Restauracja Filharmonia: tradycja i nowoczesność

3 października 2020

Zachwycający widok na Motławę, trzy niezależne sale i rodzinna atmosfera, a na talerzu klasyka w nowoczesnym wydaniu: pyszna gęś oraz jedyna taka kaszubska zupa musztardowa. Restauracja Filharmonia zdążyła już na stałe wpisać się w kulinarną mapę Gdańska, stając się doskonałym miejscem do organizowania uroczystości rodzinnych, jak i biznesowych.



W centrum turystycznego szlaku Gdańska, na Ołowiance, usytuowana jest restauracja Filharmonia. Spacerowicze łatwo mogą tutaj trafić, dzięki bezpośredniemu sąsiedztwu kładki łączącej brzegi Motławy. Znajdująca się w zabytkowym budynku Filharmonii Bałtyckiej restauracja posiada aż trzy poziomy, z których okien rozciąga się przepiękny widok na rzekę i Długie Pobrzeże z historycznymi zabudowaniami.

Z widokiem na Motławę



Do dyspozycji gości są trzy niezależne od siebie sale restauracyjne. Pierwsza - sala główna - mieści się na parterze i jest ogólnodostępna dla wszystkich gości, jednak w przypadku zajętości pozostałych sal może być też rezerwowana na wyłączność. Druga sala znajduje się na pierwszym piętrze i to właśnie w niej najchętniej organizowane są zamknięte uroczystości. W obecnej sytuacji epidemiologicznej obie sale mogą pomieścić po 25-30 osób. Trzecia z sal to kameralna sala VIP, znajdująca się na drugim piętrze. Jej niewątpliwym atutem jest bezpośrednie połączenie z zewnętrznym tarasem widokowym, na którym w cieplejszych miesiącach organizowane są różne uroczystości, a aktualnie goście chętnie robią sobie pamiątkowe zdjęcia. Sala ta posiada też osobną łazienkę. Lokal dysponuje także drugim tarasem - znajdującym się przed wejściem do budynku, który prężnie działa w ciepłe dni.

Wystrój wnętrza jest przytulny i elegancki. Przez wszystkie kondygnacje rozciąga się malowidło ścienne ukazujące naturalnej wielkości postaci ludzkie. Jego tematem przewodnim jest zakończenie Jarmarku Dominikańskiego w dawnym Gdańsku. Dodaje ono restauracji aury tajemniczości, a zarazem przytulności.

Rodzinna atmosfera



Restauracja Filharmonia jest doskonałym miejscem na zorganizowanie spotkania w rodzinnym gronie. Miła i przyjazna atmosfera miejsca i przepiękny widok, który zachwyci każdego, a zwłaszcza przyjezdnych gości, to nieodparte atuty tego miejsca. Obsługa restauracji starannie przygotowuje oprawę, dba o każdy detal - poczynając od wystroju sali i gustownej aranżacji stołów, po profesjonalną obsługę kelnerską na najwyższym poziomie. Autorskie menu dopasowane jest zawsze do charakteru uroczystości, jak i do zakładanego budżetu. Restauracja Filharmonia umożliwia spędzenie czasu w miłej i przyjaznej atmosferze niezależnie od tego, czy planowana jest wielodaniowa uroczystość, rodzinny obiad, wykwintna kolacja czy skromniejsze coctail party z drobnymi przekąskami. Szerokie i długoletnie doświadczenie w organizowaniu wyjątkowych uroczystości, takich jak wesela, komunie czy chrzty, gwarantuje udane i bezstresowe celebrowanie ważnych chwil.

Wyborne autorskie menu jest dopasowane do charakteru uroczystości i potrzeb organizatorów. Szczegółowe propozycje są zawsze indywidualnie ustalane. W zależności od wielkości imprezy można wynająć jedną z trzech sal lub cały lokal, a przy spotkaniach w mniejszym gronie zarezerwować pojedyncze stoliki. Restauracja oferuje także usługi cateringowe. W przypadku organizowania uroczystości rodzinnej czy spotkania towarzyskiego w domu, co często związane jest z dużym wyzwaniem logistycznym i gastronomicznym dla gospodarzy, dobrym rozwiązaniem może okazać się skorzystanie z cateringu okolicznościowego. Restauracja Filharmonia posiada w tym zakresie szeroką ofertę przepysznych dań w atrakcyjnych cenach.

Harmonijne smaki



Menu restauracji jest zróżnicowane, znajdziemy w nim zarówno dania kuchni międzynarodowej, jak i regionalne, kaszubskie potrawy. Flagowymi propozycjami Filharmonii są potrawy z gęsi oraz kaszubska zupa musztardowa - zbliżona do żurku, bardzo ciekawa w smaku, podawana z wędzoną kiełbasą, chrupiącym chipsem z boczku i odrobiną śmietany. Zjemy tu zarówno tatar ze śledzia, zupę z morskich ryb, comber z jelenia, udko z gęsi i polędwicę z dorsza, jak i ośmiornicę, krewetki czy curry garam masala.

Motywem przewodnim sezonowej, jesiennej karty są grzyby oraz śliwki. Po długim, jesiennym spacerze warto rozgrzać się kremem z grzybów leśnych, posilić schabem czy stekiem z potatkami i boczniakami oraz skusić na strudel ze śliwką podawany z sosem waniliowym.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł