stat

Nowe lokale: polskie tapas, pizza i ramen

13 kwietnia 2019, 18:00
Łukasz Stafiej
Najnowszy artukuł na ten temat

Nowe lokale: restauracje w ciekawych miejscach

Kolejne bary i restauracje otwarto w Trójmieście, a my je odwiedziliśmy w ramach cyklu "Nowe lokale".



Plotkin



Kameralne bistro w sercu Głównego Miasta w Gdańsku. Co więcej: lokal z historią, bowiem w kamienicy przy Długim Targu 28/29 zobacz na mapie Gdańska w czasach Wolnego Miasta Gdańska niejaki kupiec Plotkin prowadził sklep z winem. Współcześni właściciele starają się do tej tradycji nawiązać nazwą i odrobinę klimatem retro. Karta została podzielona na śniadania (w godz. 9-12), lunche (w godz. 12-17) oraz tzw. "popasy" serwowane po godz. 17 (o czym poniżej).

Na śniadanie (od 22 zł) zjemy kilka międzynarodowych zestawów - na uwagę zasługuje przede wszystkim ten polski: z jajecznicą, kiełbaską leśną czy serem oraz angielski z jajecznicą, pieczarkami, fasolką oraz panierowaną kaszanką. Lunche (od 23 zł) to m.in. zapiekane z serem gnocchi, bajgiel z pstrągiem i awokado, tortilla z pieczoną wołowiną i piklami czy sałatka z kozim serem.

Ciekawym pomysłem są wspomniane popasy, czyli nic innego jak drobne przekąski w stylu polskim wzorowane na hiszpańskich tapas. Do szklanki piwa lub kieliszka wina (albo czegoś mocniejszego, bo wybór alkoholi jest spory) zamówimy m.in. podwędzanego matiasa z rzodkiewką, pyry z gzikiem, panierowaną kaszankę z sosem tatarskim, półgęsek z morelą i kozim serem czy tatar. Ceny od 9 zł. Można zamówić również tzw. "Plotkin deals", czyli zestawy przekąsek z dobranymi alkoholami - np. piwem albo polskimi wódkami (od 39 zł).

Bistro Plotkin czynne jest codziennie w godz. 9-22.

Recenzje lokali w Trójmieście



Rosmarino



Kameralna pizzeria we Wrzeszczu. Lokal znajduje się w niewielkim budynku tuż przy Do Studzienki 55 zobacz na mapie Gdańska, ale znalazło się przy nim nawet miejsce na mały i nasłoneczniony ogródek. Menu to kilkanaście pizz, foccacie, panini i sałatki - oparte na znanych i lubianych przepisach we włoskim stylu.

Zjemy np. pizzę z pikantnym salami, czerwoną cebulą i czarnymi oliwkami; z mozzarellą di bufala i suszonymi pomidorami; pancettą, jajkiem i szpinakiem czy gorgonzolą, gruszką, orzechami włoskimi i miodem. Ceny za najprostszy placek zaczynają się od 14 zł. Studenci otrzymują zniżkę w wysokości 10 proc. Na miejscu napijemy się bezalkoholowych napojów i kawy. Czynne codzienne w godz. 11-22. P.S. Warto zapytać o pizzę tygodnia.

Nowe lokale w Trójmieście



Hanaya Ramen



Boom na ramen trwa i coraz więcej gastronomów próbuje sił w tym rodzaju japońskiej zupy. Hanaya Ramen ruszył niedawno przy Świętojańskiej 98 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni i jest nowym lokalem właścicieli, którzy doświadczenie w kuchni japońskiej zdobywali prowadząc restaurację z sushi. Tutejsze rameny to raczej kompozycje wzorowane na klasycznych japońskich przepisach na ten bulion.

Zjemy rameny na bazie gotowanych przez kilkanaście godzin wywarów shio, tonktosu, rybnym, miso i wegański z różnymi dodatkami. Ceny od 28 zł za sporą porcję. Do tego kilka przystawek (od 9 zł) takich jak kimchi, edamame czy sałatka z glonów oraz smażone pierożki gyoza (od 10 zł). Jako ciekawostkę można zamówić burgery z bułką z ryżu zawiniętego w papier sojowy i np. łososiem w środku (od 26 zł) czy pikantny tatar z łososia ze srirachą (29 zł). Lokal nie prowadzi sprzedaży alkoholu.

Hanaya Ramen czynne jest codziennie w godz. 12-20.