• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Plaża Piekarza - Bistro & Relax

19 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza

Plaża Piekarza to pomysł na nowoczesne bistro jasieńskiej piekarni i cukierni Mój Piekarz. Na miejscu znajdziemy ciekawe menu w formie śniadań, obiadów i ciast. Jest świeżo, są wysokiej jakości produkty, a w środku panuje przyjemna atmosfera.



Wszystko zaczęło się ponad 20 lat temu od piekarni Mój Piekarz. Filozofią firmy jest stworzenie dobrego produktu, który zaspokoi gust wymagających klientów.

- Mamy wieloletnie doświadczenie w pieczeniu chleba oraz wiemy, że prawdziwy dobry produkt pochodzi z naturalnych surowców i wymaga swojego czasu. Wykonujemy naszą pracę z pełnego przekonania do produktu i czujemy niedosyt, stąd pomysł na bistro. Zgromadziliśmy piekarzy, cukierników i teraz jeszcze kucharzy w jednym miejscu, aby dla was również gotować - mówi właściciel.
Zarówno zakład produkcyjny firmy, sklep, jak i bistro mieszczą się w tym samym miejscu przy ul. Orzechowej 1. zobacz na mapie Gdańska Pierwsze, co rzuca się w oczy, to sam budynek Plaży Piekarza oraz jego ogród. Część, gdzie mieści się sala dla gości, jest bardzo jasna i łącznie z sufitem cała oszklona. Daje to niesamowity efekt otwartej i przyjaznej przestrzeni. Ponadto w środku znajdziemy specjalny kącik dla dzieci. Przed budynkiem mieści się wspomniany ogród zaaranżowany na miniplażę z łódką.

- Latem na pewno wydłużymy godziny działania lokalu tak, aby goście mogli spędzać wieczory na "plaży". Myślimy o gotowaniu na żywo na zewnątrz, oczywiście przy muzyce. Chcemy stworzyć wyjątkowy klimat, po który nie będzie trzeba jechać nad samo morze - mówi właściciel.
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
  • Plaża Piekarza
W bistro Plaża Piekarza każdy znajdzie coś dla siebie, np. śniadania w cenach od 8 do 19 zł, w których znajdziemy m.in.: jajecznicę, omlet maślany, twarożek śniadaniowy czy jajko sadzone na boczku.

W przystawkach i zupach królują krewetki w sosie winno-maślanym z pomidorkami cherry, czosnkiem, pietruszką i chilli w cenie 29 zł. Ofertę uzupełnia m.in. bruschetta pomidorowa (15 zł) czy krem z pomidorów (12 zł). Ceny sałatek rozpoczynają się od 24 zł, za danie z grillowanym halloumi, i kończą na 32 zł za sałatkę z krewetkami. Warto wspomnieć, że wielkość tych dań jest dostosowana do pobliskiej siłowni, tj. sałatki są naprawdę duże.

Jeśli chodzi o dania główne, w Plaży Piekarza zjemy: kaczkę, łososia, schab, kurczaka i wołowinę. Oczywiście każde z tych dań jest inaczej przygotowane i podane, np. kurczak w boczku (26 zł) i pierś z kaczki (39 zł) pieczone są metodą sous-vide, dzięki czemu zachowują naturalny soczysty smak. W burgerze (24 zł) spotkamy autorski sos barbecue z suszonych-wędzonych śliwek, a przy zamówieniu możemy wybrać stopień wysmażenia wołowiny. Jeśli mamy ochotę na trochę kuchni włoskiej, nie ma problemu. W "plaży" zjemy makarony z kurczakiem, łososiem czy krewetkami w cenie od 25 do 29 zł i pizzę (15-25 zł). Warto dodać, że ciasto na wspomnianą pizzę wyrabiane jest "po sąsiedzku" we własnej piekarni. Jeśli chodzi o dodatki, to nie zabraknie sosu z włoskich pomidorów pelatti, mozzarelli czy szynki parmeńskiej. Plaża Piekarza zadbała również o najmłodszych: przygotowano specjalny kącik wewnątrz bistro oraz menu, m.in. kurczak w sezamie (14 zł) czy naleśniki (13 zł).

Każdy, kto zdecyduje się na ciasto w Plaży Piekarza nie będzie żałował, wszak wszystkie produkty cukiernicze wyrabiane są na miejscu z wysokiej jakości składników, np. belgijskiej czekolady Callebaut. Nieważne, czy zjemy jabłecznik, tartę czy sernik, zawsze zapłacimy 9 zł. W skład napojów wchodzą nie tylko standardowo kawy, herbaty i napoje zimne, ale także świeżo wyciskane soki (12 zł) czy smoothie (9 zł).

Plaża Piekarza na pewno nie jest tłustą kuchnią, co nie znaczy, że się nie najemy. To nowoczesne bistro, gdzie młodzi kreatywni pracownicy na czele z właścicielem podążają za aktualnymi trendami, ciągle ulepszając swoje dania. Potrawy wysokiej jakości wymagają odpowiednio dłuższego czasu przygotowania. Dla spieszących się uruchomiona zostanie niebawem strona internetowa www.plaza-piekarza.pl do zamówień online. To pozwoli przygotować potrawy w czasie dojazdu gościa do bistro. A już latem, będziemy mieli okazję odpocząć przy kieliszku wina i desce serów czy wędlin na "plaży" piekarza.

Bistro Plaża Piekarza jest otwarte: poniedziałek-piątek w godz. 8-20. W sobotę w godz. 10-21 oraz w niedzielę od godz. 12 do 20.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (47) 3 zablokowane

  • Ciekawe

    Sprawdzimy. Zapowiada się fajnie.

    • 17 3

  • Trza będzie przetestować (2)

    I wyskoczyć tam z rodzinką- wygląda naprawdę nieźle :-)

    • 17 3

    • (1)

      Chyba można inaczej wydać 500+

      • 1 3

      • Totalny debil z totalnej opozycji.Ulica i zagranica a motto to Robta co chceta

        • 2 1

  • +- (4)

    Pomysł spoko, jedzonko ok, miejsce równiez

    • 9 1

    • ....... (2)

      Szkoda tylko ze panie kelnerki nie witają gości, wręcz udają ze ich nie widzą.

      • 9 2

      • Niestety potwierdzam. Ponadto zwyczajnie nie ogarniają swojej roboty przy dużej liczbie gości.

        • 5 3

      • Tez potwierdzam :(
        Po kartę trzeba się pofatygowac samemu. Zapłacić przy zamówieniu.

        • 5 2

    • bo to bistro jest, czego nie rozumiesz :))

      • 2 2

  • (2)

    Strasznie nachalnie reklamuje się to bistro. Radio, billboardy,tu już chyba 3 artykuł w którym pisze się o tym miejscu. Nawet ksiądz z ambony tam zapraszał, a później po mszy rozdawali kanapki w pobliskim kościele. Jak jest dobre jedzenie to nawet nie trzeba knajpy reklamować za bardzo,a tutaj im więcej widzę reklam tym większe mam wątpliwości i zwlekam z wizytą...

    • 6 23

    • Reklama dźwignią handlu. Nie zwlekaj. Idź .

      • 3 0

    • zamiast się cieszyć, że powstało coś nowego

      to ty jęczysz, jak cię to boli to nie idź.
      a ja byłem, super jedzenie i piwo też.
      każdy nowy biznes trzeba pokazać, to taka norma, jeśli ma funkcjonować.

      • 2 0

  • pytanko (6)

    proszę nie odczuwać bólu zadka, ale muszę spytać- czy jest szansa na jakieś wegańskie żarełko, czy tylko sucha bułka i herbatka dla roślinożerców? ;)

    • 5 11

    • (3)

      Dostaniesz jeszcze plasterek ogórka, pomidora i liść sałaty

      • 3 1

      • Szaleństwo (2)

        to idę w ciemno! i pozdrawiam minusujących. Środkowym palcem :>

        • 4 0

        • Nie wysilaj się.
          Jeszcze ci ten palec odpadnie...
          he he he

          • 2 2

        • Zjedz schabowego. Gniew minie

          • 1 2

    • No i widać jakie mamy społeczeństwo tolerancyjne. Zapytać o wegańskie jedzenie i hejt od razu

      • 2 3

    • jest super zupa z dyni

      • 3 0

  • Wszystko super za wyjątkiem lokalizacji

    • 5 9

  • Chleb i ciasta mają rewelacyjne. Ja to kupuję. (2)

    • 6 3

    • Potwierdzam :) też kupuje

      • 1 0

    • Zwłaszcza chleb Harnaś Pycha

      • 1 0

  • Fajnie.

    • 5 0

  • smakowicie

    Byłam i polecam!

    • 8 0

  • Aga (2)

    Wybieramy się w weekend :)

    • 4 2

    • Super
      Zrób wydarzenie na FB.
      Ale ty jesteś szalona!

      • 3 1

    • Ale kto płaci?.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane