• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Piwne premiery w trójmiejskich browarach restauracyjnych

Łukasz Stafiej
23 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
W gdańskiej Brovarni premiery piwne odbywają się regularnie co kilka miesięcy. Niedawno było to piwo klasztorne Monasterium, a w marcu nowością będzie Dymione Marcowe. W gdańskiej Brovarni premiery piwne odbywają się regularnie co kilka miesięcy. Niedawno było to piwo klasztorne Monasterium, a w marcu nowością będzie Dymione Marcowe.

Trójmiejskie browary restauracyjne regularnie wprowadzają specjalne piwa do swojej oferty. W gdańskiej Brovarni napijemy się m.in. piwa klasztornego i marcowego, a w Browarze Port Gdynia - porteru bałtyckiego w kilku odsłonach. Specjalne piwo deserowe wprowadziła też wegańska kawiarnia Fukafe z Wrzeszcza.



Trunek, który pili mnisi



Piwo w tym stylu pierwszy raz uwarzyli w XVII wieku trapiści w jednym z klasztorów na terenie Francji. Potem styl ten kojarzony był przede wszystkim z mnichami z Belgii i Niderlandów. Współcześnie piwo klasztorne warzone jest przez niemal każdy browar, a oryginalna receptura jest raczej inspiracją, a nie wzorem. W Gdańsku napijemy się go pod nazwą Monasterium w Brovarni.

- Jest to najlżejsze z piw mnichów nazywane również mianem pater, czyli piwo ojcowskie. Piwo Monasterium posiada złożony lekko słodowy i owocowy aromat. Nuty pomarańczy i gruszki pokazują się na pierwszym planie, przechodząc w aromaty kwiatów i przypraw. Kolor jest zbliżony do pomarańczy, a smak wytrawny, jednak jego słodycz i owocowość doskonale balansują się z każdym kolejnym łykiem - tłumaczy Krzysztof Stieler, menedżer Brovarni.
Premierę Monasterium miało jakiś czas temu, ale w piątek o godz. 20 w lokalu zostanie odbita kolejna beczka. Niebawem, bo 16 marca, na krany trafi tam też kolejne sezonowe piwo - Dymione Marcowe, które również nawiązuje do historycznych tradycji piwowarstwa.

- Przed wiekami wszystkie piwa warzone w Gdańsku miały dymny posmak, który wynikał z ówczesnych sposobów przygotowywania słodów, mianowicie wszystkie słody suszono na rusztach opalanych drewnem. Aromaty dymu naturalnie przechodziły do słodu, który później podczas zacierania oddawał swoje wędzono-dymne posmaki do piwa - dodaje Stieler.

Polskie czarne złoto



Z kolei Browar Port Gdynia przygotował na sobotę premierę piw, które znawcy tematu nazywają polskim czarnym złotem. Chodzi o porter bałtycki - historyczny styl, który warzono od początków XIX wieku w krajach basenu Morza Bałtyckiego. Także w Polsce, gdzie ten ciemny, mocny i rozgrzewający trunek stał się swego rodzaju piwowarską wizytówką.

Adam Jakubowski, piwowar z Browaru Port Gdynia tłumaczy: - Nasza interpretacja to klasyka w nowoczesnej formie. Nasz porter podzieliliśmy na cztery części. Trzy trafiły na leżakowanie do dębowych beczek po rumie, bourbonie oraz rumie z Martyniki. Ostatnia część dojrzewała w tanku leżakowym. Cały proces to ponad pół roku naszej wspólnej pracy z głównym piwowarem Wojciechem Piaseckim.
Sobotnia premiera startuje o godz. 19. Cena za szklankę to 14 zł. Na imprezie gościć będą piwowarzy z kilku pomorskich browarów, którzy wezmą udział w panelu degustacyjnym. Będzie również możliwość darmowego zwiedzenia browaru oraz spróbowania jeszcze jednego specjalnego stylu uwarzonego przez tutejszych piwowarów - Flanders Red Ale, czyli piwa fermentowanego mieszanką drożdży i bakterii, które od ponad roku leżakuje w beczkach po czerwonym winie.

Piwo deserowe Bounty Hunter kawiarnia Fukafe uwarzyła razem z Browarem Brodacz. Piwo deserowe Bounty Hunter kawiarnia Fukafe uwarzyła razem z Browarem Brodacz.

Piwo deserowe



Natomiast po ciekawostkę piwosze powinni się wybrać do wrzeszczańskiej kawiarni Fukafe, której właściciele uwarzyli we współpracy z lokalnym browarem rzemieślniczym Brodacz specjalne piwo deserowe. Stoprocentowo roślinne, bo lokal serwuje wyłącznie dania i napoje bez produktów pochodzenia odzwierzęcego. W piwie Bounty Hunter zwierzaki występują tylko na etykiecie.

- To trunek inspirowany deserem i do słodkości świetnie pasujący - mówi Tomasz Brzostowski, szef Brodacza. - Wspólnie uwarzyliśmy jasne, słodkie piwo, do którego dodaliśmy jeszcze słodsze, prażone chipsy kokosowe i ziarna kakaowca. Jako pierwszy browar rzemieślniczy w Polsce, zdecydowaliśmy się na oznaczenie piw znakiem "100 proc. roślinnych składników". Premierze patronuje kampania RoślinnieJemy, która promuje dietę roślinną, dlatego też część dochodu z premiery zostanie przeznaczona na wsparcie jej działań.
Premiera Bounty Hunter odbędzie się w Fukafe w piątek o godz. 18. Cena za butelkę to 13 zł.

Miejsca

Miejsca

  • Fukafe Gdańsk, Wajdeloty 22

Wydarzenia

Opinie (141) ponad 10 zablokowanych

  • dlaczego napój z trzech składników kosztuje w tych lokalach 20 zł za 0,5 L? (13)

    • 57 17

    • płacisz za beczki z Martyniki (1)

      i utrzymanie lokalu w strefie prestiżu

      • 16 3

      • Jest niezle,nie przesadzaj

        • 0 2

    • Jest mój ulubiony trollik od "czemu 0,5 l kraftowego kosztuje tyle złotych. wolę trzy Perły kupić".

      Jeszcze opowiedz historię jak to twoi koledzy się kłócą do którego pubu iść, gdzie jest 50 odmian piwa kraftowego.

      • 9 16

    • to kup sobie MOCNE FULL z bierdry (3)

      i wychyl na ławeczce w parku i nie piernicz.
      kazdy pije co chce

      • 16 17

      • (2)

        20 zloty w knajpie to moge dac za double ipe czy ris-a, bo za inne piwo to zwyczajne zdzierstwo

        • 6 2

        • (1)

          Ja za pintę Ipy płacę w pubie mniej niż dwa funty ale pracuję na to piwo 10 minut. A wy?

          • 4 0

          • 12 funciaków

            To Ty na budowie robisz??? Nie płacz proszę...

            • 1 3

    • (3)

      Bo jest craftowe, autorskie i rzemieślnicze?

      • 1 18

      • to niech kosztuje 300zł jak jest takie zaje.....ste. (1)

        • 14 2

        • Kosztuje tyle ile ludzie są skłonni za nie zapłacić.
          Po Samca Alfa ustawiają się kolejki, a kosztuje 50zł, więc niby czemu browary miałyby obniżać ceny ?

          • 1 4

      • tez pije craftowe, autorskie i rzemieśliccze...

        ale za 2,5 bo swoje :)

        • 7 0

    • Płacisz za "lans" na Instagramie/ fb

      W towarzystwie klasy " wyzszej" tj. naburmuszone u brodaczy co piją za kasę od babci

      • 27 5

    • jakość, koszt, czas - nierozrewalny trójkąt zależności (zawsze coć kosztem czegoś)

      zwykłe piwa Lech, Żywiec, Tyskie produkuje się w tydzień, a piwa rzemieślnicze dojrzewają tygodniami lub miesiącami - a to generuje koszty - między innymi

      poza tym składniki tez robią swoje i tak wspomniane prażone płatki kokosowe i ziarna kakaowca użyte do produkcji piwa Fukafe kosztują per butelka pewnie same więcej (bo też nie kupowane na statki) niż wszystkie składniki użyte do produkcji wspomnianych L:echów, Żywców i Tyskich

      • 5 2

  • (2)

    Michal Saks cos poleca?

    • 8 1

    • co by nie mówic

      na pewno nie poleca sikaczy z Portu .

      • 2 4

    • Michał Saks cos poleca?

      Nie ,nic nie poleca na szczęście!!

      • 2 0

  • W Brovarni głośni obcokrajowcy, W Gdyni przerost formy nad treścią (10)

    Wolę kupić Żywe i wypić ze znajomymi.

    • 60 15

    • w Brovarni dobre piwko (2)

      ale fatalna obsługa i tłok. W Gdyni nawet dobra kuchnia ale sikowate piwa i też tłok. To oczywiście tylko jednostkowa subiektywna opinia ze sporadycznych wizyt, ale nic nie przebije zimnego kormorana na wygodnym fotelu we własnym domu.

      • 23 1

      • (1)

        już którys raz słysze o tym kormoranie - sa różne rodzaje? , który najlepszy i gdzie dostane w Gdańsku?

        • 1 0

        • e.leclerc

          • 3 0

    • Ogólnie browar Amber jest rewelacyjny. (2)

      Żywe, Złote Lwy, Johannes, bajka.

      • 20 4

      • 1. Żywe, 2. Koźlak - oto moje typy :)

        • 3 1

      • Żywe już dawno przestało trzymać poziom.
        Piłem je na początku - było świetne, teraz niestety jest dużo gorsze.

        • 3 2

    • Browar Port Gdynia (3)

      Taka świetna lokalizacja,ale cała reszta do BANI ! Obsługa ciągle obrażona na klienta i czeka się godzinami,a to niby "super" piwo to jakieś pomyje,a niby warzone przez "specjalistów" w gratisie śmierdzące toalety i muza tak głośno,że trzeba się przekrzykiwać

      • 9 3

      • Kibel w Browarze w Gdyni jak w muzeum,a piwko super!

        • 0 3

      • BROWAR PORT GDYNIA

        Musisz więc być stałym klientem skoro twierdzisz że obsługa ciągle obrażona i często też tam jadasz

        • 4 2

      • Zżera, Kolegę lub Koleżankę ,ze nie ma jak wejść ,bo tłumy!Interes w pobliżu stanął

        • 0 0

  • Brovarnia w Hotelu Gdańsk (4)

    Lubię pójść na piwo do Brovarni jest tam bardzo fajny klimat , piwo tez Extra

    • 14 37

    • (1)

      ale drogo

      • 3 0

      • i trzeba znac niemiecki zeby barmanka raczyla podejsc

        • 6 0

    • (1)

      Pijam różne piwa, tzw. koncernowe, rzemieślnicze, ciemne, jasne... Jedne smakują bardziej, inne mniej. Wszystko jest kwestią tylko i wyłącznie gustu.

      • 2 2

      • I ceny

        • 2 0

  • Czy to aby jest poprawnie? :) (7)

    ...porteru bałtyckiego w kilku odsłonach... Czy jednak: portera? ...chodzi o porter bałtycki... Czy jednak: o portera bałtyckiego? ...z mnichami z Belgii i Niderlandów... Czy Belgia to nie Niderlandy?

    • 16 6

    • (1)

      Belgia była częścią Niderlandów

      • 2 0

      • zależy...

        Niderlandy są m. in. synonimem Beneluxu. Z innej strony, część terenów Belgii należała do królestwa Niderlandów, stąd obecnie podskórny problem z podziałem na Flamandów i Walonów. Który to podział jest jeszcze starszy...
        Ogólnie, historia bardzo burzliwa i skomplikowana. A jednak dają radę... ;)

        • 1 0

    • I dlaczego na Węgry a nie do Węgier (1)

      • 1 0

      • Bo... tak się prawidłowo mówi :)

        • 0 0

    • To po wegańsku taka odmiana

      • 1 0

    • kefira byś się napił czy kefiru ? (1)

      • 1 1

      • Obydwie formy (portera i porteru) są poprawne.

        • 1 0

  • Karol (1)

    Piwa monasterium jeszcze nie piłem, ale próbowałem inne z limitowanej serii i były świetne ;)

    • 5 16

    • Te w hotelu Gdańskim są bardzo dobre !

      • 5 11

  • (3)

    Lubie rodzaje piw w Browarni uważam za jedne z najlepszych rozkoszowałem sie piwem piernikowym niespotykanym smakiem zreszta każdy nowy smak jest niepowtarzalny i najlepszy z Trójmiejskich Browarni Browarnia w Hotelu Gdansk najlepsza Smakosz

    • 9 32

    • ja jednak uważam że Browar Port Gdynia jest o wiele lepszy ;) pszenica the best!!!

      • 2 3

    • Wielu "znawców" uważa, że pospolite piwa sklepowe to nie piwa. Lubię takowe i opiniami wyssanymi z palca się nie przejmuję. Byłem w Brovarni, piłem kilka rodzajów piwa, również mi smakowały.

      • 1 1

    • Ile już tam pracujesz

      • 0 0

  • (1)

    Gadajcie ci chcecie, ale takiego klimatu i codziennej muzyki na żywo nie ma nigdzie. bardzo dobre jedzenie i super kelnerki uśmiechnięte zawsze. Taki zestaw a do tego dobre piwo musi kosztować !

    • 9 23

    • Jo jo

      • 0 0

  • Czy każde piwo nie jest wegańskie? (7)

    • 34 1

    • Dokładnie, prawie każde jest wegańskie...

      • 6 0

    • żółć bydlęca (1)

      jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Czyli większość koncernowych piwek odpada.

      • 5 24

      • Mit powielany przez niedouczonych.

        • 23 0

    • (1)

      Dobra zinwestygowałem, bo z tego artykułu się nie dowiesz. To jest piwo stylu sweet ale do którego zazwyczaj daje się laktoze, bo drożdze jej nie trawią, więc pewno po prostu posłodzili je czyms wegańskim zamiast laktozy.

      • 7 1

      • Nie ma takiego stylu piwnego jak "Sweet".
        To ale czy lager ?

        • 0 2

    • Jest, pod warunkiem, że nie ma myszy w środku

      • 5 1

    • nope.

      Czasami do piwa dodaje się laktozę, wtedy już ma składnik odzwierzęcy. Zwykle oznajmia się to w nazwie piwa np. milk stout, sweet ipa, milkshake.

      • 0 0

  • Browarnia daje rade

    Ciężko o dobrej jakości piwa z browarów restauracyjnych , święta trójca z jasnym na czele. Muszę przyznać ze w tym aspekcie browarnia naprawdę daje rade i warzą dobrej jakości trunki szczegolnie piwo ciemne .

    • 9 19

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane