Top 5 cyklu "Okiem dietetyka". Najchętniej czytane teksty

20 października 2020, 11:30
Alicja Olkowska

Cieszący się dużym zainteresowaniem czytelników portalu cykl "Okiem dietetyka" ruszył 7 grudnia 2016 roku i doczekał się aż 100 artykułów. Z tej okazji postanowiliśmy wybrać pięć najchętniej czytanych tekstów.



Dietetycy w Trójmieście


Cykl "Okiem dietetyka" prowadzi Viola Urban, z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, a z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów.

Ma na koncie trzy książki: "Czas na obiad. 100 pomysłów na odżywczy posiłek", "Poranne inspiracje. Zdrowe śniadania w 15 minut" oraz "Dieta na wynos. 100 pomysłów na zdrowy lunch".

Początkowo cykl miał przedstawiać też lokale ze zdrową żywnością w Trójmieście, ale bardzo szybko czytelnicy zaczęli domagać się praktycznych porad, które mogliby wprowadzić w życie. Viola Urban zaczęła więc pisać nie tylko o dietach, ale także o szukaniu zdrowych rozwiązań na talerzu i mądrym odżywianiu.

Wszystkie artykuły w cyklu "Okiem dietetyka"



Które teksty przyciągnęły największą uwagę czytelników? Poniżej top 5 najchętniej czytanych artykułów w cyklu "Okiem dietetyka".

5. Kilka porad o smażeniu



W tym tekście Viola Urban przyznała, że w zawodzie dietetyka jest kilka pytań, które słyszy się wyjątkowo często, a jednym z nich jest: "na czym smażyć?". Okazuje się, że sprawa nie jest taka prosta. Są lepsze sposoby przygotowywania jedzenia, ale jeśli już decydujemy się na smażenie, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ważnych rzeczy, które zmniejszą jego negatywne działanie. Jakich? Wszystkie opisała nasza ekspertka we wspomnianym tekście.

4. Wszystko, co musisz wiedzieć o witaminie D



Tym razem Viola Urban wyjaśniała, czemu prawidłowy poziom witaminy D jest taki ważny, jak oraz jaką dawkę należy przyjmować, aby zachować zdrowie.

- Mnogość chorób wynikających ze zbyt niskiego wysycenia organizmu witaminą D jest przerażająco długa, a zmiany stylu życia nie sugerują, aby mogło się to samoczynnie poprawić. Całymi dniami przesiadujemy w zamkniętych pomieszczeniach, stosujemy wysokie filtry UVB, a nasza dieta jest uboga w ryby oraz tłusty nabiał, będące źródłem prekursorów tej witaminy. Badania kliniczne wykazują brak skutków ubocznych stosowania dawek rekomendowanych w wytycznych. Zaobserwowano natomiast szereg korzyści wynikających z profilaktycznej suplementacji - pisała ekspertka.

3. Czym zastąpić mięso w diecie?



Tekst z marca tego roku nie tylko cieszył się wysoką liczbą odsłon, ale też gorącą dyskusją w komentarzach. Pod tekstem w "bitwie na argumenty" starli się miłośnicy mięsnej diety oraz ci, którzy mięsa unikają. Nie zabrakło też głosów tych, którzy mięso jadają, ale rzadko i tylko ze sprawdzonego źródła.

2. Lista zbędnych suplementów



W tym artykule Viola Urban podzieliła się z czytelnikami swoimi obawami na temat suplementów, które wiele osób chętnie zażywa, wierząc w ich skuteczność, a które nie mają (bo nie muszą mieć) przebadanej skuteczności.

- Ilość substancji deklarowanej przez producenta bardzo często nie idzie w parze z tym, co rzeczywiście znajduje się w kapsułkach. Jeśli dodamy do tego fakt, że wmawia się ludziom, iż suplementy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a żywność nie jest w stanie pokryć zapotrzebowania na te składniki, powstaje naprawdę poważny problem w postaci wszechobecnego, niepopartego racjonalnymi argumentami strachu przed niedoborami - czytamy w tekście.
Dietetyczka rozprawiła się z najpopularniejszymi suplementami, m.in. magnezem, witaminą C, błonnikiem w tabletkach i multiwitaminami, oraz doradziła, po jakie specyfiki według niej warto sięgać.

1. Pomysły na śniadanie bez chleba



Artykuł, który cieszył się największą liczbą odsłon w cyklu. Okazało się, że pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie bez chleba jest sporo i, co ważne, wszystkie są smaczne i różnorodne. Viola Urban zaproponowała m.in. owsiankę, jaglankę, gryczankę, a także zdrowe placuszki, gofry i muffiny - na słodko oraz wytrawnie.

Co ciekawe, znalazło się też miejsce na przepisy, które wykorzystują wciąż dobre jedzenie, ale z dnia poprzedniego - z niego także można przygotować coś smacznego i pełnowartościowego.

- Warzywna sałatka zamieni się w wartościowe śniadanie, jeśli dodamy do niej kurczaka z rosołu albo kawałek upieczonego łososia. Niewykorzystana kasza jaglana lub ryż? Z łatwością zamienisz je w szybką jaglankę lub pudding ryżowy. A ziemniaki? Pokrój je na plasterki, dodaj cebulę, paprykę i ulubione przyprawy oraz jajka i chwilę podsmaż pod przykryciem, a uzyskasz jedno z moich ulubionych śniadań, czyli hiszpańską tortillę. Warto kombinować - w końcu dietetyczne odżywianie nie oznacza marnowania - polecała ekspertka.

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście

Czy stosowałe(a)ś kiedykolwiek jakąś dietę odchudzającą?
38%

tak, wiele razy

14%

tak i wciąż na niej jestem

21%

kiedyś tak, dziś już nie

4%

nie, ale w przyszłości mnie to czeka

23%

nie i nie zamierzam

zakończona

łącznie głosów: 141