• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Restaurant Week już 8 września. Ruszyły rezerwacje miejsc

Mateusz Groen
2 września 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Restaurant Week jest znakomitą okazją do poznania nowych smaków za sprawą trzydaniowej, festiwalowej uczty, którą możemy zakupić w cenie 59 zł od osoby. Restaurant Week jest znakomitą okazją do poznania nowych smaków za sprawą trzydaniowej, festiwalowej uczty, którą możemy zakupić w cenie 59 zł od osoby.

Aż 25 trójmiejskich restauracji weźmie udział w jesiennej edycji Restaurant Week. Ten cieszący się dużą popularnością festiwal kulinarny odbędzie się w dniach 8-26 września. Hasłem przewodnim imprezy jest #FoodMustGoOn - podkreśla ono wsparcie i nadzieję na przetrwanie polskiej branży restauracyjnej w warunkach powracających ograniczeń pandemicznych. Już teraz można rezerwować miejsca na trzydaniowy posiłek w festiwalowej cenie 59 złotych.



Kulinarne wydarzenia w Trójmieście



Już za niecały tydzień rusza prawdziwa uczta smaków!



Czy byłe(a)ś kiedyś na Restaurant Week?

Festiwal Restaurant Week organizowany jest od 2014 roku, cyklicznie dwa razy do roku - wiosną i jesienią. Wydarzenie jest ogólnopolskie i jednocześnie odbywa się w ponad 30 miastach w Polsce w blisko 350 restauracjach - w tym w 25 w Trójmieście. Druga już w tym roku edycja odbędzie się w dniach 8-26 września.

Sam festiwal jest znakomitą okazją do poznania nowych smaków za sprawą trzydaniowej, festiwalowej uczty, którą możemy zakupić w cenie 59 zł od osoby. Na posiłek składa się przystawka, danie główne i deser. Każda z restauracji biorących udział w festiwalu ma w swojej ofercie dwa warianty menu - mięsne i wegetariańskie. Wyboru dokonujemy podczas rezerwacji na stronie organizatora. Dodatkowo pełnoletni goście otrzymują koktajl powitalny - Martini Fiero&Kinley tonic water. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.



Aby wziąć udział w festiwalu, należy skorzystać z wygodnego i szybkiego systemu rezerwacji. Miejsca można rezerwować za pośrednictwem aplikacji lub strony internetowej. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu dostępnych w danym lokalu. Rezerwacje na wizytę w restauracji można dokonać najpóźniej na 2 godziny przed wizytą. Jednak z uwagi na wysokie zainteresowanie poszczególnymi restauracjami, warto pośpieszyć się z wyborem lokalu. Niektóre z nich, jak Gvara czy Fellini, obecnie mają ostatnie miejsca na wizyty festiwalowe.

Festiwalowe oferty w lokalach są bardzo różnorodne. Znajdą się tu zarówno wersje mięsne, wege, jak i rybne. Festiwalowe oferty w lokalach są bardzo różnorodne. Znajdą się tu zarówno wersje mięsne, wege, jak i rybne.

Co ciekawego w jesiennej edycji Restaurant Week?



Festiwalowe oferty w lokalach są bardzo różnorodne. Znajdą się tu zarówno wersje mięsne, wege, a także rybne. Sopocki Fisherman kusi glazurowanymi buraczkami w czarnym bzie z przypaloną bulwą słonecznika, a jako danie główne proponuje panierowaną kaszę pęczak z kurkami i szczypiorkowym purée z pora. Na deser zaś lody z rokitnika nadmorskiego. Warto podkreślić, że jest to jedne z trzech miejsc, które zostało nagrodzone tytułem "Laureata 2021" przyznawanym najlepszym restauracjom poprzedniej edycji Restaurant Week (wyróżnienia zdobyły także restauracje Fellini oraz Gvara.)

W Sopocie nasze zainteresowanie wzbudziło też menu restauracji Kulinarny Motyw. Szef kuchni proponuje m.in.: przystawkę brandade z majonezem paprykowym i chipsy z pomidora, a jako danie główne - ravioli z krewetkami, pieczonym czosnkiem i maślanką, natomiast na deser - sernik miodowo-cytrynowy z pieczoną dynią, kruchym ciastkiem i werbeną cytrynową.

25 lokali i 50 wyjątkowych propozycji kart menu w edycji jesiennej Restaurant Week w Trójmieście. 25 lokali i 50 wyjątkowych propozycji kart menu w edycji jesiennej Restaurant Week w Trójmieście.
W Gdańsku warto sprawdzić smaki zaprezentowane m.in. przez Jungla Cocktails & Food. Na przystawkę festiwalowi goście zjedzą tutaj krem z pieczonych białych warzyw z kimchi, pierożkiem gyoza i sosem ponzu. Danie główne to quesadilla z grillowanym bakłażanem i hallumi, awokado, a całość dopełnia sos chimichurri z prażonymi orzeszkami ziemnymi. Na deser sernik kokosowy z wanilią, churros i sosem czekoladowym. Danie mięsne też tutaj zapowiada się ciekawie - goście do wyboru mają wolno pieczony mostek wołowy z sosem śliwkowo-ogórkowym, makaronem soba z soją i kapustą pak choi z dodatkiem groszku cukrowego i kiełków fasoli mung.

Ciekawe dania oferuje również Mariacka 1. Jedno z ich menu zawiera: przystawkę z opalanego śledzia z remoladą z buraka z musztardą francuską, pianką chrzanową i chrupkim koprem; danie główne to wolno pieczony boczek z purée z czerwonej kapusty, marchewką z ogniska i marynowaną śliwką, a na deser francuskie tosty pain perdu z domowym serkiem homogenizowanym z wanilią i jabłkiem w słonym karmelu.

W Gdyni Osteria Fino ugości nas m.in. tatarem z arbuza z sianem ziemniaczanym, szczypiorkiem i "mayo" szczypiorkowym, spaghetti z selera z grzybami, orzechami i wegańskim sosem śmietanowym, a na deser wegańskim brownie. Tutaj powody do zadowolenia będą mieli także ci, którzy nie lubią wybierać między mięsem a rybami - na przystawkę szef kuchni proponuje carpaccio wołowe, a jako danie główne filet z sandacza z krokietem ziemniaczanym i smażoną sałatą rzymską.

Każda z restauracji biorących udział w festiwalu ma w swojej ofercie dwa warianty menu - mięsne i wegetariańskie. Każda z restauracji biorących udział w festiwalu ma w swojej ofercie dwa warianty menu - mięsne i wegetariańskie.
Również ciekawie zapowiada się menu restauracji Punkt. Na przystawkę podadzą nam tutaj tataki wołowe z sosem sojowym, imbirem, chili, sezamem i kolendrą, a jako danie główne włoski przysmak - Paccheri con moscardini, czyli makaron z ośmiorniczkami wprost z włoskiej Ligurii. Dopełnieniem będzie deser: chałka z flambirowanymi śliwkami, orzechami i miodem. Na zwolenników dań niemięsnych w restauracji Punkt czekają wegetariańskie pierożki wonton z ostrym majonezem oraz gnocchi z emulsją z żółtych pomidorów, zielonym crème fraîche, polskimi pomidorami, orzechami laskowymi i parmigiano Reggiano. Deser w wersji wege też wygląda apetycznie - ptyś z borówkowym mascarpone i lukrem z pędów sosny.

Czytaj też: Punkt na Restaurant Week - testujemy festiwalowe menu

To oczywiście jedynie niektóre pozycje, a menu w większości restauracji biorących udział w festiwalu jest naprawdę godne uwagi i warto je sprawdzić. Wśród dań będziemy mieli okazję mocno przebierać, a  wrześniowa edycja festiwalu zapowiada się bardzo obficie. W końcu to aż 25 lokali i 50 wyjątkowych propozycji kart menu.

Trójmiejskie restauracje biorące udział w Festiwalu:

Wydarzenia

Restaurant Week (4 opinie)

(4 opinie)
59 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (26)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane