-
2018-03-03 11:41
jak można jeść martwe rośliny? one też czuły!
kiedy otworzą jakiś bar mięsny?
- 9 3
-
2018-03-03 11:53
Są rośliny, które jedzą mięso. Taka sytuacja.
- 7 1
-
2018-03-03 15:12
Jak można jeść martwe rośliny? I do tego zatruwając się.
- 2 2
-
2018-03-03 17:25
to nie jest przedmiot zainteresowania tego art, jak będzie o wegetarianizmie to zadasz to pytanie,.
- 2 0
-
2018-03-03 08:45
Bo to lokal dla tych, którzy odą na 9 albo 10 do pracy, a nie na 6 czy 7...
- 3 6
-
2018-03-03 15:37
Mnie na to stać
I nie tylko na to, ponieważ nie jestem wyborcą pisu. Jak powszechnie wiadomo, pisowiec ma zazwyczaj wykształcenie podstawowe, a niektóre osobniki mogą się pochwalić nawet wykształceniem niższym (choć żaden nie chciał się podzielić sekretem jak je uzyskać).
- 4 5
-
2018-03-03 15:52
Nie będę oryginalny, ale ceny...
- 2 1
-
2018-03-03 20:17
Ceny- Pauza
Szanowna Pani nasze kanapki kosztują 3.50 a nie 29zl ☺
- 5 2
-
2018-03-03 09:09
jak wygląda kalkulacja ceny herbaty za 7 zł kacze łby ? (5)
- 35 5
-
2018-03-03 11:02
To proste kaczy kuperku
Cyfra '7' jest uwazana za szczesliwa...
- 17 0
-
2018-03-03 13:28
(3)
Tylko u nas kawa czy herbata kosztuje jak za zboze
- 5 2
-
2018-03-03 13:39
Srednia cena (2)
Za dobra kawe w europie to 1.2€.
Czyli jakies 5zl...- 4 2
-
2018-03-03 15:35
... (1)
Tylko,ze u nas 5 zl, to okolo 1/3 najniższej stawki godzinowej, a na zachodzie 1,2€ to 1/6 najnizszej stawki godzinowej?
- 7 2
-
2018-03-03 20:28
zmień pracę
- 0 6
-
2018-03-03 09:09
Fajne przytulne miejsca
Życzę dużej liczby bywalców i wysokiej jakości obsługi. Powodzenia
- 21 1
-
2018-03-03 10:36
Njdy (1)
Wszedzie tylko pizze i pizze... ewentualnie kanapki. Czekam kiedy zrobia cos polskiego...
- 8 5
-
2018-03-04 15:26
Czekaj, czekaj
Jeśli nie wiesz gdzie można zjeść schabowego to znaczy, że w ogóle do restauracji nie chodzisz. Wolisz czekać w domu?
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.