• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ruszył American Week w Brovarni

21 września 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Specjalnie na tydzień amerykański, piwowarzy Bartosz Nowak i Emil Bugała uwarzyli piwo IPA. Specjalnie na tydzień amerykański, piwowarzy Bartosz Nowak i Emil Bugała uwarzyli piwo IPA.

W gdańskiej Brovarni zagościł prawdziwie amerykański klimat. Podczas inauguracji w piątkowy wieczór lokal był pełen, a goście zachwalali piwo American IPA uwarzone specjalnie na tę okazję. W karcie menu znalazły się specjalności kuchni amerykańskiej. Przez cały tydzień, aż do 25 września, w lokalu przy ul. Szafarnia 9Mapka trwa American Week, a już dzień później odbędzie się inauguracja Gdańskich Dożynek Piwnych - gdańskiej odsłony bawarskiego Oktoberfest.



Już niebiesko-czerwone oświetlenie murów spichlerza i harley zaparkowany przed wejściem do lokalu uchylają rąbka tajemnicy co do tego, co dzieje się w środku. Amerykańskie plakaty na ścianach oraz kowboje i pin-up girls serwujący posiłki i napoje rozwiewają wątpliwości: to tydzień amerykański, trwający do 25 września w Brovarni.

Kulinarno-piwna podróż przenosi gości za wielką wodę, rozpieszczając nawet najbardziej wysublimowane podniebienia. W karcie menu znajduje się m.in. stek z polędwicy wołowej, przygotowywany z mięsa krowy odmiany Limousine. Jest tu także burger wołowy z mięsem z polędwicy, podawany ze świeżą bułką wypiekaną na miejscu, z cebulą marynowaną wedle specjalnego przepisu szefa kuchni - z dodatkiem unikalnego składnika w postaci... piwa Brovarnia.

  • Zaraz po zakończeniu American Week w gdańskiej Brovarni, rozpoczną się Gdańskie Dożynki Piwne, czyli gdańska odsłona bawarskiego festiwalu Oktoberfest.
  • Specjalnie na tydzień amerykański, piwowarzy Bartosz Nowak i Emil Bugała uwarzyli piwo IPA.

Królestwo miłośników piwa



Miejsce jest znane nie tylko ze znakomitego jedzenia, lecz także z warzonego na miejscu piwa. Nie bez powodu Brovarnia od lat uważana jest za najlepszy polski browar. Tym razem piwowarzy przygotowali piwo IPA w stylu New England - rześkie, słodkawe, niezwykle owocowe w smaku. Wielu może być trudno uwierzyć, że do produkcji tego trunku użyto wyłącznie czterech tradycyjnych składników: chmielu, słodu, wody i drożdży. I niczego poza tym!

- Piwo nadaje rytm całemu lokalowi - mówi Bartek Nowak, piwowar Brovarni. - Obserwując trendy na rynku piwowarstwa rzemieślniczego, widzimy, że całe piwowarstwo idzie w stronę amerykańskiego stylu piwa, chcemy je więc wyeksponować. Na tegoroczny American Week uwarzyliśmy piwo IPA w stylu New England. Jest to napój mętny, nienaciskający na goryczkę, a cała chmielowość jest skierowana na aromat i smak. Ma przypominać sok z tropikalnych owoców - wyraźnie czuć zapach i smak mango czy marakuji, mimo że do produkcji napoju nie użyliśmy ani grama owoców.
- To specjalny szczep drożdży użyty do produkcji tego piwa wydobywa aromaty tak silnie przypominające owocowe - dodaje Emil Bugała, piwowar. - Możemy już zdradzić, że na kolejną edycję tygodnia amerykańskiego, który planujemy na początek przyszłego roku, przygotujemy piwo IPA w stylu East Coast. Będzie to napój nieco ciemniejszy niż typowa IPA, z trochę podwyższoną goryczką; słodowość tego piwa ma współgrać z jego chmielowością.
Pierwsza odbita beczka piwa została rozdysponowana na poczęstunek wszystkich gości.

  • W piątkowy wieczór 18 września lokal przy ulicy Szafarnia 9 był pełen.
  • Na czas tygodnia amerykańskiego, przed lokalem zaparkował dostojny harley-davidson.
  • W trakcie inauguracji American Week gościem Brovarni była Dusiowa Kuchnia - lokalna blogerka kulinarna.
  • W piątkowy wieczór 18 września lokal przy ulicy Szafarnia 9 był pełen.

Wracają wydarzenia w Brovarni



To intensywny czas dla gdańskiego lokalu. Pierwszy raz w tym miejscu American Week bezpośrednio poprzedza kolejne atrakcyjne wydarzenia. Zamknięcie tegorocznego tygodnia amerykańskiego w Brovarni zaledwie o jeden dzień poprzedzi inaugurację Gdańskich Dożynek Piwnych, czyli gdańskiej odsłony bawarskiego Oktoberfestu, który potrwa aż do końca października.

Już w sobotę, 26 września, rozpocznie się 12. edycja wydarzenia wywodzącego się z gdańskich tradycji z XVI wieku. Wówczas w mieście funkcjonowało aż 400 browarów, a na coroczne dożynki chmielne każdy browarnik warzył swoje specjalne piwo. Zwyczaj po raz kolejny powróci w Brovarni Hotelu Gdańsk, dając mieszkańcom Gdańska możliwość kultywowania tradycji w niezwykle przyjemny sposób.

- W tym roku wydarzenie odbędzie się w nieco innym wydaniu - informuje Jakub Kuszewski, manager. - Co roku świętowaliśmy hucznie, gromadząc gości w namiocie ustawionym przed lokalem. W tym sezonie, ze względu na pandemię koronawirusa, nie będziemy mieć możliwości, aby zorganizować to przedsięwzięcie w taki sposób, jednak będziemy kontynuowali naszą tradycję za pomocą takich środków, jakie są dozwolone i bezpieczne. Niecierpliwie czekaliśmy na to, aż znowu będzie można zorganizować coś ciekawego w Brovarni, dlatego cała załoga bardzo się cieszy, że mogliśmy wreszcie wrócić do intensywnej pracy.
Sympatycy złotego trunku również w tym roku będą mieli możliwość biesiadowania w specjalnie zaaranżowanej restauracji - przy muzyce, pysznym jedzeniu i wybornym piwie, specjalnie uwarzonym na tę okazję. Nie zabraknie też znakomitego menu dożynkowego, opartego o specjały kuchni starogdańskiej i bawarskiej. Serwowane będą m.in. golonka pieczona w piwie Brovarni, domowe białe kiełbaski czy też pyszne żeberka. 

  • Przez cały tydzień w gdańskiej Brovarni można zjeść specjały kuchni amerykańskiej.
  • Przez cały tydzień w gdańskiej Brovarni można zjeść specjały kuchni amerykańskiej.
  • Specjalnie na tydzień amerykański, piwowarzy Bartosz Nowak i Emil Bugała uwarzyli piwo IPA.

Intensywnie i bezpiecznie



Do końca roku w Brovarni będzie można wziąć udział w jeszcze czterech premierach nowych piw. Co miesiąc do karty menu dołączy nowe piwo spoza standardowej oferty, która sama w sobie jest już niezwykle bogata. Każdy, niezależnie od preferencji dotyczących złocistego trunku, znajdzie tu coś dla siebie.

Choć w piątkowy wieczór stoliki Brovarni wypełniły się gośćmi, obsługa restauracji bezkompromisowo zadbała o bezpieczeństwo sanitarne związane z pandemią koronawirusa. Przy wejściu do lokalu znajduje się płyn do dezynfekcji rąk, goście proszeni są o przychodzenie w maseczkach, a kelnerzy stale pracują w półprzyłbicach.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (21) 3 zablokowane

  • rewelacja !

    Byłam ze znajomymi, super klimat, piwo top, hamburgery bardzo dobre, muzyka doskonała! Wystroj bardzo fajnyi i te światła fajny pomysł. Szkoda, że tylko tydzień ...

    • 11 7

  • W końcu !

    Fajna impreza i wszystko smaczne a najsmaczniejsze piwo American IPA

    • 9 8

  • Coś innego !

    Zapowiada się ciekawie - napewno tam będę !

    • 8 6

  • polecam!

    Bardzo dobre jedzonko i piwko. Amerykanskie rytmy i caly klimacik. Fajnie sie bawiliśmy. Wybierzemy się jeszcze.

    • 7 6

  • będzie blm ?

    • 0 1

  • Super (2)

    Świetne piwo, smaczne jedzenie! Super muzyka! Zdecydowanie polecam ️

    • 8 5

    • pytanko (1)

      a cennik tam to był dla zwykłych ludzi ... ?

      • 3 1

      • Gość

        Tak, dla zwykłych Niemców i Norwegów

        • 2 1

  • Będę!

    Zapowiada sie fajne wydarzenie w Trójmieście.
    Brawo za pomysł i zorganizowanie w trakcie tego 2020 roku. Do zobaczenia!

    • 5 5

  • Mega miejsce

    Pyszne jedzenie, mega atrakcje, piwo i premiera zorganizowana super polecam

    • 7 5

  • Uczestniczka

    Super pomysł atmosfera wspaniala

    • 7 6

  • Iczestnik

    Super pomysł
    Piwo wykwintne

    • 7 6

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane