Ostry Cień Mgły i Forfiter. Odjechane nazwy dań z trójmiejskich lokali

20 stycznia 2021, 11:00
Alicja Olkowska
Bardzo pikantny burger Ostry Cień Mgły to propozycja wrzeszczańskiego lokalu Maverick. Więcej zdjęć (8)

Bardzo pikantny burger Ostry Cień Mgły to propozycja wrzeszczańskiego lokalu Maverick.

fot. Maverick

Bardzo pikantny burger Ostry Cień Mgły to propozycja wrzeszczańskiego lokalu Maverick.

fot. Maverick

Pomysłowość szefów kuchni i managerów restauracji czasem potrafi zadziwić. Oprócz dań muszą także wymyślić dla nich nazwę. Owszem, burger można nazwać Klasycznym albo Ostrym, ale też można popuścić wodze fantazji i pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa. Poniżej najbardziej oryginalne nazwy dań z trójmiejskich lokali.



Jedzenie na telefon w Trójmieście - ranking najlepszych lokali


Podróż po trójmiejskiej mapie kulinarnej zaczynamy we Wrzeszczu. To tutaj od kilku lat działa multitap Maverick, w którym znajdziemy nie tylko 16 kranów z piwem, ale też kartę dań dopasowaną do serwowanych na miejscu trunków. Są więc konkretne mięsne przysmaki, takie jak żeberka w sosie BBQ oraz burgery, a wśród nich... m.in. Ostry Cień Mgły. Kanapka nawiązuje do tytułu niepokojącego utworu prezydenta Andrzeja Dudy, o którym było głośno wiosną 2020 r., gdy w Polsce biła rekordy popularności akcja #hot16challenge2.

- Inspiracja była dość jasna i mocno na czasie, gdyż ten wiekopomny poemat, który wejdzie do kanonu liryki i będzie na pewno analizowany w przyszłości na maturach, zgrał się nam idealnie z wprowadzeniem nowego menu, w którym miał właśnie zagościć burger typowo na ostro. Był spory problem z wymyśleniem fajnej nazwy, a tu nagle inspiracja przychodzi prosto od samej głowy państwa. Tyle w tym tekście ostrości na wielu płaszczyznach (ostra ziemia, ostry kurz, ostre niebo), ile u nas w burgerze (praktycznie każda część poza mięsem i frytkami jest pikantna). Do tego, nie ukrywajmy, ale taki solidnie pikantny, treściwy i pyszny posiłek, przygotowany od podstaw, wspaniale stawia na nogi po nieco cięższym wieczorze lub wieczorach ("Wczoraj znika w nieostrości, jutro, dzisiaj, zaraz już"), a także jest doskonałym kompanem również podczas takiego wieczoru ("Ciepły wieczór, bez ciemności, trawa, spokój, my i wy"). Ważny jest też element wspólnoty i zjednoczenia ("My i wy. My to oni, oni my") i pokazania, że każdy jest taki sam i nikogo nie można dyskryminować, niezależnie, czy wolą ostre czy też zwykłe burgery - wyczerpująco odpowiedział na pytanie o inspirację właściciel Marcin Rokicki.
Natomiast na Przymorzu w Burgermanii wypatrzyliśmy w menu inny "okaz", a mianowicie tortillę o pociesznej nazwie "Fantazmat Pryncypałki". Właściciel lokalu w rozmowie z nami przyznał, że inspirację czerpał ze swoich kulinarnych upodobań. Nam w pierwszym momencie danie skojarzyło się z popularnymi czekoladowymi wafelkami, ale jak się okazało, spudłowaliśmy.

- Uwielbiam krewetki, a tortilla była właśnie z nimi. Skoro fantazmat to wytwór wyobraźni, a pryncypał to przełożony, to tak to sobie zestawiłem. Pewnie znowu mnie poniosło (śmiech).
Fantazmat Pryncypałki to tortilla z krewetkami i warzywami. Spróbujemy jej w Burgermanii na Przymorzu. Więcej zdjęć (8)

Fantazmat Pryncypałki to tortilla z krewetkami i warzywami. Spróbujemy jej w Burgermanii na Przymorzu.

fot. Burgermania

Fantazmat Pryncypałki to tortilla z krewetkami i warzywami. Spróbujemy jej w Burgermanii na Przymorzu.

fot. Burgermania

Całe menu w Pizzerii 105 - Ujeścisko-Kowale jest oryginalne i podzielone na kilka tematycznych sekcji, m.in. Ludową, Robotniczą, Kapitalistyczną i Luksusową. W każdej z nich znajdziemy popularne klasyczne - i nie tylko - pizze, za to nazwane w niespotykany dotąd sposób. W rubryczce Ludowe są takie pozycje jak Izaura, Borewicz i PGR, w Robotniczej Farelka, Prodiż, Traktorzystka i Poborowa, w Kapitalistycznej Teleranek, Frania i Cenzura, zaś w Luksusowej Dygnitarz, Wczasowa czy Zagraniczna.

