Nowe lokale w Gdańsku: włoska pizza, sportowy pub i koktajlbar

23 kwietnia 2016 (artykuł sprzed 4 lat)
Łukasz Stafiej

Odwiedziliśmy kolejne bary i restauracje, które w ostatnich tygodniach otwarto w Gdańsku. Z nowych miejsc ucieszą się między innymi fani sportu, autorskich koktajli alkoholowych czy włoskiej pizzy. Za tydzień opiszemy lokalowe nowości w Gdyni i Sopocie.



Lipo Pizza
Ta nazwa powinna być dobrze znana wszystkim miłośnikom drożdżowego placka w stylu włoskim. Uruchomiona trzy lata temu furgonetka z tym hasłem na burcie była pierwszym trójmiejskim barobusem, w którym można było zamówić pizzę. Nie byle jaką, a wypiekaną zgodnie z włoskimi tajnikami tej sztuki. W tym celu właściciel na pokładzie auta zbudował nawet piec z cegieł szamotowych, który jest opalany drewnem. Niewielki lokal w starych pawilonach przy ul. Hynka 57a zobacz na mapie Gdańska na Zaspie to nic innego, jak przeniesienie udanej koncepcji baru z pizzą z wersji mobilnej na stacjonarną. W surowo urządzonym lokaliku znajduje się kilka miejsc siedzących, ale można zamawiać również na dowóz (do 4 km jest on darmowy).

Do karty trafiło czternaście wariacji na temat włoskiego placka - przede wszystkim są tam klasyki: pizza z szynką parmeńską i rukolą, z ostrym salami spianata piccante, wegetariańska z cukinią czy calzone. Ceny zaczynają się od 11 zł za marinarę i kończą na 20 zł za firmową Pizzę Lipo z gruszką, gorgonzolą i orzechami włoskimi. Placki robione są na cienkim cieście, z włoskich produktów, a o ich jakość dba pochodzący z Włoch profesjonalny pizzaiolo. Na miejscu kupimy napoje gazowane, a wkrótce również piwo. Bar Lipo czynny jest od poniedziałku do soboty w godz. 12-22, a w niedziele w godz. 15-22. Właściciel zapowiada, że nie rezygnuje z foodtrucka i czerwoną furgonetkę nadal będzie można zobaczyć na trójmiejskich imprezach.



Ryba Piła
Zdawałoby się, że moda na tzw. biforownie, czyli bary z szotami wódki i przekąską za parę złotych już minęła, a jednak co jakiś czas powstają kolejne tego typu miejsca. Najlepszym tego przykładem jest bar Ryba Piła, który niedawno został otwarty przy ul. Karmelickiej 1 zobacz na mapie Gdańska (wejście do pawilonu handlowego od strony ul. Podwale Grodzkie - wcześniej w tym miejscu znajdował się bar z kebabem). Lokal - jak większość mu podobnych - jest niewielki i surowo wykończony (aczkolwiek schludnie i z pomysłem w modnym obecnie minimalistycznym stylu). Oferta jest również dość standardowa - duże piwo zamówimy już za 6 zł, kieliszek wina za 8 zł, a szota wódki za 5 zł. Karta koktajli obejmuje kilkanaście klasycznych i autorskich pozycji w cenie od 12 zł do 28 zł. Do napitku przekąsić można tatara, żurek czy śledzia - ceny zaczynają się od 8 zł. Miejsce powinno przypaść do gustu fanom wydarzeń sportowych, które są tutaj regularnie transmitowane - zarówno na telewizorze, jak i na dużym rzutniku w przedsionku należącym również do baru. Ryba Piła czynna jest od poniedziałku do czwartku w godz. 12-22, w piątki i soboty w godz. 12-1, a w niedziele w godz. 13-21.



Time Out
Pełna nazwa tego lokalu brzmi Time Out Food Sports Bar. Nowe miejsce przy ul. Piwnej 3/4 zobacz na mapie Gdańska (w lokalu po dawnej restauracji Friends) to połączenie restauracji z pubem sportowym. Z jednej strony można przyjść tutaj na śniadanie lub obiad, z drugiej - pokibicować ulubionym zawodnikom przy butelce piwa czy szklance z koktajlem. W karcie gość znajdzie przede wszystkim dania kuchni polskiej i amerykańskiej, między innymi: polędwiczki drobiowe w sosie kurkowym (25 zł), golonkę (31 zł), żeberka w sosie BBQ (31 zł), steki z krewetkami tygrysimi (69 zł) czy burgery (24-34 zł). Lokal jest spory, posiada dwa poziomy i został wyposażony w niemalże trzydzieści telewizorów, na których wyświetlane są przeróżne transmisje sportowe: od piłki nożnej, przez sporty motorowe, po snooker. Wieczorami w weekendy w restauracji jest grana przez didżejów muzyka na żywo. Oferta Time Out skierowana jest również dla rodzin z dziećmi. W niedziele najmłodsi mają zapewnioną bezpłatną opiekę w kąciku zabaw. Restauracja czynna jest codziennie od godz. 11 do północy.



