Okiem dietetyka: czy jedzenie ekologiczne jest zdrowe?

30 września 2021, 16:10
Viola Urban
Ekologiczne warzywa i owoce zawierają wiele korzystnych antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia. Więcej zdjęć (3)

Ekologiczne warzywa i owoce zawierają wiele korzystnych antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia.

fot. epokrovsky / 123rf.com

Ekologiczne warzywa i owoce zawierają wiele korzystnych antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia.

fot. epokrovsky / 123rf.com

Żywność ekologiczna zyskuje coraz większą popularność w ciągu ostatnich lat. Niegdyś uważane za ekskluzywne i drogie produkty ekologiczne teraz coraz częściej wybierane są, głównie przez osoby pragnące zadbać o swoje zdrowie na co dzień. Ekologiczną żywność dotychczas można było zakupić jedynie w specjalnie przeznaczonych do tego sklepach, jednak aktualnie ekologiczne artykuły spożywcze pojawiają się również w marketach zaraz obok żywności konwencjonalnej. Czy warto inwestować w żywność ekologiczną? Dowiesz się z tego artykułu.



Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi



W ostatnim tekście z cyklu "Okiem Dietetyka" pisałam o tym, na co warto zwrócić uwagę zrzucając zbędne kilogramy po wakacjach. Dzisiaj zaś poruszę temat wokół narosło wiele mitów i niedomówień - żywność ekologiczna.

Czym jest produkt ekologiczny?



Produktem ekologicznym możemy nazwać artykuł wysokiej jakości, który został wyprodukowany tak, aby maksymalnie ograniczyć lub nawet całkowicie zlikwidować negatywne oddziaływanie na środowisko naturalne. Żywność ekologiczna pochodzi z gospodarstw ekologicznych i wytwarzana jest bez udziału nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin, substancji przyspieszających wzrost, a także bez udziału technik inżynierii genetycznej oraz antybiotyków. Ekologiczna produkcja żywności nie obciąża zatem środowiska naturalnego.

Dodatkowo spożywcze produkty ekologiczne są produkowane bez jakichkolwiek syntetycznych dodatków do żywności - konserwantów, dodatków smakowych czy barwników. Na wszystkich etapach wytwarzania ekologicznej żywności producent musi zadbać o to, aby spełniała ona odpowiednie warunki uprawy i wymogi produkcji. Po spełnieniu wszystkich wymogów i otrzymaniu certyfikatu jakości produkt może być nazwany ekologicznym.

2
miejsce: Dietetycy, leczenie otyłości
w rankingu Dietetycy, leczenie otyłości
Slimfood
Gdańsk, al. Jana Pawła II 20
9.5/10
+ Oceń


Produkty ekologiczne zawierają o wiele mniej metali ciężkich, azotanów, pestycydów i szkodliwych substancji chemicznych niż produkty konwencjonalne. Więcej zdjęć (3)

Produkty ekologiczne zawierają o wiele mniej metali ciężkich, azotanów, pestycydów i szkodliwych substancji chemicznych niż produkty konwencjonalne.

fot. kadmy / 123rf.com

Produkty ekologiczne zawierają o wiele mniej metali ciężkich, azotanów, pestycydów i szkodliwych substancji chemicznych niż produkty konwencjonalne.

fot. kadmy / 123rf.com

Korzyści związane ze spożywaniem żywności ekologicznej



Żywność ekologiczna produkowana jest w taki sposób, aby zawierała jak najwięcej wartościowych składników mineralnych i witamin. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kiedy wraz z żywnością dostarczamy ich za mało, prowadzi to do pogorszenia samopoczucia, osłabienia, a następnie na skutek niedoborów, do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Ekologiczne warzywa i owoce zawierają oprócz znacznie większej ilości witamin i składników mineralnych, także wiele korzystnych antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia i zmniejszają stres oksydacyjny. Stresem oksydacyjnym nazywamy stan, w którym dochodzi do zaburzenia równowagi pomiędzy wytwarzaniem wolnych rodników, a ich zwalczaniem przez antyoksydanty.

Żywność ekologiczna a zdrowie



Działanie wolnych rodników tlenowych prowadzi do uszkodzenia błon komórkowych, a także DNA oraz białek wchodzących w skład różnych niezbędnych enzymów. Przedłużający się stan niedoboru antyoksydantów może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób oraz do przyspieszenia procesów starzenia organizmu. Korzystanie z produktów ekologicznych nie tylko dostarcza dużej dawki antyoksydantów, ale także nie dostarcza składników, takich jak konserwanty, pozostałości pestycydów i metale ciężkie, wzmagających powstawanie szkodliwych wolnych rodników.

Jak wyżej wspomniałam, produkty ekologiczne zawierają o wiele mniej metali ciężkich, azotanów, pestycydów i szkodliwych substancji chemicznych niż produkty konwencjonalne. Dostarczanie wyżej wymienionych substancji powinniśmy ograniczać do minimum, nie tylko ze względu na wzmożone powstawanie wolnych rodników, ale także na ich inne, negatywne następstwa wykazane wielu w badaniach. Żywność ekologiczna pozbawiona jest także sztucznych dodatków, konserwantów i barwników, które u ludzi mogą wywoływać przede wszystkim uciążliwe alergie.

Tu kupisz zdrową żywność



Rolnictwo konwencjonalne nastawione jest przede wszystkim na maksymalizację plonów i zysk. Za to techniki stosowane w rolnictwie ekologicznym pozytywnie wpływają na jakość gleby i nie powodują zanieczyszczania środowiska naturalnego. Więcej zdjęć (3)

Rolnictwo konwencjonalne nastawione jest przede wszystkim na maksymalizację plonów i zysk. Za to techniki stosowane w rolnictwie ekologicznym pozytywnie wpływają na jakość gleby i nie powodują zanieczyszczania środowiska naturalnego.

fot. epokrovsky / 123rf.com

Rolnictwo konwencjonalne nastawione jest przede wszystkim na maksymalizację plonów i zysk. Za to techniki stosowane w rolnictwie ekologicznym pozytywnie wpływają na jakość gleby i nie powodują zanieczyszczania środowiska naturalnego.

fot. epokrovsky / 123rf.com

Wpływ na środowisko



Istotnym aspektem z punktu widzenia konsumentów jest oczywiście smak żywności. Produkty ekologiczne wyróżniają się zdecydowanie lepszymi walorami smakowymi niż te konwencjonalne, co czuć szczególnie w produktach świeżych, takich jak owoce i warzywa. Smak i zapach ekologicznej żywności jest przede wszystkim w pełni naturalny.

Ostatnim i zarazem niezwykle ważnym argumentem przemawiającym na plus za produktami ekologicznymi, jest działanie rolnictwa ekologicznego ukierunkowane na ochronę środowiska i krajobrazu. Rolnictwo konwencjonalne nastawione jest przede wszystkim na maksymalizację plonów i zysk. Powszechnie stosuje się w nim różne chemiczne substancje doprowadzające w konsekwencji do erozji gleby, zanieczyszczenia wody i powietrza, a także niszczenia naturalnej fauny. Za to techniki stosowane w rolnictwie ekologicznym pozytywnie wpływają na jakość gleby, chronią mikroorganizmy zamieszkujące tereny upraw i nie powodują zanieczyszczania środowiska naturalnego.

Podsumowanie



Podsumowując, z pewnością można przyznać, że jedzenie ekologiczne jest zdrowe i jak najbardziej warto korzystać z niego na co dzień. Pozytywnych aspektów żywności wytwarzanej ekologicznie jest wiele, tak więc nie chodzi wyłącznie o wyższą zawartość witamin i minerałów czy lepsze walory smakowe. Wybierając produkty ekologiczne, możemy zapobiegać wystąpieniu wielu chorób i alergii, a także wspierać ochronę środowiska naturalnego.
Czy kupując żywność zwracasz uwagę na to, czy jest ekologiczna?
19%

tak, to dla mnie bardzo ważne

22%

tak, ale nie zawsze

31%

tak, ale trudno rozpoznać co jest eko, a co tylko udaje eko

21%

nie, nie ma to dla mnie znaczenia

7%

nie, nie mam na to czasu

zakończona

łącznie głosów: 339

autor Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (43)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.