• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restauracja Magdy Gessler oficjalnie otwarta

Alicja Olkowska
16 maja 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Magda Gessler podczas otwarcia Santo Porto w Gdyni. Magda Gessler podczas otwarcia Santo Porto w Gdyni.

Były stoły pełne ryb i owoców morza, odnowione wnętrza, Magda Gessler, tłum fotoreporterów, dziennikarzy "Dzień dobry TVN" i ich kamery. Zanim jednak goście weszli do nowej gdyńskiej restauracji Santo Porto, musieli wykazać się nie lada cierpliwością, ponieważ drzwi restauracji otworzono z półgodzinnym poślizgiem.



Szczątkowa i mało konkretna informacja, że Magda Gessler otwiera w Gdyni restaurację, pojawiła się w kwietniu, jednak przez kilka tygodni dokładna lokalizacja Santo Porto była owiana tajemnicą. Udało się nam jako pierwszym ustalić, że lokal firmowany nazwiskiem prowadzącej program "Kuchenne rewolucje" znajdować się będzie w budynku Art Deco przy ul. Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10 zobacz na mapie Gdyni (dawny lokal Open Kitchen).

W środowy wieczór wszystko stało się jasne: zaproszeni goście oraz przedstawiciele mediów mogli sprawdzić, jaką wizję rybnej restauracji stworzyła telewizyjna kulinarna ekspertka. Zanim jednak skosztowali przygotowanych specjalnie na tę okazję dań, musieli czekać na zewnątrz pół godziny. Magda Gessler chętnie udzielała wywiadów, odpowiadała na pytania oraz pozowała do zdjęć, zarówno przedstawicielom mediów, jak gościom restauracji. Przy wejściu do restauracji gości witał także współwłaściciel - przedsiębiorca z Bydgoszczy.

Szukasz ciekawych kulinarnych imprez w maju? Tutaj znajdziesz wszystkie


Teoretycznie otwarcie rybnej restauracji w Trójmieście to nic nadzwyczajnego - skoro morze jest tak blisko, znalezienie miejsca z dobrymi lokalnymi rybami nie powinno stanowić problemu. Praktyka wskazuje jednak na coś zgoła innego: owszem, dania z rybami zamówimy w wielu knajpach, ale nie każda może się pochwalić tymi naprawdę świeżymi, niemrożonymi lub po prostu menu skrojonym głównie pod miłośników ryb i owoców morza. Czym zatem na ich tle wyróżnia się Santo Porto?

Przede wszystkim klienci sami mogą decydować, co znajdzie się na ich talerzu i to dosłownie. Tuż po przekroczeniu progu restauracji znajdzie się lodowa lada ze świeżymi rybami i owocami morza, które najpierw są wybierane, potem ważone, by na koniec trafić do otwartej kuchni, gdzie danie będzie przygotowane na oczach zamawiającego (w dniu otwarcia nie zdecydowano się na ustawienie lady, dostępna będzie od 17 maja).


  • Zespół szefów kuchni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Otwarcie Santo Porto w Gdyni.
  • Tłum gości czekający na otwarcie restauracji.
Podczas środowej inauguracji nie chciano zdradzić, jakie dokładnie potrawy znajdą się w menu oraz ile będą kosztować, ale przygotowany specjalny poczęstunek można potraktować jako zapowiedź karty. Tego dnia goście skosztowali m.in. ryb wędzonych (jesiotr, węgorz, pstrąg), marynowanych, łososia gravlax (marynowany w soli, cukrze oraz skórkach z cytrusów), a także owoców morza, czyli ostryg otwieranych na bieżąco i smacznych krewetek. Kartę zdominują jednak ryby sprowadzane z Portugalii i Hiszpanii, choć, co wyraźnie podkreśla szef kuchni, nie zabraknie także lokalnych bałtyckich akcentów. Pomyślano również o tych, którzy wolą tradycyjne mięsne dania - w menu znajdzie się ich kilka.

Wspomniana lodowa lada z rybami to ciekawe rozwiązanie i atrakcja dla gości, ale warto zauważyć, że wcale nie pojawiła się pierwszy raz w Trójmieście za sprawą gdyńskiego Santo Porto. Niektórzy może pamiętają, że w 2010 roku podobny stół stanął przed wejściem do Tawerny Dominikańskiej w Gdańsku, którą odmieniała w swoim programie... Magda Gessler. Tak wyeksponowane ryby i owoce morza znajdziemy również w sopockim lokalu Seafood Station.

Lokal Santo Porto będzie otwarty od czwartku 17 maja.