Cafe Libertas
To miejsce powinno się spodobać miłośnikom czasów Wolnego Miasta Gdańska. Niewielka kawiarnia przy ul. Chlebnickiej 37/38 zobacz na mapie Gdańska prowadzona jest przez pasjonata tego okresu historycznego, który w swoim lokalu chciał uchwycić ten dawny klimat. Świadomie jednak zrezygnował z przykurzonych staroci, na rzecz nowoczesnej aranżacji, jasnego, kameralnego wnętrza, które utrzymane jest w stylu inspirowanym art-deco. Klimat lat 20. podkreśla fototapeta z epoki, przedstawiająca panoramę miasta ze sterowcem na niebie.

Na barze zrezygnowano z modnych ostatnio kawowych alternatyw. W zamian można zamówić klasyczną kawę z ekspresu - ceny zaczynają się od 6 zł (do śniadania serwowana jest bez ograniczeń). Spróbować można tutaj pieczywa i ciast domowej roboty. Rano zjeść można m.in. croissanta na słodko (8 zł), bagietkę z kaparami i wędzonym łososiem, podawaną do jajecznicy (14 zł), albo pełny zestaw śniadaniowy w stylu angielskim (16 zł). Specjalnością kawiarni są autorskie słodkości przygotowywane samodzielnie z dobrej jakości produktów. Na deser zjemy m.in. tartę z batatów, tort bezowy z kremem z masła orzechowego, sernik z galaretką z szampana, krem brulee z filetami z cytrusów czy pudding z tapioki z owocami (10-12 zł). Cafe Libertas czynne jest od niedzieli do czwartku w godz. 9-21, a w piątek i sobotę w godz. 9-22.



Ra'BarBar
Ra'BarBar to kolejny koktajlbar z autorskimi drinkami i koktajlami, na które moda w Trójmieście ruszyła już pełną parą. Lokal znajduje się przy ul. Garncarskiej 4-6 zobacz na mapie Gdańska i został urządzony w minimalistycznym stylu, który spodoba się fanom współczesnego, prostego designu. Oferta na barze adresowana jest zarówno do koneserów trunków, jak i osób, które w świecie alkoholowych koktajli stawiają dopiero pierwsze kroki i testują swoje kubeczki smakowe. Barmani przygotować mogą oczywiście każdy klasyk - od Margarity, przez Mai-Tai, po Old Fashioned - ale do Ra'BarBaru warto przyjść przede wszystkim po to, aby spróbować koktajli z autorskiej karty. Znajdziemy w niej między innymi gin z hibiskusem i wodą różaną, wódkę z kawą, śmietanką i migdałami czy gin z żurawiną, cytrusami, białkiem i wodą z kwiatów pomarańczy. Autorskie propozycje koktajli zmieniane będą co kilka miesięcy, ponieważ barmani pracują wyłącznie na świeżych, sezonowych produktach. Sami przygotowują również syropy, soki czy inne dodatki. Oprócz klasycznego szkła, koktajle podawane są również w oryginalnych naczyniach, takich jak rzeźbione, kamienne kubki czy gliniane czarki. Ceny koktajli zaczynają się od 16 zł. W każdą środę w lokalu obowiązuje promocja na jeden, wybrany koktajl, z kolei w poniedziałki ceny wszystkich pozycji obniżone są o 30 proc. Ra'BarBar czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 17-1, w piątki i soboty w godz. 16-3, a w niedziele od godz. 16 do północy.



Mnie to Rybka
Mnie to Rybka to nowa restauracja w pasie spacerowym przy głównym wejściu na plażę w Gdańsku Brzeźnie przy ul. Brzeźnieńskiej 16 zobacz na mapie Gdańska. Na szczęście właściciele postanowili nie powielać schematu kolejnego "baru z rybą", których w okolicy wciąż nie brakuje i stworzyli kameralną, przyjemną restauracyjkę z nowoczesnym wystrojem oraz prostą, ale dobrej jakości ofertą kulinarną. W menu znaleźć można przede wszystkim dania rybne, w tym na przykład rzadko spotykanego w trójmiejskich lokalach piotrosza smażonego na maśle (34,90 zł), dorsza (25,90 zł), pieczonego w całości pstrąga (29,90 zł) czy halibuta w sosie kurkowym (35,90 zł). Specjalnością lokalu jest zupa rybna z kawałkami dorsza, łososia i halibuta (13,90 zł). Restauracja Mnie to Rybka czynna jest od poniedziałku do czwartku w godz. 8-21, w piątki i soboty w godz. 8-22, a w niedziele w godz. 8-20. Codziennie w godz. 8-11 serwowane są śniadania, po godz. 11 - dania z karty.