stat

Oktoberfest w Trójmieście. Dokąd na piwne dożynki?

23 września 2019, 18:00
Łukasz Stafiej

Oktoberfest w Trójmieście odbędzie się w trzech browarach restauracyjnych. Bo - choć Monachium od Gdańska dzieli ponad tysiąc kilometrów - tradycja biesiadowania z kuflem piwa w ręku nie zna granic.



Na początek liczby. Internet podaje, że w czasie dwóch tygodni monachijskiego festynu piwnego spożywanych jest około pięciu milionów litrów piwa. Czyni to Oktoberfest prawdopodobnie największym festiwalem piwnym na świecie. A na pewno najbardziej znanym, bo hołd monachijskim dożynkom chmielnym składa niemal każda licząca się piwiarnia na świecie. W tyle nie są też trzy trójmiejskie browary restauracyjne, które przygotowały własne odsłony Oktoberfest.

Brovarnia



Brovarnia na Wyspie Spichrzów to najstarszy browar restauracyjny w Gdańsku, który święto piwa obchodzi regularnie od lat. Ich Gdańskie Dożynki Piwne to również nawiązanie do lokalnej tradycji piwowarskiej.

Już w XVI wieku szyszki chmielu zbierano w Gdańsku m.in. w okolicach Góry Gradowej. Gdańscy browarnicy, a było w tym czasie ponad 400 browarów, co roku organizowali dożynki chmielne. Każdy gdański browarnik, wśród nich znany astronom Jan Heweliusz, warzył na tę okazję własne, specjalne piwo.

Oktoberfest w Trójmieście


Zgodnie z tradycją piwowar Brovarni również uwarzył piwo dożynkowe. Będzie to specjalny trunek według receptur sprzed ponad 500 lat. A do tego festiwalowe menu w stylu starogdańskim i bawarskim. W karcie znajdą się m.in. golonki w ciemnym piwie, zagrodowe kaczki podawane z domowymi kopytkami, kiełbaski norymberskie ze świeżo wypiekanymi pachnącymi preclami czy pierogi z kurkami lub farszem z gęsi hodowanych na kaszubskiej wsi.

Kto miał szczęście i kupił bilet na wieczór inauguracyjny 28 września, będzie miał nie tylko okazję spróbować festiwalowych smakołyków, ale i posłuchać muzyki na żywo, wziąć udział w konkursach oraz zobaczyć występ kabaretowy Jana Kryszaka. Dożynkowe menu obowiązywać będzie do 26 października.

Browar Miejski Sopot



Oktoberfest w Browarze Miejskim Sopot potrwa krócej. Festiwalowy tydzień rozpoczął się w weekend i potrwa do niedzieli 29 września. Bywalców ucieszy na pewno obniżka cen - w podanym terminie wszystkie piwa jednolitrowe kosztować będą tylko 15 zł (zamiast 24 zł).

Będzie czego próbować, bo piwowarzy uwarzyli specjalne piwo w stylu Koźlak (Bock). To tradycyjny styl dolnej fermentacji o ekstrakcie 16 proc., który pozwolił uzyskać 6,7 proc. zawartości alkoholu. To piwo, które podczas Konkursu Piw Rzemieślniczych 2017 zdobyło brązowy medal.

1 miejsce
w rankingu Browary
Długa 81/83, Gdańsk

Będzie można spróbować również specjalnych - codziennie innych - dań i przekąsek, które świetnie komponują się z piwem. Serwowane będą m.in. takie dania jak: szynka pieczona w całości, domowa biała kiełbasa a'la currywurst, uda z kurczaka na ostro, bigos myśliwski, sałatka ziemniaczana, golonka pieczona na kapuście i inne.

Codziennie o godz. 19 w Browarze Miejskim Sopot będzie można posłuchać muzyki na żywo (m.in. zespołu DownTown Brass). Odbywać się będą również konkursy dla gości.

Browar PG4



W ramach Oktoberfest w PG4 do 13 października na gości czekać będą dwa piwa festiwalowe. Pochodzący z Niemiec piwowar Johannes Herberg przygotował Oktoberfest Bier, czyli tzw. piwo marcowe, dolnej fermentacji o lekko słodowym smaku i delikatnie chmielowym aromacie. W czasie Oktoberfest swoją premierę będzie miało również piwo Krollinger, które obok piwa jopejskiego (również dostępnego w PG4) oraz Starogdańskiego należało do kanonu piw dawnego Gdańska.


Specjalne, "Oktoberfestowe" dania przygotował również szef kuchni. W menu: białe kiełbaski bawarskie z brusznicą, leberkäse z sałatką ziemniaczaną, kaczka po staropolsku z kluskami ziemniaczanymi i burakami czy golonka na piwie ze szpeclem. Przygotowano również specjalną deskę degustacyjną piw serwowaną z preclem.

Klimat Oktoberfest wypełni cały lokal. Wnętrza browaru zostaną udekorowane w kolory biały i niebieski - symbolizujące narodowe barwy Bawarii - zaś przebrania kelnerek i kelnerów będą wzorowane na tych, w które jest ubrana obsługa monachijskich dożynek. Ponadto do końca imprezy, czyli do 13 października, goście PG4 będą mogli w piątki posłuchać muzyki na żywo i obejrzeć pokazy live cooking ze znanymi kucharzami. Zaplanowano również konkursy, m.in. na najlepsze przebranie w klimacie Oktoberfest.
Jak często chodzisz do pubu?
7%

kilka razy w tygodniu

9%

w każdy weekend

28%

co kilka tygodni

56%

parę razy w roku

zakończona

łącznie głosów: 653