Restauracja Tutam, czyli włoski smak i klimat w sercu Wrzeszcza

16 stycznia 2020

Włoska pizza, świeża focaccia i ravioli, gnocchi, makarony - choć brzmi jak menu knajpki w Neapolu, to nie trzeba jechać do Italii, żeby dostać te dania w wielu odsłonach, w dodatku przygotowanych z oryginalnych włoskich produktów. Wystarczy odwiedzić Wrzeszcz, gdzie przy ul. Dmowskiego 15 od niedawna działa włoska restauracja Tutam.



Tutam działa od lipca ubiegłego roku w przestronnym lokalu w sercu Wrzeszcza, między Centrum Handlowym Manhattan a stacją Wrzeszcz SKM.

- Naszym marzeniem było zamieszkać w Gdańsku, który nas totalnie zauroczył. Przeprowadziliśmy się tu z Wrocławia, gdzie przez cztery lata byliśmy współwłaścicielami legendarnego już Pieca na Szewskiej - mówi Marek Bednarz, właściciel Tutam - Z miłości do pysznej włoskiej kuchni w Tutam chcemy serwować naszym gościom smaki, które sami uwielbiamy.

Pizza neapolitańska na mące prosto z Neapolu



W Tutam serwowana jest pizza neapolitańska i prawdziwa kuchnia włoska.

- Bazujemy na oryginalnych włoskich przepisach. Np. spaghetti carbonara robimy na bazie guanciale, pecorino, jajka. Cały sekret pizzy neapolitańskiej tkwi zaś w oryginalnych składnikach najwyższej jakości i przestrzeganiu zasad wyrobu ciasta - podkreśla Marek Bednarz.
Wytwarzanie pizzy neapolitańskiej to proces pracochłonny i rzemieślniczy. Ciasto na pizzę dojrzewa 24 godziny, by było gotowe do użycia. Później jest wypiekane w temperaturze ponad 400 st. C. Sam wypiek trwa krótko, bo od 60 do 90 sekund. Do wyboru jest ponad 20 wariantów pizzy. Od prostych klasyków, takich jak margherita, po kombinacje z karczochami, kaparami, czy orzechami włoskimi.

- Używamy tylko najwyższej jakości składników: wędliny, sery, pomidory San Marzano D.O.P sprowadzamy z Włoch, mąka przychodzi prosto z Neapolu. W najbliższym czasie szykujemy zmianę menu. Pojawią się nowe pozycje m.in. pizza tartufo na bazie pasty z czarnych trufli, pizza z bardzo ostrą włoską kiełbasą nduja czy też z bakłażanem i parmezanem - zapowiada właściciel.
Wśród nowości pojawi się także kilka makaronów, m.in. tagliatelle z oryginalnym ragu bolońskim, które w Tutam gotowane jest według przepisu zatwierdzonego przez Akademię Kuchni Włoskiej. Pojawi się też własnoręcznie robione bazyliowe pesto w kilku odsłonach.

Dania mięsne i ukłon w stronę kuchni vege



W menu restauracji można znaleźć dania mięsne jak eskalopki, ale także dania wegetariańskie i wegańskie, jak pizza marinara czy pizza puttanesca. W Tutam w każdej pizzy można wymienić mozzarellę na ser wegański. Dostępny jest także makaron bezglutenowy. Od poniedziałku do piątku można tu pysznie zjeść za jedyne 13 zł, bo tyle kosztuje danie dnia. W ofercie Tutam są też wina i piwa regionalne - polskie, czeskie oraz oczywiście włoskie.

Warto zajrzeć na profile Tutam w mediach społecznościowych, na facebooku oraz instagramie.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Artykuł sponsorowany - brak możliwości dodawania opinii

Mogłeś jeszcze nie czytać