stat

Nowe lokale: smaki tatarskie, izraelskie i morskie

21 września 2019, 8:00
Łukasz Stafiej
Najnowszy artukuł na ten temat

Nowe lokale: pizza, hot-dog i ciasta bez glutenu

Restauracja z kuchnią izraelską, bar z wypiekami i daniami tatarskimi, restauracja specjalizująca się w rybach i kilka innych gastronomicznych miejsc opisujemy w kolejnym odcinku cyklu Nowe Lokale w Trójmieście, czyli naszym przewodniku po trójmiejskiej mapie kulinarnej.



Rybakówka



Bywalcy trójmiejskich lokali znają tę nazwę. Rybakówka to popularna smażalnia ryb przy stawach hodowlanych pstrąga w Dolinie Radości. Działający od kilku miesięcy przy Stągiewnej 7/1 w Gdańsku lokal to restauracyjne wcielenie Rybakówki. Oferta jest niemalże ta sama, więc kto zasmakował w rybach oraz szerokiej ofercie garmażeryjnej z Oliwy, tutaj odnajdzie się bez problemu.

W menu Rybakówki najważniejsze są oczywiście ryby z patelni: szprotki, polędwica z dorsza (flagowe danie lokalu), pstrąg, łosoś, sum, halibut, turbot czy okoń (w większości to filety, ale kilka można też zamówić w całości, a część w postaci pieczonej). Ceny zaczynają się od 7 zł, ale trzeba pamiętać, że to kwota, jaką zapłacimy za 100 g ryby. To powszechna zasada w wycenie smażonej ryby, mniej powszechna jest dobra praktyka Rybakówki - przy każdej pozycji zaznaczony jest przedział wagowy, jakiego należy się spodziewać wybierając daną rybę.

Wśród przystawek (od 15 zł) znajdziemy m.in. tatara z łososia, korzennego śledzia z kaparami albo śledzia po tatarsku, łososia marynowanego w occie winnym czy carapaccio z pstrąga w sosie sojowym. Zamówimy też rosół rybny, krewetki na maśle, a niebawem i inne owoce morza, m.in. małże nowozelandzkie. Co jakiś czas pojawia się również wkładka z daniami specjalnymi, np. pierogami z łososiem czy makaronem z krewetkami.

Warto podkreślić, że Rybakówka na Stągiewnej to restauracja specjalizująca się wyłącznie w rybach oraz owocach morza - w karcie nie znajdziemy np. dań mięsnych czy wegetariańskich. Lokal jest dwupoziomowy i urządzony w klimatycznym, morskim stylu. Czynne codziennie w godz. 12-23.

Cykl Nowe lokale - wszystkie teksty



Azima



Właścicielka Azimy, Suzana Izzetdinova, jest imigrantką z Krymu. Przy Mickiewicza 13 we Wrzeszczu postanowiła stworzyć miejsce, gdzie będzie można spróbować autentycznych, tradycyjnych dań, jakie na co dzień są jadane w domach w jej ojczystych stronach. Pierwotnie miała to być tylko piekarenka specjalizująca się tatarskich wypiekach, m.in. lohumach - bułkach drożdżowych z wytrawnym i słodkim nadzieniem (np. z wołowiną i baraniną czy pieczarkami i serem), samsach - pierożkach z ciasta listkowego, cziborkach - zapiekanych pierogach z nadzieniem czy słodkiej baklawie z orzechami czy sezamem.  

Goście odwiedzający lokal "domagali się" jednak również dań obiadowych, więc ekipa Azimy zaczęła przygotowywać również m.in. manty - pierogi na parze, tatarasie - krymskie pielmieni z wołowiną i baraniną, zupę gulaszową lagman z baraniną i warzywami czy kobiete - duży zapiekany pieróg z kurczakiem i ziemniakami. Wszystkie te dania przygotowywane są według oryginalnych tatarskich przepisów, bez taryfy ulgowej dla polskich kubeczków smakowych.

Ceny od kilku złotych za wypieki i kilkunastu za dania obiadowe. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 7-20, a w weekendy w godz. 8-20.


Dobra Pizza



Bar z pizzą w jednym z pawilonów przy Hynka 55 na Zaspie. Choć właściciel pierwsze kroki w gastroświecie stawiał trzydzieści lat temu pod okiem pizzaiolo z Neapolu, w swojej pizzerii za nic ma włoską tradycję. Tutejsza pizza to raczej klimaty nowojorskie - wielki placek przeładowany składnikami (od 17 zł). Przeróżnymi składnikami, bo w ofercie znajdziemy blisko 30 kompozycji: od klasycznej margherity po pizzę o nazwie "Japa" z gyrosem, warzywami i fetą. Do tego domowe sosy.

Nazwa oczywiście nie jest przypadkowa. To nawiązanie do legendarnego (głównie w latach 90.) na Zaspie baru z pitami wypełnionymi mięsem, warzywami i sosami. Właściciel Dobrej Pizzy sam tam nie raz jadał (późną nocą po imprezach) i postanowił przywołać ducha (i smak) tamtych czasów.

Gyros robi sam (z karkówki, szynki i łopatki wieprzowej) i serwuje go nie tylko na pizzy, ale także w pitach (od 17 zł) z różnymi dodatkami. W menu znajdziemy również m.in. zupy, sałatki, frytki czy lody i napoje. Specjalną ofertę małych dań przygotowano również dla dzieci. Dobra Pizza funkcjonuje głównie na dowozy (choć w dobrą pogodę można usiąść w ogródku przed lokalem). Czynne codziennie w godz. 12-22 (lub dłużej).



U Wuja



Osiedlowa restauracyjka przy ul. Niepołomickiej 32 w Gdańsku. W środku jest kilkanaście stolików - kameralnie i domowo, choć jednocześnie nowocześnie. Menu zostało pomyślane podobnie - to znane międzynarodowe (w tym polskie) dania, podkręcone odrobiną nowoczesnego spojrzenia na gotowanie.

Na przystawkę (od 19 zł) zjemy tatar z łososia albo grzankę z grillowanym śledziem. Zupy (od 12 zł) to klasyczny rosół albo krem z pieczonych pomidorów z mascarpone. Kolejne pozycje w menu to m.in. sałatki (od 26 zł) i makarony i pierogi (od 17 zł). Zamówimy m.in. sałatkę typu cesar, carbonarę po polsku (ze śmietaną i boczkiem), penne z łososiem czy boczniakami oraz pierogi ruskie, z mięsem albo kapustą i grzybami.

Wśród dań głównych (do 26 zł) znajdziemy m.in. kotlet de volaille, karkówkę z grilla, schabowy z kością, mielonego z buraczkami, łososia z grilla czy żeberka BBQ. Oprócz tego w menu znajduje się spora sekcja pizzy - małe kosztują od 18 zł. W tygodniu serwowany jest również dwudaniowy lunch w cenie 25 zł.

Lokal nastawiony jest na rodziny z dziećmi, więc nie brakuje całkiem rozbudowanej karty dań dla najmłodszych oraz kącika do zabaw. W planach są transmisje wydarzeń sportowych. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 13-21, a od piątku do niedzieli w godz. 12-22.


Ziarenko



Kawiarenka połączona z niewielką piekarnią. W Ziarenku przy Kościuszki 12 w Sopocie napijemy się kawy (od 5 zł) z jednej z lokalnych palarni, wyciskanych soków oraz kupimy pieczone na miejscu bagietki, bułki i chleby.

Na śniadanie albo lunch zamówimy: kanapkę (np. z łososiem albo serem i szynką - 7-9 zł), zestaw śniadaniowy z pieczywem, dodatkami i kawą (19 zł) albo pastami kanapkowymi i kawą (15 zł) albo sałatkę z łososiem (15 zł) czy kilka wypiekanych na miejscu tart, także słodkich (od 10 zł). Niebawem będzie można zamówić również kieliszek wina i deskę serów i wędlin. W środku jest kameralnie i domowo. Czynne codziennie w godz. 8-20.

2 miejsce
w rankingu Restauracje
Powstańców Warszawy 80, Sopot


Jaffa



Nowa restauracja z kuchnią izraelską i bliskowschodnią w Gdańsku. Lokal na terenie Garnizonu (przy Słowackiego 13/4) prowadzi małżeństwo, które już wcześniej potwierdziło swoje umiejętności w kuchni tego regionu - to założyciele znanych i lubianych marek streetfoodowych Hummusland czy Stacja Harrisa. W Jaffie znajdziemy restauracyjną odsłonę tych smaków.

Na śniadanie (od 16 zł) - w godz. 9-13 zamówimy - m.in. szakszukę (także w wersji zielonej z porem i szpinakiem zamiast pomidorów), omlet z harrisą, jajecznicę z bliskowschodnią pikantną przyprawą pilpelchumą czy pieczywo z pastami (m.in. hummusem), ale też bardziej klasyczne pozycje, jak jajka po benedyktyńsku czy jajka z łososiem gravlax.

Przystawki (od 16 zł) to m.in. hummus z jagnięciną z patelni, pieczony batat z figami czy latkesy, czyli placki z jarmużu i ziemniaków podawane m.in. z domowej roboty serem jogurtowym labneh. Wśród zup (od 16 zł) znajdziemy m.in. mocno aromatyczną chlebową czy pikantną zupę z klopsikami wołowo-jagnięcymi. Dania główne (od 25 zł) to m.in. kofty wołowe z pszenicą freekeh, harissą i labnehem, kibeh - smażona jagnięcina w placku z bluguru, falafel, faszerowany warzywami i bulgurem bakłażan, pieczona makrela w harissie czy domowy kebab. Są też sałatki, burgery oraz desery (m.in. czekoladowy fondant z melasą z daktyli i karmelizowaną pomarańczą). Od godz. 12 serwowane są zestawy lunchowe. Czynne codziennie do godz. 22.