Oktoberfest w PG4 to już tradycja

18 września 2020

Biesiada z muzyką na żywo w każdą sobotę oraz piątkowe wspólne gotowanie z gośćmi, a do tego menu inspirowane kuchnią bawarską. 18 września rozpocznie się Oktoberfest w PG4, który potrwa do 10 października. Oczywiście głównym bohaterem będzie uwarzone specjalnie na tę okazję piwo, które można będzie wypić na miejscu lub zabrać ze sobą w butelkach, a nawet beczkach.



To już tradycja, że na przełomie września i października browar restauracyjny PG4Mapka zlokalizowany w Central Hotel Gdańsk organizuje Oktoberfest. Nie inaczej będzie w tym roku.

Ta tradycja wywodzi się z Monachium, gdzie od pierwszych lat XIX wieku organizowany jest Oktoberfest - największe święto piwa na świecie. A wszystko zrodziło się z oszczędności. Bawarskie festyny organizowano, aby skonsumować niewypite piwo przed rozpoczęciem kolejnego sezonu warzenia. W 1810 roku z okazji ślubu bawarskiego księcia Ludwika i księżniczki Teresy zorganizowano wyścigi konne z festynem i wielką biesiadą. Taki charakter imprezy bardzo przypadł Bawarczykom do gustu i tak już zostało.

Z tej okazji wnętrza PG4 oraz przyhotelowy ogródek zostaną specjalnie udekorowane w biało-niebieskie chorągiewki i serwetki, balony oraz flagi. Będzie można spróbować specjałów kuchni bawarskiej podlanych przygotowanym na tę uroczystość piwem - Złoty Oktober. Serwować je będą kelnerzy ubrani w czerwone szelki, muchy i kotyliony.

Złoty Oktober to piwo dolnej fermentacji o lekko słodowym posmaku z delikatnie wyczuwalną nutą chmielu. Aromat jest w bardzo niskim stopniu słodki z umiarkowanie wytrawnym finiszem. Taka mieszanka zaostrza apetyt.

I dobrze, bo w menu PG4 znajdą się idealnie komponujące się z tym trunkiem dania:

  • bawarska biała kiełbasa,
  • pieczeń bawarska,
  • golonka pieczona w piwie,
  • żeberka w piwie.

Warto również wspomnieć o wakacyjnej promocji piwa, która przenosi się także na czas Oktoberfestu. Piwo w pokalu 0,33 l kosztuje zaledwie 9 zł, a półlitrowy kufel - 12 zł. Najlepiej jednak, zgodnie z monachijską tradycją, spożywać go w litrowym szkle. Wówczas kosztuje ono zaledwie 22 zł.

- Ci, którym zasmakuje nasze piwo, będą mogli zabrać je na wynos przelane do butelek lub pięciolitrowych beczek - mówi Johannes Herberg, piwowar z PG4.
Najlepiej przekonać się o tym, odwiedzając PG4 w piątek, 18 września, w dniu oficjalnego otwarcia Oktoberfestu. Wówczas nastąpi uroczyste odszpuntowanie beczki i rozpocznie się biesiada przy dźwiękach muzyki granej na żywo.

- Tego dnia na naszych gości czekać będą bawarskie przekąski. Przewidziana jest też licytacja młotka do odszpuntowania beczki, z której środki przekazane zostaną na cel charytatywny - zapowiada Boleslaw Gut, dyrektor browaru PG4.
Oktoberfest potrwa do 10 października. W każdy kolejny piątek odbywać się będzie live cooking z udziałem gości, a sobotnie biesiady umilą występy zespołów muzycznych. Dodatkową atrakcją będzie również zwiedzanie zakamarków browaru pod okiem wspomnianego piwowara (zapisy i więcej informacji pod adresem e-mail: gastronomia@pg4.pl).

Oczywiście każdego dnia można będzie przyjść do PG4, by spróbować piwa Złoty Oktober uwarzonego przez głównego piwowara.

- Nasza restauracja dysponuje dużą powierzchnią, a do tego dochodzi jeszcze oświetlony i ogrzewany zewnętrzny taras, dlatego możemy zapewnić, że impreza odbywać się będzie z zachowaniem dystansu społecznego - mówi Boleslaw Gut.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł