stat

Podlaskie smaki na imprezie Dary Ziemi

19 września 2018, 12:00
Łukasz Stafiej

Sękacza, kumpiaka, czebureków czy sera korycińskiego będzie można spróbować podczas 25. edycji imprezy kulinarnej Dary Ziemi, która od piątku do niedzieli potrwa w parku Kolibki zobacz na mapie Gdyni. W tym roku tematem przewodnim będzie region Podlasia. Przyjazd zapowiedziało około dwustu wystawców z całej Polski.



Dary Ziemi w tym roku obchodzą ćwierćwiecze istnienia. Tym samym jest to jedna z najdłużej działających imprez kulinarnych w Polsce, która o lata wyprzedziła modę na ekobazary czy targi z rzemieślniczą żywnością. Wydarzenie ma niezmienną formułę: można tutaj zakupić regionalne sery, wędliny, wypieki czy przetwory, poznać producentów, a nawet zaopatrzyć się w sprzęt ogrodowy. Tegoroczna edycja potrwa w parku Kolibki od piątku do niedzieli w godz. 10-18.

- Nie planujemy hucznego świętowania, ale będzie kilka jubileuszowych atrakcji - zapowiada organizatorka Agata Gierjatowicz z firmy Haczet. - W sobotę będziemy częstować urodzinowym tortem, a w niedzielę goście będą mogli spróbować rozdawanych przez nas kawałków sękacza. Planujemy również uhonorować wystawców, którzy są z nami od początku, a kilku takich mamy.

Zobacz więcej kulinarnych imprez w Trójmieście w naszym kalendarzu imprez


Jak co roku, teren imprezy zostanie podzielony na strefy - tzw. polany, na których swoje stoiska rozstawi prawie dwustu wystawców. Na "Polanie Eko" znajdziemy produkty z niewielkich manufaktur i gospodarstw. Kupimy miody z różnych regionów kraju, sękacze i andruty, przetwory z owoców i warzyw, oleje tłoczone na zimno, soki, zioła i przyprawy oraz biżuterię rękodzielniczą.

"Polana Biesiadna" to miejsce dla miłośników swojskich kulinariów. Na straganach będzie można kupić mięsa i wędliny, ciasta i chleby regionalne, sery z mleka krowiego, owczego i koziego, konfitury, świeże i wędzone ryby czy nalewki, wina, cydry i miody pitne. Podobnie będzie na "Polanie Gastronomicznej", gdzie przewidziano więcej miejsc do konsumpcji.

Oferta ostatniej "Polany Ogrodowej" skierowana jest do miłośników sadzenia, pielenia, nawożenia i pielęgnowania wszystkiego, co rośnie w ogrodzie. Będzie można kupić niezbędne sprzęty na działkę, meble oraz przeróżne krzewy, drzewka, rośliny rabatowe, kwiaty, zioła, nasiona, sadzonki i cebulki.

- W tym roku tematem wiodącym festiwalu jest region Podlasia - mówi Gierjatowicz. - Będzie można spróbować przysmaków z tamtych stron, m.in. sera korycińskiego, kumpiaka i innych wędlin i mięs, sękaczy i mrowisk czy dań tatarskich, m.in. czebureków.
Podlaskie klimaty zdominują również coroczną scenografię ogrodową. Na obszarze 100 m kw. zbudowana zostanie ścieżka edukacyjna inspirowana roślinnością podlaskich parków narodowych: Białowieskiego, Biebrzańskiego i Narwiańskiego. Przygotowano również wydarzenia towarzyszące związane z tym regionem. Wystąpi m.in. białostocki zespół akordeonowy Akord (piątek, godz. 15 i sobota, godz. 14) oraz tatarski zespół taneczno-wokalny Buńczuk (niedziela, godz. 12). Będzie można też zobaczyć widowisko taneczno-muzyczne zespołu Kalinka, który inspiruje się folklorem pograniczna: białoruskim, ukraińskim, rosyjskim i polskim.

- W niedzielne przedpołudnie Dary Ziemi odwiedzi również pani Dżanetta Bogdanowicz z Tatarskiej Jurty w Kruszynianach, która poprowadzi warsztaty kulinarne połączone z degustacją tatarskich specjałów. Przeprowadzimy również zbiórkę pieniędzy na pomoc przy odbudowie ich spalonego gospodarstwa - dodaje organizatorka.
Największym wydarzeniem muzycznym będzie koncert okolicznościowy z okazji 25. edycji w wykonaniu Orkiestry Kameralnej z Gdańska (niedziela, godz. 15:30).

Jednorazowy bilet wstępu na Dary Ziemi kosztuje 6 zł, dzieci do lat 7 wejdą na teren imprezy bezpłatnie.

Relacja z Darów Ziemi sprzed kilku lat.