• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe menu w gdańskiej Tawernie

10 listopada 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Jedną z najważniejszych zmian jest nowe menu, stworzone przez młodego i bardzo kreatywnego szefa kuchni, Krystiana Stacewicza. Jedną z najważniejszych zmian jest nowe menu, stworzone przez młodego i bardzo kreatywnego szefa kuchni, Krystiana Stacewicza.

Otwarta dokładnie w Sylwestra w 1980 roku Tawerna przy ul. Powroźniczej 19/20 jest jednym z najstarszych lokali nie tylko na Głównym Mieście, ale również w Gdańsku. Wierna od lat tradycji, w ostatnim czasie przeszła metamorfozę. Od teraz na gości czeka nowe menu oraz ciekawe wydarzenia kulinarne.



W ciągu ponad trzydziestu lat działalności, umiejscowiona tuż przy zabytkowej Zielonej Bramie i nad samą Motławą gdańska Tawerna, doczekała się oddanego grona gości z Trójmiasta, Polski i zagranicy. To tutaj sławni przedstawiciele świata polityki, kultury i rozrywki poznawali lokalną kuchnię. W pamiątkowej księdze, pełnej wpisów znanych osobistości, dostrzec można podziękowania za wizytę i smaczną ucztę m.in. od Roda Stewarta, Jean-Michel Jarre'a, Tanity Tikaram, Donalda Sutherlanda, Bogusława Lindy, Michała Żebrowskiego, Martyny Wojciechowskiej, Janusza Gajosa, Sławomira Mrożka czy Zbigniewa Religi.

- Restauracja gościła wielu znamienitych gości, którzy zadowoleni z wizyty, chętnie wpisywali się do pamiątkowej księgi. To także kawał ważnej historii: od burzliwych lat 80., przez kolorowe i pełne nadziei lata 90., aż po dziś dzień. Pamiętamy o przeszłości i tradycji, ale patrzymy także w przyszłość, odpowiadając na współczesne trendy w kulinarnym świecie. To dlatego się zmieniamy, choć zachowujemy unikalny charakter dobrze wszystkim znanej Tawerny - mówi właściciel restauracji, Włodzimierz Soroczyński.
  • W restauracji gościł m.in. Rod Stewart.
  • Pamiątkowy wpis Jean-Michel Jarre'a.
  • Pamiątkowy wpis Bogusława Lindy.
  • Pamiątkowy wpis Martyny Wojciechowskiej i jej ekipy.
  • Pamiątkowy wpis Michała Żebrowskiego.
  • Pamiątkowy wpis profesora Zbigniewa Religi.
Jedną z najważniejszych zmian jest nowe menu, stworzone przez młodego i bardzo kreatywnego szefa kuchni, Krystiana Stacewicza. To właśnie w Tawernie od lat uczył się sztuki kulinarnej, by w końcu przejąć stery w kuchni i zaproponować odświeżoną kartę dań.

- W ostatnim czasie sporo podróżowałem: odwiedziłem ważne miejsca i restauracje na kulinarnej mapie Europy. Nowe menu jest zapisem tej podróży oraz zbiorem moich doświadczeń. Miałem również przyjemność gotować z zagranicznymi szefami kuchni i uczyć się od najlepszych, m.in. przy takich mistrzach jak Francuzi Gerard Chevalier i Jerome Ivers dokształciłem swój warsztat w temacie deserów, które znalazły się w aktualnej karcie - opowiada Krystian Stacewicz. - W stworzonym przeze mnie menu wciąż można znaleźć potrawy kuchni polskiej oraz lokalne ryby, ale w nowoczesnym wydaniu. Czerpię również inspirację z kuchni francuskiej, hiszpańskiej i włoskiej.
Choć Tawerna zmienia się pod kątem menu, to jednak to, czym wyróżnia się od lat i zdobywa serca gości, pozostaje bez zmian. Mowa o duchu restauracji, wyjątkowym klimacie starego Gdańska i wysokiej jakości obsługi. Wykwalifikowani kelnerzy, którzy pracują w tym miejscu od lat, zawsze chętnie i nienachalnie doradzą przy wyborze potrawy lub alkoholu.

- Niestety, dziś coraz rzadziej można spotkać w restauracji kelnera z prawdziwego zdarzenia, dla którego praca jest pasją. My możemy poszczycić się profesjonalistami z bezcennym doświadczeniem, którzy z zawodu są kelnerami, a nie szukają jedynie dodatkowego zarobku. Niektórzy współpracują z nami od ponad 20 lat! - zapewnia Włodzimierz Soroczyński. - W sezonie letnim do dyspozycji gości jest również przestronny ogród letni tuż przy Motławie, oferujący piękny widok na zabytkową część Gdańska.
Tawerna zaprasza również smakoszy na specjalne dni poświęcone wybranej kuchni świata. W planach są degustacje alkoholi, premiery nowych etykiet i warsztaty z ekspertami. Warto śledzić profil restauracji na Facebooku, gdzie na bieżąco będą się pojawiać informacje o wydarzeniach i nowościach w karcie.

Tawerna czynna jest codziennie od godz. 11 aż do ostatniego gościa.

  • 
Choć Tawerna zmienia się pod kątem menu, to jednak to, czym wyróżnia się od lat i zdobywa serca gości, pozostaje bez zmian. Mowa o duchu restauracji, wyjątkowym klimacie starego Gdańska i wysokiej jakości obsługi.
  • - Miałem przyjemność gotować z zagranicznymi szefami kuchni i uczyć się od najlepszych, m.in. przy takich mistrzach jak Francuzi Gerard Chevalier i Jerome Ivers dokształciłem swój warsztat w temacie deserów, które znalazły się aktualnej karcie - opowiada szef kuchni, Krystian Stacewicz.
  • Restauracja Tawerna w Gdańsku.
  • Restauracja Tawerna w Gdańsku.
  • Restauracja Tawerna w Gdańsku.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (3)

  • Kierownik Powroźniczej...

    Działa w "imieniu mieszkańców" - dla swojego dobra...

    • 6 0

  • Przepraszam czy będą ośmiorniczki ? (1)

    • 0 3

    • W karcie ich nie bedzie ale mozemy je dla Pana/Pani zrobic jesli bedzie to rezerwacja z wyprzedzeniem.

      • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane