Różne wcielenia pizzy. Gdzie zjemy rzymską, gdzie nowojorską?

19 września 2019 (artykuł sprzed 2 lat)
Łukasz Stafiej

Choć większość z nas dzieli pizzę na dwie kategorię - na cienkim i grubym cieście - stylów przygotowywania tego popularnego włoskiego placka jest znacznie więcej. Sprawdzamy, jakie rodzaje pizzy (i gdzie) zjemy w Trójmieście.



Pizza neapolitańska



Pizza w stylu neapolitańskim - wilgotna i elastyczna Więcej zdjęć (7)

Pizza w stylu neapolitańskim - wilgotna i elastyczna

fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

Pizza w stylu neapolitańskim - wilgotna i elastyczna

fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

Dla wielu to złoty Graal pizzowych poszukiwań - sekret, który opanowują nieliczni. Z pewnością wypiek "napoletana" łatwy nie jest. Potrzeba odpowiednich składników, receptur i technik, a wszystko to jest regulowane przez ścisłe przepisy. Certyfikowanych przez stowarzyszenie Associazione Verace Pizza Napoletana pizzerii w Trójmieście nie ma, ale kilka próbuje mierzyć się z takim stylem wypieku. Na przykład wrzeszczańskie Tutam, gdzie placek jest odpowiednio cienki i wilgotny w środku, a ranty wysokie i elastyczne. To pizza na pewno nie dla fanów chrupiących placków.


Pizza włoska



Pizza włoska - na cienkim, chrupiącym cieście, z włoskich składników, krótko wypiekana w wysokiej temperaturze. Taką znajdziemy np. w Mące i Kawie. Więcej zdjęć (7)

Pizza włoska - na cienkim, chrupiącym cieście, z włoskich składników, krótko wypiekana w wysokiej temperaturze. Taką znajdziemy np. w Mące i Kawie.

fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

Pizza włoska - na cienkim, chrupiącym cieście, z włoskich składników, krótko wypiekana w wysokiej temperaturze. Taką znajdziemy np. w Mące i Kawie.

fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

To dość pojemna kategoria, w której znajdziemy większość starających się o dobrą jakość swoich wypieków pizzerii. To placek przygotowywany z włoskich surowców, na odpowiednio długo fermentowanym cieście i krótko wypiekany w wysokiej temperaturze. Zazwyczaj na cienkim cieście, z niewielkimi rantami, chrupiąca i nieprzeładowana składnikami. Taką pizzę znajdziecie m.in. w takich lokalach, jak Ogniem i Piecem, Czerwony Piec, Na Okrągło, Mąka i Kawa i wielu innych.

2
miejsce: Pizzerie
w rankingu Pizzerie
Pizza&Pasta Napoli Gdynia
Gdynia, 10 Lutego 11



Pizza rzymska



Pizza rzymska, serwowana na kawałki. Taką zjemy m.in. w gdańskim 01 Pizzarium. Więcej zdjęć (7)

Pizza rzymska, serwowana na kawałki. Taką zjemy m.in. w gdańskim 01 Pizzarium.

fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

Pizza rzymska, serwowana na kawałki. Taką zjemy m.in. w gdańskim 01 Pizzarium.

fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

Zwana również pizza al taglio, czyli pizza na kawałki. To placek grubszy i pulchniejszy od klasycznego i sprzedawany z wielkich blach w kształcie wycinanego nożyczkami prostokąta, a nie koła. Ten rodzaj pizzy jest popularny jeszcze szczególnie na rzymskim ulicach i ponoć stamtąd pochodzi (stąd też jej nazwa). Kompozycje smakowe ogranicza w zasadzie tylko kreatywność pizzaioli, ale za pierwszym razem warto poszukać takiej z ziemniakami i rozmarynem. W Trójmieście pizzę rzymską znajdziemy w gdańskim 01 Pizzarium oraz gdyńskim Andiamo a Roma.



Pizza nowojorska



Bogata w składniki nowojorska pizza w gdańskim New York Pizza Department Więcej zdjęć (7)

Bogata w składniki nowojorska pizza w gdańskim New York Pizza Department

fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

Bogata w składniki nowojorska pizza w gdańskim New York Pizza Department

fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

To mutacja pizzy włoskiej na cienkim cieście i amerykańskiego przepychu. Uważa się, że powstała dzięki staraniom neapolitańskich imigrantów, którzy chcieli dostosować swoje danie do podniebień Amerykanów. Nowojorska pizza jest wypiekana na cienkim cieście, jest chrupiąca, a zarazem posiada multum składników. Jest też zazwyczaj naprawdę spora. W Trójmieście spróbujemy jej przede wszystkim w pizzerii New York Pizza Department na Przymorzu, w której menu znajduje się blisko czterdzieści pozycji. Aby doznać pełni wrażeń, warto zamówić NYPD Ultimate z pepperoni, mięsem mielonym wieprzowo-wołowym, szynką, cebulą, papryką, pieczarkami i oliwkami.


Pinsa romana



Owalna pinsa w sopockim Chianti Grill Bar Więcej zdjęć (7)

Owalna pinsa w sopockim Chianti Grill Bar

fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Owalna pinsa w sopockim Chianti Grill Bar

fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Nazwa pinsa choć brzmi podobnie do słowa pizza, nie jest wariacją na jego temat. To nawiązanie do łacińskiego czasownika pinsere, który oznacza rozciągać. Bo pinsa nie jest okrągłym plackiem, ale właśnie owalnym, rozciąganym pierwotnie na kamieniu. Powinna być pieczona nie tylko z mąki pszennej, ale z dodatkiem innych mąk, np. owsianej czy sojowej. Dzięki temu jest bardziej chrupiąca i przypomina foccacię albo podpłomyk. W Trójmieście wariacje na temat pinsy przygotowuje specjalizująca się w kuchni toskańskiej sopocka restauracja Chianti Grill Bar.

Ranking: najlepsze pizzerie w Trójmieście



Pizza ekstremalna



Pizza z ekstremalnymi dodatkami w gdyńskim Pizza Boyz Więcej zdjęć (7)

Pizza z ekstremalnymi dodatkami w gdyńskim Pizza Boyz

fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

Pizza z ekstremalnymi dodatkami w gdyńskim Pizza Boyz

fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

Nieformalna kategoria, do której trafić powinien każdy z placków serwowanych w lokalu Pizza Boyz w Gdyni. To chrupiący, gruby placek w stylu pizzy amerykańskiej przeładowany do maksimum składnikami, które z tym daniem raczej się nie kojarzą. Jakimi? Np. zapiekanką mac'n'cheese, frytkami, chrupkami cheetos albo krewetkami w sosie mango z kolendrą. Dla pizzowych ekstremistów.


Pizza po gdyńsku



Jedyna w swoim rodzaju - pizza z Gdynianki Więcej zdjęć (7)

Jedyna w swoim rodzaju - pizza z Gdynianki

fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Jedyna w swoim rodzaju - pizza z Gdynianki

fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

To oczywiście żart, bo takiego rodzaju pizzy oficjalnie nie ma. A szkoda, bo placek z Gdynianki jest jedyny w swoim rodzaju od ponad 30 lat i na wyróżnienie zasługuje. Choć tak naprawdę z włoskim protoplastą wiele wspólnego nie ma. To raczej płaska drożdżówka na wytrawnie. Pulchna, obficie polana sosem i obsypana majerankiem i pieprzem ziołowym. Najlepiej w wersji dwuskładnikowej: tylko z serem i świeżą cebulą. Pyszna, ale pizzowi radykałowie powinni trzymać się z daleka.

A jaką wy pizzę lubicie najbardziej? Czekamy na wasze komentarze.

Opinie (121) ponad 20 zablokowanych

  • Napisałbym gdzie jest najlepsza, ale potem byłyby tam tłumy i podnieśliby ceny (12)

    Dlatego nic nie napiszę ;)

    • 67 3

    • Popieram, też mam ulubiony lokal i nie zdradzę nazwy (6)

      Z tego samego powodu.....

      • 19 2

      • Ja też uwielbiam Krokodyla....ups (4)

        i poszło, ale wtopa, pozdrawiam serdecznie Pania Kasię!

        • 0 42

        • Nie polecam Krokodyla (1)

          W pizzy znalazłam ostatnio kawałek folii , ciasto mają gotowce niestety

          • 23 0

          • A w czasie m trzyma się poporcjowane ciasto w twoim lokalu?

            Bo u mnie w folii. Dowiedz się zanim głupio skomentujesz.

            • 0 0

        • (1)

          Dał mnie tylko telepizza.
          Ups

          • 0 12

          • 1.5 godziny oczekiwania na pizze i skladniki obciete o 50%?nie dziekiuje telepizzy

            • 0 0

      • Następny przebiegły

        • 0 0

    • Nie bądź prosiak podaj adres (3)

      Jestem głodny

      • 7 0

      • (2)

        Telepizza
        Prawdziwa, włoska.

        • 0 12

        • Tylko trzeba nazwę wymawiać z włoskim akcentem (1)

          inaczej przywiozą zwykłą

          • 7 0

          • Albo włosem :p

            • 0 0

    • zapłacę milion tylko powiedz, proszę!

      • 0 1

  • Pizza po gdyńsku to zupełnie jak lotnisko po gdyńsku (5)

    z oryginałem nie ma nic wspólnego, ale marketingową otoczkę ma identyczną

    • 52 41

    • ktoś tu chyba nie zrozumiał żartu autora.

      • 26 7

    • (3)

      Gdynianka ma swoich wiernych fanów od 1987 roku. Zawsze jest w niej kolejka do kasy. Smaki sosu sa genialne. Oby inne te tzw ;;prawdziwe;; pizzernie miały takie obłożenie przez tyle lat. Życzę im tego z całego serca.

      • 35 8

      • Szkoda tylko, ze w ostatnim czasie Gdynianka się zepsuła (1)

        Chodzę tam od lat, ale w ostatnim kwartale byłem dwa razy i dwa razy ciasto było wyraźnie gorsze od tego, które było wcześniej.

        • 8 7

        • Zgadza się. Ciasto kiedyś było inne i lepsze. Obsługa też była sympatyczniejsza

          • 5 4

      • Ale to nie pizza.
        Tylko placek dla studenciakow i mieszkańców Gdyni.

        • 7 10

  • (3)

    Chętnie bym zjadł znowu pizzę w stylu chicagowskim. Ale pewnie najwcześniej mi to wyjdzie jak tam pojadę.

    • 16 3

    • (1)

      Nie warto! To nie jest prawdziwa pizza tylko profanacja pizzy!

      • 4 3

      • Deep dish pizza

        Mniaaaam

        • 2 2

    • Chyba tylko Big adriano w Warszawie.

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.