Okiem dietetyka: jak zaplanować jadłospis na cały tydzień?

14 października 2021, 15:30
Viola Urban
Przy odpowiednim planowaniu posiłków możemy zaoszczędzić czas, pieniądze i zdrowie. Więcej zdjęć (3)

Przy odpowiednim planowaniu posiłków możemy zaoszczędzić czas, pieniądze i zdrowie.

fot. pandorapictures / 123rf.com

Przy odpowiednim planowaniu posiłków możemy zaoszczędzić czas, pieniądze i zdrowie.

fot. pandorapictures / 123rf.com

Nieprzemyślane zakupy sprawiają, że wydajemy dużo pieniędzy, często musimy wyrzucać nadmiar niezużytych i popsutych produktów, a nierzadko i tak zamawiamy jedzenie, bo ze względu na nasz tryb życia nie mamy już czasu stać w kuchni w danym dniu. W dzisiejszym artykule z cyklu "Okiem dietetyka" zebrałam proste sposoby na to, by dobrze się zorganizować i zaplanować jadłospis na cały tydzień. Planowanie jadłospisu pomaga zaoszczędzić czas, pieniądze oraz w dużej mierze zapobiega marnowaniu się żywności.



Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi



Często robimy zakupy bezmyślnie - kupujemy całe siaty jedzenia pod wpływem impulsu lub ze względu na cenową okazję. Czasem, mimo że lodówka jest pełna, i tak pojawiają się myśli: "Nie mam pomysłu co zjeść". Kiedy już wymyślimy ciekawą opcję na posiłek, okazuje się, że trzeba znowu iść do sklepu i dokupić brakujące produkty. Tymczasem przy odpowiednim planowaniu możemy zaoszczędzić zarówno czas, jak i pieniądze oraz zdrowie.

Zanim zaczniesz planować



Zanim zabierzesz się za planowanie, wybierz dzień, w którym będziesz spokojnie planować posiłki na cały tydzień. Warto, żeby poprzedzał on dzień, w którym robisz zakupy. Dla przykładu: planujemy w piątek, w sobotę robimy zakupy. W zależności od trybu pracy u każdego będzie to wyglądać trochę inaczej. Po zakupach możesz również wybrać dzień tygodnia, w którym masz więcej czasu na gotowanie, i wtedy przygotować część potraw lub półproduktów - przyspieszy to przygotowywanie posiłków w kolejnych dniach.

Rozpoczynamy planowanie



Krok 1 - wypisz to, co lubisz
Wypisz wszystkie swoje ulubione potrawy. Nie zapominaj o tych, których przepisy masz w małym palcu - jeśli znamy przepis, spędzimy mniej czasu w kuchni. Możesz także zapisać, jakie dania chcesz wypróbować po raz pierwszy. Wypisz również owoce i warzywa, na które akurat w danym miesiącu jest sezon i które chcesz kupić. Jeśli chcesz, możesz także przejrzeć gazetki promocyjne sklepów spożywczych, w których najczęściej robisz zakupy, i dostosować później wybrane dania do aktualnych rabatów.

Krok 2 - sprawdź, co masz w swojej lodówce i szafkach
Ważne jest, aby wykorzystać to, co już masz. Planując posiłki na kolejny tydzień, zużywaj w pierwszej kolejności świeże produkty z twojej lodówki. Następnie warto zajrzeć do szafek i sprawdzić, jakie rodzaje kasz, makaronów czy strączków możesz wykorzystać, zanim ich data przydatności do spożycia minie.

3
miejsce: Dietetycy, leczenie otyłości
w rankingu Dietetycy, leczenie otyłości
Akademia Skutecznej Diety
Gdańsk, mjr. Hubala 14
9.5/10
+ Oceń


Śniadania i kolacje najlepiej komponować tak, aby znalazły się w nich białko, tłuszcz i węglowodany. Więcej zdjęć (3)

Śniadania i kolacje najlepiej komponować tak, aby znalazły się w nich białko, tłuszcz i węglowodany.

fot. nikolaydonetsk / 123rf.com

Śniadania i kolacje najlepiej komponować tak, aby znalazły się w nich białko, tłuszcz i węglowodany.

fot. nikolaydonetsk / 123rf.com

Krok 3 - wypisz dania obiadowe, które chcesz przygotować w danym tygodniu
Obiady są zazwyczaj najbardziej czasochłonnym posiłkiem w ciągu dnia. Polecam planowanie obiadów na dwa dni - gotujemy raz, a na drugi dzień mamy już gotowy posiłek do odgrzania. Pamiętaj, żeby każdy obiad był zbilansowany, czyli zawierał źródło białka (mięso, ryby, jajka, strączki), źródło węglowodanów (makaron, ziemniaki, kaszę, ryż lub pieczywo) i źródło tłuszczu (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, pestki).

Krok 4 - wypisz, jakie śniadania, drugie śniadania i kolacje chcesz jeść w danym tygodniu
W dni, gdy się spieszysz, postaw na proste i szybkie śniadania. Kiedy rano masz więcej czasu, możesz zaplanować coś bardziej czasochłonnego. Tak samo z kolacją - planuj tak, abyś miał czas zrealizować dany przepis i wykorzystać kupione produkty. Śniadania i kolacje również najlepiej komponować tak, aby znalazły się w nich białko, tłuszcz i węglowodany.

Na szybkie śniadanie sprawdzą się owsianki, jajecznica, kanapki bądź placuszki. Na kolację możesz kombinować z różnymi sałatkami, zupami lub również postawić na kanapki. To, co wybierzesz, zależy od twojego smaku, budżetu oraz czasu, jakim dysponujesz w danym dniu. Jeśli zabierasz ze sobą drugie śniadanie bądź lunch na wynos, np. do pracy, warto zastanowić się, co weźmiesz i jak to będziesz przechowywać. Niektórzy w pracy mają możliwość włożenia posiłku do lodówki lub odgrzania i zjedzenia go na ciepło.

Pamiętaj, aby na twojej liście znalazły się głównie świeże warzywa i owoce - one powinny stanowić podstawę naszej diety. Więcej zdjęć (3)

Pamiętaj, aby na twojej liście znalazły się głównie świeże warzywa i owoce - one powinny stanowić podstawę naszej diety.

fot. nd3000 / 123rf.com

Pamiętaj, aby na twojej liście znalazły się głównie świeże warzywa i owoce - one powinny stanowić podstawę naszej diety.

fot. nd3000 / 123rf.com

Krok 5 - stwórz listę zakupów
Dzięki przemyślanemu planowaniu diety może okazać się, że lista na cały tydzień nie jest wcale taka długa. Pamiętaj, aby na twojej liście znalazły się głównie świeże warzywa i owoce - one powinny stanowić podstawę naszej diety. Na koniec sprawdź jeszcze, czy czasem nie masz w domu czegoś, co znalazło się na liście zakupów. Może okazać się, że wykreślisz kilka pozycji.

Podsumowanie


Mam nadzieję, że moje wskazówki pomogą ci w rozpoczęciu planowania jadłospisu. Planowanie swoich posiłków ma wiele korzyści i mimo że poświęcisz trochę czasu na zaplanowanie zakupów i posiłków na cały tydzień, to uwierz, że znacznie usprawni ci to gotowanie i skróci czas spędzony w kuchni oraz w sklepach.
Czy planujesz posiłki z wyprzedzeniem?
30%

tak, staram się planować na kilka dni do przodu

25%

tak, ale maksymalnie na dwa dni

5%

tak, ale tylko w weekendy

18%

czasami mi się udaje

22%

nie planuję posiłków

zakończona

łącznie głosów: 355

autor Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (40)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.