stat

Oktoberfest 2019 w Browarze Miejskim Sopot

18 września 2019, 7:00

Oktoberfest 2019 w Browarze Miejskim Sopot to już coroczna tradycja. W dniach 21-29 września w sopockiej restauracji będzie można napić się specjalnie uwarzonego na tę okazję piwa w stylu Koźlak, spróbować specjalnego menu, posłuchać muzyki na żywo, wziąć udział w konkursach i skorzystać z promocji.



- To wyjątkowe miejsce, które jest połączeniem produkującego na miejscu piwo, browaru z restauracją specjalizująca się w tradycyjnej polskiej kuchni, ze szczególnym uwzględnieniem kuchni kaszubskiej - mówi Robert Płomiński, General Manager Browaru Miejskiego Sopot, który mieści się przy ul. Bohaterów Monte Cassino 35 w Sopocie.
W dniach 21-29 września w restauracji obchodzone będzie coroczne święto piwa Oktoberfest. Bywalców ucieszy obniżka cen - w podanym terminie wszystkie piwa 1-litrowe kosztować będą tylko 15 zł (zamiast 24 zł). Promocja będzie dotyczyć piw 1-litrowych, spożywanych przez jedną osobę.

Z okazji imprezy piwowarzy uwarzyli piwo w stylu Koźlak (Bock). To tradycyjny styl dolnej fermentacji o ekstrakcie 16 proc., który pozwolił uzyskać 6,7 proc. zawartości alkoholu. To piwo, które podczas Konkursu Piw Rzemieślniczych 2017 zdobyło brązowy medal.

- Koźlak pamięta czasy Ligi Hanzeatyckiej. Pierwszy raz został wyprodukowany w mieście Einbeck, w północnej części Niemiec, a styl ten zyskał sporą popularność na terenach Hanzy. Na przestrzeni lat nazwa stylu ewoluowała z charakterystycznej Einbeck do bardziej uniwersalnej nazwy Bock, co po niemiecku znaczy kozioł - przypomina Adam Żemetro, główny piwowar.
Podczas Oktoberfest 2019 w restauracji będzie można spróbować również specjalnych - codziennie innych - dań i przekąsek, które świetnie komponują się z piwem.

W specjalnym menu szefa kuchni Ireneusza Kwaska znalazły się między innymi takie dania, jak: szynka pieczona w całości, domowa biała kiełbasa a'la currywurst, uda z kurczaka na ostro, bigos myśliwski, grillowany schab z kością, karkówka pieczona z czosnkiem i rozmarynem, sałatka ziemniaczana, golonka pieczona na kapuście, żeberka BBQ, łopatka wieprzowa duszona w cebuli czy kurczę pieczone.


W dniach 21-29 września codziennie o godz. 19 w Browarze Miejskim Sopot będzie można również posłuchać muzyki na żywo (m.in. zespołu DownTown Brass). Odbywać się będą również konkursy dla gości.

Warto dodać, że Browar Miejski Sopot istnieje już pięć lat. W stałej ofercie znajdziemy takie piwa, jak: American Red (styl American India Pale Ale), German Blond - Pszeniczne (styl Weizen/Weissbier), Czech Gold (styl Pils), które zdobyło brązowy medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych KPR 2016 oraz English Brown (styl Brown Ale). Browar jest również producentem butelkowanego piwa regionalnego, które jest dystrybuowane do sklepów w całym regionie.

Tutejsi piwowarzy mogą pochwalić się m.in. złotym medalem zdobytym podczas Golden Beer Poland 2015 za najlepsze piwo ciemne (styl India Black Ale), złotymi medalami w Konkursie Piw Specjalnych w roku 2016 oraz 2018 za piwa kwaśne fermentacji spontanicznej z dodatkiem wiśni oraz malin, jak również brązowymi medalami zdobytymi podczas Konkursu Piw Rzemieślniczych 2017 za najlepsze piwo w stylu British Ale oraz wspomnianego już wcześniej Koźlaka.

Robert Płomiński zdradza: - Rozlewamy już piwa z naszej piwniczki, w której w dębowych beczkach po winie postarzamy nasze piwa o wysokich ekstraktach metodą "barrel ageing". Możemy pochwalić się już rozlewem piwa w stylu: Smoked Double Bock, Imperial Stout czy Extra Stout.
Ciekawostką firmowaną nazwą restauracji jest Chevrolet z 1954 roku wyposażony w beczkę piwa, którego można wynająć na zewnętrzne imprezy obsługiwane przez Browar Miejski Sopot.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Artykuł sponsorowany - brak możliwości dodawania opinii