Kobo Burger na Ujeścisku w swoim menu umieścił... Kociewskiego Boyfrienda, czyli burgera, w którym główną rolę, oczywiście oprócz wołowiny, gra kiełbasa.

4
miejsce: Burgery
w rankingu Burgery
Carmnik Kantyna Gdańsk
Gdańsk, Świętego Ducha 13/15/17
8.8/10
+ Oceń

- Nazwa wzięła się od kiełbasy kociewskiej z firmy Dalwin, która swój zakład ma we wsi kociewskiej koło Tczewa. Według mnie oferuje najlepsze wędliny oraz wędzonki w Polsce. Boyfriend to także burger dla "chłopaka", "przyjaciela" i nie tylko - mówi nam szef Kobo Burger. - Nazwy burgerów wymyślamy całą grupą i zawsze coś ciekawego nam wyjdzie, np. dawny Wegan Burger zmienił nazwę na Bakman Burger, ponieważ w jego skład wchodzi bakłażan, na którego w niektórych kręgach mawia się Bakman (śmiech).
Kaszubski Boyfriend to burger pełen wołowiny, kiełbasy oraz dodatków. Znajdziecie go w Kobo Burger na Ujeścisku. Więcej zdjęć (8)

Kaszubski Boyfriend to burger pełen wołowiny, kiełbasy oraz dodatków. Znajdziecie go w Kobo Burger na Ujeścisku.

fot. Kobo Burger

Kaszubski Boyfriend to burger pełen wołowiny, kiełbasy oraz dodatków. Znajdziecie go w Kobo Burger na Ujeścisku.

fot. Kobo Burger

Natomiast w Surfburgerze zatopić zęby możemy w bułce... Forfiter. Nazwa kojarzy się z pewnym znanym filmikiem, który dobrych kilka lat temu robił furorę w internecie. Piosenkę o forfiterze napisał także Cezik.

- Nazwa jest o tyle prozaiczna, że wzięła się od popularnego swego czasu filmiku dwóch Polaków (chyba amerykańskiego pochodzenia) z wyprawy po bagnach Florydy. Tam właśnie pada (w określeniu do aligatora) "four feet", czyli jako jednostka miary cztery stopy. Kilkakrotnie bohaterowie filmiku, karmiąc aligatora kurczakiem, używają zwrotu "four feet", a my to spolszczyliśmy i nazwaliśmy go Forfiter - tłumaczy Bartek Jakubiec z Surfburgera.
W surfburgerowym Forfiterze nie ma co prawda mięsa aligatora, od którego poniekąd wzięła się nazwa tego burgera, są za to m.in. panierowane polędwiczki z kurczaka. Więcej zdjęć (8)

W surfburgerowym Forfiterze nie ma co prawda mięsa aligatora, od którego poniekąd wzięła się nazwa tego burgera, są za to m.in. panierowane polędwiczki z kurczaka.

fot. Surfbuger

W surfburgerowym Forfiterze nie ma co prawda mięsa aligatora, od którego poniekąd wzięła się nazwa tego burgera, są za to m.in. panierowane polędwiczki z kurczaka.

fot. Surfbuger

Modnymi w internecie trendami inspirował się także szef kuchni Klatki B w Gdańsku. W menu takie kanapkowe pozycje jak "Jesieniara" czy "Najpierw masa, potem przerwa".

- Inspiracje czerpaliśmy z Netflixa i YouTube'a. Popkultura mnie interesuje i jej jedzeniowa interpretacja, czyli chodzi o jedzenie w popkulturze, ponieważ epatowanie jedzeniem w jedzeniu nikogo nie obchodzi - mówi szef kuchni z Klatki B.
Wesoło jest w gdyńskiej Morze, która proponuje zestawy imprezowe - nadadzą się na mniejsze lub odrobinę większe spotkanie (maksymalnie do pięciu osób). Propozycje dla dwóch osób to np. Netflix&Pij (sześć dowolnych miniburgerów, frytki, 200 ml nalewki), zaś dla pięciu to np. Jakby Jutra Miało Nie Być (15 dowolnych miniburgerów, 2 x frytki, 2 x frytki z batatów, 2 x 12 kulek do wyboru - np. serowych, cztery dowolne sosy i 500 ml nalewki).

Ci, którzy lubują się w oryginalnych drinkach, pewnie zwrócą uwagę na propozycje od Klimat Bar. Tutaj dostępne są takie koktajlowe rarytasy jak "Twoja ex" oraz "Hard like a Putin". Ten drugi jest podobno bardzo mocny, a to za sprawą alkoholowej mieszanki, czyli samych likierów z dodatkiem energetyka. Cóż, nazwa zobowiązuje.

Jak czytasz menu w restauracji?
63%

zawsze dokładnie studiuję każdą pozycję i czytam opis dań

31%

od razu szukam ulubionych sekcji, np. burgerów albo makaronów, inne pomijam

4%

pobieżnie patrzę i wybieram coś na "chybił trafił"

2%

rzadko kiedy zwracam na nie uwagę, za to czekam na polecenie kelnera/osoby towarzyszącej

zakończona

łącznie głosów: 559