stat

Serce do Garów: dwunastu szefów kuchni przyrządzi specjalną kolację

5 grudnia 2016 (artykuł sprzed 3 lat)
Aleksandra Wrona

Dwunastu trójmiejskich szefów kuchni połączy swoje siły, żeby wspólnie przygotować pięciodaniową kolację. Cel: niesienie pomocy tym, którzy jej potrzebują. "Kolacja Szefów Kuchni" to pierwsza z zaplanowanego cyklu kolacji, z których część dochodu zostanie przeznaczona na cel charytatywny.



"Kolacja Szefów Kuchni" to nie pierwsza charytatywna inicjatywa, w której wzięli udział trójmiejscy szefowie. Na początku roku wspomogli oni Jagódkę, 5-letnią gdyniankę, która od urodzenia walczy z białaczką. Udało się wtedy zebrać prawie 7 tys. zł i zadbać o kilka miesięcy rehabilitacji dziewczynki. Tym razem zysk z kolacji przeznaczony będzie na fundację "Kawałek Nieba" z Rumi, która zajmuje się finansowaniem posiłków dla najuboższych dzieci. Podczas wydarzenia będzie można również wspomóc Fundację biorąc udział w wyjątkowych licytacjach.

- Pierwszy raz w Trójmieście goście będą mieli okazję skosztować potraw przygotowanych aż przez dwunastu szefów kuchni. To wyjątkowe wydarzenie, którym chcemy pokazać całej Polsce, jak wysoki poziom reprezentuje Trójmiasto. Najważniejsze jest jednak, że jest to akcja charytatywna. Chcemy pokazać innym, że można zorganizować coś wspólnie, a przy tym dobrze się bawić i pomóc innym - mówi Philippe Abraham, szef kuchni, pomysłodawca akcji "Serce do Garów".
Kolacja odbędzie się 5 stycznia w sali Stadionu Energa Gdańsk. Motywem przewodnim spotkania jest "Karnawał - Święto Trzech Króli". Na początku zaproszony szef Ernest Jagodziński zaprezentuje gościom przekąskę (amuse-bouche). Następnie, na oczach zaproszonych gości, dwunastu trójmiejskich szefów kuchni przygotuje 5-daniowe autorskie menu składające się z przekąski zimnej, przekąski ciepłej, zupy, ryby oraz mięsa. Gotować będą Philippe Abraham, Rafał Wałęsa, Jacek Koprowski, Jacek Fedde, Jan Nawrocki, Paweł Dołżonek, Marcin Popielarz, Kamil Sadkowski, Damian Mazurowski, Adam Woźniak, Grzegorz Labuda, Łukasz Lewandowski, którzy na co dzień szefują takim restauracjom jak: Petit Paris, Biały Królik, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Szafarnia 10, Restauracja Kubicki, Dwór Oliwski, Fedde Bistro czy Pałac Ciekocinko. Na zakończenie kolacji podany zostanie deser przygotowany przez Tomasza Dekera.


- Dodam tylko, że wśród naszych szefów jest wielu ponownie wyróżnionych w tegorocznym poradniku Gault&Millau, który najlepszym szefom przyznaje "czapki" - w świecie uznawane za symbol smaku, kreatywności i profesjonalizmu kulinarnego. Zaproszony przez nas Ernest Jagodziński dostał szczególne wyróżnienie, bo uznany został Szefem Jutra - dodaje koordynatorka kolacji, Beata Abramowska. - Dania - oraz to, kto będzie je przygotowywać - zostały wylosowane, wszystko to jest więc dziełem przypadku. Mamy trzy pary oraz dwie trójki, do tego oczywiście nasi zaproszeni goście - Ernest Jagodziński i Tomasz Deker.
Cena kolacji to 250 zł/os. Już ruszyła sprzedaż biletów, można je dostać w restauracjach: Petit Paris, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Fedde Bistro, Szafarnia 10, Pałac Ciekocinko, Biały Królik, Restauracja Kubicki, 1611 Restaurant. Rezerwacji można już dokonywać przez e-mail (sercedogarow@gmail.com), telefon (503 122 182) lub wiadomość na facebookowym profilu "Serce Do Garów".

Zysk z poprzedniego wydarzenia został przeznaczony na chorą na białaczkę Jagódkę. Dziewczynka jednak wciąż potrzebuje pomocy. 11 grudnia w Centrum Kultury i Rozrywki Gdynia Waterfront, w godzinach 12 - 18 odbędzie się Kiermasz Charytatywny. To dobra okazja, żeby zakupić świąteczne prezenty wprost od regionalnych twórców. Uczestnictwo w Kiermaszu jest charytatywne, wystawcy przekazują cegiełkę na konto fundacji KrewAktywni na rehabilitację Jagódki. Więcej informacji na temat dziewczynki znajduje się na stronie "Nasza Jagódka".