Nowe lokale: zdrowo, dzielnicowo i lokalnie

13 stycznia 2018 (artykuł sprzed 2 lat)
Łukasz Stafiej

Bistro z kuchnią tworzoną z regionalnych produktów, dzielnicowe pizzerie i bar ze zdrowymi daniami śniadaniowymi i lunchowymi to kilka spośród siedmiu nowych lokali, które opisuję w kolejnym odcinku naszego cyklu "Nowe lokale".



Tu Można Marzyć



Nowe bistro w Oliwie (ul. Opata Jacka Rybińskiego 25 zobacz na mapie Gdańska) z misją. Po pierwsze dlatego, że szef kuchni - Piotr Koryciński - korzysta przede wszystkim z lokalnych (czy to uprawianych i hodowanych czy samodzielnie zbieranych) składników z regionu pomorskiego. Po drugie: cały dochód z restauracji przekazywany jest na rzecz fundacji Wspólnota Gdańska, która prowadzi działający tutaj kompleks kulturalny Ratusz Kultury. W menu znajdziemy zarówno pozycje dla mięsożerców, jak i dania wegańskie. Zjemy m.in. carpaccio z buraka, rzodkwi i kalarepy z oliwą orzechową (15 zł), tatara z majonezem szprotkowym (24 zł), sałatkę z raków w ogórku małosolnym (35 zł), barszcz czerwony na domowym zakwasie z kołdunami wołowymi (18 zł), pstrąga pieczonego na liściu chrzanu (52 zł), wolno pieczony boczek z sosem z palonych jabłek i czipsami z pasternaku (33 zł), comber z jelenia sous-vide z pęczakiem, brukselką i jagodowym demi-glace (85 zł) czy wegańską potrawkę bliskowschodnią (25 zł). Lokal funkcjonuje również jako kawiarnia - desery regularnie się zmieniają, kawa od 6 zł. Co ciekawe, na miejscu nie zamówimy napojów z dużych korporacji, tylko domowe lemoniady, toniki i soki. Jest piwo i wino. Czynne codziennie w godz. 10-22.


Pomelo Bistro



Ciekawie zapowiadające się bistro przy ul. Ogarnej 121/122 zobacz na mapie Gdańska (dawniej w tym miejscu była knajpka Mazel Tov). Karta skupia się na kuchni polskiej, ale szef kuchni podchodzi do tematu kreatywnie - w granicach rozsądku miesza rodzime smaki z akcentami azjatyckimi czy śródziemnomorskimi. Na pierwsze danie (17-23 zł) zjemy m.in. krem z białych warzyw z dorszem i fenkułem, bulion wołowy z pak-choy i wakame, boczek z kimchi, kaszankę z gruszką czy fasolę mung z brukwią i orzechami. Dania główne (26-42 zł) to m.in. śledź w cieście z frytkami, kurczak pieczony z soczewicą i piklami, schab z boczkiem i jabłkiem czy żebro wołowe ze śliwką i jarmużem. W Pomelo Bistro zjemy także śniadania: m.in. jajecznicę z szynką i gorczycą (16 zł), jajka sadzone z boczkiem i kaszanką (23 zł), kaszę manną z owocami i migdałami (17 zł) czy kiełbaski białe z kapustą kiszoną (18 zł). Warto dodać, że wszystkie dżemy, sosy, pikle i inne dodatki robione są na miejscu przez ekipę kuchenną. Wieczorami warto wpaść na koktajl, drinka czy piwo - oferta barowa jest rozbudowana. Pomelo czynne jest od niedzieli do czwartku w godz. 9-21, a w piątki i soboty do godz. 22.


Enjoy food&life



Enjoy to bar szybkiej obsługi ze zdrowymi i zbilansowanymi śniadaniami i lunchami, które mogą stać się świetną alternatywą dla klasycznej kanapki czy kupowanego w biegu fast-fooda. Szczególnie dla pracowników kompleksu biurowego Alchemia (lokal znajduje się z boku w budynku Argon przy ul. Grunwaldzkiej 415 zobacz na mapie Gdańska) albo studentów UG, którzy codziennie pokonują obok niego drogę ze stacji SKM na uczelnię. Trzon karty stanowią sałaty (22-25 zł), zupy (9-24 zł) i tzw. michy (22-25 zł). Te ostatnie to sycące porcje różnych kasz z dodatkiem m.in. warzyw czy pieczonych mięs, domowych marynat i sosów. Wśród sałat znajdziemy m.in. kompozycję z pieczonym falafelem, z gruszką i kozim serem, awokado i parmezanem czy klasycznego cezara. Zupy to różne kremy z warzywami, ale też gulasz wołowy czy krupnik z indykiem. Na śniadanie (10-16 zł) w Enjoy zjemy m.in. owsiankę z owocami, granolę z jogurtem i granatem czy gofry z jajkiem sadzonym, bekonem i warzywami. Do picia zamówimy m.in. napary ziołowo-owocowe (9 zł) i autorskie, pełne witamin i minerałów koktajle owocowo-warzywne wyciskane na zimno (od 18 zł, dostępne także w całodniowym zestawie detoksowym za 100 zł). Wszystkie dania - zgodnie z nastawioną na ekologię i zdrowie filozofią lokalu - pozbawione są konserwantów i polepszaczy oraz serwowane są w biodegradowalnych, jednorazowych naczyniach. Enjoy prowadzi również kateringi na imprezach prywatnych i firmowych. Lokal działa od poniedziałku do piątku w godz. 7:30-18.


Plaża Piekarza



Plaża Piekarza to lokal znacznie oddalony od głównych szlaków Gdańska (znajduje się przy ul. Orzechowej 1 zobacz na mapie Gdańska na Jasieniu), ale o to właśnie właścicielowi chodziło - chciał stworzyć dzielnicowe bistro, gdzie dobrze poczują się lokalsi i rodziny z dziećmi. To nowoczesny koncept - pawilonik jest przeszklony, a w jego otoczeniu zaaranżowano ogród stylizowany na plażę (w lecie z pewnością przestrzeń ta sprawdzi się idealnie do relaksu na świeżym powietrzu). Na śniadanie (8-19 zł) zamówimy tutaj m.in. twarożek, jajecznicę, omlet czy zestaw z jajecznicą, kiełbaskami i wędlinami. Wszystkie pozycje podawane są z naturalnym pieczywem z pobliskiej piekarni, która należy do tego samego właściciela. Przystawki (16-32 zł) to m.in. tatar ze śledzia, wątróbka z musem z gruszki, krewetki, sałatka z grillowanym halloumi czy bulion mięsny z pierożkami z mięsem. Na drugie danie zamówimy zarówno pizze na cieście na zakwasie (15-22 zł) i makarony (25-29 zł), jak i autorskie pozycje: kurczak sous-vide w boczku (26 zł), pierś z kaczki sous-vide (39 zł), burgery z frytkami (24 zł) czy buraczane pęczotto (22 zł). Jak zapowiada właściciel, karta będzie się zmieniać sezonowo. Zamówienia można składać również poprzez specjalną aplikację na stronie lokalu - po przybyciu na miejsce danie będzie czekało na odbiór. W przyszłości w okolicy knajpki ma powstać również niewielki targ z regionalnymi i naturalnymi produktami. Plaża Piekarza czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 8-20, w soboty w godz. 10-21, a w niedziele w godz. 12-20.


Columbus Coffee



Tę markę trójmieszczanie kojarzą z pewnością z siecią kawiarni, ale lokal w Garnizonie (dokładnie przy ul. Norwida 9 zobacz na mapie Gdańska) to pierwsze bistro firmowane nazwą tej sieciówki. Oczywiście, oferta kawiarniana obowiązuje tutaj w najlepsze - napijemy się kawy z własnej palarni (od 4,90 zł), szejków, smoothies czy wyciskanych soków, zjemy też ciasta i desery. Warto jednak zwrócić też uwagę na ofertę restauracyjną lokalu. Menu w Columbus koncentruje się przede wszystkim na śniadaniach i daniach lunchowych. Rano (choć tak naprawdę śniadania serwowane są przez cały dzień) zjemy m.in. bajgla z jajkiem sadzonym i bekonem (11,90 zł), jajecznicę (10,90 zł), kanapkę BLT (10,90 zł), owsiankę z owocami (14,90 zł) lub zestawy, m.in.: hiszpański z tortillą i szynką crudo (14,90 zł), staropolski m.in. z twarożkiem (15,90 zł) czy amerykański z pankejkami (od 12,90 zł). Na lunch można zamówić m.in. mule w sosie pomidorowym (26,90 zł), krewetki na maśle (24,90 zł) francuskie krepy z różnymi dodatkami (od 12,90 zł), sałatki (od 17,90 zł) czy makarony (od 18,90 zł). Dań głównych jest niewiele - m.in. stek z antrykotu (39,90 zł) czy filet z łososia (32,90 zł). Osobną kategorię zajmują pizze - do wyboru jest kilka kompozycji (od 15,90 zł). Wystrój jest elegancki, ale nieformalny. Właściciele mają w planach zrobić prezentację historycznych zdjęć dawnego wrzeszczańskiego Garnizonu. Warto pamiętać, że to bistro, więc zamówienia składamy przy barze. Columbus czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 7:30-21, w soboty w godz. 8-22, a w niedziele w godz. 8-20.


Restauracyjka Coolturka



Coolturka specjalizuje się w pizzy (m.in. na dowóz do 5 km). Nie jest to jednak placek na grubym cieście, a cienka pizza według receptury przywiezionej z Włoch. Kompozycje są klasyczne: od margherity, przez wegetariańską i capriciosę, po quattro formaggi czy pizzę z szynką parmeńską, rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Ceny zaczynają się od 17 zł, najdroższa kosztuje 25 zł. Kartę uzupełniają proste dania: zapiekanka z pieczarkami i serem (10 zł), tatar (20 zł), flaki (12 zł), karkówka w sosie pomidorowym z kluskami śląskimi czy grillowana pierś z kurczaka z ryżem (20 zł) i kilka sałatek (od 18 zł). Lokal jest niewielki, ale na obiad rodzinny miejsca nie zabraknie. Coolturka znajduje się pod adresem ul. Obrońców Wybrzeża 23/6 zobacz na mapie Gdańska - to jeden z lokali w pasażu handlowym na parterze kompleksu Centrum Horyzont. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 13-22, w weekendy do 23.


Zajezdnia



Zajezdnia to malutka pizzeria przy ul. Abrahama 7 zobacz na mapie Gdańska, serwująca placki wypiekane według włoskich receptur i na importowanych z Półwyspu Apenińskiego składnikach. Wiele miejsca w środku do siedzenia nie ma, ale można zamawiać na dowóz (do 3 km) oraz - szczególnie wieczorami - usiąść z pizzą w zaprzyjaźnionym klimatycznym pubie Spółdzielnia, który działa po sąsiedzku. Do wyboru jest kilkanaście pozycji, warto zwrócić uwagę m.in. na pizzę z kiełbaską veneta brugnolo. Ceny zaczynają się od 12 zł, najdroższa pizza kosztuje 23 zł. Co tydzień w menu znajdziemy też pizzę specjalną. Kartę uzupełniają kanapki i bajgle (od 4,50 zł), zupy - w tym wegański kociołek (9 zł) i napoje. Kawa za 4 zł. Zajezdnia czynna jest od poniedziałku do czwartku w godz. 7-22, w piątki w godz. 7-24, w soboty w godz. 12-24. a w niedzielę w godz. 12-22. Uwaga, pizzę serwują od godz. 12.