• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

23 restauracje z Trójmiasta zapraszają na Restaurant Week

Magda Mielke
3 czerwca 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Festiwale kulinarne stanowią doskonałą okazję, aby poznać możliwości dobrych trójmiejskich restauracji bez nadszarpywania portfela. 
Festiwale kulinarne stanowią doskonałą okazję, aby poznać możliwości dobrych trójmiejskich restauracji bez nadszarpywania portfela.

Głębinowa żabnica, seppia z owocami morza, carpaccio z buraka, ostryga holenderska, chłodnik śliwkowy - między innymi takich specjałów będzie można spróbować podczas nadchodzącej edycji festiwalu Restaurant Week w Trójmieście. Do akcji przyłączyły się 23 tutejsze restauracje. Wydarzenie potrwa od 9 do 27 czerwca. Już teraz można rezerwować miejsca, a my mamy dla czytelników Trojmiasto.pl zaproszenia do wygrania w konkursie.



Restauracje w Trójmieście. Zobacz ranking najlepszych

Czy brałe(a)ś kiedyś udział w festiwalu Restaurant Week?

Restauracje w pełni już korzystają z poluzowanych obostrzeń, co postanowili wykorzystać również organizatorzy festiwalu Restaurant Week. Impreza na stałe wpisała się w mapę kulinarnych atrakcji Trójmiasta. Organizowana jest tu cyklicznie od kilku lat i dorobiła się już swoich wiernych fanów.

Nadchodząca, wiosenna edycja odbywa się pod hasłem "Idź! na bestsellery najlepszych restauracji", mającym zachęcać do wspierania restauracji, które po kilku miesiącach zamknięcia całej gastronomii mogą wreszcie wrócić do stacjonarnej działalności. Ta odsłona imprezy będzie więc okazją do podkreślenia powrotu branży restauracyjnej do normalności, a bohaterami będą najlepsze flagowe dania topowych szefów kuchni. W tym roku festiwal potrwa niemal trzy tygodnie, od 9 do 27 czerwca.

Zobacz też: Zaproś szefa kuchni do swojego domu

- Tegoroczny Restaurant Week będzie szczególny z kilku powodów. Festiwal ma za zadanie pomóc restauracjom odrodzić się po kilku miesiącach zamknięcia. Mamy nadzieję, że dzięki wsparciu wspaniałych gości to się uda! Ponadto podczas wiosennej edycji goście, poza utęsknioną atmosferą restauracji, doświadczą popisowych dań stworzonych w wiodących restauracjach. Festiwalowa edycja bestsellerowych dań będzie więc przede wszystkim przedstawieniem najlepszych restauracji "w pigułce" - tak, aby goście, prócz samej atmosfery restauracyjnej, mogli poczuć również najchętniej wybierane smaki w restauracjach - czytamy w oświadczeniu prasowym organizatorów festiwalu Restaurant Week, Pawła Światczyńskiego i Macieja Żakowskiego.
Jedną z trójmiejskich restauracji, która dołączyła do akcji Restaurant Week jest Fisherman z Sopotu. Jedną z trójmiejskich restauracji, która dołączyła do akcji Restaurant Week jest Fisherman z Sopotu.

Jak to działa?



W ramach Festiwalu wybrane restauracje przygotowują trzydaniowe menu, na które składa się wcześniej wybrany przez gości zestaw: przystawka, danie główne i deser. Każda restauracja opracowuje dwa warianty menu - zazwyczaj jeden zawiera danie mięsne, a drugi rybę lub propozycję jarską. Taki zestaw w każdej z restauracji dostępny jest w specjalnej, festiwalowej cenie - w tym roku jest ona o 10 zł wyższa niż do tej pory i wynosi 59 zł za osobę. Dodatkowo, każdy pełnoletni gość otrzymuje darmowy koktajl Martini Fiero&Kinley tonic water.

W tej edycji wsparcie dla otwarcia restauracji przekazała marka Coca-Cola, która wszystkim uczestniczącym w akcji lokalom przekazała za darmo napój Coca-Cola Zero. Goście będą mogli go zakupić za 5 zł, a kwota ta w całości trafi na konto restauracji. Ponadto, można wziąć udział w konkursach, gdzie do wygrania są kolacje w najlepszych restauracjach świata, a także inne niespodzianki.

Zobacz także: Carpaccio - gdzie je zjeść i czy warto?

Aby wziąć udział w festiwalu należy skorzystać z wygodnego i szybkiego systemu rezerwacji online. Na stronie internetowej można przeglądać oferty restauracji w różnych miastach Polski. Należy wybrać restaurację, liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu i dokonać płatności. Następnie w określonym dniu wystarczy udać się do restauracji i cieszyć się trzydaniowym doświadczeniem restauracyjnym. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

Restauracja Ducha 66 w ramach Festiwalu proponuje menu złożone z: kremu z zielonego groszku, bobu z kurkami i galaretki biała czekolada lub śledzia bałtyckiego, polędwiczki wieprzowej i jagodzianki. Restauracja Ducha 66 w ramach Festiwalu proponuje menu złożone z: kremu z zielonego groszku, bobu z kurkami i galaretki biała czekolada lub śledzia bałtyckiego, polędwiczki wieprzowej i jagodzianki.

23 restauracje z Trójmiasta



W gronie restauracji z Trójmiasta, które biorą udział w tej edycji Festiwalu, są zarówno stali bywalcy, jak i zupełnie nowe lokale.

- Z organizacją wydarzenia w Trójmieście nie było większych problemów, choć oczywiście są restauracje, których zabraknie ze względu na chociażby popandemiczne problemy pracownicze. Jednak w tej edycji udział biorą 23 trójmiejskie restauracje. Mamy kilku debiutantów, w tym Restaurację Belona w Gdyni, Restaurację FishermanMałe Molo w Sopocie czy Spożywczy Food&Drinks w Gdańsku. Udało nam się również nawiązać ciekawe współprace ambasadorskie, w tym z Martą Frej, Magdą Danaj (Porysunki) czy Zofią Cudny (makecookingeasier) - mówi Robert Sęk, koordynator trójmiejskiej odsłony wydarzenia.
Trójmiejskie restauracje biorące udział w Festiwalu:
Restaurant Week na stałe wpisał się w mapę kulinarnych atrakcji Trójmiasta. Impreza trwa od kilku lat, a jednym z jej stałych uczestników jest Restauracja Filharmonia. Restaurant Week na stałe wpisał się w mapę kulinarnych atrakcji Trójmiasta. Impreza trwa od kilku lat, a jednym z jej stałych uczestników jest Restauracja Filharmonia.

Menu: przystawka, danie główne i deser



Wśród trzydaniowych propozycji kulinarnych przygotowanych przez trójmiejskie restauracje znaleźć można zarówno klasyczne dania kuchni polskiej i popularne dania z krajów europejskich, takie jak: makaron ravioli, risotto, burgery, skrzydełka z kurczaka, pierś z kaczki, dorsz curry czy łosoś Gravlax, jak i bardziej wyszukane propozycje i zestawienia, np. bób z kurkami, ragût z dzika, krem z pieczonego czosnku, żabnica podana na konfiturze z kopru włoskiego, carpaccio z buraka czy tatar z bawety wołowej.

Goście będą mogli spróbować znanych i lubianych deserów, m.in.: brownie, czekoladowy fondant, sernik, panna cottę, lodowe sorbety, eton mess, jak i oryginalniejszych słodkości - słynnego mleka gdańskiego, chłodnika śliwkowego, puddingu kokosowego z tapioki czy musu z palonej białej czekolady i rokitnika. W ofercie festiwalowej dostępne są dania mięsne, ryby i owoce morza, propozycje wegetariańskie oraz oparte na sezonowych produktach, takich jak szparagi, rabarbar czy truskawki. Każdy ma więc szansę wybrać coś dla siebie.



- Przygotowaliśmy również wydarzenia specjalne, które można znaleźć na naszej stronie internetowej. Są to degustacja polskich wódek wraz z doborem przekąsek w restauracji Ducha 66. Także w tym miejscu odbędzie się degustacja polskich win wraz z doborem przekąsek. Degustację win - również z dobranymi przekąskami - przygotuje także gdańska Probiernia - mówi Robert Sęk.
Czytaj też: Ostrygi coraz trudniej dostępne. Jak przyrządzić je w domu?

Tegoroczna edycja Festiwalu odbywa się pod hasłem: "Idź! na bestsellery najlepszych restauracji". Tegoroczna edycja Festiwalu odbywa się pod hasłem: "Idź! na bestsellery najlepszych restauracji".

Trzy dania, doświadczenia i wspomnienia



Restaurant Week to największa i najpopularniejsza tego typu impreza kulinarna w Polsce. Festiwal - od czasu powstania w 2014 roku - ma na celu promowanie i wspieranie polskich restauracji. Lokale wybierane są na podstawie jakości kuchni i używanych produktów, a także poziomu autorskiego menu i obsługi kelnerskiej. Ideą akcji jest przełamywanie barier, które powstrzymują nas przed częstym stołowaniem się "na mieście". To okazja do poznawania najlepszych restauracji i nowych miejsc w ich festiwalowym, popisowym wydaniu. Restaurant Week zwykle odbywa się dwa razy do roku - wiosną i jesienią. W nadchodzącej edycji udział weźmie prawie 400 restauracji z 14 regionów kraju, m.in. z Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Silesii, Lubelskiego i Podhala.

Festiwal odbywa się w duchu zero-waste i pozostaje wierny filozofii "Szanuj jedzenie". Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowana żywność w restauracjach ograniczona jest do minimum.

Liczba miejsc jest ograniczona, więc warto już teraz zarezerwować stolik do interesującego nas lokalu.

Dla naszych czytelników mamy też konkurs, w którym można wygrać 3 kody na rezerwację stolików podczas Restaurant Week.

Wydarzenia

Restaurant Week (2 opinie)

(2 opinie)
59 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (48)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane