Okiem dietetyka: domowe lody bez cukru

6 sierpnia 2020, 15:00
Viola Urban

Lody dostępne w sklepach zazwyczaj porażają ilością cukru w składzie. Niezależnie od tego, czy są to sorbety, czy lody na bazie śmietanki, lody kupowane w dyskontach czy lodziarniach, więcej cukru, tym lepsza konsystencja. Szukanie lodów bez cukru na mieście to nie lada wyzwanie, zatem porozmawiamy w najnowszym odcinku cyklu "Okiem dietetyka" o tym, jak w szybki i niedrogi sposób zrobić lody w domu. Takie lody będą źródłem witamin, składników mineralnych i białka, a nie wyłącznie pustych kalorii z cukru i tłuszczu. Ostatnio pisałam o kontrolowaniu ilości białka w diecie.



Lodziarnie w Trójmieście


Bazuj na dojrzałych owocach



Dojrzałe owoce sezonowe to źródło naturalnej słodyczy. Dojrzałe mango, brzoskwinie, morele czy maliny są wystarczająco słodkie, aby dostarczyć nam przyjemności z jedzenia, ale jeśli potrzebujemy czegoś jeszcze słodszego, warto dodać do masy trochę bananów, trochę erytrolu lub ksylitolu. Zmiksowane owoce wystarczy wlać do foremek do mrożenia lodów i gotowe! Taki naturalny sorbet niczym nie ustępuje porcji owoców zjedzonych w ciągu dnia. Ma praktycznie tyle samo wartości odżywczych co świeże owoce i zaspokaja ochotę na lody w upalny dzień.

A jeśli nie sorbet, to co?



Jeśli wolimy lody bardziej kremowe, żaden problem. Wystarczy do zmiksowanych owoców dodać jogurt naturalny lub gęste mleczko kokosowe. Jeśli nasza dieta nie obfituje w nadmierne ilości mięsa i jaj, możemy sobie pozwolić nawet na śmietankę. Pamiętajmy, że tłuszcz nasycony też może występować w naszej diecie. Jedyne, czego należy unikać, to jego nadmiar. Kremowość lodom może dać także dodatek masła orzechowego gładkiego lub pasty sezamowej.

Lody proteinowe



Lody da się też przygotować w wersji wysokobiałkowej. Jeśli uda nam się przemycić do receptury więcej protein, można powiedzieć, że uzyskamy zbilansowany posiłek. Najłatwiejszym sposobem jest zmiksowanie owoców z odżywką białkową (np. serwatkową), ale nie jest to jedyna opcja. Można też wykorzystać serek homogenizowany, jogurt typy skyr albo jedwabiste tofu.

Smakowe dodatki



Aby lody były jeszcze zdrowsze, można sięgnąć po różne dodatki, np. cynamon, kardamon, kakao, zmielone na masło orzechy, daktyle lub nasze ulubione superfoods. Może to być np. sproszkowana aronia, jagody acai albo nasze polskie czarne jagody. Do lodów da się też przemycić zielone warzywa. Zmiksowane z owocami liście szpinaku, jarmużu, bazylii albo natka pietruszki to fajny sposób na podkręcenie wartości odżywczej naszych lodów. W wielu lodziarniach serwuje się takie ciekawe połączenia smaków, jak: lody truskawkowe z bazylią, sorbet ananasowy z kolendrą. Wiem, że może to brzmieć dziwnie, ale zapewniam, że dodatki tego typu użyte w odpowiednich proporcjach będą działać na plus. Lody można też zrobić z puree z dyni. W połączeniu ze skórką pomarańczy, bananem i przyprawą piernikową będą wyjątkowo pyszne.

"Lody, lody dla ochłody!". Gdzie warto spróbować w Trójmieście?



Lody bez foremek? Czy to możliwe?



Lody na patyku przygotowywane w specjalnych foremkach nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych ani mocnego blendera. W tej formie da się zamrozić praktycznie każde smoothie. W przypadku lodów, które mają być nakładane łyżką do pucharków, sprawa jest nieco trudniejsza. Tak jak już wspomniałam, za kremowość sklepowych lodów odpowiada wysoka zawartość tłuszczu oraz cukru. Do tego dochodzi technologiczne napowietrzanie masy, przez co staje się ona puszysta i lekka jak piórko.

W domowych warunkach można użyć dedykowanej maszynki do lodów, ale mocny blender też sobie poradzi. Ja nie mam maszynki do lodów i radzę sobie ze zwykłym ręcznym blenderem typu żyrafka. Aby zrobić takie lody bez bardzo mocnego blendera, trzeba najpierw zamrozić owoce w małych kawałkach (np. plasterki banana, kosteczki mango, całe maliny, pokrojone w ćwiartki truskawki lub wydrylowane wiśnie). Do tak przygotowanych mrożonych owoców dodajemy jogurt w temperaturze pokojowej lub dodatkową porcję owoców świeżych. Proporcja dwie-trzy porcje owoców mrożonych na jedną porcję owoców lub innych dodatków o temperaturze pokojowej zdecydowanie ułatwia miksowanie lodów.

Dobry dietetyk w Trójmieście


W przypadku lodów bananowych zamrażam dwa banany, dodaję jednego, małego, świeżego banana oraz łyżką masła orzechowego. Miksuję i mam gotowe do podania lody o konsystencji gęstej śmietany. Takie lody można jeszcze "domrozić". Trzeba jednak pamiętać, że domowe zamrażarki chłodzą lody do temperatury niższej niż optymalna temperatura mrożenia lodów, więc jeśli pozostawimy je tam na zbyt długo, to może okazać się, że trzeba wyjmować te z foremki... dłutem.

Stworzenie domowych lodów pełnych orzeźwienia i wartości odżywczych jest banalnie proste. Wystarczy kilka ulubionych składników, szczypta kreatywności, chłodziarka i blender.

Spróbuj zrobić domowe lody jako alternatywę dla tych, które jesz na mieście. Na takie zdrowsze lody możesz sobie pozwolić nawet codzienne i to bez najmniejszych wyrzutów sumienia spowodowanych cukrem, tłuszczem palmowym czy innymi niepożądanymi dodatkami w składzie.
Najchętniej jem lody:
14%

owocowe

17%

czekoladowe

14%

śmietankowe/jogurtowe

16%

waniliowe

11%

sorbety

2%

wegańskie

3%

bez cukru i słodzików

23%

każde!

zakończona

łącznie głosów: 554

autor Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.