• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: niezłe ziółka, czyli jak wykorzystać świeże zioła w kuchni

Viola Urban
24 maja 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Najpopularniejszymi świeżymi ziołami, których zazwyczaj używa się w kuchni, są: bazylia, mięta, natka pietruszki i koperek. Najpopularniejszymi świeżymi ziołami, których zazwyczaj używa się w kuchni, są: bazylia, mięta, natka pietruszki i koperek.

Świeże zioła to bogactwo składników odżywczych, witamin i olejków eterycznych. Ich piękny zielony kolor ładnie prezentuje się nie tylko na parapecie lub kuchennym blacie, ale również na talerzu. Poza walorami estetycznymi dodatek świeżych ziół do potrawy pozwala na uzyskanie ciekawych połączeń smakowych, jak i wydobycie zupełnie nowych aromatów.



Szukasz dietetyka w Trójmieście? Sprawdź opinie i usługi



Przyprawy i zioła najczęściej:

W ostatnim tekście z cyklu Okiem Dietetyka pisałam o znaczeniu witaminy B12 w diecie. Dzisiaj przybliżę wam korzyści stosowania ziół w kuchni i zdradzę trochę praktycznych porad na temat łączenia konkretnych ziół z określonymi smakami.

Najpopularniejszymi świeżymi ziołami, których zazwyczaj używa się w kuchni, są: bazylia, mięta, natka pietruszki i koperek. Są one dostępne w większości supermarketów. Obok nich znajdziemy także świeże oregano, rozmaryn, melisę, szałwię, tymianek czy kolendrę. Jeśli chcesz dodawać świeże zioła do potraw, ale nie wiesz jak się za to zabrać, to po przeczytaniu tego artykułu, będziesz już wiedzieć.

Bazylia świetnie sprawdzi się do makaronów, pizzy, dań z dodatkiem mozzarelli, sosów pomidorowych, zapiekanych warzyw. Bazylia świetnie sprawdzi się do makaronów, pizzy, dań z dodatkiem mozzarelli, sosów pomidorowych, zapiekanych warzyw.

Jak wykorzystać zioła do dań na słono?



Bazylia, kojarząca się głównie z daniami kuchni włoskiej, świetnie sprawdzi się do pizzy, dań z dodatkiem mozzarelli, sosów pomidorowych, zapiekanych warzyw, makaronów. Można ją też w całości razem z łodygą zmiksować na zielone pesto. Stosuje się ją również do potraw mięsnych z drobiu, wieprzowiny, jagnięciny i baraniny oraz do ryb i zup, np. ziemniaczanej, fasolowej, grochowej czy pomidorowej. Świeżych listków bazylii z powodzeniem można używać do przygotowania masła ziołowego, zimnych sosów, twarożków i sałatek.

Świeżą natkę pietruszki można dodawać do większości dań, np. zup, sosów, sałatek, serów, dań z warzyw, potraw mięsnych. Świeża pietruszka w połączeniu z czosnkiem dobrze komponuje się z pieczoną jagnięciną, grillowanymi stekami, rybą i kurczakiem. Niezastąpionym dodatkiem do twarożków, omletów, owoców morza oraz ryb jest koperek. Może służyć również jako dodatek do chłodników, sałatek ziemniaczanych i urozmaicać wszelkie potrawy z ogórków.

Świeżą miętę używa się do przyrządzania jagnięciny, a także sałatek warzywnych. Świeże listki można dodać do twarożku, szpinaku, pomidorów oraz gotowanego drobiu. Spróbuj groszku z dodatkiem świeżej mięty, a z pewnością powtórzysz to zestawienie w swojej kuchni. Możesz na sam początek przygotować risotto z mrożonym, zielonym groszkiem, cytryną i miętą.



Rozmaryn świetnie podkreśli smak ryby. Stosuje się go również w połączeniu z tłustymi mięsami. Rozmaryn świetnie podkreśli smak ryby. Stosuje się go również w połączeniu z tłustymi mięsami.
Oregano warto dodawać do dań z pomidorami, różnorodnych sosów, pizzy i mięs. Świetnie pasuje do sałatki greckiej. Oregano pasuje również do drobiu, dziczyzny, owoców morza. Najlepiej dodawać go pod koniec przyrządzania potraw. Rozmaryn stosuje się do tłustych mięs takich jak baranina, jagnięcina, wieprzowina, dziczyzna, a także do różnych zup, takich jak jarzynowa, pomidorowa, fasolowa i grzybowa. Można urozmaicić nim potrawy z ryb i owoców morza, a także dodawać go farszów mięsnych, makaronów czy nawet pizzy. Sprawdzi się jako dodatek do białej kapusty, bakłażana i gotowanych ziemniaków. Ma dość intensywny aromat, dlatego nie należy z nim przesadzać.

Tymianek pasuje do większości mięs. Można dodawać go również do zup, np. fasolowej lub grochowej, a także sałatek, sosów, bigosu, pizzy czy chleba. Niebanalne połączenie stanowi tymianek z pomarańczami, który doskonale pasuje do perliczki lub indyka. Świeża kolendra świetnie podkreśla smak w potrawach kuchni azjatyckiej. Jej dodatek w zupie lub sosie curry odmienia smak całego dania. Często używana jest również w kuchni meksykańskiej do warzyw, salsy, ryb i potraw z kurczaka.

Szałwia używana jest do potraw z cielęciny, wędlin i potraw z wieprzowiny. Można łączyć ją również z różnorodnymi sosami i indykiem. Ziemniaki zapiekane z szałwią zyskują wspaniały aromat, a gnocchi z dodatkiem czosnku i liści szałwii smażonych na oliwie tworzą proste i pyszne połączenie. Szałwia świetnie urozmaica również smak sosu śmietanowego lub beszamelowego. Nie należy stosować jej w dużych ilościach, bo danie może nabrać gorzkiego smaku. Koniecznie wypróbuj połączenie jabłka i szałwii jako nadzienia do kurczaka pieczonego w całości albo jej zestawienie z mięsem, dynią i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Mięta wzbogaci smak lodów, ciast i wszelkiego rodzaju deserów. Mięta wzbogaci smak lodów, ciast i wszelkiego rodzaju deserów.

Jak wykorzystać zioła do dań na słodko?



Większość ziół stosowana jest zazwyczaj do potraw na słono. Jednak niektóre z nich świetnie mogą komponować się także w słodkich deserach. Miętę z powodzeniem można wykorzystywać do przygotowania lodów, ciast, serków i twarożków. Listek świeżej mięty nadaje zwykłemu deserowi, takiemu jak jogurt, galaretka, sałatka owocowa eleganckiego wyglądu i orzeźwiającego smaku. Mięta jest doskonałym partnerem czekolady. Sprawdzi się także w orzeźwiającym napoju typu mojito.

Melisa cytrynowa sprawdzi się jako dodatek do lodów, kremów i musów owocowych, zwłaszcza z truskawek lub jagód nadając im orzeźwiającego cytrynowego aromatu. Z malinami z kolei dobrze komponuje się szałwia. Szałwia tworzy także ciekawe połączenie z jabłkami i gruszkami. Możesz dodać ją np. do konfitur lub lemoniad. Pasuje także deserów, np. puddingu chia z mango, sałatki owocowej z brzoskwinią.

Orzeźwiające napoje ze świeżymi ziołami świetnie gaszą pragnienie. W upalne, letnie dni warto spróbować połączenia mięty i arbuza, a także lemoniady grejpfrutowej z rozmarynem lub lemoniady tymiankowej z borówkami. Nawet bazylię możesz spróbować w daniach na słodko, na przykład w postaci sorbetu truskawkowo-bazyliowego.

Większość ziół nie ma dużych wymagań ani nie zajmuje wiele miejsca w kuchni. Większość ziół nie ma dużych wymagań ani nie zajmuje wiele miejsca w kuchni.

Przechowywanie ziół



Należy pamiętać, że większość ziół w doniczkach trzeba obficie podlewać. Dobrym rozwiązaniem jest hodowanie ziół samodzielnie od podstaw, ponieważ te sklepowe często szybko więdną lub usychają.

  • Świeże zioła kupione w pęczkach warto wstawić do wysokiej szklanki z wodą.
  • Zioła możesz także poszatkować, włożyć do pudełek i zamrozić.
  • Możesz zrobić także kostki lodu z dodatkiem świeżych listków i owoców, które wykorzystasz do przygotowania smakowej wody.
  • Świeże zioła można także ususzyć.


Podsumowanie



Większość ziół nie ma dużych wymagań ani nie zajmuje wiele miejsca w kuchni. Zazwyczaj wystarcza im kuchenny parapet, słońce i regularne podlewanie. Świeże zioła najlepiej dodawać pod koniec gotowania albo na wierzch przygotowanej potrawy, gdyż szybko więdną pod wpływem temperatury. Z powyższą instrukcją bez problemu wykorzystasz świeże zioła w przeróżnych, sprawdzonych zestawieniach. Jestem przekonana, że dzięki temu uda ci się odkryć wiele nowych smaków.

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (12)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane