• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Od kuchni do telewizji, czyli kulinarni celebryci z Trójmiasta

Łukasz Stafiej
7 lipca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Artur Moroz właśnie stał się nową twarzą kulinarną TVP. Restaurator od kilkunastu lat prowadzi sopocką restaurację Bulaj. Artur Moroz właśnie stał się nową twarzą kulinarną TVP. Restaurator od kilkunastu lat prowadzi sopocką restaurację Bulaj.

Artur Moroz z sopockiego Bulaja dostał program w TVP i ma szansę stać się następcą Roberta Makłowicza. Kto jeszcze z trójmiejskiego gastroświatka znany jest z telewizyjnego ekranu?



Czy oglądasz telewizyjne programy kulinarne?

Artur Moroz

Nowa kulinarna twarz TVP. Po odejściu Roberta Makłowicza, to właśnie Artur Moroz będzie prowadził nowy program kulinarny pt. "Polski grill". Zamiast po świecie jak poprzednik, podróżować będzie po Polsce, gdzie przy grillu spotka się z rodzimymi celebrytami, m.in. Sławomirem Swierzyńskim z zespołu Bayer Full, Rudim Schubertem czy aktorami serialu "Ranczo". Gospodarz i goście mają przygotowywać potrawy z grilla - zarówno te klasyczne, jak i nowoczesne - oraz opowiadać o miejscach, które odwiedzają. Czy talent showmana Moroz posiada, to się okaże. Na pewno jednak nie można odmówić mu zdolności kulinarnych. Od kilkunastu lat prowadzi cenioną w gronie smakoszy restaurację Bulaj przy sopockiej plaży, aktywnie działa też na międzynarodowej scenie promując polską kuchnię - zajmował się m.in. obsługą kulinarną w pawilonie polskim na mediolańskim Expo w 2015 roku.

Basia Ritz - kulinarna amatorka, która stała się cenioną szefową kuchni. Basia Ritz - kulinarna amatorka, która stała się cenioną szefową kuchni.
Basia Ritz

Gastronomiczna amatorka, która otworzyła jedną z najdroższych restauracji w Gdańsku. Jej Ritz na Szafarni to luksusowy lokal, w którym właścicielka osobiście dba o każdy szczegół, a  wysublimowane menu tworzy z największą uwagą. Właśnie mijają trzy lata od otwarcia restauracji, a jej marka wciąż nie słabnie. I pewnie nic by z tego nie było, gdyby w 2012 roku Basia Ritz nie wygrała pierwszej edycji popularnego kulinarnego show "Master Chef". To zwycięstwo stało się dla niej nie tylko przepustką do restauracyjnego świata, ale i uczyniło z niej kulinarny autorytet. Ritz napisała dwie książki i prowadziła program "Kuchnia z sercem" na kanale Kuchnia+.

Piotr Ślusarz - jedna z gwiazd pierwszej edycji "Top Chefa". Do niedawna szef kuchni lokalu Open Kitchen w Gdyni.
Piotr Ślusarz - jedna z gwiazd pierwszej edycji "Top Chefa". Do niedawna szef kuchni lokalu Open Kitchen w Gdyni.
Piotr Ślusarz

Kulinarna Polska usłyszała o nim dzięki uczestnictwu w pierwszej edycji telewizyjnego show dla profesjonalistów "Top Chef" w 2013 roku. Z początku Piotr Ślusarz wcale nie rzucał się w oczy - wycofany i nieśmiały kucharz nie walczył o uwagę kamer. Szybko jednak okazało się, że to jeden z najbardziej utalentowanych uczestników oraz ulubieniec głównego jurora - Modesta Amaro. Choć programu Ślusarz nie wygrał, osiągnął równie dużo: otrzymał staże w prestiżowych restauracjach, m.in. Atelier Amaro, oraz rok później wrócił jako jeden z gospodarzy innego gastro-show "Hell's Kitchen". Może i wielkiej kariery w telewizji nie zrobił, ale na pewno trafił do czołówki najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce. Był szefem kuchni w gdyńskiej restauracji Open Kitchen, którą niestety niedawno postanowiono zamknąć.

Tomasz Deker - jeden z najbardziej znanych cukierników w Polsce. Tomasz Deker - jeden z najbardziej znanych cukierników w Polsce.
Tomasz Deker

Mieszkający w Gdańsku Tomasz Deker jest jednym z najbardziej znanych cukierników w Polsce. I to nie tylko dzięki programowi "Desery Dekera", który prowadzi w Kuchni+. Deker popularność zdobył w równym stopniu swoim cukierniczym talentem, który szlifował m.in. pod okiem mistrzów i w restauracjach Francji czy Belgii. Przez lata komponował ciastka, ciasta, torty, desery i inne słodkości, które sprzedawane były w cukierniach firmowanych jego nazwiskiem. Z powodu problemów biznesowych rozstał się z firmą, ale w słodkim biznesie działa nadal i wciąż nie powiedział ostatniego słowa. Jest m.in. patronem Mistrzostw Cukierniczych Best Pastry Chef w Warszawie.

Ewa Malika Szyc-Juchnowicz wystąpiła w "Top Chefie". Spotkamy ją w jej autorskiej restauracji Malika w Gdyni. Ewa Malika Szyc-Juchnowicz wystąpiła w "Top Chefie". Spotkamy ją w jej autorskiej restauracji Malika w Gdyni.
Malika

Podobnie jak o Ślusarzu, polski gastroświatek usłyszał o niej dzięki pierwszej edycji telewizyjnego show "Top Chef". Malika wyróżniła się niezależnością, charakterem i kolorową chustą na głowie. Ewa Szyc-Juchnowicz czuje się bowiem zarówno Polką, jak i Algierką. W Maghrebie na północy Afryki spędziła dzieciństwo i na tamtej kulturze oraz smakach się wychowała. Nic więc dziwnego, że posługuje się arabskim imieniem, a w swojej autorskiej restauracji w Gdyni o nazwie - nomen omen - Malika serwuje dania inspirowane maghrebskim regionem. Niedawno wydała pięknie przygotowaną książkę o przyprawach. Nad show biznes przedkłada jednak pracę w kuchni - nie udziela się w telewizjach śniadaniowych, woli pracować w swojej wypełnionej arabskimi aromatami kuchni.

Zobacz także: Malika - kobieta, która o przyprawach wie wszystko

Miejsca

Opinie (75) 9 zablokowanych

  • Można? Oczywiście (1)

    Brawo,
    Jak by nie patrzeć jest to na pewno rozwój dla człowieka Czy pionowy czy poziomy, ale zawsze rozwój

    • 8 11

    • widzę, że internet zagłosował przeciw rozwojowi

      co tylko potwierdza tezę o forach przyciągającym nieudaczników życiowych
      jak płomień ćmy

      • 4 2

  • u żadnego się nie najedź chyba, że masz wolne 300 zl na kleksy na talerzu :) (6)

    • 57 12

    • Bzdura! (5)

      W Bulaju (p. Moroz) spokojnie mozna sie najesc w 2 osoby za max 150-200.

      • 8 13

      • (4)

        Nagotuje Ci takiego rosołu, że na fejsie zdjęcie udostepnisz, a całe 7 litrów z kurczak8em i makaronem wychodzi ok.30zł. Uczta na dwa dni dla trzech osób.

        • 8 4

        • (3)

          Czy w cenie swojego rosołu uwzględniłeś koszt mediów, czynszu lokalu i robocizny? W restauracji dochodzą do tego jeszcze: podatki, kelnerzy, amortyzacja sprzętu, zwrot z inwestycji itd.
          Jak dla mnie cena PLN 150-200 za 2 osoby jest akceptowalna na standardowy niedzielny obiad z rodziną. Na specjalną okazję zdarzało mi się odwiedzać i jeszcze droższe restauracje.
          No i przede wszystkim, do restauracji idę, żeby zjeść coś innego niż sam jestem w stanie ugotować, a gotuję bardziej skomplikowane rzeczy niż rosół czy zupy ;). Z pewnością twój rosół jest dobry, ale dla mnie rosół to nie zupa ;)

          • 8 6

          • jeszcze droższe niż 150-200 zł za 2 osoby? Marcin, nie szalej!!

            • 2 5

          • Rosół nie zupa .. a co ? Krem z kurczaka ?

            • 3 5

          • Pisałem ja właściciel resteuracji.

            • 3 2

  • (6)

    Deker idzie po trupach....

    • 18 8

    • To chyba raczej (2)

      po nim poszli "kumple" od biznesu.

      • 18 3

      • racze on deptał wszystkich (1)

        Nawet tych co go stworzyli

        • 4 6

        • Deker lepszy niż Blikle z Warszawy...

          Deker górą !!!!

          • 3 3

    • Prze mądrzały pal nt

      • 3 0

    • Czyli depcze sam siebie?

      • 1 0

    • Brakuje mi Pana ciast.

      Są najlepsze w Trójmieście.

      • 0 0

  • u basi ritz pustki panie (5)

    hula wiatr miedzy stolikami. Malika podobnie - czekam az zacznie sprzedawac frytki po marokańsku no i Ślusarz. genialny szef kuchni wspanialej Open Kitchen którą postanowiono zamknąć. no po prostu niezwykły dobór gwiazd sceny kulinarnej. widać takie mamy gwiazdy na jakie nasz język pozwala :(

    i Ślusarzowi nie pomogła rzadka arktyczna ryba skrei (art z lutego), ani złoto na talerzu ani nawet przewodnik Gault Milleau.....cos tu jest nie tak!! najpierw trojmiasto pisze przez rok jaka to wyjatkowa restauracja a potem po cichu info przemycają że w sumie to ją zamkneli. jak się domyslam - powodem nie był nadmiar klientów. i jak tu wierzyc portalowi?

    • 51 7

    • Postanowil pracować w hotelu. I to w restauracji wcale nie wyróżniającej się. Chyba coś poszło nie tak

      • 4 0

    • Basia Ritz ma najdroższą w Gdańsku restaurację, bo jak już ktoś przyjdzie to musi od razu zapłacić za ten hulający wiatr

      Często przechodzę obok, bo mieszkam na Ołowiance i nigdy nie widziałem tam pełnej sali :) W wakacje widać tam trochę ludzi ale poza sezonem to totalna lipa :D

      • 9 0

    • dlaczego zamkneli open kitchen?

      na brak gości raczej nie narzekali...

      • 0 6

    • Z artykulu wynika ze gdyby nie telewizja pani Basi by sie nie udalo. Wczesniej nie umiala
      gotowac ?

      • 3 0

    • Dlaczego się zamknął?
      Bo nie wystarczą medale ochy i achy i kleks keczupu. Czynszu nie zapłacisz muszelkami i kocami z koziej wełny. Wynajmujesz - płacisz. Proste. A tu zabrakło kozy...

      • 3 0

  • szkoda (1)

    szkdoa mi ślusarza, ale oby sobie szybko poradzil.
    i ta cala ritz.. jak ja jej nie trawie, nie wiem czemu ale zrobila na mnie negatywne wrazenie

    • 23 3

    • Basia Ritz

      raczej Barbara, wszak to już nie mała dziewczynka.

      • 6 1

  • (2)

    Restauracja Ritz dość często niezapełniona jest,że tak powiem. Mogła ta Pani otworzyć w Warszawie tę jadłodajnie boo Gdańsk i modne miejsce nad Motławą to jednak nie to.

    • 29 4

    • (1)

      No niestety ceny z d...

      • 7 1

      • taka ladna dziewczyna a tak brzydko mowi

        Szymon by tego nie poparł!

        • 0 6

  • A gdzie największy celebracji?

    Gdzie Woźniak?

    • 10 3

  • Najlepszy program (4)

    Kulinarny to Okrasa łamie przepisy

    • 29 4

    • (1)

      Pan Kolendra wymiata. Nie jest taki sztywny i wyniosły jak co niektórzy.

      • 2 0

      • Chciałbym go zobaczyć duecie z Kwasiorem - to moi ulubieni kucharze tv. :D

        • 1 0

    • Okrasa i jego program to reklama Lidla.

      • 3 2

    • Maklowicz najlepszy i najciekawszy.

      • 0 0

  • Moroz bedzie robił program (4)

    dla wolskich mongołów sadząc po wykazie "celebrytów"

    • 19 0

    • kucharz to kucharz (3)

      nie rozumiem skąd nagle taka celebracja tej profesji, podobnie zresztą jest z fryzjerami.

      • 17 0

      • aktor to aktor, sportowiec to sportowiec, polityk to nieorzeł (1)

        nie rozumiem skąd nagle taka celebracja tych profesji, podobnie zresztą jest z całą masą innych. Co ciekawe im mniej intelektualnie tym bardziej celebrycko.

        • 8 0

        • Barwne Ptaki

          Nie docenia pan ludzi, którzy wnoszą radość w nasze, często szare, życie. Ja uważam, że takich ludzi jednak powinno darzyć się pewną estymą, a i wybaczać więcej niż przeciętnemu Kowalskiemu.
          Pozdrawiam i życzę więcej uśmiechu na co dzień!

          • 1 0

      • zgadzam sie,

        Kuk to wazna funkcja i powinien miec udział w lupach tez, nawet jesli nie walczył, bo załoga nazarta lepiej funkcjonuje.

        Ale zeby odrazu z niego robic gwiazde to przesada. Najwazniejszy jest Kapitan!

        • 3 0

  • (5)

    U Ritz np lody w mini kieliszku , mięso tylko mocno krwiste bo jak usłyszałam tak się w Europie podaje -bez szału i pustki w lokalu.
    Polacy lubią zjeść a tu się nie da.

    • 23 2

    • Tak się je wszędzie, nie tylko w Europie, wolaczku. :) (4)

      • 0 12

      • Gooooono wiesz

        skoro tak to gdzie tak się je?

        • 7 0

      • (1)

        Aha , ogólnie więc zajadaj się surową kaczką i do tego restauracja nie będzie potrzebna a jedynie dobry rzeźnik .
        W porządnych restauracjach zawsze pytają o poziom wysmażenia i żadna to ujma.
        Cena nie świadczy o jakości .W Maroko za 6zl zjesz cudowne ryby w ilości dla dorosłego mężczyzny i jeszcze grillowana paprykę dorzuca .W Albani najlepszy gar muli w sosie z białego wina ,limonki i kolendry za 8-10zl.Uczta dla całej rodziny .Trzeba wiedzieć gdzie, u kogo i z kim jeść .Celebrytow nie brakuje w każdej dziedzinie ,natomiast prawdziwi profesjonaliści reklamy i często blasku fleszy nie potrzebują .

        • 12 0

        • Na naszych terenach tez można naprawdę smacznie zjeść, w przyzwoitej cenie .Smakosze wiedzą gdzie wracać ,modą się nie kierują .

          • 2 1

      • ja mieszkam w Polsce i ziemniak z wysp może mi naskoczyć

        • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane