Pizza dobra na wszystko. Gdzie zamówić z dowozem?

6 maja 2020, 7:00
Julia Rzepecka
Najnowszy artukuł na ten temat

Polacy szykują się na wakacje w kraju

Stopniowo znoszone są obostrzenia związane z koronawirusem, jednak wciąż wiele osób ogranicza wyjścia na miasto. To dobry pretekst do zamówienia jedzenia do domu. Kilka dni temu przedstawialiśmy nasze propozycje z trójmiejskich pierogarni. Teraz rozglądamy się w poszukiwaniu tej idealnej pizzy.



Najlepsze trójmiejskie pizzerie


Viva La Pizza



Viva La Pizza z Gdyni serwuje pizzę z pieca opalanego drewnem, a do jej produkcji używana jest oryginalna włoska mąka. W menu znajdziemy niemal 40 wariacji na temat. Wszystkie pizze są w granicach 26-28 cm. Są także włoskie piwa takie jak Birra Moretti, Ichnusa i Peroni oraz prosecco i musujące fragolino z aromatem poziomki i truskawki.

Zamówić można również panini, czyli kanapki z różnymi dodatkami, a także sałatki, przystawki oraz suflet czekoladowy na deser. Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 58 352 66 33 lub przez aplikację. Pizzę na wynos odebrać można również osobiście w lokalu w godzinach 13:30 - 22.

Pizza Cafe Ósemka



Ponad 40 różnych propozycji na pizzę ma też Pizza Cafe Ósemka na ul. Wajdeloty w Gdańsku. Znajdziemy tam klasyki oraz wersje oryginalne - "Ufo", "Konrad", "Turecka". Do wyboru rozmiar pizzy (średnica 20, 30 lub 40 cm). Znajdziemy także pizzę bez glutenu i bez produktów pochodzenia zwierzęcego. W menu także sałatki i zestawy obiadowe.

2
miejsce: Pizzerie
w rankingu Pizzerie
Pizza Napoli
Gdańsk, gen. Emila Augusta Fieldorfa 2
8.8/10
+ Oceń


Studenci skorzystają z rabatu 10 proc., a przy zamówieniu trzech pizz, czwarta połowę taniej. Ósemka czynna jest w każdy dzień tygodnia poza poniedziałkiem. Zamówienia można składać telefonicznie pod numerem 58 344-22-66.

Pizzeria 105



Pizzeria Stopiątka na Kowalach również ma 40 propozycji podania pizzy, a wśród nich "ludowe" ("Syrenka", "Obywatelska", "PGR"), "robotnicze" ("Trabant", "Prodiż", "Fajrant"), "kapitalistyczne" ("Monte Carlo", "Frania", "Wyjazdowa") i "luksusowe" ("Dygnitarz", "Zagraniczna"). W menu znajdziemy też sałaty oraz makarony.

Każdego dnia tygodnia obowiązuje 10 proc. zniżka na inną kategorię pizzy. Zamawiać można telefonicznie pod numerem 501 365 105 oraz przez stronę internetową. Minimalna kwota zamówienia to 25 zł.

Włoszczyzna



To pizzeria, którą znajdziemy na Morenie oraz w Garnizonie. W menu Włoszczyzny są przystawki oraz kilkanaście wersji pizzy. Chociaż propozycji jest nieco mniej, są intrygujące (np. "Nduja" - kalabryjskie połączenie kiełbasy z pikantnymi papryczkami peperoncini).

Pizzeria realizuje zamówienia tylko i wyłącznie na wynos z odbiorem własnym. Zamówienia na Morenie składać można pod numerem 733-460-471, a w Garnizonie 791-347-770.

Ostro



Ostro to pizzeria na Długim Pobrzeżu w centrum Gdańska. Spróbować tam można pizzy neapolitańskiej prosto z pieca. To charakterystyczny rodzaj pizzy, która ma puszyste ranty i bardzo cienki środek, a jej kształt jest za każdym razem jest nieco inny. W menu znajdziemy trzynaście wersji na jej podanie (m.in. pizza z gruszką Pera Con Gorgonzola, a także Marinara, Prosciutto Crudo, Scampi). Zamówić można również śniadania, kanapki panuozzo i przekąski (czosnkowe bułeczki własnego wypieku, oliwki, deska serów czy wędlin). Do wyboru jest również bogata oferta win i koktajli. Kupić można także własnoręcznie robione oliwy (z czosnkiem i tymiankiem, z pieprzem i rozmarynem, z papryczką chilli) oraz sosy.

Zamówienia można składać pod numerem 690 069 909. Dowóz w godzinach od 14 do 22 od poniedziałku do czwartku oraz od 12 do 22 w piątek i weekend.

Mąka i Kawa



Mąkę i Kawę możemy odwiedzić w centrum Gdyni oraz we Wrzeszczu w Galerii Metropolia. Smakosze znajdą tam tradycyjną włoską pizzę w kilkunastu wariantach, polentę, makarony oraz włoskie delikatesy takie jak kawę, oliwę, chleb, mąkę czy makaron. Zamawiać je można mailowo pod adresem makaikawa@gmail.com za minimum 50 zł. Natomiast pizzę "Sycylijczyk w Ameryce" na dowóz zamówić można też ze Stacji Food Hall. Telefon do lokalu w Gdyni: 533-833-333 oraz w Gdańsku: 533-383-334.

Pizza Napoli



Pizzy neapolitańskiej spróbować można też w Pizza Napoli na Oruni. Wybierać możemy wśród rozmaitych wersji pizzy w wiosennym menu sezonowym. Liście młodego szpinaku, rukola, szparagi, papryka chili czy buraki to tylko niektóre ze składników. Zamówimy tam także lunch dnia (zupa + danie główne). Zamówienia pod numerem 511-673-512, a dowóz do 5 km.

Pizzeria przygotowała również vouchery na warsztaty pizzy. Są one do wykorzystania w przyszłości, po ponownym otwarciu lokali gastronomicznych. Warsztaty mają trwać trzy godziny i obejmować krótką historię pizzy neapolitańskiej, omówienie rodzajów mąki oraz sosu, naukę wyrabiania i formowania ciasta, wypiekanie, a następnie wspólną kolację.

A czy wy macie jakieś ulubione lokale, z których najchętniej zamawiacie pizzę? Czekamy na wasze polecenia w komentarzach.

Zobacz, co wybierali mieszkańcy Trójmiasta: pizzę z ananasem czy bez?
Jaką pizzę lubisz najbardziej?
14%

w klasycznym wydaniu - margherita, pepperoni

50%

przede wszystkim na cienkim cieście

13%

na pulchnym cieście z wieloma dodatkami

6%

z ananasem

17%

każdą!

zakończona

łącznie głosów: 972