Powitanie Magdy Gessler w Gdyni:

Miejsca

  • Santo Porto Gdynia, Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10

Wydarzenia

Opinie (273) ponad 50 zablokowanych

  • To już wiem, którego lokalu unikać. :) (28)

    Wybaczcie, ale nie trawię tej wulgarnej kobiety.

    • 544 221

    • przecież jej tam nie będzie (8)

      • 36 13

      • Nie zamierzam nakręcać jej biznesu. (7)

        Tylko tyle. :)

        • 61 14

        • zawsze możesz nakręcać ten rydzyka - twój wybór (5)

          • 27 60

          • Ale co ma do tego tematu rydz?

            Swoją drogą, bardzo smaczny grzyb.

            • 50 7

          • W Twoim zero-jedynkowym świecie (1)

            istnieje jedynie wybór pomiędzy Gesslerową, a Rydzykiem?

            • 62 6

            • ten swiat ma 32 cale i matryce LCD

              i ma zdalne sterowanie

              • 28 1

          • Jeden grzyb (1)

            Oboje są grubi, nie mają poszanowania i dostali swój majątek od innych ludzi...

            • 20 2

            • nie mają poszanowania i dostali swój majątek od innych ludzi.

              Szczera prawda.Cwana kucharka osobistością w Polsce.

              • 20 0

        • moja stopa też tam nie postanie

          • 27 8

    • (1)

      ...przecez te dania z owocow morza beda a nie z niej. Jak smaczne i przystepnie cenowo beda to czemy tam nie jesc???

      • 31 28

      • Będzie tanio,kilo ryby od 200 Zeta wzwyż z przygotowaniem,już sprawdzone ....aby żyło się lepiej

        • 34 9

    • A ja się chętnie wybiorę :)

      • 22 29

    • (5)

      Ciekawe kiedy sanepid zamknie hehe

      • 28 12

      • ciebie nie zamknął (4)

        mimo że we łbie masz ściek

        • 7 26

        • (1)

          oj jaki odważny, anonimowy - używaj sobie lamusie
          co do czystości u kudłatej kuchniach krążą legendy hehe - smacznego

          • 19 4

          • chrum chrum puchatku z łopianu

            wścieklizna cię zżera, że ktoś ci prawdę w oczy powiedział,
            jesteś z wyglądu podobny do nikogo

            • 0 8

        • (1)

          Inteligentny widz TVN?

          • 1 2

          • Nie, TadeuszRydzykWAM

            • 0 0

    • Jej w tej ladzie nie będzie (1)

      więc nie musisz się martwić o trawienie Gesslerowej. Zresztą jaki to musiał by być garnek czy też patelnia żeby ją przyrządzić.

      • 4 4

      • Dobrze opłaciła artykuł. Napisz coś nieprzychylnego o niej - wycinają w kilka sekund. Priorytet

        • 4 0

    • (2)

      A ja ją bardzo lubię, bo mówi tępakom gdzie ich miejsce, jest inteligenta , wykształocona, zna jęzki , jest dobrym psycholgiem.. jest prawdziwą gwiazdą , a nie jak te pseudo celebrytki .. Ubiera sie gustownie ( chociaż wkurza mnei czasem , ze w rzeczy z futra itp.. bo podobno lubi konie itp. ) nie podoba mi sie tez , że nie promuje zdrowej kuchni ( mniej mięsa itp).
      No ale co by nie było, jest konkretna, wymagajaca i doszład do tego przez ciązką naukę.
      Niech teraz spija smietanke

      • 25 39

      • ten program w tv to ustawiony jest

        jeśli chodzi o ścisłość

        • 1 0

      • Itp.

        • 0 0

    • Przecież to nie Gessler będzie w menu, więc nie musisz jej trawić.

      Jak to mawiają w internetach, "haters gonna hate". Ja tam życzę im powodzenia, bo ten kawałek chleba nie jest łatwy i mnóstwo świetnych restauracji w Trójmieście padło z różnych powodów.

      • 8 10

    • Magda jest spoko

      • 3 15

    • Masz rację . Nawiasem mówiąc - ciekawe jak długo się utrzyma bo do tej pory wszystkie restauracje tej klnącej jak szewc "primabaleriny" twn marnie kończyły ,
      czy każda nowo otwarta restauracja w Trójmieście ma takie wejście i reklamę w "trojmiast.pl" ? Za darmo ?

      • 12 0

    • Dlaczego ? Pewnie bedzię najlepszy wybór alkoholu na mieście :)

      • 0 1

    • nie spokojny ale oszołom

      restauracje odwiedza się, aby dobrze zjeść, a nie dla osoby.

      • 0 0

  • Super (11)

    Nie moge sie doczekac jak mnie monż zaprosi na rybke w tej pieknej restauracji

    • 81 182

    • Monż ? Jooo też ze wsi

      • 27 2

    • Nie każda restauracja może się pochwalić tymi naprawdę świeżymi, niemrożonymi rybami. (1)

      Kartę zdominują jednak ryby sprowadzane z Portugalii i Hiszpani.
      Idealna okazja by głośno piszczeć u rzucać talerzami.

      • 26 4

      • swirze ryby

        ołowianki też bedą i ciiekawe jaki ceny

        • 5 0

    • I zostawi w niej pół pensji,no cóż ale focia na ciebie będzie że zaliczone

      • 10 3

    • Jaki monż takie jedzenie...

      • 10 5

    • Heh

      Może najpierw niech zaprosi Panią do podstawówki

      • 11 2

    • monż? a może małż? ;)

      urocze są te wpisy prowokacyjne...

      • 11 2

    • A może

      dla odmiany to Ty zaproś męża :) ?

      • 6 1

    • TO

      Ja już łodpalam swoje Paseratti w dieslu, bierem Grażynke, Dżesike i Brajanka i tniemy do restauranta!

      • 6 0

    • Błąd. Nie monż tylko monsz.

      Ucz się ortografii.

      • 10 0

    • Niech Ci najpierw wykupi korepetycje z gramatyki ;)

      • 0 0

  • (6)

    Czy te ryby z pierwszego zdania artykułu pochodzą z Motławy od wędkarza, ktorego dzisiaj widziano nad tą rzeką?

    • 353 31

    • (1)

      nie z Mechelinek od rybak, bo wszystko co z Gdańska śmierdzi Gdynianom.

      • 19 17

      • Gdańskowi śmierdzą takie buraki jak ty.

        • 14 20

    • tak, wypłyneły z przepompowni

      • 10 1

    • Panierowane g*wno a'la dorada

      • 15 2

    • W mojej restauracji podaję tylko świeże chickeny z USA. (1)

      • 8 0

      • karpie smakujące kartoflami

        • 4 0

  • knajpa dopiero otwarta (7)

    a wy już plujecie jadem... słabe

    • 279 135

    • (1)

      Też tam pół dnia wczoraj stałeś w sąsiedztwie tego ob****ego wieżowca licząc na degustację za free?

      • 12 26

      • jaki ty masz rynsztokowy język :)

        • 16 8

    • trolle prawackie już tak mają

      • 15 12

    • wiesz, trudno znalezc liste knajp ktore po wizycie tej obfitej pani zbankrutowaly (3)

      tvn wybiera tylko dramaty ktore beda mialy ogladalnosc

      • 6 1

      • No bo przecież zapraszają ją (2)

        sami niesamowicie prosperujący restauratorzy a oba przychodzi i tylko psuje cały interes. Bezczelna każe czyścić kuchnię z syfu i wyrzucać lekko starawą żywność, którą spokojnie można zjeść bez większych sensacji żołądkowych, co najwyżej z jednodniową sr*czką.

        • 9 2

        • Pytanie, ile z tych 'rewolucji' naprawdę coś dało (1)

          Bo parę tygodni ruchu godzinna reklama w TVN zapewni.
          A czy pomysł był dobry, czy zły to już nikt nie sprawdza...

          • 2 0

          • No ale czego się spodziewasz?

            Że jedną wizytą zrobi z baru handlującego pizzą i kebabem Wierzynka? Jak ktoś jest syfiarz i dusigrosz to go Gesslerowa nie zaczaruje i nie sprawi z niego księcia z bajki. Ja nawet jakbym widział, że knajpa się w programie zmieniła ale brud i starość tam przedtem rządziły to bym się nie zdecydował zaryzykować posiłku.

            • 5 0

  • pójdę i spróbuję (11)

    personalne ataki na Gessler mało mnie obchodzą.

    • 252 95

    • I bardzo zdrowe podejście. (1)

      Mam taki sam zamiar, tylko niech ceny nie będą z kosmosu

      • 39 9

      • Nie jest drogo ,100 gram ryby z Hiszpanii z przygotowaniem i odłowienie m tylko 25zł

        • 12 1

    • (1)

      A idź, twoje wybory mało nas obchodzą.

      • 8 20

      • Tak jak Twój komentarz

        • 18 6

    • Widziałeś, żeby kiedykolwiek miała spięte włosy w kuchni? (5)

      Nie chodzi nawet o chamstwo, ale w życiu nic nie zjem z kuchni w której ta kobieta była...

      • 11 14

      • (2)

        sądzisz że ona tam gotuje ? ..... współczuję braku myślenia ....

        • 17 6

        • Sądzę, że tam wchodzi. (1)

          Nie musi gotować, wystarczy, że zrobi odprawę kucharzom raz, czy dwa, żebyś miał potem niespodzianki w zupie.

          Ciekawe, co na to sanepid?

          • 4 1

          • Przecież ona ma tyle lakieru na tych włosach

            żebyś to musiał młotkiem odłupać aby cokolwiek spadło.

            • 13 1

      • Taa (1)

        Na pewno Gessler siedzi na zapleczu swojej restauracji w Gdyni i kłaki wrzuca do twojego dania. Tym się zajmuję zazwyczaj. Czasem jak musi pojechać do innej restauracji żeby tam sypać kłaki to wynajmuję kogoś z podobnym owlosieniem żeby ją zastąpił.

        • 8 2

        • Nawet jak w knajpie jest raz na 3 miesiące

          To mogę poprosić o grafik na drzwiach, kiedy spodziewać się kudłów w jedzeniu?

          • 3 0

    • Czy mogę z tobą?

      Tak masz racje zadzieram kiecę i lece.

      • 0 0

  • Nie jara i nie kręci mnie to. (2)

    • 134 39

    • jak nie bedzie mi smakowało to można

      rzucić talerzem w obsługę?

      • 11 0

    • mnie tez nie...

      no chyba ze bedzie serwowany miesny jez

      • 1 0

  • (2)

    Super :-]

    • 59 71

    • (1)

      zupa z kłaków i dużo masła albo najlepiej same masło !

      • 8 3

      • ale zazdrościsz

        • 0 2

  • Tylko mężczyźni (5)

    Najlepsi gourme kucharze to tylko mężczyźni i nie ma tam żadnych Kudłatych bab

    • 112 50

    • (3)

      Tak tak, ale w domu żrysz to, co ci żona ugotuje, sam nic nie potrafisz.

      • 27 12

      • Trzeba sie umieć ustawić.

        • 9 10

      • (1)

        W moim domu to ja gotuje a nie zona !

        • 11 2

        • tylko potem nawet pies tego nie rusza

          rodzina cię okłamuje :(

          • 5 10

    • Najlepsi kucharze to kucharze.

      A nie artyści-malarze :)

      • 12 1

  • Gdansk ma za maly fejm na takie lokale (4)

    • 45 69

    • ma za drogie stawki czynszu (1)

      • 11 4

      • i korki

        aż się nie chce jechać

        • 8 4

    • U ciebie w domu jest mały fejm

      • 8 3

    • ehhh te gdyńskie kompleksy

      nawet przy otwarciu jakies knajpy trzeba sie napinać.
      A co to za cudowna knajpa że takie objawienie spotkało miasto powiatowe. Łooo Jezu!

      • 4 4

  • (6)

    Musiałbym być idiotą, by napędzać zarobek tępej gwiazdeczce.

    • 188 121

    • za to gdzie napędzasz zarobek samym inteligentnym ludziom ? (2)

      • 21 3

      • (1)

        Twój wybór, ale pomyśl że inni lepsi nie są. Nie znam w trójmieście uczciwych restauratorów. Albo cwani prywaciarze, albo jeszcze lepsi - korpo wyciskacze i manipulatorzy . Prywaciarz nastawiony jest w pierwszej kolejności na zaspokajanie własnych potrzeb, najczęściej odbija mu palma, pracowników ma za nic . Korpo dyro nastawiony / a na zysk który musi zdobyć a potem wyprowadzić z kraju. W nagrodę za robienie z ludzi i poniekąd siebie idioty doataje roczny zastrzyk taki ,ze zwykli pracownicy nie zarabiają tyle w rok. Znam to od podszewki. Nie neguję wyjść do restauracji, abnsolutnie , zwłaszcza jeśli jest warto, natomiast zupełnie inną kwestią jest to jakim miernotom napychamy kieszenie ....

        • 16 3

        • otwórz restaurację i pokaż wszystkim jak to się robi

          tylko nie pizzę proszę bo wolę jechać do Włoch na pizzę

          • 4 2

    • nikogo nie interesuje twoje smutne miauczenie

      ofiaro losu

      • 9 8

    • zawiść frustracie bez forsy ,co

      • 6 8

    • Smutek

      Martwi mnie ostrość Pańskiego intelektu i klasy.

      • 4 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane