- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (57 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (89 opinii)
- 3 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Okiem dietetyka: czy jedzenie ekologiczne jest zdrowe?
Żywność ekologiczna zyskuje coraz większą popularność w ciągu ostatnich lat. Niegdyś uważane za ekskluzywne i drogie produkty ekologiczne teraz coraz częściej wybierane są, głównie przez osoby pragnące zadbać o swoje zdrowie na co dzień. Ekologiczną żywność dotychczas można było zakupić jedynie w specjalnie przeznaczonych do tego sklepach, jednak aktualnie ekologiczne artykuły spożywcze pojawiają się również w marketach zaraz obok żywności konwencjonalnej. Czy warto inwestować w żywność ekologiczną? Dowiesz się z tego artykułu.
Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi
W ostatnim tekście z cyklu "Okiem Dietetyka" pisałam o tym, na co warto zwrócić uwagę zrzucając zbędne kilogramy po wakacjach. Dzisiaj zaś poruszę temat wokół narosło wiele mitów i niedomówień - żywność ekologiczna.
Czym jest produkt ekologiczny?
Dodatkowo spożywcze produkty ekologiczne są produkowane bez jakichkolwiek syntetycznych dodatków do żywności - konserwantów, dodatków smakowych czy barwników. Na wszystkich etapach wytwarzania ekologicznej żywności producent musi zadbać o to, aby spełniała ona odpowiednie warunki uprawy i wymogi produkcji. Po spełnieniu wszystkich wymogów i otrzymaniu certyfikatu jakości produkt może być nazwany ekologicznym.
Korzyści związane ze spożywaniem żywności ekologicznej
Żywność ekologiczna produkowana jest w taki sposób, aby zawierała jak najwięcej wartościowych składników mineralnych i witamin. Składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kiedy wraz z żywnością dostarczamy ich za mało, prowadzi to do pogorszenia samopoczucia, osłabienia, a następnie na skutek niedoborów, do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Ekologiczne warzywa i owoce zawierają oprócz znacznie większej ilości witamin i składników mineralnych, także wiele korzystnych antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia i zmniejszają stres oksydacyjny. Stresem oksydacyjnym nazywamy stan, w którym dochodzi do zaburzenia równowagi pomiędzy wytwarzaniem wolnych rodników, a ich zwalczaniem przez antyoksydanty.
Żywność ekologiczna a zdrowie
Działanie wolnych rodników tlenowych prowadzi do uszkodzenia błon komórkowych, a także DNA oraz białek wchodzących w skład różnych niezbędnych enzymów. Przedłużający się stan niedoboru antyoksydantów może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób oraz do przyspieszenia procesów starzenia organizmu. Korzystanie z produktów ekologicznych nie tylko dostarcza dużej dawki antyoksydantów, ale także nie dostarcza składników, takich jak konserwanty, pozostałości pestycydów i metale ciężkie, wzmagających powstawanie szkodliwych wolnych rodników.
Jak wyżej wspomniałam, produkty ekologiczne zawierają o wiele mniej metali ciężkich, azotanów, pestycydów i szkodliwych substancji chemicznych niż produkty konwencjonalne. Dostarczanie wyżej wymienionych substancji powinniśmy ograniczać do minimum, nie tylko ze względu na wzmożone powstawanie wolnych rodników, ale także na ich inne, negatywne następstwa wykazane wielu w badaniach. Żywność ekologiczna pozbawiona jest także sztucznych dodatków, konserwantów i barwników, które u ludzi mogą wywoływać przede wszystkim uciążliwe alergie.
Tu kupisz zdrową żywność
Wpływ na środowisko
Istotnym aspektem z punktu widzenia konsumentów jest oczywiście smak żywności. Produkty ekologiczne wyróżniają się zdecydowanie lepszymi walorami smakowymi niż te konwencjonalne, co czuć szczególnie w produktach świeżych, takich jak owoce i warzywa. Smak i zapach ekologicznej żywności jest przede wszystkim w pełni naturalny.
Ostatnim i zarazem niezwykle ważnym argumentem przemawiającym na plus za produktami ekologicznymi, jest działanie rolnictwa ekologicznego ukierunkowane na ochronę środowiska i krajobrazu. Rolnictwo konwencjonalne nastawione jest przede wszystkim na maksymalizację plonów i zysk. Powszechnie stosuje się w nim różne chemiczne substancje doprowadzające w konsekwencji do erozji gleby, zanieczyszczenia wody i powietrza, a także niszczenia naturalnej fauny. Za to techniki stosowane w rolnictwie ekologicznym pozytywnie wpływają na jakość gleby, chronią mikroorganizmy zamieszkujące tereny upraw i nie powodują zanieczyszczania środowiska naturalnego.
Podsumowanie
Podsumowując, z pewnością można przyznać, że jedzenie ekologiczne jest zdrowe i jak najbardziej warto korzystać z niego na co dzień. Pozytywnych aspektów żywności wytwarzanej ekologicznie jest wiele, tak więc nie chodzi wyłącznie o wyższą zawartość witamin i minerałów czy lepsze walory smakowe. Wybierając produkty ekologiczne, możemy zapobiegać wystąpieniu wielu chorób i alergii, a także wspierać ochronę środowiska naturalnego.
O autorze
Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.
Opinie wybrane
-
2021-09-30 20:28
Kiedyś eko było prawie wszystko (1)
Owoce, warzywa, mięso itd
A ludzie jarali się plastikowym żarciem bo było czymś nowym
Teraz eko to prestiż i luksus, mało kogo stać aby jeść tak codziennie- 42 3
-
2021-10-01 12:54
Taaa, jasne
Szambo na pole za chałupą, masa nawozów sztucznych, no super eko.
- 0 0
-
2021-10-01 10:08
Tak, ale z głową (2)
Jesteś tym co jesz, zatem nie można ignorować pochodzenia i składu żywności.
Uprawy certyfikowane to nie taka ściema, bo jednak normy i kontrola są wyśrubowane.
Inna sprawa, że nawet pomidory we własnym ogrodzie trzeba prysnąć, bo inaczej zeżre je robak i tyle będzie z nich pożytku. Wszystko kwestia proporcji.- 3 2
-
2021-10-01 11:06
(1)
Ciekawe co bylo w czasach gdy nie bylo pestycydow, pewnie ludzie z glodu wymarli, bo wszystko zjadly robaki.
- 0 1
-
2021-10-01 12:55
Ale teraz mamy inny ekosystem. I czy byś chciał czy nie - robal będzie.
- 0 0
-
2021-09-30 20:53
Czy eko znaczy zdrowo ? Nie , znaczy drogo ! (4)
To jest niezły biznes. Kasę robi się na ludziach tzw. "świadomych" którzy dopłacają by jeść "zdrowo" a nie oszukujmy się tak się dzisiaj nie da. Wszystko smakuje sztucznie , nawet jabłka nie maja już tego smaku co kiedyś.
- 38 10
-
2021-10-01 13:50
jasne, tak sobie tlumacz. Czemu wiec bogatsi i lepiej wykształceni żyją dłużej?
bo nie tylko patrzą na to co, ale jak jedza. BO wydają wiecęj na lepszej jakości jedzenie. A biedota, smaruje biały chlebek margaryną, na to wartwe pasztetu i parówki na obiad
- 1 0
-
2021-10-01 09:37
Pierdzielisz farmazony
Żresz byle gno, a cena ze eko musi być wyższa bo koszt produkcji dużo więcej kosztuje
- 3 2
-
2021-09-30 22:44
P.... Sz
Spróbuj chociażby ekologicznych nie woskowanych cytryn, są cudowne, zapach i smak powala na kolana.
- 9 2
-
2021-09-30 21:58
Kiedyś to były czasy...
Teraz nie ma czasów. Są za to jabłka wielkości arbuza
- 7 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.